Loppuvuosi tarkoittaa sitä, että kustantamoiden ensi kauden eli kevään kirjakatalogit alkavat olla valmiit. Miten ihanaa jälleen päästä kurkistamaan tuleviin kirjoihin! Hyvää luettavaa on taas luvassa, mutta ei aivan yhtä paljon mitä listasin tälle syksylle. Se on toisaalta hyvä, sillä – voin jo paljastaa – suunnitelmissani on keskittyä ensi vuonna pääasiassa omien hyllyjeni sisältöön. Ja tällä kertaa aion yrittää ihan tosissani. Toki myös jotain uutta tulee luettua, mutta yritän pitää sen melko minimissä.
Pidemmittä puheitta, tässä seitsemäntoista kiinnostavinta kirjaa keväältä 2019:
Jesús Carrasco: Taivasalla (Fabriikki Kustannus, kevät)
Dystopia, jossa nuori poika pakenee jotain pahaa. Poika kohtaa tiellä vuohipaimenen, jonka kanssa hän lyöttäytyy yhteen. Romaanista tulee heti mieleen Cormac McCarthyn hieno Tie, toivottavasti se on kuitenkin riittävän erilainen.
Rachel Cusk: Siirtymä (S&S, maaliskuu)
Siirtymä on toinen osa Cuskin Ääriviivat-romaanitrilogiaa ja se käsittelee ensimmäisen osan tavoin ihmissuhteita, muutosta ja tarinoita, joita itsestämme kerromme, mutta eri kontekstissa. Ääriviivat vakuutti, joten haluan palavasti lukea myös trilogian toisen osan.
Claudie Gallay: Odottamaton kauneus (WSOY, maaliskuu)
Yksi kaikkien aikojen lempikirjojani on Claudie Gallayn Tyrskyt. Oli ilahduttavaa huomata, että Gallayta suomennetaan nyt lisää, vuosien jälkeen. En ole kuitenkaan varma, onko uusi Gallay liian hömppä omaan makuuni, mutta siitä täytyy ottaa selvää. P. S. WSOY ottaa Tyrskyistä uuden painoksen helmikuussa!
Kazuo Ishiguro: Surullinen pianisti (Tammi, maaliskuu)
Ishiguron uusimman suomennoksen piti alunperin ilmestyä jo tänä vuonna, mutta julkaisu siirtyikin ensi kevääseen. Olen pitänyt kaikista tähän mennessä lukemistani Ishiguron kirjoista ja Surullinen pianisti vaikuttaa myös lupaavalta.
Katja Kärki: Jumalan huone (Bazar, tammikuu)
Kolmen saman pohjoiskarjalaisen suvun naisen näkökulmasta kerrottu tarina, joka ulottuu 1930-luvulta vuoteen 2009. Rakastan perhe- ja sukutarinoita ja Kärjen esikoinen lupaa hyvää.

Johanna Laitila: Lilium regale (Gummerus, tammikuu)
Esikoisromaani, joka kertoo elinikäisestä rakkaudesta, sodan nähneestä sukupolvesta ja vaietuista tarinoista. Kauniilta vaikuttava teos.
Maggie Nelson: Sinelmiä (S&S, huhtikuu)
Kirja sinisistä asioista, surusta, himosta, esteettisestä ilosta ja sinisistä mestareista. Nelsonin Argonautit oli kiinnostavaa luettavaa, mutta povaan, että Sinelmiä on vielä enemmän.
Anja Portin: Muistokirjoitus (S&S, maaliskuu)
Julia ryhtyy kirjoittamaan vakavasti sairaan äitinsä muistokirjoitusta ja kohtaa samalla vaikeita muistoja ja unohtuneita tarinoita. Yksinäisyydestä, kaipuusta ja arjen pienistä tragedioista kertova esikoisromaani kiinnostaa vähäeleisyydellään.
Nicola Pugliese: Malacqua. Neljä sadepäivää Napolin kaupungissa odottaen poikkeuksellista tapahtumaa (Fabriikki Kustannus, kevät)
Romaani, jonka nimi kertoo jo kaiken oleellisen. Fabriikin vuoden 2019 teema on epätavalliset todellisuudet ja tässäkin romaanissa on odotettavissa jotain outoa.
Sally Rooney: Keskusteluja ystävien kesken (Otava, huhtikuu)
Rooneyn romaanit ovat olleet englanninkielisessä maailmassa hurjan suosittuja! Vihdoinkin suomennettava esikoisromaani vaikuttaa yhtä aikaa kepeältä ja fiksulta.
Sanna Ryynänen: Meri Genetz : Levoton sielu (Avain, maaliskuu)
Meri Genetz oli 1930-luvulla Suomen eturivin taiteilijoita ja mukana myös vuosisadan alun okkultismi-innostuksessa. Ennestään tuntemattoman taiteilijanaisen elämä kuulostaa kiehtovalta.

Veera Salmi: Perhoset veljeni ympärillä (Otava, maaliskuu)
Sisarussarjan kuopus, lahjakas viulisti Johannes katoaa kisamatkalla Islannissa. Kukin perheenjäsen reagoi asiaan omalla tavallaan, mutta kun totuus valkenee, kukaan ei ole enää entisensä. Puluboi-lastenkirjasarjasta tutun Salmen aikuisten romaanista ei ota oikein selvää, mutta kokeilemalla se selviää.
