4.8.2018

Rivers Solomon: Menneisyyden kaiku


Kyllästyttävätkö sinua scifi-kirjat, joiden päähenkilöinä seikkailevat pelkästään valkoiset miehet? Kiinnostavatko sinua historian ja nykyhetken yhteiskuntia peilaavat romaanit? Ärsyttävätkö ahtaat ja vanhentuneet sukupuoliroolit sekä heteronormatiivisuus? Jos vastasit kyllä edes johonkin näistä kysymyksistä, sinun kannattaa lukea Rivers Solomonin vasta suomennettu romaani Menneisyyden kaiku. Se on paljon enemmän kuin perinteiseksi mielletty scifi-kirjallisuus, paljon enemmän kuin kirjallisuus yleensä on.

Jättimäinen avaruusalus HSS Matilda on matkannut halki avaruuden yli 300 vuoden ajan kohti luvattua maata sen jälkeen kun Maasta tuli elinkelvoton. Toivoa uuden asuttavan planeetan löytymisestä ei tunnu kuitenkaan olevan. Aluksen sisällä vallitsee kuri ja järjestys. Yläkansilla asuvat valkoiset ovat orjuuttaneet aluksen uumenissa elävät rodullistetut. Alakansien väki tekee kaikki raskaat työt eikä heillä ole enää lämmitystä tai lääkkeitä. Heitä pahoinpidellään, alistetaan ja raiskataan mielivaltaisesti. Valkoisilla on tähän kaikkeen Jumalan oikeutus.

Romaanin päähenkilö Aster on yksi alakansilla elävistä ihmisistä. Hän on eräänlainen kansanparantaja, itseoppinut. Hänen puoleen käännytään, kun tarvitaan lääketieteellistä apua, joskus jopa vähän parempiosaistenkin taholta. Asteria pitää suojeluksessaan aluksen ylilääkäri Theo, jonka ansiosta Aster pääsee liikkumaan aluksella myös kansilla, joille ei normaalisti pääsisi. Aster ei enää jaksa kurjaa ja alistettua elämää, jota hänen kaltaisensa joutuvat kestämään, vaan hän haluaa nousta vastarintaan. Tähän tarjoutuu mahdollisuus, kun Aster alkaa tarkemmin tutkia kuolleen äitinsä kryptisiä päiväkirjoja.

Solomon on itse sanonut kirjansa edustavan afrofuturismia. Se tarkoittaa afrikkalaisen kulttuurin ja mustan kokemuksen yhdistämistä teknologian kanssa. Siinä (etenkin kirjallisuudessa) risteytyvät keskenään olennaisesti myös tieteiskirjallisuus, fantasiakirjallisuus, historiallinen fiktio, maaginen realismi ja afrosentrismi. Afrofuturismin keinoin voidaan uudelleenmäärittää mustuutta ja mustaa identiteettiä, kuvitella vaihtoehtoisia historioita tai tulevaisuuksia esimerkiksi ilman sortoa. Sen avulla voidaan myös ottaa kantaa nykypäivän mustien ja muiden rodullistettujen tilanteeseen maailmassa.

"Minulla on kuusi pitbullterrieriä, samaa ruskean sävyä kuin sinä, kärähtäneen vaahteran värisiä. Ja ne ovat näyttäviä, hurjia ja kauniita eläimiä. Miten on mahdollista, että nelijalkainen elukka, jolla on nenän sijaan kuono ja joka ei edes peseydy – miten ihmeessä se voi olla kauniimpi kuin sinä? Onko se muka oikein ja reilua?"

Menneisyyden kaiku ei tarjoa tulevaisuutta ilman rodullistettujen sortoa, vaan päinvastoin, sorto on vielä hirveämpää. Se on järjestelmällistä, täysin erottelevaa ja epäinhimillistä, väkivaltaista. Se on kuin tulevaisuuden toisinto historiastamme, orjuudesta ja rotusorrosta, peilaten samalla myös nykypäivän asenteita ja valkoihoisten ja rodullistettujen välisiä valtasuhteita.

