Type and press Enter.

Miten meni viime vuoden lukuhaasteet ja miten haastan itseni lukemaan vuonna 2019?

Olen ihminen, joka ei erityi­semmin pidä lukuhaas­teista. Viime vuonna onnistuin kuitenkin osallis­tumaan useam­paankin haasteeseen ja asettamaan itselleni vielä kasan lukemiseen liittyviä tavoit­teita. Tänä vuonna aion mennä huomat­ta­vasti pelkis­te­tym­mällä linjalla. Ennen kuin menen uuden vuoden suunni­tel­miini, katsotaan, miten ns. suoriuduin viime vuonna.

Vuosi 2018

Vuonna 2018 asetin Goodreadsin lukuta­voit­teekseni 70 kirjaa. Ylitin tuon luvun lukemalla 87 kirjaa. En ole varmaan koskaan lukenut vuodessa yhtä monta kirjaa.

Tärkein lukuhaas­teeni viime vuonna oli Helmet-lukuhaaste, jonka sain juuri ja juuri suori­te­tuksi vuoden viimeisenä päivänä. Toisella kerralla siis lopulta onnistui.

Hyppäsin heti alkuvuo­desta 2018 mukaan Hurja Hassu Lukija ‑blogin Sarja­ku­va­haas­teeseen, sillä halusin muutenkin lukea vuoden aikana enemmän sarja­kuvia kuin edellisenä vuonna (seitsemän). Tavoit­teeni täyttyi haasteen ansiosta, sillä luin 12 sarja­kuvaa, joten well done!

Kauhistuin viime vuoden haasteitani ja tavoit­teitani miettiessäni kuinka vähän olin vuonna 2017 lukenut oman hyllyni kirjoja. Päätin siis osallistua Sivumennen-podcastin Johannan ja Jonnan lansee­raamaan Hyllyn­läm­mittäjä-haasteeseen eli lukea kaksi­toista oman hyllyn kirjaa vuoden aikana. Hienostipa taas meni eli luin kahdes­ta­toista valit­se­mastani kirjasta vain kolme, vaikka kaikki valintani kiinnos­tavat minua edelleen aivan yhtä paljon kuin vuosi sitten.

Lupasin myös itselleni lukea vuoden aikana mahdol­li­simman monta tieto­kirjaa. Vuonna 2017 luin kahdeksan tieto­kirjaa, vuonna 2018 kaksi­kym­mentä, joten tämä tavoite onnistui erittäin hyvin.

Halusin vähentää somen käyttöä ja sellaista päätöntä netissä roikku­mista ja puhelimen pyörit­telyä, jotta itse lukemi­selle jäisi enemmän aikaa. En mitannut someai­kaani tai mitään sellaista millään tavalla, joten tätä on vähän vaikea todentaa. Onnistuin ehkä ajoittain, sillä toisina päivinä ihan tietoi­sesti laitoin puhelimen jonnekin ulottu­mat­to­miini ja keskityin kirjaan monta tuntia kerralla, mutta toisina päivinä lipsuin taas pahoille tavoilleni.

Lopuksi halusin lukuma­ra­toonata vähintään kerran vuoden aikana (en maratoo­nannut lopulta kertaakaan) ja viettää cosy reading ‑iltoja vähintään parin kuukauden välein (en muista monesti vietin, mutta ainakin pari kertaa). Lukuma­raton ideana on ehkä vähän alkanut tuntua tylsältä, pidän enemmän muutaman tunnin mittai­sesta tietoi­sesta rauhoit­tu­mi­sesta kirjan tai kahden, kyntti­löiden ja herkkujen kanssa.

Vuosi 2019

Viime vuonna haasteita ja tavoit­teita oli siis melko paljon ja tänä vuonna kevennän reilusti. Jos vastaani tulee kesken vuoden jokin kutkut­ta­valta vaikuttava lukuhaaste, sori, en aio osallistua siihen. Tämä vuosi olkoot mahdol­li­simman tavoit­teeton!

Asetin Goodreadsiin jälleen uuden lukuta­voitteen ja korotin sen 80 kirjaan. Heh, mahdol­li­simman tavoit­tee­tonta, vai mitä? Idea on tietysti siinä, että kun kerta luin viime vuonnakin 87 kirjaa, ei 80 kirjan tavoit­te­le­minen tänä vuonna ole sinänsä erityinen tavoite. Elämän­ti­lan­teeni ja ajankäyt­tö­mah­dol­li­suuteni ovat näillä näkymin tänä vuonna suunnilleen samat kuin viime vuonna, itse asiassa ehkä jopa suotui­sammat, joten 80 kirjaa on ihan realis­tinen määrä. Ja jos se ei täyty, entä sitten?

Ainoa varsi­nainen lukuhaas­teeni on tänä vuonna uusi Helmet-lukuhaaste eli aion jälleen yrittää täyttää 50 erilaisen kohdan listan vuoden loppuun mennessä. Uudesta haasteesta lisää edelli­sessä postauk­sessani.

