Elena Favillin ja Francesca Cavallon Iltasatuja kapinallisille tytöille (Good Night Stories for Rebel Girls) aloitti rohkeista tytöistä kertovien kirjojen trendin ja nyt se on rantautunut myös Suomeen. Tänä syksynä on julkaistu vähintään kolme Favillin ja Cavallon teoksen kaltaista kirjaa, joissa esitellään joukoittain itsenäisiä ja rohkeita suomalaisnaisia. Halusin lukea niistä ainakin jonkin, mutta en oikein osannut päättää minkä. Kun Into Kustannuksesta sitten ehdotettiin yhteistyötä heidän kirjansa tiimoilta, päätin kokeilla sitä.
Taru Anttosen ja Milla Karppisen toimittama Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) – Kertomuksia rohkeista naisista Minna Canthista Almaan on toteutettu joukkorahoituksella. Sitä onkin ollut tekemässä yhteensä 24 kirjoittajaa ja 41 kuvittajaa (ja toki myös sadat mesenaatit, sillä kuka vain sai osallistua kirjan tekoon ehdottamalla siihen sopivaa henkilöä ja lahjoittamalla rahaa). Sankaritarinoita tytöille oli ilman yhteistyötäkin minua kolmesta vaihtoehdosta ehkä eniten kiinnostavin juuri suuren tekijäjoukkonsa vuoksi: teksteihin ja kuviin tulee ihanan paljon vaihtelua niin monen eri tekijän ansiosta.

Sankaritarinoita tytöille pitää sisällään yhteensä 60 eri naisen tarinat, jotka on kirjoitettu satumuotoon. Yleensä tällaiset naisista kertovat kirjat onkin suunnattu lapsille ja nuorille, mutta niin, että aikuisetkin viihtyvät naisista kertovien lyhyiden tarinoiden parissa. Nämäkään sankaritarinat eivät tuntuneet lapsellisilta, vaikka tietysti yksinkertaistetuilta, joten niitä luki aikuinenkin mielellään. Kaikista naisista kerrotaan kahdella aukeamalla: kuvan, kahden sivun mittaisen tarinan ja yhden infosivun verran.
Kirjan tarkoituksena on nostaa esiin erilaisia ja eri aikoina eläneitä naisia, jotka ovat kulkeneet omia polkujaan ja saaneet aikaan jotain hienoa tai tärkeää. Siksi he ovat kaikki sankareita. Heidän tarinansa saattavat rohkaista tyttöjä tavoittelemaan omia unelmiaan. Joukossa on hyvin monenlaisia eri naisia: he edustavat monia eri ammattialoja, he ovat hyvin eri-ikäisiä, osa heistä on entuudestaan tuttuja, osa ei ollenkaan. Mukana on myös vähemmistöihin kuuluvia henkilöitä, mikä on hyvä juttu.

Näitä itsenäisistä ja rohkeista naisista kertovia kirjoja on kritisoitu muun muassa siitä, minkälaisen mallin ne antavat tyttöydelle ja naiseudelle – tai miten ne pikemminkin jatkavat jo olemassa olevaa mallia tai käsitystä tyttöydestä ja naiseudesta. Tämänkin kirjan otsikossa olevat sanat “sankari” ja “rohkea” ovat toki ihan hyviä pyrkimyksiä sinänsä (ja niitä on hyvä korostaa siinä kontekstissa, että tyttökin ja nainenkin voi olla sankari ja rohkea, ei vain pojat ja miehet), jos niitä haluaa tavoitella. Kaikki tytöt ja naiset eivät kuitenkaan halua. On myös ok olla jotain muuta.
Ja mitä sankaruus ja rohkeus ovat? Näistä kirjoista voi helposti saada sellaisen käsityksen, että ne ovat ennen kaikkea jotain suurta ja poikkeuksellista, esimerkiksi jokin maailmaa mullistava keksintö tai arvostettu asema politiikan huipulla. Sankari voi olla myös arkielämässä, vaikka vain olemalla sinä itse. Sankaritarinoita tytöille pitää sisällään jonkin verran tällaisia perinteisiksi katsottuja sankaritarinoita, mutta myös enemmän sellaisia arjen sankareita. Tämä oli asia, jota vähän pelkäsin kirjaan tarttuessani, mutta onneksi siihen valitut henkilöt ovat keskenään todella erilaisia (vaikka ihan kaikkien mukanaoloa en ymmärtänyt). Totta tietysti on myös se, että sankarit myyvät. Jos kirja olisi täynnä vain täysin tuntemattomien naisten tarinoita, myisikö se? No, minua voisi kiinnostaa sellainen, jos se vain olisi hyvin toteutettu, mutta ehkä suurta yleisöä ei.

Sankaritarinoita tytöille ei ole täysin ongelmaton kirja, mutta mikään ei voi olla täydellistä. Se sisältää monipuolisen joukon keskenään hyvin erilaisia ja erilaisista lähtökohdista tulevia naisia, joiden tarinoita oli todella kiinnostava lukea. Teki ihan mieli ottaa enemmän selvää joistakin heistä! Kirja on myös visuaalisesti todella kaunis ja laadukas.
Kaikki kirjassa esiteltävät henkilöt sekä kirjan kirjoittajat ja kuvittajat löydät Inton sivuilta.
P. S. Instagram-tilini (@lukuisa) puolella voit osallistua Into Kustannuksen kanssa järjestämääni arvontaan, jossa yksi onnekas voittaa itselleen oman kappaleen Sankaritarinoita tytöille ‑kirjasta! Sinnepä siis!
Muissa blogeissa: Mitä luimme kerran ja Kirsin kirjanurkka.
Taru Anttonen & Milla Karppinen (toim.): Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) – Kertomuksia rohkeista naisista Minna Canthista Almaan
Into Kustannus 2018
256 s.