Type and press Enter.

Vuoden toisen neljän­neksen luetut kirjat ja puolen vuoden haasteet

Puolikas vuodesta on kulunut taas ihan yhtäkkiä ja on aika katsoa, mitä vuoden toisella neljän­nek­sellä tulikaan luettua. Summaan samalla, missä vaiheessa eri haasteet ovat tässä vaiheessa vuotta.

Luin huhti‑, touko- ja kesäkuun aikana seuraavat kaksi­kym­mentä kirjaa:

Huhtikuu

Johannes Anyuru: He hukkuvat äitiensä kyyneliin
Aleksi Peura: Jumalan vihol­liset : Euroopan noita­vai­nojen historiaa
Ebba Witt-Bratt­ström: Vuosi­sadan rakkaussota
Leena Krohn: Kadotus
Reetta Laitinen (toim.): Sisaret 1918
Hannele Mikaela Taivassalo & Catherine Anyango Grünewald: Scandorama
Steven Hall: Haiteksti
Naja Marie Aidt: Jos kuolema on vienyt sinulta jotakin anna se takaisin : Carlin kirja
Mariko Tamaki & Jillian Tamaki: This One Summer
Ayòbámi Adébáyò: Älä mene pois
Samanta Schweblin: Fever Dream

Toukokuu

Jesmyn Ward: Sing, Unburied, Sing
Edward St Aubyn: Loistava menneisyys : Patrick Melrosen tarina I‑III
Enni Vanha­tapio: Absentia
Arja Kajermo: The Iron Age

Kesäkuu

Anna Lindholm: Ines 1918 : Viisi naista sisäl­lis­so­dassa
André Aciman: Call Me by Your Name
Maija Sirkjärvi: Barbara ja muita hurri­kaaneja
Sylvain Neuvel: Only Human
Svetlana Aleksi­jevitš: Sodalla ei ole naisen kasvoja

Kuten kuukausista näkyy, huhtikuu oli älyttömän hyvä lukukuu­kausi. Eikä pelkästään määräl­li­sesti, vaan myös laadul­li­sesti. Pienen Helsinki Lit ‑huumankin voi siitä aistia. On suorastaan ikävä huhtikuun kirjoja ja sitä fiilistä. Touko­kuussa taas vähän kaikki romahti. Isäni kuoli. Hän sairasti pitkään, joten kuolema ei ollut yhtäk­kinen, mutta totta kai se oli hirvit­tävää, on vieläkin. Vanhem­paansa ei haluaisi menettää vielä kolme­kymp­pisenä. Olen kuitenkin kyennyt lukemaan, jonkin verran. Keskit­ty­miskyky on ollut tietysti välillä olema­tonta, mutta toisaalta kirjat ovat myös tuoneet lohtua. Fiktio on ollut vähän haastavaa, mutta tieto on mennyt helpommin.

Jakson suosik­kejani olivat Anyurun vahva ja riipaiseva He hukkuvat äitiensä kyyneliin, taattua Krohnia edustava Kadotus, Laitisen toimittama sarjakuva-antologia Sisaret 1918, Tamakien kaunis ja nostal­ginen This One Summer, Sirkjärven kamalan ihana esikois­no­vel­li­ko­koelma Barbara ja muita hurri­kaaneja ja vasta eilen loppuun lukemani Aleksi­je­vitšin järkyt­tävän vaikuttava Sodalla ei ole naisen kasvoja. Aivan mahtavia lukuko­ke­muksia. Mukaan mahtui myös yksi todel­linen huti, jota suorastaan inhosin ja josta en edes kirjoit­tanut mitään: huhtikuun lukupii­ri­kirjana ollut Steven Hallin Haiteksti.

Toisen neljän­neksen aikana luin yhteensä 5254 sivua, keskiarvon ollessa 263 sivua per kirja.

Miten puoli vuotta on sujunut haasteiden osalta? Tavoit­teeni on lukea vähintään 70 kirjaa vuoden aikana ja sen suhteen olen enemmän kuin puolessa välissä 42 luetun kirjan voimin. Helmet-lukuhaas­tekin on rullannut ihan mukavasti, 29 luettua kirjaa 50:stä. Huomaa kuitenkin, että vauhti on hidas­tunut eikä läheskään kaikkia luettuja kirjoja saa enää sijoi­tettua haasteeseen.

Hurja Hassu Lukija ‑blogin sarja­ku­va­haaste on edennyt vaisummin, sillä olen tässä vaiheessa vuotta lukenut vasta kolme sarja­kuvaa. Viime vuonna luin seitsemän, joten haluaisin tänä vuonna ylittää edes sen. Tieto­kirjoja olen taas ahminut jo yhdeksän (tavoit­teeni on lukea yli kahdeksan, viime vuoden määrä). Hyllyn­läm­mit­täjien suhteen menee surkeasti, vasta yksi luettu kirja kahdes­ta­toista! Jos en pian ala niitä lukemaan, tulee kiire.

Lupasin myös vähentää somen ja muun inter­netin käyttöä, sillä se vie tuhot­to­masti ja yleensä aivan turhaan aikaa lukemi­selta ja kaikelta muulta sellai­selta, johon mielummin käyttäisin aikaani. Olen onnis­tunut tässä ehkä osittain, sillä välillä ihan tietoi­sesti jätän puhelimeni ja tieto­ko­neeni rauhaan ja keskityn lukemiseen. Toisaalta viime aikoina en ole pystynyt keskit­tymään paljoa mihinkään, joten pahat tavat ovat hiipineet takaisin. Tästä voi siis vielä parantaa.

Kesän ohjel­massa on kokopäi­vä­töiden lisäksi tarkoitus päästä takaisin jaloilleen. Matkustaa ensim­mäistä kertaa Pariisiin, unohtaa siellä kaikki. Lukea hyviä kirjoja. Aloitin juuri erään fantasiat­ri­logian kakkososan, tiilis­kiven, jota luen varmasti koko kesän. Luen parhaillani myös kiinnos­tavaa tieto­kirjaa Väli-Amerikan laitto­mista siirto­lai­sista ja seuraa­vaksi aloitan jotain queeria, Pride-viikon huipen­nuk­seksi. Nyt on ihan hyvä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.