Type and press Enter.

Vuoden ensim­mäisen neljän­neksen luetut kirjat

Ihana huhtikuu. Kevät jo tuoksuu ilmassa. Talvi on ollut täällä pohjoi­sem­massa Suomessa monen vuoden tauon jälkeen ihan kunnon talvi lumimää­rineen ja pakkas­jak­soineen, mutta nyt pakkaset ovat laantuneet ja aurinko lämmittää jo niin paljon, että se on parhaim­milla paikoilla alkanut sulattaa jo lumia pois. Onneksi aurinko on paistanut täällä jo pitkään suurimman osan viikosta, sillä saan niin paljon lisää energiaa tuosta valon määrästä.

Muutenkin alkuvuosi on mennyt aivan hyvin, vaikka kärsin alkuvuo­desta muutaman viikon oudoista aller­gia­oi­reista, joille ei löytynyt selitystä (johtuivat ehkä töissä jostakin tai ehkä ei) ja helmi­kuussa minulla oli keskit­ty­mis­vai­keuksia vähän kaiken suhteen, sillä piti hoitaa erinäisiä asioita ja oli paljon ajatel­tavaa. Jälkim­mäinen jakso heijastui vähän myös lukemiseen. Maaliskuu on kuitenkin ollut pelkästään hyvä kuukausi, mihin on saattanut vaikuttaa vähän se, että olen ollut viimeiset kaksi viikkoa lomalla ja sain uusia töitä. Ja se kevään tulo, tietenkin.

Tammikuu

Katri Rauanjoki: Jonain keväänä herään
Nina LaCour
: We Are Okay
Elisabeth Åsbrink
: 1947 – Mistä histo­riamme alkaa?
Virginia Woolf: Mrs. Dalloway
Maija Salmi & Meeri Kouta­niemi: Ilopangon vankilan naiset
Johan Bargum: Syyspur­jehdus
Han Kang: The White Book
Maiju Vouti­lainen: Itke minulle taivas
Henry Oinas-Kukkonen: Finalaska – Unelma suoma­lai­sesta osaval­tiosta

Helmikuu

Camilla Grebe: Kun jää pettää alta
Rafael Donner: Ihminen on herkkä eläin
Märta Tikkanen: Vuosi­sadan rakkaus­tarina
Daphne du Maurier: Rebecca
Arundhati Roy: The God of Small Things

Maaliskuu

Elizabeth Strout: Anything is Possible
Max Porter: Surulla on sulka­peite
Elena Ferrante: Hylkää­misen päivät
Richard Lloyd Parry: Ghosts of the Tsunami – Death and Life in Japan’s Disaster Zone
Susinukke Kosola: Avaruus­kis­sojen leikkikalu
Jenny Zhang: Sour Heart
Chloe Benjamin: The Immor­ta­lists
Elin Willows: Sisämaa

Luin alkuvuoden aikana yhteensä 22 kirjaa. Se tekee yhteensä 5380 sivua, joka on 245 sivua per kirja. Tavoit­teeni on tänä vuonna lukea vähintään 70 kirjaa, mikä tällä tahdilla tulee ylittymään reippaasti. Ihanaa! Kaiken lisäksi luin paljon todella hyviä kirjoja, vain muutama floppasi. Tammi­kuussa rakastuin Åsbrinkin, Salmen & Kouta­niemen ja Kangin kirjoihin, helmikuun helmiä olivat Tikkasen ja du Maurierin kirjat, ja maalis­kuussa suurimman vaiku­tuksen tekivät Stroutin, Parryn ja Willowsin teokset. Näistä useat jättivät minuun ehkä jopa pysyvän jäljen: vaikut­tavin saattoi olla Parryn Ghosts of the Tsunami, joka on aivan upea tieto­kirja. Niitä floppeja olivat taas Vouti­laisen, Greben, Kosolan ja Benja­minin kirjat.

Miten vuodelle asettamani haasteet ovat käynnis­tyneet? Sain viime kuussa suori­tettua loppuun viime vuoden Helmet-lukuhaasteen, josta minulla puuttui vuoden vaihtuessa enää vaivaiset kolme kirjaa. Nyt voin keskittyä pelkästään tämän vuoden haasteeseen, johon olen lukenut nyt 19 kirjaa (16 blogattua).

Hurjan Hassun Lukijan lansee­raama Sarja­ku­va­haaste ei ole edennyt vielä ollenkaan, eih! Otan nyt itseäni niskasta kiinni sen suhteen. Onneksi minulla on hyllyssä tai tulossa kirjas­tosta pari kiinnos­tavaa sarja­kuvaa. Lisääkin saa muuten suosi­tella!

Sivumennen-podcastin Hyllyn­läm­mittäjä-haaste on edennyt vain yhdellä kirjalla: luin helmi­kuussa Daphne du Maurierin Rebeccan. Tässäkin täytyy kunnos­tautua, sillä muuten käy niin, että ne kaikki kasaan­tuvat loppu­vuo­delle.