Sjón: CoDex 1962 (Like, helmikuu)
Sjón on kirjailija, jota olen halunnut lukea todella pitkään, mutta en vain ole tullut vielä lukeneeksi. CoDex 1962 on sekoitus historiaa, satua, psykologiaa ja fantasiaa, kuin islantilainen versio Tuhannesta ja yhdestä yöstä.
Yoko Tawada: Muistelmat lumessa (Fabriikki Kustannus, tammikuu)
Viimeisen vuosisadan suurista muutoksista kertova romaani, jonka päähenkilöt ovat kolme jääkarhua. Omintakeinen idea ihastuttaa.
Märta Tikkanen: Miestä ei voi raiskata (Tammi, helmikuu)
Uusintapainos Tikkasen tunnetusta, vuonna 1975 julkaistusta romaanista. Rakastin tänä vuonna lukemaani Vuosisadan rakkaustarinaa ja haluan ehdottomasti lukea lisää Tikkasen tuotantoa.
Jyrki Vainonen: Yön ja päivän tarinoita (Aula & Co., helmikuu)
Novelleja ihmisistä, jotka ovat päätyneet tutun ja tuntemattoman väliseen tilaan. “Alitajuinen ja pimeä sekoittuu toivoon ja lohtuun”, lupaa kustantaja. Kiehtovaa!
Jyri Vartiainen: Kirous (Teos, tammikuu)
Kaksi kertojaa, kaksi rinnakkaista ihmiskohtaloa, jotka eivät oikein ole missään paitsi ehkä tuhoisissa ihmissuhteissa. Teoksesta lukemani sitaatin perusteella odotettavissa on herkän kaunista kieltä.
Näiden seitsemäntoista lisäksi julkaistaan muutama kirja, jotka olen ennättänyt lukea jo enganniksi ja joita voin suositella: André Acimanin herttainen Kutsu minua nimelläsi (Tammi, maaliskuu), Elizabeth Stroutin Nimeni on Lucy Barton ‑romaanin itsenäinen jatko-osa Kaikki on mahdollista ‑novellikokoelma (Tammi, maaliskuu) ja Domenico Starnonen kerroksellinen Kepponen (WSOY, maaliskuu).
Ensi kevään julkaisuista jäi mietityttämään kiinnostavien tietokirjojen vähäinen osuus. Olen lukenut tänä vuonna tietokirjoja enemmän kuin koskaan ennen, joten voi olla, etteivät ne ensi vuonna enää maistukaan ihan samaan tapaan. Ehkä niiden puute onkin keväällä ihan hyvä juttu.
Mitä kevään kirjoja te odotatte kaikista eniten?
6 comments
Minä odotan eniten Katja Kärjen esikoista, sillä kirjailija on entinen työkaverini. Olen ihan varma, että kirja on huippu!
Oi, onpa mahtava juttu! Historialliset romaanit ovat juttuni, joten Kärjen teos on ehdottomasti odotetuimpien listalla. Tai sain siitä jo käyttööni ennakkokappaleen, joten pitäisi vain alkaa lukea! :)
Mielenkiintoisia kirjoja olet löytänyt! Yhteisiä odotuksia etenkin toki Maggie Nelson & Rachel Cusk, mutta Fabriikin käännökset ehdottomasti kiinnostavat myös. Tawadan kirjaa olen erityisesti odotellut, tämän vuoden puolella senkin kai alunperin piti ilmestyä, mutta ehkäpä sitä vielä hetken jaksaa odotella. :)
Näistä entuudestaan minulta ohimenneistä taas alkoi nostosi ansiosta kiinnostaa uusin Ishiguro, vaikka entuudesta häneltä onkin tullut vasta Ole luonani aina luettua. Tuosta Laitilan teoksesta olen myös (ennakkokappaleen ansiosta) varovaisen kiinnostunut, vaikka tuo sota-aika ja rakkaus-tematiikka nyt hieman loppuunkalutulta aiheistolta jo hieman kuulostaakin kotimaisessa kirjallisuudessa. Mutta jospa tämä vielä jotain uutta siihenkin kykenisi antamaan. :)
Fabriikin kirjat ovat aina ihania yllätyksiä! Tawada tosiaan siirtyy ensi vuoden alkuun, onneksi kuitenkin on tulossa.
Minäkään en ole montaa Ishiguroa vielä lukenut, ehkä kolme, ja kiinnostaisi lukea lisää. En vain tiedä, mikä olisi hyvä seuraavaksi, tuo tuleva vai jokin vanhempi. Täytyy tutkia. Ja ilmeisesti Laitilan teos sijoittuu sodan jälkeiseen aikaan (vaikka toki sota varmasti vaikuttaa asioihin ja hahmoihin jne.), jota sitäkin on kyllä käsitelty paljon, mutta kuvauksen perusteella odotan jotain uutta jujua, toivottavasti siinä on sellainen! :D
En ole vielä juurikaan tutustunut keväällä ilmestyviin teoksiin, joten luin sun valintoja suurella mielenkiinnolla. Cuskin lisäksi ilahduttaa erityisesti, että Starnonen Trick saadaan suomeksi. Hurjan hienoa on myös, että saadaan lisää Nelsonia suomeksi. Fabriikin kirjat kiinnostaa aina.
Kyllä, mukavaa saada Cuskia ja Nelsonia lisää ja vieläpä näin pian! Minun pitäisi lukea se Starnonen Solmut. Ollut jo monta kertaa kirjastosta lainassa ja aina jää lukematta. Ensi vuonna!