Type and press Enter.

Helmet-lukuhaaste 2019: puoli­vä­li­katsaus

Tänä vuonna otan osaa ainoastaan yhteen varsi­naiseen lukuhaas­teeseen eli jokavuo­tiseen Helmet-lukuhaas­teeseen. Nyt touko­kuussa haaste on edennyt osaltani puoli­väliin saakka eli ollaan varsin sopivassa tahdissa. Vaikeimpia kohtia on vielä täyttä­mättä, mutta toivotaan, ettei haasteen kanssa tule loppu­vuo­desta kiire.

Katso­taanpa sitten, mitkä kohdat olen saanut jo täyte­tyiksi ja millä kirjoilla.

1. Kirjan kannessa on ihmis­kasvot / Brian K. Vaughan: Paper Girls, vol. 4
2. Kirjassa etsitään kadon­nutta ihmistä tai esinettä / Katja Kettu: Rose on poissa
3. Kirja sellai­sesta kirjal­li­suuden lajista, jota et yleensä lue / Veera Nieminen: Avioliit­to­si­mu­laattori
4. Kirjai­lijan ainoa teos / Johanna Laitila: Lilium regale
5. Kirja on ollut ehdolla kotimaisen kirjal­li­suus­pal­kinnon saajaksi / Kaija Rantakari: Koko meren laajuus

6. Rakkaus­ro­maani / Sally Rooney: Normal People
7. Kirja kertoo paikasta, jossa olet käynyt / James A. Ganz: Impres­sionist Paris : City of Light
8. Kirja, jonka lukeminen kuuluu mielestäsi yleis­si­vis­tykseen / Svetlana Aleksi­jevitš: Neuvos­toih­misen loppu – kun nykyhet­kestä tuli second handia
9. Alle 18-vuotiaan suosit­telema kirja / Raina Telge­meier: Hymy
12. Kirja liittyy Isoon-Britan­niaan / Niina Mero: Englan­ti­lainen romanssi

15. Kirjassa käsitellään jotain tabua / Katja Tikka, Iisa Aaltonen & Elina Maaniitty: Punaisten lyhtyjen Helsinki – Prosti­tuutio pääkau­pungin histo­riassa
16. Kirjassa liikutaan todel­lisen ja epäto­del­lisen rajamailla / Veera Antsalo: Imago
25. Kirja kirjai­li­jalta, jonka tuotantoa et ole lukenut aiemmin / Aki Salmela: Eläimen varjo
26. Kirja, jota näet sinulle tunte­mat­toman henkilön lukevan / Rachel Cusk: Siirtymä
27. Pohjois­mai­sesta mytolo­giasta ammentava kirja / Sanna Hukkanen & Inkeri Aula: Metsän­peitto

29. Kirjassa nähdään unia / Siiri Enoranta: Tuhat­kuo­levan kirous
32. Kirjan nimessä on ammatti / Lucia Berlin: Siivoojan käsikirja ja muita kerto­muksia
35. Kirjassa on yritys tai yrittäjä / Elizabeth Strout: Olive Kitte­ridge
36. Kirjassa ollaan yksin / Sally Salminen: Katrina
37. Pienkus­tan­tamon julkaisu / Aino Louhi: Mieli­ku­vi­tus­tyttö

40. Kirja käsit­telee mielen­ter­veyden ongelmia / Maggie Nelson: Sinelmiä
43. Kirja seuraa lapsen kasvua aikui­seksi / Tara Westover: Opintiellä
47. Kirjassa on alle 100 sivua / Pekka Kytömäki: Ei talvi­kun­nos­sa­pitoa
49. Vuonna 2019 julkaistu kirja / Aino Vähäpesola: Onnen­kissa
50. Kirjaston henki­lö­kunnan suosit­telema kirja / Sally Rooney: Keskus­teluja ystävien kesken

Osasta kirjoista en ole vielä ennät­tänyt kirjoittaa blogi­juttua, osasta kirjoitan ehkä myöhemmin, ehkä en. Voi olla, että teen joistakin vielä pienen yhteen­vedon esimer­kiksi Insta­gramin puolelle (linkki profiiliin sivun alareu­nassa).

Arvioisin, että jo lukemani 25 kohtaa ovat haasteen helpoimpia täytet­täviä. Monesti yhdellä kirjassa olisi saanut täytettyä useamman kohdan kerralla. Helppou­desta kertonee sekin, että olen tänä vuonna lukenut yhteensä 30 kirjaa eli niistä melkein kaikki ovat sopineet haasteen eri kohtiin – ehkä vielä muutama lisääkin olisi sopinut vähän soveltaen, mutta olen ollut tarkka.

Haasteessa on siis vielä jäljellä toiset 25 kohtaa. Listaan ne vielä tähän loppuun kommen­toiden samalla niitä kohtia, jotka koen haasta­vim­miksi ja joihin saa ehdot­to­masti vinkata teidän mieles­tänne sopivia kirjoja.

