Näin +30 asteen helteillä on ihan virkistävää miettiä jo vähän syksyä, ainakin tulevien kirjojen muodossa. Ja hurjan paljon kiinnostavaa luettavaa onkin taas luvassa – etenkin verrattuna menneeseen kevääseen, jolloin ei julkaistu ihan niin monta erityisen kiinnostavaa kirjaa, kun tärppilistallekin niitä päätyi vain 17 kappaletta. Nyt kaksinkertaistetaan määrä ja ohessa 34 ensi syksyn kiinnostavinta teosta!
Margaret Atwood: Testamentit (Otava, syyskuu)
Romaani kolmesta naisesta viisitoista vuotta Orjattaresi-romaanin loppukohtauksen jälkeen. Mitä Gileadissa on tapahtunut näinä vuosina? Jatko-osa lähtee eri suuntaan kuin tv-sarjan toinen tuotantokausi.
Lucia Berlin: Ilta paratiisissa (Aula & Co, syyskuu)
Ilta paratiisissa on Berlinin kolmesta ihastuttavan terävästä novellikokoelmasta viimeinen. Eikä, nyt ne loppuvat!
Anna Burns: Maitomies (Docendo, lokakuu)
Omaääninen, vähän kokeileva romaani nimettömäksi jäävästä nuoresta naisesta kylässä, jossa on vaarallista olla kiinnostava. Voitti viime vuonna Man Booker ‑palkinnon.
Ulla Donner: Sontaa (S&S, syyskuu)
Sarjakuvaromaani “kapitalismista, perunoista ja halusta vetää itsensä alas vessanpöntöstä”. Luettava myös Donnerin edellinen sarjakuva Spleenish.
Elena Ferrante: Amalian rakkaus (WSOY, syyskuu)
Uusintapainos Ferranten esikoisromaanista, joka kertoo äidin ja tyttären välisestä suhteesta, salaisuuksista ja sukupuolten välisestä vallankäytöstä.
Petina Gappah: Pimeydestä loistaa valo (Tammi, elokuu)
Moniääninen kudelma tohtori Livingstonen saattueen viimeisestä matkasta halki Afrikan. Romaani, joka on suuri seikkailu, mutta myös kriittinen näkökulma löytöretkiin ja kolonialismiin.
Jonas Gardell: Ehdottoman rakkauden muistolle (Johnny Kniga, syyskuu)
Romaani kuolleesta pojasta ja äidistä, suuresta solidaarisuudesta, äärimmäisestä petoksesta ja kaiken kestävästä rakkaudesta. Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin ‑trilogian kirjoittajalta.
Anna-Kaari Hakkarainen: Dioraama (Tammi, syyskuu)
Älykäs romaani unelmista ja muistoista, mielestä ja rakkauden mielettömyydestä.
Riitta Jalonen: Tanssikaa! (Tammi, elokuu)
Romaani tanssimisesta, muistoista ja sukupolvelta toiselle siirtyvistä taakoista. Kirkkaus-romaanin kirjoittajalta.
Maylis de Kerangal: Maailma käden ulottuvilla (Siltala, syyskuu)
Romaani nuoren naisen kasvusta ja rakkaudesta, mutta myös taiteen suurista kysymyksistä ja luovuudesta.
Aura Koivisto: Mies ja merilehmä : Luonnontutkija Georg Stellerin kohtalokas tutkimusmatka (Into, elokuu)
Tietokirja saksalaisen tiedemiehen Georg Stellerin tutkimusmatkoista ja 1700-luvun luonnontutkijoiden maailmasta ja maailmankuvasta.
Tuomas Kokko: Tosi kivat juhlat (Kosmos, elokuu)
Kiusallisen tarkkanäköistä autofiktiota muun muassa kaupunkilaisuudesta, kolmekymppisistä ja huonosta seksistä.
László Krasznahorkai: Saatanatango (Teos, syyskuu)
Nyrjähtänyt, omituiseksi umpikujaksi kuvailtu teos vihdoin suomeksi (julkaistu alunperin jo vuonna 1985). Voitti Man Booker Internationalin vuonna 2015.
Antti Kujala: Kivenmurskaajat – Kolonialismin historia (Atena, lokakuu)
Ensimmäinen suomalainen kolonialismia käsittelevä teos vastaa siihen, miten syvälle historiaan eriarvoisuuden juuret ulottuvat. Millainen on kolonialismin perintö?
Päivi Laitinen: Reissunaisia – seikkailijoita, tutkijoita ja edelläkävijöitä (Tammi, elokuu)
Tietokirja kymmenestä historian aikana matkailleesta naisesta, jotka kulkivat rohkeasti omia polkujaan.
Kim Leine: Punainen mies, musta mies (Tammi, syyskuu)
Paluu 1700-luvun Grönlannin maisemiin, joka haisee viinalta, kuolemalta ja uskonkiihkolta. Itsenäinen jatko-osa Ikuisuusvuonon profeetoille.
Édouard Louis: Ei enää Eddy (Tammi, elokuu)
Omaelämäkerrallinen romaani erilaisuudesta, syrjinnästä, köyhyydestä ja unohdetusta Ranskasta.
Katie Lowe: Jumalten verta suonissamme (Gummerus, syyskuu)
Tiivistunnelmainen romaani tyttöjen sisäoppilaitoksesta, okkultismista ja selittämättömästä kuolemasta. Lowea on verrattu Donna Tarttiin (vahvat Jumalat juhlivat öisin ‑vibat!) ja Emma Clineen.
Carmen Maria Machado: Kahdeksan puraisua (S&S, syyskuu)
Eri genrejä sekoittava, naiseudesta, himosta, kauhusta ja väkivallasta kertova novellikokoelma. Tämä on jo englanninkielisenä (Her Body and Other Parties) hyllyssäni ja haluan lukea sen pian, niin paljon olen siitä kuullut kehuja!
