15.4.2018

Chloe Benjamin: The Immortalists


Chloe Benjaminin The Immortalists on kirja, joka on ollut viime aikoina näkyvästi esillä sosiaalisessa mediassa. Olen nähnyt pääasiassa sitä kehuvia kommentteja, mutta kirjan luettuani en löytänyt itseäni tuosta joukosta.

The Immortalists alkaa vuoden 1969 New Yorkista, missä neljä sisarusta kuulevat kaupunkiin saapuneesta ennustajasta, joka kykenee ennustamaan kenen tahansa kuolinpäivän. Sisarusten uteliaisuus herää, lapsia kun vielä ovat, ja he löytävät paikan, jossa ennustaja majailee. Kukin heistä saa kuulla oman kuolinpäivänsä, mikä tulee tuottamaan heille pelkkää ahdistusta muodossa tai toisessa. Kaikki heistä eivät elä vanhoiksi.

Ennustusten jälkeen kirja jakaantuu neljään eri osioon, joissa kerrotaan kunkin sisaruksen myöhemmästä elämästä – ja luonnollisesti myös heidän kuolemastaan. Nuorin heistä, Simon, karkaa länsirannikolle etsimään rakkautta 1980-luvun San Franciscosta; aina kaikkea mystistä rakastaneesta Klarasta tulee Las Vegasissa esiintyvä taikuri; vanhin poika Daniel työskentelee armeijan lääkärinä ja yrittää puuttua kohtaloon; sisaruksista vanhin Varya ryhtyy tutkimaan kuolemattomuutta tieteen alalla.

Kirja tuntuu alkuun hyvin lupaavalta. Se heittää heti lukijan eteen kysymyksen siitä, miten eläisimme, jos tietäisimme päivän, jolloin kuolemme. On kiehtovaa kuvitella, miten kukin kirjan sisaruksista tulee siihen reagoimaan ja miten heidän välisensä side muotoutuu vuosikymmenien kuluessa.

Kirja alkaa Simonin tarinalla. Vaikka tiesin heti, mitä Simonille tulee tapahtumaan, se lopullinen tulee kuitenkin jotenkin varkain, tuntuu epäreilulta ja liikuttaa. Klaran tarina taas on erilainen, sinällään yllättävämpi. Danielin kohdalla mennään kuitenkin metsään, kirjaimellisestikin. Kaikki se, mitä hänen kohdallaan tapahtuu, tuntuu kamalan epäuskottavalta ja naurettavalta. Kirjan viimeisen osion eli Varyan tarinan alkaessa olin menettänyt jo lähes kaiken kiinnostukseni koko kirjaa kohtaan. Viimeiset parikymmentä sivua suoraan sanoen harpoin läpi enkä enää edes oikein muista mitä siinä tapahtui. Jotain imelää se oli.

Sain etukäteen sellaisen kuvan, että tarina sisältäisi maagista realismia. Jotenkin kaikki vihjasi siihen suuntaan ja olin hieman pettynyt, kun niin ei sitten ollutkaan, paitsi ettei ennustuksia ja niiden oikeutta selitetty lopulta sen kummemmin (tai sitten selitettiin sen imelän lopun yhteydessä, mutta se meni minulta ohi). Se olisi mahdollisesti voinut viedä tarinan vähän eri suuntaan kuin se nyt meni. Toki tämä kirja olisi voinut olla hyvä myös ilman mitään maagisia elementtejä, mutta sen kulunut sanoma, ohuehkot henkilöhahmot, joiden välillä ei tuntunut olevan juuri mitään, ja tylsä kerronta eivät tehneet siitä tällaisenakaan kovin kiinnostavaa. Harmi.

Helmet-lukuhaaste 2018: 49. Vuonna 2018 julkaistu kirja.

––

Chloe Benjamin: The Immortalists
G. P. Putnam's Sons 2018, 346 s.

8 kommenttia :

 1. Asetelma kuulostaa tosi kiintoisalta ja myös kirjan rakenne. Harmillista jos toteutus ontuu. Ujosti silti kiinnostaa, joten ehkä saatan kokeilla itse, miten tämä minuun toimisi. Piti heti mennä tutkimaan onko tämä saatavilla kirjastosta ja näyttääpi olevan, joten ei ainakaan maksa muuta kuin vaivan, jos ei sitten nappaakaan.

  Olen muuten onnistunut elämään tynnyrissä, kun en muista aiemmin kirjasta kuulleeni. :D Toisaalta kirjoja tulee ja menee niin runsaasti muutenkin, ettei kaikkea voi mitenkään handlata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei kannata ujostella ja olla lukematta, jos pikkuisenkin kiinnostaa, koska jollekin toiselle tämä ei varmasti ole yhtään imelä ja jaksaa kiinnostaa ihan loppuun asti. Palaillaan sitten asiaan jos saat tämän luettua :D

   Oon törmäillyt tähän kirjaan lähinnä Instagramissa ja Youtuben puolella, joten jos ei pyöri samoilla kanavilla, niin voi olla, että on välttynyt tältä. Ehkei tätä ole niin runsaasti muualla hehkutettu, Yhdysvalloissa varmaan enemmän?

   Poista
  2. Juu, totta. Seuraan itse lähinnä Brittilän kirjamarkkinoita (niistäkin puolet menee ohi) ja muutamia brittiläisiä kirjavloggaajia eli ihan eri mestoilla taidetaan tosiaan hengailla :D Tää kirja vie mun yöunet, kun kiinnostaa mutta sitten kammottaa jos onkin niin kuivakka, että joutuu taas "kärsimään". Mutta ei auta kuin kokeilla, mutta en nyt ihan heti. Kirjan tallensin kirjastotietoihini, ettei unehdu. :)

   Poista
  3. No mäkin eniten brittiläisiä kirjavloggaajia Youtubessa (lukevat pääsääntöisesti parempia kirjoja :D), mutta jonkin verran myös jenkkejä. Kokeile tosiaan ihmeessä joskus, ois hauska tietää mitä tykkäät!

   Poista
 2. Itse olen kanssa Youtuben puolella tähän törmännyt useamminkin, ja sieltä nappasinkin TBR pinoon - vielä en ole tarttunut kirjaan, mutta alkuasetelma vaikuttaa todella mielenkiintoiselta omasta mielestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä se oli munkin mielestä, mutta sitten kolmannen tyypin kohdalla lässähti. Toivottavasti ei lässähdä sulla, kun päätät lukea kirjan – ja toivottavasti luet!

   Poista
 3. Oon törmännyt tähän myös muutaman kerran ja vähän kiinnostaisi.. en oikein tiedä kantaako kiinnostus hankkimaan tämän jostain käsiini. Ainakin kansi on kaunis jos ei muuta! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kannen voisin vaikka kehystää seinälle, mutta sisältö ei ollut sen arvoista :D

   Poista