8.7.2018

Sylvain Neuvel: Only Human


Perustimme ystäväni Jaanan kanssa viime vuoden elokuussa Kahden naisen lukupiirin ja tuolloin ensimmäiseksi lukupiirikirjaksemme valikoitui Sylvain Neuvelin Themis Files -trilogian aloittava Sleeping Giants. Kirja herätti meissä vähän ristiriitaisia mielipiteitä, mutta halusimme jatkaa sarjan parissa, kun olimme sen jo aloittaneet, ja luimme lokakuussa Waking Godsin. Vaikkei sekään ihan hirveästi innostanut, jäimme odottamaan trilogian päätösosaa, jota ei vielä tuolloin syksyllä oltu julkaistu. Kun Jaana sitten ehdotti sitä kesäkuun lukupiirikirjaksi, en odottanut suuria, mutta kieltämättä halusin tietää, miten tarina päättyy.

Only Human oli lukupiirimme ensimmäinen äänikirja ja ensimmäinen äänikirjakokemus myös minulle. Olin alkuun hieman kauhuissani, sillä englanninkielinen äänikirja yhdistettynä työmatkoihin (kuuntelin sitä muulloinkin, mutta eniten bussissa menossa töihin tai tulossa sieltä) ei kuulostanut ihan parhaimmalta idealta. Olin kuitenkin positiivisesti yllättynyt, sillä kirjaa oli lopulta helppo kuunnella ja pystyin keskittymään siihen hyvin. Ilahduin myös siitä, että kirjaa luki iso joukko rooleihinsa hyvin eläytyviä ääninäyttelijöitä, ei vain yksi lukija. Näin oli helpompi pysyä mukana siinä kuka milloinkin puhuu.

Waking Godsin aikaisista tapahtumista on vierähtänyt lähes kymmenen vuotta ja maapallolla asiat ovat muuttuneet huonompaan suuntaan. Voivatko universumistamme paljon uutta oppineet Rose, Vincent ja Eva jotenkin auttaa, mitäpä luulette? Niinpä. Totta kai maapallon asiat ovat heidän käsissään, jälleen kerran. Vaikka Only Human saattaa alkuun vaikuttaa aika toiminnalliselta ja vauhdikkaalta, on se tarinallisesti kehno ja jopa tylsä. Tuntuu, että se junnaa vain paikoillaan, oikein mitään ei tapahdu. Käänteet ärsyttävät, litteät hahmot ja heidän käytöksensä ärsyttävät, loppu ärsyttää. Kirjassa oli kuitenkin jokin juttu, joka sai minut jatkamaan sen kuuntelua, mutta se juttu saattoi pitkälti olla nimenomaan äänikirjamuoto, joka oli minulle uutta. Eläytyvää lukemista oli yksinkertaisesti miellyttävä kuunnella. Toisaalta on myös ihan kiva, että trilogia on nyt saatu pakettiin (eikä sen pariin tarvitse enää palata).

Kuuntelin äänikirjan Storytelin kautta (ei sponsoroitu, käytin hyväkseni kuukauden ilmaisjakson) ja sitä oli vaivatonta käyttää. En usko, että minusta tulee säännöllistä äänikirjan kuuntelijaa eikä minun kannata maksaa e- ja äänikirjoja tarjoavista palveluista (varsinkaan kun en lue ollenkaan e-kirjoja), mutta satunnaisesti, ehkä muutaman kirjan vuodessa, voisin kuvitella kuuntelevani. Tuntuu, ettei äänikirjoille jää kamalasti aikaa. Työmatkani ovat tällä hetkellä melko lyhyet, joten kuunteluaikaa ei niiden aikana ole hirveästi, ja siitäkin ajasta kilpailevat niin paperikirjat, podcastit kuin musiikki. Kotona taas tykkään lukea ennemmin ihan paperikirjaa tai sitten katson ja kuuntelen booktubea silloin kun en jaksa lukea. Siivoamisen aikana äänikirja olisi ihanteellinen, mutta silloin kuunteleminen jäisi aika vähiin (heh).

Tykkäättekö te kuunnella äänikirjoja?

––

Sylvain Neuvel: Only Human
Penguin Books 2018
8 t 41 min

2 kommenttia :

 1. Mää oon yhen äänikirjan kuunnellu ja siitäkin on semmoset 6v aikaan. Pitkää matkaa ajaessa ne on käteviä.

  Ootan kyllä kovasti, että tää Only human suomennetaan. Oon tykänny näitten kirjojen kansiomuodosta. Se on erilaista ja virkistävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Automatkoille äänikirjat ovat varmasti tosi kivoja, varsinkin jos joutuu ajamaan yksin. Mulla ei ole autoa ja vaikka oliskin, niin harvemmin joutuisi tekemään pidempiä matkoja, joten eipä oikein siihenkään voi hyödyntää äänikirjoja. En myöskään reissaa usein bussilla tai junalla. Toki aikaa äänikirjoille löytyisi ihan vaikka kotisohvalta jos vaan sitä viitsisi järjestää.

   Tulisikohan tämä Only Human suomeksi ensi keväänä? Noudattaisi samaa logiikkaa edellisten osien kanssa, jotka ovat tulleet suomeksi keväällä 2017 ja keväällä 2018.

   Poista