Type and press Enter.

Sylvain Neuvel: Only Human

Perus­timme ystäväni Jaanan kanssa viime vuoden elokuussa Kahden naisen lukupiirin ja tuolloin ensim­mäi­seksi lukupii­ri­kir­jak­semme valikoitui Sylvain Neuvelin Themis Files ‑trilogian aloittava Sleeping Giants. Kirja herätti meissä vähän risti­rii­taisia mieli­pi­teitä, mutta halusimme jatkaa sarjan parissa, kun olimme sen jo aloit­taneet, ja luimme lokakuussa Waking Godsin. Vaikkei sekään ihan hirveästi innos­tanut, jäimme odottamaan trilogian päätösosaa, jota ei vielä tuolloin syksyllä oltu julkaistu. Kun Jaana sitten ehdotti sitä kesäkuun lukupii­ri­kir­jaksi, en odottanut suuria, mutta kieltä­mättä halusin tietää, miten tarina päättyy.

Only Human oli lukupii­rimme ensim­mäinen äänikirja ja ensim­mäinen äänikir­ja­ko­kemus myös minulle. Olin alkuun hieman kauhuissani, sillä englan­nin­kie­linen äänikirja yhdis­tettynä työmat­koihin (kuuntelin sitä muulloinkin, mutta eniten bussissa menossa töihin tai tulossa sieltä) ei kuulos­tanut ihan parhaim­malta idealta. Olin kuitenkin positii­vi­sesti yllät­tynyt, sillä kirjaa oli lopulta helppo kuunnella ja pystyin keskit­tymään siihen hyvin. Ilahduin myös siitä, että kirjaa luki iso joukko roolei­hinsa hyvin eläytyviä ääninäyt­te­li­jöitä, ei vain yksi lukija. Näin oli helpompi pysyä mukana siinä kuka milloinkin puhuu.

Waking Godsin aikai­sista tapah­tu­mista on vieräh­tänyt lähes kymmenen vuotta ja maapal­lolla asiat ovat muuttuneet huonompaan suuntaan. Voivatko univer­su­mis­tamme paljon uutta oppineet Rose, Vincent ja Eva jotenkin auttaa, mitäpä luulette? Niinpä. Totta kai maapallon asiat ovat heidän käsissään, jälleen kerran. Vaikka Only Human saattaa alkuun vaikuttaa aika toimin­nal­li­selta ja vauhdik­kaalta, on se tarinal­li­sesti kehno ja jopa tylsä. Tuntuu, että se junnaa vain paikoillaan, oikein mitään ei tapahdu. Käänteet ärsyt­tävät, litteät hahmot ja heidän käytök­sensä ärsyt­tävät, loppu ärsyttää. Kirjassa oli kuitenkin jokin juttu, joka sai minut jatkamaan sen kuuntelua, mutta se juttu saattoi pitkälti olla nimenomaan äänikir­ja­muoto, joka oli minulle uutta. Eläytyvää lukemista oli yksin­ker­tai­sesti miellyttävä kuunnella. Toisaalta on myös ihan kiva, että trilogia on nyt saatu pakettiin (eikä sen pariin tarvitse enää palata).

Kuuntelin äänikirjan Story­telin kautta (ei sponso­roitu, käytin hyväkseni kuukauden ilmais­jakson) ja sitä oli vaiva­tonta käyttää. En usko, että minusta tulee säännöl­listä äänikirjan kuunte­lijaa eikä minun kannata maksaa e- ja äänikirjoja tarjoa­vista palve­luista (varsinkaan kun en lue ollenkaan e‑kirjoja), mutta satun­nai­sesti, ehkä muutaman kirjan vuodessa, voisin kuvitella kuunte­levani. Tuntuu, ettei äänikir­joille jää kamalasti aikaa. Työmatkani ovat tällä hetkellä melko lyhyet, joten kuunte­luaikaa ei niiden aikana ole hirveästi, ja siitäkin ajasta kilpai­levat niin paperi­kirjat, podcastit kuin musiikki. Kotona taas tykkään lukea ennemmin ihan paperi­kirjaa tai sitten katson ja kuuntelen booktubea silloin kun en jaksa lukea. Siivoa­misen aikana äänikirja olisi ihanteel­linen, mutta silloin kuunte­le­minen jäisi aika vähiin (heh).

Tykkäättekö te kuunnella äänikirjoja?

Sylvain Neuvel: Only Human
Penguin Books 2018
8 t 41 min

Leave a Reply

Your email address will not be published.

2 comments

  1. Mää oon yhen äänikirjan kuunnellu ja siitäkin on semmoset 6v aikaan. Pitkää matkaa ajaessa ne on käteviä.

    Ootan kyllä kovasti, että tää Only human suomen­netaan. Oon tykänny näitten kirjojen kansio­muo­dosta. Se on erilaista ja virkis­tävää.

    1. Automat­koille äänikirjat ovat varmasti tosi kivoja, varsinkin jos joutuu ajamaan yksin. Mulla ei ole autoa ja vaikka oliskin, niin harvemmin joutuisi tekemään pidempiä matkoja, joten eipä oikein siihenkään voi hyödyntää äänikirjoja. En myöskään reissaa usein bussilla tai junalla. Toki aikaa äänikir­joille löytyisi ihan vaikka kotisoh­valta jos vaan sitä viitsisi järjestää.

      Tulisi­kohan tämä Only Human suomeksi ensi keväänä? Noudat­taisi samaa logiikkaa edellisten osien kanssa, jotka ovat tulleet suomeksi keväällä 2017 ja keväällä 2018.