Halusin myös lukea mahdol­li­simman paljon tieto­kir­jal­li­suutta, ainakin enemmän kuin viime vuonna lukemani kahdeksan. Minulla oli alkuvuo­desta oikein himo tieto­kir­jal­li­suutta kohtaan eikä se ole vielä kokonaan laantunut – luen paraikaa jälleen yhtä tieto­teosta. Olen tähän mennessä lukenut yhteensä viisi tieto­kirjaa (laskin mukaan myös Donnerin esseet), mikä on hyvin etenkin verrattuna viime vuoteen. Luin vasta maalis­kuussa vuoden ensim­mäiset novel­li­ko­koelmani (Strout ja Zhang) ja tieto­himon lisäksi minussa heräsi pieni novel­lihimo. Novelleja on siis toivon mukaan luvassa lisää tänä keväänä.

Kuten jotkut ovat saattaneet huomata, en ole enää tammikuun alun jälkeen tehnyt kirjal­li­suus­pal­kin­to­kat­sauksia. Syitä on kaksi: ensin­näkin postaukset vievät paljon aikaa ja en halua käyttää niihin niin paljon aikaani, ja toiseksi en kokenut enää yhtä suurta intoa laatia niitä kuin vielä vaikkapa alkusyk­systä. Tulin siihen tulokseen, ettei niitä kannata tehdä väkisin. Seuraan samoja palkintoja yhä edelleen ja aina kun muistan, jaan ehdokas­listoja ja voittajia Twitte­rissä.

Keväälle tai alkuke­sälle minulla ei oikein ole mitään suunni­telmia. Työti­lan­nekin on nyt (ja ollut jo pidemmän aikaa) sellainen, ettei voi suunni­tella mitään pidempiä matkoja. Ehkä sitten syksyllä. Nautin vain vielä viimei­sistä vapaa­päi­vistä ennen töihin paluuta. Ennen uuden työn alkua olen vielä omalla lomalla jälleen kaksi viikkoa, joten sitä odotel­lessa. Ehkä ihan kivakin, että sitä vain on vailla mitään tarkempia suunni­telmia. Lukemi­nenkin on nyt ollut vähän sellaista; tartun seuraa­vaksi kirjaan, joka eniten sillä hetkellä kiinnostaa (okei, joskus myös sellaiseen, jossa alkaa laina-aika ylittyä).

Mikä alkuvuoden kirja jäi teille erityisen hyvin mieleen?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

4 comments

 1. Ilopangon vankilan naiset oli kyllä pysäyttävä ja tärkeä kirja! Onneksi sen itsekin muiden blogeista huomasin, olisi muuten varmaan mennyt täysin ohi. Avaruus­kis­sojen leikkikalu olikin sen lisäksi ainoa tähän mennessä yhteinen luettu, Sisämaa tosin minulla kesken, Ferranten Hylkää­misen päivätkin odottaisi kirjas­to­pi­nossa lukuvuo­roaan!

  Omista luetuista mieleen­pai­nu­neimpia alkuvuo­delta on olleet Liv Strömquistin sarja­kuvat, romaa­neista Ferranten Napoli­sarjan toinen ja kolmas osa sekä Alejandro Zambran Kotiin­paluun tapoja hurmasi myös. Hyvässä lukutah­dissa ollaan, toivot­ta­vasti jatkuu sielläkin yhtä sujuvana kevään mittaan! :)

  Aurin­koisia päiviä sinne!

  1. Kyllä, Ilopangon vankilan naiset pysäytti. Sellaista tieto­kir­jal­li­suutta lisää! Kiva, että Hylkää­misen päivät on päässyt siellä kirjas­to­pinoon asti, se oli hieno ja hurja romaani.

   Mainit­se­mistasi minua kiinnostaa eniten Zambran kirja. Täytyy ottaa se pian lukuun, kuten myös muut lukemat­tomat Fabriikin teokset :)

   Eiköhän tämä lukutahti tästä jatku entisen kaltaisena ellei vaan iske jokin järkyttävä lukujumi, toivot­ta­vasti ei. Kiitos, sinnekin lämpimiä kevät­päiviä!

 2. Willowsin teos on minulla lainassa, mutta olen viivy­tellyt sen aloit­ta­mista. Ehkä viimein ensi viikolla? Vuosi­sadan rakkaus­tarina on koskettava ja tärkeä teos. Omista alkuvuoden lukuko­ke­muk­sista parhaita ovat olleet Yaa Gyasin Homegoing, Bea Uusman Naparetki ja Petja Lähteen lasten­kirja Surun­syömä. Myös Laura Mannisen Kaikki anteeksi vakuutti. Aurin­koista huhtikuun alkua!

  1. Voi, lue ihmeessä Sisämaa, se oli hieno. Hitaasti etenevä ja tunnel­maltaan melan­ko­linen, mutta kaunis.

   Homegoing ja Naparetki, niin hyviä molemmat! Laitan nuo kaksi muuta mainit­se­maasi mieleen. Jokin hyvä lasten­kirja voisi olla mielen­kiin­toista lukea, kun luen lasten­kir­jal­li­suutta hyvin hyvin vähän.

   Kiitos, aurin­koisia kevät­päiviä sinnekin!