10. Rodul­lis­tetun kirjai­lijan kirjoittama kirja
11. Kirja käsit­telee naisen asemaa yhteis­kun­nassa
13. Kotimainen lasten- tai nuorten­kirja
14. Kirjai­lijan sukunimi alkaa samalla kirjai­mella kuin oma sukunimesi
17. Kirjassa on kaksoset / Muistan jostain kuulleeni, että tähän kävisi Sabine Forsblomin Betinka. Muistanko oikein?

18. Euroop­pa­laisen kirjai­lijan kirjoittama kirja / Tähän kohtaan ajattelin sijoittaa jonkin muun kuin suoma­laisen, ruotsa­laisen tai britti­läisen kirjai­lijan kirjan.
19. Et pidä kirjan nimestä
20. Kirja käsit­telee sinulle entuu­destaan vierasta kulttuuria / Uskon, että Fabriikki Kustan­nuksen valikoi­masta löytyy tähän sopiva kirja!
21. Julki­suuden henkilön kirjoittama kirja / En ole kiinnos­tunut kovinkaan monesta ns. julkkik­sesta, joten tämä on tosi vaikea.
22. Ilmas­ton­muu­tosta käsit­televä kirja

23. Kirjan nimessä on jokin maa
24. Sokkona hyllystä valittu kirja
28. Kirjan kannessa on kuu / Löytyi­si­köhän hyllyistäni valmiiksi tällaista? Apua?
30. Kirjan kannessa on kaupun­ki­maisema / Sama juttu kuin edellä, vaikea!
31. Kirjassa kuljetaan metrolla / Sain vinkin, että hyllyssäni olevassa Adam Silveran kirjassa They Both Die at the End oltaisiin metrossa, eikö vain?

33. Olet nähnyt kirjasta tehdyn elokuvan / Tämä on muuten myös yllät­tävän vaikea, sillä en ihan hirveästi katso elokuvia.
34. Kirjassa on usean kirjoit­tajan kirjoi­tuksia
38. Jossain päin maailmaa kielletty kirja
39. Ihmisen ja eläimen suhteesta kertova kirja
41. Kirja sijoittuu aikakau­delle, jolla olisit halunnut elää

42. Kirjai­lijan nimi viehättää sinua
44. Kirja kertoo Berlii­nistä / En tiedä, miten tiukasti tämän kohdan tulkit­sisin – riittääkö, että tarina sijoittuu Berliiniin, vaikkei kaupun­gilla siinä olisi sen kummempaa roolia, vai pitäisikö kirjan nimenomaan kertoa Berlii­nistä? Jos jälkim­mäi­sellä kritee­rillä löytyy kiinnostava kirja, menen sillä. Vinkkejä siis kaivataan!
45. Kirjan nimessä on kieltosana
46. Kirjassa on trans- tai muunsu­ku­puo­linen henkilö
48. Kirja kertoo kuulo- tai näkövam­mai­sesta henki­löstä / Ehkäpä haasteen vaikein kohta. Olen lukenut Tommi Kinnusen Lopotin, joka olisi tähän täydel­linen. Tuleeko teille mieleen muuta hyvää kirjaa?

Missä vaiheessa teidän Helmet-haasteenne on menossa?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

13 comments

 1. Olen lukenut 23 kirjaa. Luin kohtaan 10 Hedi Friedin Kysymyksiä joita minulle on esitetty keski­tys­lei­ristä. Kohtaan 17 sopii Sarah Crossan: Yksi. Kohtaan 21 luin kirjan Kiira Korpi — ehjäksi särkynyt. Onnea lukuhaasteen toiselle puolis­kolle :)

  1. Hyvässä vauhdissa siis sielläkin! :)

   Sarah Crossanin Yhden luin just viime vuonna, se olisi sopinut tuohon kohtaan todella hyvin. Kiira Korpi ei kiinnosta ollenkaan ja hei, eikö kirjan ole kirjoit­tanut joku muu kuin Korpi? Täytyypä tutkailla tuota Hedi Friedin kirjaa, vaikka aihepii­ristä on tullut luettua jo paljon. Onneksi tuo kohta on aika helppo.

   Kiitos, onnea sinnekin, toivot­ta­vasti päästään maaliin asti! :)

   1. Kirjaan on tekijöiksi merkitty Kiira Korpi ja Jere Nurminen, joten lasken sen kohtaan sopivaksi :)

    1. No sittenhän se sopii hyvin :)

 2. Tuo kohta 44 on kyllä monitul­kin­tainen. En tiedä, sopiiko tämä kirja­ma­kuusi, mutta suosit­telen sitä silti. Jyrki Erran Berliinin ajokoirat. Trilleri, joka sijoittuu 1980-luvun jaettuun Berliiniin. Mielestäni kirjassa itse Berliini on suuressa osassa.

