Type and press Enter.

Mariko Tamaki & Jillian Tamaki: This One Summer

Mariko Tamakin kirjoit­tamaa ja Jillian Tamakin piirtämää sarja­ku­va­ro­maania This One Summer voi kuvailla helposti vain yhdellä sanalla: ihana. Olen halunnut lukea sen jo kauan ja tiesin jo silloin, että se tulee olemaan ihana. Kun sitten viimein sain sen käsiini, tunne vahvistui heti kannen nähtyäni. Nyt on vähän haikea olo, sillä en tule enää koskaan kokemaan sitä samaa tunnetta ensim­mäistä kertaa.

This One Summer kertoo 12-vuoti­aasta Rosesta, joka matkustaa joka kesä äitinsä ja isänsä kanssa heidän kesämö­killeen Awago Beachille. Hänen ystävänsä Windy on siellä myös äitinsä kanssa – tytöt ovat itse asiassa ystävys­tyneet toistensa kanssa samassa paikassa vuosia sitten. Tämä kesä on kuitenkin erilainen. Rosen äiti ja isä riite­levät, joten Rose viettää aikaansa enimmäkseen Windyn kanssa uiden, katsoen salaa kauhue­lo­kuvia ja tarkkaillen kyläkaupan poikia ja heidän kavereitaan. Rose on sen ikäinen, ettei ole enää oikeastaan lapsi, muttei ihan teinikään. Ikävaihe, jossa moni asia kiinnostaa ja hämmentää: oma pian muuttuva vartalo, rinnat ja kuukau­tiset, seksu­aa­lisuus ja pojat. Kesä tuo tullessaan salai­suuksia ja ihastu­misia, minkä jälkeen kaikki on vähän toisin.

This One Summer ei ole erityisen juoni­ve­toinen sarja­ku­va­ro­maani, mutta silti siinä tapahtuu paljon, enimmäkseen pinnan alla. Myös kerronta on melko vähäistä; teos luottaa usein pelkkiin kuviin, jotka yksis­täänkin välit­tävät hienosti tapah­tumia ja tunnelmia. Sarja­ku­vassa käsitel­tävät teemat ovat kuitenkin osittain aika raskaita. Rosen äidin ja isän riitely juontaa heidän yrityk­sestään saada vielä yksi lapsi ja äidin masen­nuk­sesta. Rose on ihastunut kyläkaupan myyjä­poikaan, josta on nuoresta iästään huoli­matta mahdol­li­sesti tulossa isä. Nuorten heräävä seksu­aa­lisuus hämmentää ja vanhem­milta pojilta opitaan puhumaan muista tytöistä lutkina, koska se nyt vain kuuluu asiaan ja on siistiä. Etenkin Rose yrittää vaikuttaa vanhem­malta ja coolim­malta kuin on, kun taas reilun vuoden nuorempi Windy ei vielä jaksa kiinnostua aivan samoista asioista.

Kuvitus on todella kaunista. Sarjakuva on kauttaaltaan vähän haalis­tunut ja sinivio­letin sävyinen. Värimaailma tekee tunnel­masta melan­ko­lisen ja jotenkin nostal­gisen. Rakastan piirus­tus­tyyliä, joka on hyvin eläväistä, pehmeää ja yksityis­koh­taista. Henki­lö­hah­mojen ilmeet on saatu hyvin esiin: ne paljas­tavat helposti hahmojen eri tunne­tilat.

Sarja­kuvan miljöö on myös ihana. Pieni kylä, kesämökit, ranta ja meri, metsä – monelle rakkaita maisemia. Etenkin merellä on sarja­ku­vassa suuri rooli, sillä se on näyttämönä erilai­sille tapah­tu­mille, joista toiset herät­tävät onnea ja iloa, toiset vaaraa ja surua. Miljööstä ja lapsuuden kesän kuvauk­sesta tuli myös mieleen oma lapsuus ja aika, kun elämä oli huole­tonta (ainakin täältä aikui­suu­desta päin katsottuna) ja koko elämä tuntui olevan vielä vasta edessä. Siihen tunteeseen pystyi osaksi palaamaan tämän sarja­kuvan avulla. Sekin oli oikeastaan aika ihanaa.

Muissa blogeissa: Cats, books & me

Helmet-lukuhaaste 2018: 47. Kirja kerrotaan lapsen näkökul­masta

Hurja Hassu Lukija ‑blogin sarja­ku­va­haaste 2018: 3 luettua sarja­kuvaa

Mariko Tamaki & Jillian Tamaki: This One Summer
First Second 2014
320 s.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

4 comments

  1. Kuvitus näyttää minun makuuni eläväm­mältä ja yksityis­koh­tai­sem­malta kuin parival­jakon sarja­ku­va­ro­maani Skim (joka oli ihan ok, muttei oikein hetkaut­tanut). Tässä aihe ja miljöö myös kiinnostaa, joten täytyypä tarkkailla, jos tulee vastaan.

    1. Haluan lukea myös tuon Skimin, vaikkei se tosiaan minus­takaan näytä yhtä ihanalta kuin tämä oli. Ah, vieläkin vahvana mielessä, täytynee varmaan hankkia omaksi <3 Toivot­ta­vasti kävelee vastaan, tämä oli aivan IHANA.

  2. Ihanaa että pidit tästä! Minul­lakin tämä tuntuu aina vaan parem­malta, mitä enemmän tätä muistelee :)

    1. Kyllä! Ei ole viikossa kahdessa haalis­tunut vielä yhtään mielestä enkä usko, että pahemmin edes haalistuu :) Oli tosi kaunis ja ihana sarjakuva.