Kuulin Sally Salmisen romaanista Katrina ensimmäisen kerran Ylen Kirjojen Suomi ‑projektin yhteydessä, mutta en silloin kiinnittänyt siihen juurikaan huomiota, vaan vasta Juha Hurmeen viimevuotisen uuden käännöksen myötä huomasin kirjan. Se on tainnut olla monen muunkin jakama kokemus. Katrina on julkaistu siis alunperin jo vuonna 1936 ja on erittäin hienoa, että se on tullut uudelleen esiin ja lukijoiden tietoisuuteen. Aikanaan Katrina oli suosittu teos ja se käännettiin useammalle eri kielelle, joten on harmi, että se on myöhemmin unohtunut ja suljettu ulos miehisestä klassikkokaanonista.
Katrina on kertomus Pohjanmaalla asuvasta nuoresta naisesta, joka hurmaantuu seudulla vierailevasta merimiehestä Johanista, joka maalaa vastustamattoman kuvan elämästään Ahvenanmaalla. Katrina ryhtyy Johanille vaimoksi ja he matkustavat pian Johanin kotiseudulle saaristoon. Totuus on kuitenkin Johanin juttuja karumpi ja miehen lupaaman mahtavan huvilan ja omenapuita täynnä olevan puutarhan tilalla onkin karulla kalliolla sijaitseva ankean harmaa torppa. Ennen kuin Katrina ehtii edes toipua järkytyksestään, on Johan jo karannut takaisin merille, ja tuoreen torpparin emännän on selvittävä yksin keskellä synkeää pikkukylää, jossa kaikki tuntuvat ilveilevän Katrinan kohtalolle.
Katrina on romaani, jossa on helppo rakastua moneen asiaan. Ensinnäkin sen henkilöhahmot eivät voi olla hurmaamatta ja herättämättä tunteita. Etenkin Katrina ja hänen alkuun kurja ja epäonninen tilanteensa, mutta myöhemmin sisukas ja periksi antamaton asenteensa tekevät vaikutuksen. Valveutunut Katrina ei kumartele saariston herroja eli valtaa pitäviä merikapteeneja tai ota vastaan almuja, vaan hän päättää pärjätä itse, vaikka ruokittavia suita alkaa perheeseen vähitellen ilmaantua. Katrina on varmasti yksi suomalaisen kirjallisuuden vahvimmista naispäähenkilöistä!
Katrinassa (niin kirjassa kuin henkilöhahmossa) on paljon vaikutteita Salmisen omasta elämästä. Salminen varttui köyhässä perheessä Ahvenanmaalla, mutta lähti vuonna 1930 siskonsa kanssa siirtolaiseksi Yhdysvaltoihin. Siellä hän muun muassa työskenteli kotiapulaisena, kiinnostui sosialismista ja kirjotti Katrinan. Sosialistiset ajatukset, valtaa pitävien kritisointi, naisen asema ja siirtolaisuus näkyvät kaikki myös hänen romaanissaan vahvoina teemoina.
Yhteiskunnallisen puolensa ohella Katrina on lämpimän realistinen tarina vaikeudet ja turhuudet ylittävästä rakkaudesta ja perhe-elämästä 1900-luvun alun Ahvenanmaalla. Se ei ole klassikkoainesta, vaan jo klassikko.
Helmet-lukuhaaste 2019: 36. Kirjassa ollaan yksin
Sally Salminen: Katrina
(Katrina, 1936)
Suom. Juha Hurme
Teos 2018
448 s.