Menneisyyden kaiusta tekee vielä entistäkin kiinnostavamman se, miten siinä käsitellään vielä muitakin nykypäivän intersektionaaliselle feminismille tärkeitä asioita. Rotusorron ja valtasuhteiden lisäksi se käsittelee esimerkiksi sukupuolirooleja, seksuaalista ja sukupuolista moninaisuutta, identiteettiä ja traumoja. Kirjan päähenkilöä Asteria määrittää erilaiset identiteetit. Hän on kipakka ja äkkipikainen tyyppi, joka sanoo ja tekee, mitä mieleen juolahtaa. Tumman ihonvärinsä lisäksi hän kuuluu seksuaalivähemmistöön, sillä hän kokee itsensä muunsukupuoliseksi. Hän ei myöskään ole kiinnostunut perinteisestä heteronormatiivisesta parisuhteesta. Asterin paras ystävä ja hyttikaveri Giselle on Asterin tavoin rohkea, mutta itsetuhoinen ja pahoin traumatisoitunut. Aluksen ylilääkäri ja Asteria suojeleva Theo on hyvin kiltti, järkevä, hyvin erilainen kuin vaikkapa Aster, mutta hyvästä asemastaan huolimatta hänkään ei ole täysin valkoinen eikä edusta yläkantelaisten ideaalia heteronormatiivisuudesta, vaan kokee liukuvansa sukupuolten välillä tai olevansa jotain muuta.

Romaanissa parasta on sen identiteeteiltään monenlaiset ja ihastuttavan monimutkaiset henkilöhahmot, jotka ihastuttavat ja vihastuttavat, ja miten heidän kauttaan käsitellään romaanin keskeisiä teemoja, kuten rotusortoa, epätasa-arvoisuutta, identiteettejä, sukupuolirooleja ja heteronormatiivisuutta. Tämän lisäksi Menneisyyden kaiussa on myös jännittävä ja vetävä tarina, joka vetäisi minut nopeasti koukkuunsa. Hieman hyppelehtivä (ei ajassa, mutta tapahtumissa yleensä) kerrontatapa vaati alkuun hieman totuttelua, mutta opin pitämään myös siitä sen erilaisuuden vuoksi. Uskoisin, että scifiä vierastavienkin on helppo pitää Menneisyyden kaiusta etenkin siinä käsiteltävien teemojen vuoksi. Se on feminististä (genre)kirjallisuutta parhaimmillaan. Vahva suositus!

Muissa blogeissa: Sivutiellä.

––

Rivers Solomon: Menneisyyden kaiku
(An Unkindness of Ghosts, 2017)
Suom. Einari Aaltonen
Like 2018, 355 s.

8 kommenttia :

 1. Jep, tämä on tärkeä kirja, koska Solomon osoittaa, mitä feministit ovat toivoneet kirjallisuudelta. Identiteettien ja hahnojen moninaisuus ja ajankohtaisten teemojen esille nostaminen ovat kyllä tämän teoksen parhaita puolia, kuten sanot. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja miten vaivattoman oloisesti Solomon on yhdistänyt kirjassaan kaikki sen teemat! Ei tullut ollenkaan sellainen olo, että jokin asia olisi ollut päälleliimatun oloinen. Pääjuoni ei sinällään ole mitenkään erikoinen, mutta se ei haitannut.

   Poista
 2. Tämä pitää kyllä lukea!

  VastaaPoista
 3. Tästä taisi olla hesarissa juttua, joka herätti jo kiinnostukseni teosta kohtaan, ja nyt arviosi luettuani on kyllä pakko lisätä tämä lukulistalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tais olla, huomasin kun googletin muita blogitekstejä – joita en löytänyt kuin vasta yhden, höh, äkkiä kaikki lukemaan! :)

   Poista
 4. Juuri sain luettua, mukanaan vei. Bloggausta täytyy hetki pureskella. Hieno kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oo, mahtavaa! Jään odottelemaan bloggaustasi :)

   Poista