Olen ihminen, joka ei erityisemmin pidä lukuhaasteista. Viime vuonna onnistuin kuitenkin osallistumaan useampaankin haasteeseen ja asettamaan itselleni vielä kasan lukemiseen liittyviä tavoitteita. Tänä vuonna aion mennä huomattavasti pelkistetymmällä linjalla. Ennen kuin menen uuden vuoden suunnitelmiini, katsotaan, miten ns. suoriuduin viime vuonna.
Vuosi 2018
Vuonna 2018 asetin Goodreadsin lukutavoitteekseni 70 kirjaa. Ylitin tuon luvun lukemalla 87 kirjaa. En ole varmaan koskaan lukenut vuodessa yhtä monta kirjaa.
Tärkein lukuhaasteeni viime vuonna oli Helmet-lukuhaaste, jonka sain juuri ja juuri suoritetuksi vuoden viimeisenä päivänä. Toisella kerralla siis lopulta onnistui.
Hyppäsin heti alkuvuodesta 2018 mukaan Hurja Hassu Lukija ‑blogin Sarjakuvahaasteeseen, sillä halusin muutenkin lukea vuoden aikana enemmän sarjakuvia kuin edellisenä vuonna (seitsemän). Tavoitteeni täyttyi haasteen ansiosta, sillä luin 12 sarjakuvaa, joten well done!
Kauhistuin viime vuoden haasteitani ja tavoitteitani miettiessäni kuinka vähän olin vuonna 2017 lukenut oman hyllyni kirjoja. Päätin siis osallistua Sivumennen-podcastin Johannan ja Jonnan lanseeraamaan Hyllynlämmittäjä-haasteeseen eli lukea kaksitoista oman hyllyn kirjaa vuoden aikana. Hienostipa taas meni eli luin kahdestatoista valitsemastani kirjasta vain kolme, vaikka kaikki valintani kiinnostavat minua edelleen aivan yhtä paljon kuin vuosi sitten.
Lupasin myös itselleni lukea vuoden aikana mahdollisimman monta tietokirjaa. Vuonna 2017 luin kahdeksan tietokirjaa, vuonna 2018 kaksikymmentä, joten tämä tavoite onnistui erittäin hyvin.
Halusin vähentää somen käyttöä ja sellaista päätöntä netissä roikkumista ja puhelimen pyörittelyä, jotta itse lukemiselle jäisi enemmän aikaa. En mitannut someaikaani tai mitään sellaista millään tavalla, joten tätä on vähän vaikea todentaa. Onnistuin ehkä ajoittain, sillä toisina päivinä ihan tietoisesti laitoin puhelimen jonnekin ulottumattomiini ja keskityin kirjaan monta tuntia kerralla, mutta toisina päivinä lipsuin taas pahoille tavoilleni.
Lopuksi halusin lukumaratoonata vähintään kerran vuoden aikana (en maratoonannut lopulta kertaakaan) ja viettää cosy reading ‑iltoja vähintään parin kuukauden välein (en muista monesti vietin, mutta ainakin pari kertaa). Lukumaraton ideana on ehkä vähän alkanut tuntua tylsältä, pidän enemmän muutaman tunnin mittaisesta tietoisesta rauhoittumisesta kirjan tai kahden, kynttilöiden ja herkkujen kanssa.
Vuosi 2019
Viime vuonna haasteita ja tavoitteita oli siis melko paljon ja tänä vuonna kevennän reilusti. Jos vastaani tulee kesken vuoden jokin kutkuttavalta vaikuttava lukuhaaste, sori, en aio osallistua siihen. Tämä vuosi olkoot mahdollisimman tavoitteeton!
Asetin Goodreadsiin jälleen uuden lukutavoitteen ja korotin sen 80 kirjaan. Heh, mahdollisimman tavoitteetonta, vai mitä? Idea on tietysti siinä, että kun kerta luin viime vuonnakin 87 kirjaa, ei 80 kirjan tavoitteleminen tänä vuonna ole sinänsä erityinen tavoite. Elämäntilanteeni ja ajankäyttömahdollisuuteni ovat näillä näkymin tänä vuonna suunnilleen samat kuin viime vuonna, itse asiassa ehkä jopa suotuisammat, joten 80 kirjaa on ihan realistinen määrä. Ja jos se ei täyty, entä sitten?
Ainoa varsinainen lukuhaasteeni on tänä vuonna uusi Helmet-lukuhaaste eli aion jälleen yrittää täyttää 50 erilaisen kohdan listan vuoden loppuun mennessä. Uudesta haasteesta lisää edellisessä postauksessani.
En halua tänä vuonna ottaa osaa Hyllynlämmittäjä-haasteeseen, sillä en usko saavani siinä yhtään sen parempia tuloksia kuin edellisenäkään vuonna. Sen sijaan aion vain kevyesti yrittää lukea mahdollisimman paljon oman hyllyn kirjoja. Ihanan yksinkertaista. Olen jo onnistunut palauttamaan kirjastoon paljon lainoja enkä ole tehnyt varauksia kuin ihan muutamaan kevään uutuuteen, joten liikkeelle on lähdetty.
