2.5.2018

Naja Marie Aidt: Jos kuolema on vienyt sinulta jotakin anna se takaisin – Carlin kirja


Jos kuolema on vienyt sinulta jotakin
anna se takaisin
anna takaisin se
minkä sait kuolleelta
kun kuollut oli elävä
kun kuollut oli sydämesi
anna se takaisin ruusulle,
mantereelle, talvipäivälle
pojalle joka tarkkailee sinua
hupun varjosta

Tanskalaisen Naja Marie Aidtin teos Jos kuolema on vienyt sinulta jotakin anna se takaisin – Carlin kirja on musertava kirja. Se kertoo siitä, kun kirjailijan poika Carl kuoli vasta 25-vuotiaana hypättyään huumepsykoosissa ikkunasta katuun. Se kertoo kauheasta surusta, sellaisesta, jota on mahdoton ymmärtää ellei ole menettänyt omaa lastaan ja vielä yhtä hirvittävällä tavalla.

Jos kuolema on vienyt sinulta jotakin anna se takaisin on fragmentaarinen romaani. Se koostuu niin Aidtin omista kuin myös muiden kirjailijoiden runoista, erilaisista tekstikatkelmista, jotka joskus ovat kuin muistiinpanoja tai pieniä välähdyksiä, muistoista Carlin elämän varrelta, Carlin omista lyhyistä teksteistä sekä teoksen läpäisevästä kertomuksesta Carlin kuolemasta, mitä ennen sitä, sen aikana ja sen jälkeen tapahtui. Jälkimmäisissä teksteissä on paljon toistoa, niissä palataan usein taaksepäin, kerrotaan samoja asioita kuin aiemminkin. Ehkä se on tapa tavoittaa suru ja keino tuntea sitä (samoin kuin teoksen fragmentaarisuuskin), ikään kuin koko ajan kerrata mielessään sitä mitä on tapahtunut. Aidt puhuukin usein siitä, miten vaikeaa kuolemasta ja surusta on kirjoittaa. Kirjoitus ja kieli eivät merkitse kuoleman rinnalla enää yhtään mitään.

Fragmentaarisuuden lisäksi teos hyppii ajassa edestakaisin. Jos se etenisi kronologisesti ja ilman pysähdyksiä, se olisi epäilemättä liian raskas – niin lukijalle kuin olisi ollut myös Aidtille itselleen. Hengähdystaukojenkin kanssa teos on raskas ja sitä on vaikea lukea. Vietin sen kanssa useamman päivän, sillä en vain pystynyt lukemaan sitä montaa sivua kerralla. Aidtin lauseet ovat niin raastavia, että tunsin välillä kuin tukehtuvani ja ajatukseni lähtivät harhailemaan, koska en halunnut ajatella ja tuntea sitä surua, jota Aidt on kokenut.

Aidt tunnetaan ennen kaikkea runoilijana ja sen huomaa, sillä teos on täynnä niin Aidtin omia kuin muiden tunnettujen kirjailijoiden ja runoilijoiden runoja. Teoksen nimikin – Jos kuolema on vienyt sinulta jotakin anna se takaisin – on katkelma Aidtin kuolemasta kertovasta runosta, jonka hän kirjoitti Carlin ollessa kuusitoistavuotias. Ihan kuin se olisi ollut ennustus. Järkyttävän surun kohdatessaan ihminen alkaa usein etsiä menneisyydestään merkkejä, jotka kertoivat tragedian lähestymisestä. Usein niitä myös löytyy, sillä ihmisellä on tunnetusti hyvä mielikuvitus.

Tätä on suru. Keskeneräisiä lauseita ja ajatuksia. Edestakaisin poukkoilevia muistoja, pakonomaista kertaamista. Huutamista, kauniita sanoja. Mahdotonta kuvailla, mutta Aidt pääsee siinä todella lähelle, ehkä jopa perille asti.


Helmet-lukuhaaste 2018: 36. Runo on kirjassa tärkeässä roolissa

––

Naja Marie Aidt: Jos kuolema on vienyt sinulta jotakin anna se takaisin – Carlin kirja
(Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage – Carls bog, 2017)
Suom. Katriina Huttunen
S&S 2018, 159 s.

2 kommenttia :

  1. Kiitos Laura. Laitoin kirjan varauslistalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa! Toivottavasti sinäkin pidät, vaikka onhan tämä myös todella raskas.

      Poista