Michelle McNamara: Katoan yön pimeyteen (Atena, lokakuu)
Kenties true crime ‑genren tunnetuin teos tulee nyt myös suomeksi! Teos kertoo McNamaran tutkimuksista, jotka kohdistuivat Pohjois-Kaliforniassa yli kymmenen vuoden ajan toimineeseen Golden State Killeriin. McNamara ehti menehtyä ennen kirjansa julkaisua, mutta hänen toiveensa toteutui: murhaaja saatiin kiinni keväällä 2018.
Patrick Modiano: Uinuvia muistoja (WSOY, lokakuu)
Haikea romaani Pariisista, sen haamuista ja 1960-luvulla tapahtuneesta murhasta.
Raisa Omaheimo: Sydän (S&S, syyskuu)
Tummasävyinen ja surrealistinen esikoisromaani naisesta, joka heittää sydämensä ulos, sillä elämä sen kanssa on käynyt mahdottomaksi. Romaani rakkaudenkaipuusta.
Antti Rönkä: Jalat ilmassa (Gummerus, elokuu)
Yliopistoon opiskelemaan menevä Aaro tuntee häpeää vähän kaikesta. Koko lapsuuden ja nuoruuden jatkunut koulukiusaaminen on jättänyt häneen syvät arvet, jotka eivät ota haalentuakseen. Pitäisikö vain sulkea kaikki ovet vai mennä kohti pelkoja? Omakohtainen esikoisromaani.
Anni Saastamoinen: Sirkka (Kosmos, lokakuu)
Romaani siitä työpaikan harmaasta ja hiljaisesta naisesta, Sirkasta, jonka yksityiselämästä ei tiedetä mitään. Tämän kirjan myötä tiedämme.
Karina Sainz Borgo: Caracasissa on vielä yö (Aula & Co, syyskuu)
Romaani kaaoksen partaalla olevasta Venezuelasta ja naisesta, joka joutuu jättämään elämänsä ja pakenemaan väkivaltaa, nälkää ja röyhkeyttä täynnä olevasta maasta.
Cristina Sandu: Vesileikit (Otava, syyskuu)
Romaani eri puolilla maailmaa asuvista ja juurettomuutta tuntevista naisista, joiden tarinat lopulta yhdistyvät.
Rebecca Solnit: Miehet selittävät minulle asioita (S&S, elokuu)
Kulttiteos termin “mansplaining” juurilta. Esseeteos muun muassa miesselittämisestä, sukupuolittuneesta väkivallasta, avioliitosta ja Virginia Woolfista.
Pajtim Statovci: Bolla (Otava, elokuu)
Statovcin kolmas romaani kertoo sokeasta rakkaudesta, sodasta, kodittomuudesta ja kaipauksesta. Kirja, jonka ostan heti kirjakaupasta!
Maria Stepanova: Muistin muistolle (Siltala, syyskuu)
Muistelma / essee / tutkielma sukumuistojen metsästyksestä ja tunnettujen kirjailijoiden kanssa dialogia käyvä teos.
Sara Stridsberg: Rakkauden Antarktis (Tammi, lokakuu)
Romaanin kertoja on Inni, murhattu narkomaani ja prostituoitu. Hänen jättämässään maailmassa hänen lapsensa, vanhempansa ja murhaajansa jatkavat elämäänsä. Romaani pahuudesta, yksinäisyydestä ja naisvihasta.
Marianna Stolbow: Surua se tyttö kantaa (Teos, elokuu)
Sadunhohtoinen tarina väkivallaksi kasvavasta idealismista ja halusta muuttaa yhteiskuntaa ja haluttomuudesta unohtaa.
Annastiina Storm: Kerro, kerro (S&S, syyskuu)
Realismia ja absurdia (ja sadun elementtejä) yhdistelevä romaani äidistä ja tyttärestä, rakkaudesta ja irti päästämisen vaikeudesta.
Gabriel Tallent: Minun ikioma kultani (Gummerus, elokuu)
Neljätoistavuotias Turtle asuu mielivaltaisen isänsä kanssa eristyksissä muista. Sitten Turtle tapaa Jacobin, joka avaa Turtlen silmät isänsä uhalle, ja Turtle päättää paeta. Luvassa huimaavaa luontokuvausta ja vaikutteita klassikoista ja pulpfictionista. Yes please!
Märta Tikkanen: Pakko yrittää kir- (S&S, lokakuu)
Muistelmateos Tikkasen elämästä hänen ja hänen ystäviensä välisen kirjeenvaihdon kautta kuvattuna.
2 comments
Statovcin, Solnitin, Sandun & Omaheimon teokset oli omallakin kiinnostavimpien listalla, jonka luonnoksiin olen tehnyt, ja Lucia Berlin tietenkin, häneltä en ollut edes osannut odottaa lisää suomennettavia novelleja! Amalian rakkaudestakin on ihana saada uusi painos, ehkä se käy paremmin yhteen noiden muiden uudempien kanssa, ja sopii siis hyvin myös hyllyyn hahah! Paljon mielenkiitoisia olit tähän muitakin listannut, ei tule ainakaan kiinnostavasta kirjallisuudesta syksymmällä pulaa. :)
Kiva kun Ferranten muistakin kirjoista otetaan uudet painokset. Toki ne varmasti myös myyvät hyvin Napoli-sarjan vanavedessä. Tulevana syksynä on tulossa kieltämättä todella paljon kiinnostavaa luettavaa! Usein sitä tulee kiinnostuttua sitten vielä muutamasta muustakin näiden jo listattujen lisäksi. Ja mitä kaikkea julkaistaan vielä Suomen ulkopuolellakin! :)