Type and press Enter.

Puolen vuoden luetut kirjat

Kesäkuu on ohi, joten puolet vuodesta on takana. Kevät ja alkukesä ovat suosik­kejani, ja on harmi, että niistä pääsee nauttimaan seuraavan kerran vasta vuoden päästä. Nyt on kuitenkin sopiva hetki hieman hengähtää ja katsoa, miten vuoden ensim­mäinen puolikas sujui ja mitkä loppu­vuoden suunni­telmani ovat.

Olen lukenut tähän mennessä tänä vuonna yhteensä 40 kirjaa. Se on tasan puolet vuoden tavoit­teestani, eli aikatau­lussa mennään mikäli mielin 80 kirjaan vuoden lopulla. Se täyttyy jos on täyttyäkseen, ei paineita. Luettuja sivuja on kertynyt yhteensä 9397.

Vuoden ainoa varsi­nainen haasteeni on 50 kohdan Helmet-lukuhaaste. Olen lukenut haasteeseen nyt 31 kirjaa eli olen yli puoli­vä­lissä. Se on hyvä, sillä haaste vaikeutuu mitä pidem­mälle siinä etenen. Yritän saada haasteen valmiiksi vuoden loppuun mennessä, mutta edelleen, ei paineita tai pyrki­myksiä lukea pelkästään haaste mielessä. Olenhan myös lukenut yhdeksän kirjaa, jotka eivät ole sopineet haasteeseen.

Olen lukenut keski­määrin seitsemän kirjaa kuukau­dessa ja yksi kirja on ollut keski­määrin 235 sivua pitkä. Pidän näköjään edelleen lyhyistä kirjoista. Valtaosa lukemistani kirjoista on ollut kerto­ma­kir­jal­li­suutta, mutta joukkoon on mahtunut myös kahdeksan sarja­ku­va­teosta, kuusi tieto­kirjaa tai muistelmaa ja neljä runoko­koelmaa. Novel­li­ko­koelmia olen lukenut vasta kolme. Kaksi luetuista kirjoista on ollut uudel­leen­lukuja.

65 prosenttia lukemistani kirjoista on julkaistu viimeisen neljän vuoden sisällä. Olen haaveillut lukevani enemmän myös vanhempaa kirjal­li­suutta (ja tällä tarkoitan ainakin vanhempaa kuin 2000-luku). Niitä on kertynyt vasta koural­linen, mutta toistai­seksi olen pitänyt melkein kaikista hyvin paljon.

85 prosenttia lukemistani kirjoista on naisten kirjoit­tamia. Olen lukenut kaikista maano­sista vähintään yhden kirjan paitsi Etelä-Ameri­kasta en (vielä) mitään. 68 prosenttia kirjai­li­joista on ollut minulle uusia tutta­vuuksia ja uusia suosik­ke­jakin on löytynyt, kuten esimer­kiksi Sally Rooney, jonka molemmat julkaistut romaanit luin kevään aikana.

33 prosenttia lukemistani kirjoista olen lukenut englan­niksi ja loput suomeksi. 45 prosenttia lukemistani kirjoista on ollut suoma­laisten kirjai­li­joiden teoksia.

Tänä vuonna olen halunnut myös lukea mahdol­li­simman paljon oman hyllyn kirjoja. Puolen vuoden jälkeen tilanne on se, että yhä reilusti yli puolet lukemistani kirjoista on kirjas­to­lainoja. Oman hyllyn kirjojen suhteen ei siis ole tullut juurikaan edistystä. Tähän haluan keskittyä loppu­vuoden aikana paremmin.

Lisäksi alkuvuoden aikana pieni­muo­toi­seksi tavoit­teekseni kuin varkain on hiipinyt muutamien vanhojen lempi­kir­jojeni uudelleen lukeminen. Luin keväällä kaksi vanhaa tai vähemmän vanhaa suosik­kiani (Lucia Berlinin novel­li­ko­koelman Siivoojan käsikirja ja muita kerto­muksia ja Claudie Gallayn Tyrskyt) ja haluan lukea syksyllä yhden tai kaksi lisää.