Jottei menisi aivan tylsäksi, ajattelin panostaa tänä vuonna erityisesti novellikokoelmien lukemiseen, sillä rakastan novelleja, mutta en lukenut niitä viime vuonna kuin neljän kokoelman verran. Neljän! Ihan surettaa. Omassa hyllyssäni on onneksi heti muutama todella houkutteleva kokoelma, joten siinä tulisikin jo kaksi tavoitetta yhdellä iskulla.
Eli näin vähillä haasteilla ja tavoitteilla mennään tämä vuosi. Tuntuu erityisen kevyeltä ja vapaalta.
Mitä kirjallisia tavoitteita teillä on tälle vuodelle tai osallistutteko lukuhaasteisiin?
6 comments
Sinulla on ollut hieno lukuvuosi. Minä osallistuin eka kerran Helmet-haasteeseen ja tykkäsin siitä tosi paljon. Aion osallistua tänäkin vuonna.
Aika hyvin lopulta onnistuin haasteissa ja itselleni asettamissani tavoitteissa, vähän yllättävänkin hyvin! Silti tuntuu hyvältä vähentää niitä tänä vuonna. Helmet-haaste on kyllä mainio! Se ei aseta liikaa paineita (tai no ehkä vuoden lopulla, jos täytyy ottaa loppukiri), vaan on sopivan rento ja sitä voi tehdä omalla tyylillä.
Minulla Helmet-haaste jää tänä vuonna tauolle, mutta kaikenlaisia muista lukuhaasteita on tullut sen tilalle. Minä olen edelleen tosi innostunut lukuhaasteista, niissä on jotain koukuttavaa… Hyllynlämmittäjä-haaste tosin ei sopinut minulle laisinkaan, sillä kokeilin sitä kerran ja luin muistaakseni 3 kirjaa pinostani. Sen jälkeen olen tyytynyt tuommoiseen yleiseen “lue myös omia kirjoja” tavoitteeseen, joka sopii minulle paljon paremmin. :) Tsemppiä sinulle Helmetin kanssa!
Ymmärrän hyvin myös haasteiden koukuttavuuden. Minunkin tekisi usein mieli osallistua vaikka ja mihin, mutta itseni tuntien en sitten osallistu, vaikka leikkimielisiähän ne ovat. Kokeillaanpa tämä vuosi näin oikein rennosti!
Tsemppiä sinullekin haasteisiin ja oman hyllyn kirjojen vähentämiseen!
Minäkin olen haasteita jokseenkin vältellyt, sillä vierastan ajatusta siitä, että rytmittäisin lukemiseni joidenkin raamien mukaan. Minun lukurytmiini vaikuttaa ihan riittävästi jo kirjaston kirjojen eräpäivät ja etenkin se, että usein niihin tulee varauksia ja on pakko lukea varatut ensin pois alta. Nyt kuitenkin löysin peräti kolme kivaa haastetta, joihin aion tarttua. Niitä pystyy onneksi yhdistelemäänkin jonkin verran. Yksi haasteista on klassikkohaaste, joka on helppo, kun ei tarvitse lukea montaa kirjaa. Lisäksi osallistun Montgomery-haasteeseen, johon myös riittää yksi luettu kirja. Suurin haaste on Seinäjoen kaupunginkirjaston lukuhaaste, jossa pitäisi lukea 25 kirjaa eri maista. Tiedän melkein varmaksi jo nyt, että en tule onnistumaan, mutta ainakin yritän sitä kautta tutustua myös enemmän käännöskirjallisuuteen. :)
Voi kyllä, kirjastolainat ovat yksi kirous. Ihana sellainen, mutta kirous kuitenkin. Olen nyt onneksi saanut vähennettyä lainojen määrää, en ole lainannut uusia tilalle (tai hyvin maltillisesti) ja varaillutkin vähän. Onneksi(!) keväällä ei ole tulossa montaa superkiinnostavaa uutuutta, joten yritän pitää tilanteen tällaisena ja keskittyä niihin oman hyllyn kirjoihin. :)
Klassikkohaaste on onneksi helppo haaste. Ja tosi kiva ajatuksena, en ole kuitenkaan koskaan siihen osallistunut. Seinäjoen kirjastollapa on myös kiinnostava lukuhaaste! 25 kirjaa eri maista olisi minullekin melko haastava juttu, sillä lukemani kirjat ovat yleensä lähinnä muutamasta Euroopan maasta (Suomi, Iso-Britannia, Ruotsi) ja Pohjois-Amerikasta (Yhdysvallat, Kanada). Fabriikki Kustannuksella on tosi kiinnostavia käännöksiä vähän ympäri maailmaa, niistä saattaisi olla apua tuohon haasteeseen! :)