On vielä vuoden viimeisten kirjojen koosteen aika ennen kuin päästään vuoden parhaimpien kirjojen pariin. Jännittää jo vähän itseänikin, mitä kyseiselle listalle päätyy, sillä en ole vielä aivan varma valinnoistani. Pidetään tämä kirjoitus siis tiiviinä, sillä pohdiskeltavaa riittää. Loka‑, marras- ja joulukuun luetut kirjat olivat seuraavat:
Lokakuu
Ville Similä & Mervi Vuorela: Ultra Bra – Sokeana hetkenä
Antti Ollikainen: Flu
Antti Ollikainen: Flu – Jäätävä lentsu
Antti Ollikainen: Flu – Viimeiset aivastukset
Emmi Valve: Armo
Mia Kankimäki: Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin
Minna Rytisalo: Rouva C
Jaakko Ahonen & Lauri Ahonen: Pikku Närhi
Nick Drnaso: Sabrina
Kati Rapia & Juha Hurme: Pyrstötähti ja maailmanlopun meininki
Marraskuu
Tuukka Pietarinen: Yksin ja toisin
Kirsi Vainio-Korhonen: Musta-Maija ja Kirppu-Kaisa – Seksityöläiset 1800-luvun alun Suomessa
Mari Ahokoivu: Oksi
Tua Forsström: Merkintöjä
Mia Kankimäki: Naiset joita ajattelen öisin
Rachel Cusk: Ääriviivat
Silvia Hosseini: Pölyn ylistys
Joulukuu
Kätlin Kaldmaa: Islannissa ei ole perhosia
Jelena Tšižova: Naisten aika
Becky Chambers: The Long Way to a Small Angry Planet
Pasi Pekkola: Huomenna kevät palaa
George Saunders: Lincoln in the Bardo
Petri Tamminen: Enon opetukset
David Lynch & Kristine McKenna: Tilaa unelmoida
Luin yhteensä 24 kirjaa, joissa oli yhteensä 6093 sivua, eli keskimäärin 254 sivua per kirja.
Kuten näkyy, kirjoittaminen näistä loppuvuoden kirjoista on jäänyt kiireiden jalkoihin. Kaikista on kuitenkin tulossa juttua alkuvuoden aikana, pääasiassa yhteispostausten muodossa.
Suosikkejani näistä kirjoista olivat tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaanakin ollut Ville Similän ja Mervi Vuorelan hieno Ultra Bra – Sokeana hetkenä, Mia Kankimäen molemmat teokset Asioita jotka saavat sydämeni lyömään nopeammin ja Naiset joita ajattelen öisin sekä Rachel Cuskin Ääriviivat. Nämä neljä teosta jättivät vahvimman jäljen. Mieleenpainuvia olivat kyllä myös Pietarisen ja Forsströmin runokirjat, joista on tulossa yhteispostaus lähiaikoina eli luultavasti ensi vuoden puolella.
Mitä muuta loppuvuoteen on mahtunut?
Tuntuu kuin olisin kirjoittanut tätä ns. uutta Lukuisaa jo pitkään, mutta sivustohan aukesi vasta syyskuun viimeinen päivä. Tämä vuosineljännes on siis ensimmäinen kokonainen, joka on kulunut täällä uudessa blogikodissa. Olen ollut todella tyytyväinen muutokseen enkä pelkästään uudenlaiseen ulkoasuun. Ryhdyin suunnitelmallisemmin kirjoittamaan vähän muitakin, pääasiassa kirjallisuuteen ja lukemiseen liittyviä juttuja, ja ne ovatkin kiinnostaneet teitä paljon.
Lokakuun alussa tein jutun tietokirjoista, jotka halusin lukea vielä loppuvuoden aikana. Suorastaan himoitsin tuolloin kaikkea tietoa! Läheskään kaikki listatut kirjat eivät kuitenkaan tulleet vielä luetuiksi (4/15) ja päädyin myös lukemaan listan ulkopuoleltakin, mutta ei se mitään, sillä kaikki mainitsemani kirjat kiinnostavat minua edelleen, joten aion lukea tietoa myös ensi vuonna.
Suosittelin myös kahtatoista kirjaa syksyn pimeneviin iltoihin ja mikseivät ne olisi edelleen aivan sopivia talven pimeyteen, vaikka valoa kohti ollaankin jo menossa. Lokakuu oli jotenkin ihanaa aikaa tuottaa blogiin sisältöä, ja kuun loppupuolella listailin vielä sillä hetkellä yhdeksän koukuttavinta asiaa. Ehkä voisi olla jo uuden listan aika, vai mitä?
Marraskuussa kurkattiin miltä elokuinen Pariisi näytti siellä ensi kertaa vierailevan silmin (no ihanalta tietenkin!) ja pohdiskeltiin vähän kotiin liittyviä ajatuksia. Joulukuussa koostin lukemiseni Sarjakuvahaasteeseen, kurkistin ensi kevään kirjoihin ja pohdiskelin suosikki- ja inhokkiasioitani kirjoissa.
Täytyy sanoa, että marras- ja joulukuu ovat olleet tänä vuonna todella raskaita jatkuvan pimeyden, väsymyksen ja työkuvioihin liittyvän stressin vuoksi. Huokaisin kieltämättä helpotuksesta, kun vuoden lyhin päivä oli ohitse ja valoisa aika nyt vain lisääntyy – vaikkakin hitaasti. Silti jo tieto siitä, että pimeys väistyy pikkuhiljaa ja ei mene enää kauaa, kun koittaa kevät, on lohdullinen.
Vuotta on vielä kaksi hassua päivää jäljellä ja huomenna onkin vuorossa perinteisesti vuoden parhaimmat kirjat. Helmet-lukuhaasteen koonti ja vuoden 2019 muut haasteet ja tavoitteet seuraavat sitten heti vuodenvaihteen jälkeen.