Lopuksi vielä viisi ensim­mäisen puolen vuoden suosik­ki­kir­jaani, joita ei ollut vaikea valita:

Sally Rooney: Normal People
Elizabeth Strout: Olive Kitte­ridge
Rachel Cusk: Siirtymä
Lucia Berlin: Siivoojan käsikirja ja muita kerto­muksia (uudel­leenluku)
Banana Yoshimoto: Kitchen

Mikä on ollut sinun suosik­ki­kirjasi tähän mennessä tänä vuonna?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

6 comments

 1. Kiva tämä sinun puoli­vuo­si­katsaus! Aika samoissa lukumää­rissä mennään, itse olen lukenut 37 kirjaa, ja ehdot­to­masti myös naisten kirjoit­tamia suurena enemmistönä. Luulin myös lukeneeni paljon omasta hyllystä, mutta niitä olikin vasta kaksi, apua.. Kirjas­tosta luen ehdot­to­masti eniten, mutta jospa loppu­ke­sästä pääsisi noiden omien odotta­vienkin kimppuun jo.

  Ja Berlinin Siivoojan käsikirja on kyllä hieno. <3 Omia puoli­vuo­si­lemp­pa­reitani on Maggie Nelsonin Sinelmät, Zadie Smithin Swing Time, Helmi Kekkosen Olipa kerran äiti & André Acimanin Kutsu minua nimelläsi. Tuntuu, että alkuvuoteen on mahtunut harvi­naisen paljon aika keskin­ker­taista kirjal­li­suutta, mutta jospa lisää hienoja ja säväyt­täviä lukuko­ke­muksia olisi sitten loppu­vuo­deksi luvassa. :)

  1. Kiitos! Hyvissä lukemissa sielläkin menossa! Miten­köhän sitä saisi houku­teltua itsensä enemmän niiden oman hyllyn kirjojen pariin? Täytyy kohta jo ottaa kovat keinot käyttöön. :D

   Olisi kiva aloittaa pian Siivoojan käsikirjan toinen osa. Aioin lukea sen heti ekan osan uudel­leen­luvun perään, mutta sitten tulikin jokin toinen kirja ja taas toinen kirja ja… Nelsonin Sinelmiä on muuten myös hieno, mutta uskon, että saan siitä irti kun luen sen joskus pari kertaa uudelleen.

   Minun alkuvuoteni on kokonai­suu­dessaan ollut hyvä, mutta niitä oikein säväyt­täviä kirjoja ei ihan hirveästi ole tullut luettua, kun nuo viisi suosik­kiakin oli niin helppo valita. Jospa loppu­vuo­desta tosiaan sitten enemmän niitä. :)

 2. Onpa mielen­kiin­toinen koonti alkuvuoden luetuista. Mietin kans tuota, että miksi oman hyllyn kirjoja on jotenkin hanka­lampi lukea kuin laina­kirjoja. Yritin kerran ryhtyä hyllyn­läm­mit­tä­jä­haas­teeseen ja tein jo pinon 12 oman hyllyn teoksesta, jotka lukisin, mutta en saanutkaan niitä luettua. Ehkä sitä jotenkin ajattelee, että kun ne on omia, ne voi lukea milloin vain ja sitten valitsee aina muun kirjan.

  1. Tuo on varmaan se suurin syy, että kirjas­to­lai­nojen lukemi­sessa on mukamas kiireempi kuin oman hyllyn kirjoissa, ne kun ovat siellä aina. Pitäisi muistaa, että sen kirjaston kirjan saa yleensä nopeasti uudestaan lainaan, vaikka olisi suosit­tukin teos (ainakin täällä Oulussa, kun suosittuja uutuus­kirjoja tilataan useita kymmeniä kappa­leita).

   Osallistuin Hyllyn­läm­mittäjä-haasteeseen viime vuonna ja sain luettua kahden­toista kirjan listalta peräti kolme kirjaa! Ne lukematta jääneet kirjat kiinnos­tavat yhä edelleen, joten tuo haaste ei vain toimi. :D

 3. Onpa kiva kooste vuoden alkupuo­lis­kosta. Kotimaisen kirjal­li­suuden prosenttisi on mukavan korkea, ainakin minun mielestäni… olen taas huomannut, miten vähän luen kotimaista. Pitäisi hieman koettaa tsempata sen suhteen. Onneksi syksyllä ilmestyy muutamia kiinnos­tavia kotimaisia uutuuksia, niistä saan vähän vetoapua. :) Tsemppiä Helmet-haasteen kanssa. Sinulla on edennyt haaste tosi mukavasti, kun on jo yli puolet kohdista luettuna.

  1. Olin vähän yllät­tynyt, että tosiaan miltei puolet lukemistani kirjoista on kotimaisia. Olen niin mieltänyt itseni enemmän ulkomaisen kirjal­li­suuden ystäväksi, mutta mukava välillä näinkin. :) Ja kiitos, Helmet-haaste on onneksi hyvässä vedossa. Tsemppiä sinul­lekin tämän vuoden lukuhaas­teisiin!