  1. Pari jännäriä/trilleriä vuodessa käy minulle, joten tutkinpa asiaa. Kiitos vinkistä!

 3. Mielestäni kriteerit sai itse päättää, joten voit itse tulkita Berliinin. Luin Aris Fiore­toksen Nelly B:n sydän teoksen, jonka tarina sijoittui Berliiniin. Elizabeth Stroutin Kaikki on mahdol­lista novel­li­kir­jassa on trans- tai muunsu­ku­puo­linen henkilö. Anthony Doerrin Kaikki se valo jota emme näe kirjassa on sokea päähenkilö, kirja käy myös kielto­sa­naksi. Luin itse Aino Kallaksen nuoruu­desta Raili Mikkasen kirjasta Ei ole minulle suvannot! Kielto­sa­naksi käy myös Jussi Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät, samoin Juuli Niemen Et kävele yksin.

  1. Toki saa itse päättää, kysymys olikin lähinnä retorinen eli miten itse haluan sen tulkita. :) Haluaisin mennä tiukemman tulkinnan kautta eli että Berliini on kirjassa oikeasti isossa roolissa, mikäli vain löydän sopivan kirjan. Nelly B:n sydän ei taida täyttää sitä kriteeriä?

   Olen lukenut Stroutin kirjan jo vuosi sitten, samoin Valtosen pari vuotta sitten. Doerrin kirja ei kiinnosta tarpeeksi, vaikka se olisi todella hyvä tuohon haaste­kohtaan! Haaste tämäkin, löytää vielä kaiken hanka­luuden lisäksi oikeasti kiinnostava kirja! :D Mutta tsekkaan nuo muut, etenkin Niemen kirjan. Kiitos!

 4. Mulla luettuna kohta 23 ja tähän mennessä olen saanut kaikki lukemani teokset sovitettua haasteen kohtiin (en ole miettinyt lukemi­siani vielä juurikaan vaan katson sitten kirjan luettuani, sopiiko johonkin). Nyt tosin alkaa olla vähän haasta­vampaa, sillä joihinkin kohtiin täytyy kyllä miettiä etukäteen joitain vaihtoehtoja. Esimer­kiksi just toi kuu (Lumilapsi tulee vain mieleen) ja kaupun­ki­maisema on vaikeita! Ajattelin itse lukea Berlii­nistä kertovaan Olimme natseja ‑teoksen, joka on hyllyn­läm­mittäjä-haasteessani. Kuulo- tai näkövam­maiseen ajattelin Kaikki se valo jota emme näe ‑teosta, mutta koska se on aika pitkä, olen laittanut vaihtoeh­doksi myös Boynen nuorten­ro­maanin Poika vuoren huipulla. Ilmas­ton­muu­tokseen olen ajatellut Emma Puikkosen Lupausta. Mäkään en oikein lue julkkik­sista kertovia elämä­kertoja, joten laitoin Michelle Obaman teoksen siihen kohtaan, vaikka en tiedä, onko “julkkis” ennemmin joku poptähti mutta päätin, että tunnettuna henkilönä kyllä riittää. :-D

  1. Ai niin, ja kaksoset löytyy myös tänä vuonna julkais­tusta säero­maa­nista Runoilija X. Jos pidit Crossanin Yksi-teoksesta, pidät varmasti tuostakin. :-)

   1. Vau, hienoa! Minulla on myös sama taktiikka, luen ainakin tässä vaiheessa mitä huvittaa ja sijoitan kirjan johonkin haaste­kohtaan jos se sopii siihen. Voi olla, että loppu­vuo­desta täytyy taas miettiä enemmän mitä lukee, mutta en silloinkaan haluaisi lukea jotain vain siksi, että se sopii haaste­kohtaan, vaan kirjan tulisi oikeasti myös kiinnostaa minua. Siksi vinkit ovat todella terve­tul­leita, koska voi olla, että joku jo omistamani tai kirjas­tosta lainassa tai varauk­sessa oleva kiinnostava kirja sopii tietä­mättäni johonkin kohtaan tai kiinnostun jostain vinkistä muutenkin kuin haaste­kohtaan sopivuu­tensa vuoksi. :)

    En ole vielä tarkasti käynyt läpi oman hyllyn kirjoja eli sieltä voisi löytyä lukematon kirja, jossa olisi kuu tai kaupun­ki­maisema. Toivon ainakin :D Kiitos paljon vinkeistä, tuli monta hyvää. Doerrin tai Puikkosen kirjaa en varmaankaan lue, enkä ehkä Obamankaan kirjaa, mutta muut tutkailen. Runoilija X on mulla just kirjas­tosta lainassa, Yksi oli tosi ihana. :)

 5. Minä ajattelin kuitata kohdan 21 kirjalla, jonka kirjoittaja on julki­suu­dessa usein esiintyvä kirjailija — eli siis kirjoit­ta­mi­sensa vuoksi julkkis, ei ehkä muuten. Esim. Kari Hotakainen tai Sofi Oksanen. Facebookin Helmet-ryhmästä olen löytänyt paljon hyviä vinkkejä vaikeisiin kohtiin! Mullakin on muuten nyt noin puolessa välissä tämä haaste :)

  1. Hei, hyvin kierretty! Käytän tuota myös jos en löydä muuta sopivaa kirjaa siihen kohtaan :D Facebook-ryhmässä olen ja sitäkin välillä tutkailen. Mukavan aktii­vinen ryhmä. Tsemppiä haasteen toiseen puolik­kaaseen!