En halua tänä vuonna ottaa osaa Hyllyn­läm­mittäjä-haasteeseen, sillä en usko saavani siinä yhtään sen parempia tuloksia kuin edelli­se­näkään vuonna. Sen sijaan aion vain kevyesti yrittää lukea mahdol­li­simman paljon oman hyllyn kirjoja. Ihanan yksin­ker­taista. Olen jo onnis­tunut palaut­tamaan kirjastoon paljon lainoja enkä ole tehnyt varauksia kuin ihan muutamaan kevään uutuuteen, joten liikkeelle on lähdetty.

Jottei menisi aivan tylsäksi, ajattelin panostaa tänä vuonna erityi­sesti novel­li­ko­koelmien lukemiseen, sillä rakastan novelleja, mutta en lukenut niitä viime vuonna kuin neljän kokoelman verran. Neljän! Ihan surettaa. Omassa hyllyssäni on onneksi heti muutama todella houkut­televa kokoelma, joten siinä tulisikin jo kaksi tavoi­tetta yhdellä iskulla.

Eli näin vähillä haasteilla ja tavoit­teilla mennään tämä vuosi. Tuntuu erityisen kevyeltä ja vapaalta.

Mitä kirjal­lisia tavoit­teita teillä on tälle vuodelle tai osallis­tutteko lukuhaas­teisiin?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

6 comments

 1. Sinulla on ollut hieno lukuvuosi. Minä osallistuin eka kerran Helmet-haasteeseen ja tykkäsin siitä tosi paljon. Aion osallistua tänäkin vuonna.

  1. Aika hyvin lopulta onnistuin haasteissa ja itselleni asetta­missani tavoit­teissa, vähän yllät­tä­vänkin hyvin! Silti tuntuu hyvältä vähentää niitä tänä vuonna. Helmet-haaste on kyllä mainio! Se ei aseta liikaa paineita (tai no ehkä vuoden lopulla, jos täytyy ottaa loppukiri), vaan on sopivan rento ja sitä voi tehdä omalla tyylillä.

 2. Minulla Helmet-haaste jää tänä vuonna tauolle, mutta kaiken­laisia muista lukuhaas­teita on tullut sen tilalle. Minä olen edelleen tosi innos­tunut lukuhaas­teista, niissä on jotain koukut­tavaa… Hyllyn­läm­mittäjä-haaste tosin ei sopinut minulle laisinkaan, sillä kokeilin sitä kerran ja luin muistaakseni 3 kirjaa pinostani. Sen jälkeen olen tyytynyt tuommoiseen yleiseen “lue myös omia kirjoja” tavoit­teeseen, joka sopii minulle paljon paremmin. :) Tsemppiä sinulle Helmetin kanssa!

  1. Ymmärrän hyvin myös haasteiden koukut­ta­vuuden. Minunkin tekisi usein mieli osallistua vaikka ja mihin, mutta itseni tuntien en sitten osallistu, vaikka leikki­mie­li­siähän ne ovat. Kokeil­laanpa tämä vuosi näin oikein rennosti!

   Tsemppiä sinul­lekin haasteisiin ja oman hyllyn kirjojen vähen­tä­miseen!

 3. Minäkin olen haasteita jokseenkin vältellyt, sillä vierastan ajatusta siitä, että rytmit­täisin lukemiseni joidenkin raamien mukaan. Minun lukuryt­miini vaikuttaa ihan riittä­västi jo kirjaston kirjojen eräpäivät ja etenkin se, että usein niihin tulee varauksia ja on pakko lukea varatut ensin pois alta. Nyt kuitenkin löysin peräti kolme kivaa haastetta, joihin aion tarttua. Niitä pystyy onneksi yhdis­te­le­määnkin jonkin verran. Yksi haasteista on klassik­ko­haaste, joka on helppo, kun ei tarvitse lukea montaa kirjaa. Lisäksi osallistun Montgomery-haasteeseen, johon myös riittää yksi luettu kirja. Suurin haaste on Seinäjoen kaupun­gin­kir­jaston lukuhaaste, jossa pitäisi lukea 25 kirjaa eri maista. Tiedän melkein varmaksi jo nyt, että en tule onnis­tumaan, mutta ainakin yritän sitä kautta tutustua myös enemmän käännös­kir­jal­li­suuteen. :)

  1. Voi kyllä, kirjas­to­lainat ovat yksi kirous. Ihana sellainen, mutta kirous kuitenkin. Olen nyt onneksi saanut vähen­nettyä lainojen määrää, en ole lainannut uusia tilalle (tai hyvin maltil­li­sesti) ja varail­lutkin vähän. Onneksi(!) keväällä ei ole tulossa montaa super­kiin­nos­tavaa uutuutta, joten yritän pitää tilanteen tällaisena ja keskittyä niihin oman hyllyn kirjoihin. :)

   Klassik­ko­haaste on onneksi helppo haaste. Ja tosi kiva ajatuksena, en ole kuitenkaan koskaan siihen osallis­tunut. Seinäjoen kirjas­tollapa on myös kiinnostava lukuhaaste! 25 kirjaa eri maista olisi minul­lekin melko haastava juttu, sillä lukemani kirjat ovat yleensä lähinnä muuta­masta Euroopan maasta (Suomi, Iso-Britannia, Ruotsi) ja Pohjois-Ameri­kasta (Yhdys­vallat, Kanada). Fabriikki Kustan­nuk­sella on tosi kiinnos­tavia käännöksiä vähän ympäri maailmaa, niistä saattaisi olla apua tuohon haasteeseen! :)