3.1.2018

Vuoden viimeisen neljänneksen luetut kirjat

Palaan vielä viime vuoteen vuoden viimeisen neljänneskatsauksen muodossa. Ehkä tämän jälkeen päästään vihdoinkin uuteen vuoteen ja siihen liittyviin suunnitelmiin.

Loka-, marras- ja joulukuu menivät ohi aika sumussa. Väsyn joka syksy, kun marraskuu koittaa. Inhoan talvea ja kylmää. Inhoan pimeyttä. Inhoan sitä, kun lähden aamulla töihin, on pimeää, ja kun palaan töistä kotiin, on jälleen pimeää. Olin todella uupunut koko loppusyksyn ja alkutalven. Vaihdoin vieläpä sopivasti lokakuun lopulla työtä pariksi kuukaudeksi (palaan takaisin vanhaan ensi viikolla). Onneksi loppuvuosi on nyt ohi ja päivät alkavat jälleen pidetä ja valostua. Rakastan kevättä.


Väsymyksestä ja turtumuksesta huolimatta viime vuoden viimeinen neljännes oli lukemisen suhteen älyttömän hyvä. Luin loka-, marras- ja joulukuun aikana seuraavat kirjat:

Lokakuu
Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia
Brian K. Vaughan: Paper Girls 3
Sylvain Neuvel: Waking Gods
Robert Seethaler: A Whole Life
Hanna Hauru: Paperinarujumala

Marraskuu
Annastiina Storm: Me täytytään valosta
Ane Riel: Pihka
Han Kang: Human Acts
Cristina Sandu: Valas nimeltä Goliat
Maria Jotuni: Kun on tunteet

Joulukuu
Sarah Perry: The Essex Serpent
Pajtim Statovci: Tiranan sydän
Laura Restrepo: Intohimon saari
Virve Sammalkorpi: Paflagonian perilliset

Loppuvuoden aikana luin siis peräti 22 kirjaa, se on enemmän kuin muina vuosineljänneksinä. Huomionarvoista on, että luin viisitoista naisten kirjoittamaa kirjaa ja vain seitsemän miesten. Viime vuoden tilastoista selviää, että luin muutenkin koko vuonna huomattavasti enemmän naisten kuin miesten kirjoittamia kirjoja. Luin eniten Hanna Haurua (kolme kirjaa) ja Pajtim Statovcia (kaksi kirjaa). Molemmat ovat kyllä uusia kotimaisia lempikirjailijoitani.

Suosikkini loppuvuodelta olivat Pajtim Statovcin Kissani Jugoslavia ja Tiranan sydän, Tove Janssonin Bulevardi ja muita kirjoituksia, Bea Uusman Naparetki – Minun rakkaustarinani, Han Kangin Human Acts, Cristina Sandun Valas nimeltä Goliat, Lucia Berlinin Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia, Sarah Perryn The Essex Serpent ja Laura Restrepon Intohimon saari. Näistä Statovcin Kissani Jugoslaviaa lukuunottamatta kaikki löytyvät vuoden merkittävimpien kirjojen listaltani!

Vähiten pidin Robert Seethalerin A Whole Lifesta (lukuhetkellä ihan ok, mutta ei ole jäänyt mieleen) ja Celeste Ng'n Little Fires Everywhere (tylsä ja epäuskottava). Kesken jätin yhden kirjan, Terho Miettisen ja Raija Pellin Harhaanjohtajat – vahvassa uskossa. Jonotin kirjaa pitkään kirjastosta ja aloin lukea sitä pian sen lopulta saatuani lainaan, sillä aihe vaikutti kiinnostavalta, mutta valitettavasti kirja oli minusta huonosti kirjoitettu ja jotenkin liian asenteellinen. Ehkä yritän sitä vielä joskus, en tiedä.

Loka-, marras- ja joulukuun aikana luin yhteensä 5653 sivua eli keskiarvo on 257 sivua per kirja.


Entäs sitten haasteeni ja tavoitteeni, miten ne etenivät loppuvuodesta? Helmet-lukuhaasteessa jäin vähän tympeään tilanteeseen, sillä olen vuoden loppuun mennessä lukenut 47/50. Suoritan kuitenkin haasteen loppuun tammikuun aikana ja aloitan sitten uuden Helmet-haasteen teon. Sarjakuvia luin vain yhden, novellikokoelmia neljä ja oman hyllyn kirjoja kaksi. Tavoitteet eivät siis edenneet kummoisesti. Täältä löytyy vielä yhteenveto kaikista vuoden 2017 haasteistani ja tavoitteistani. Osa sujui paremmin, osa huonommin.

Nyt voin aloittaa vuoden 2018 puhtaalta pöydältä, kun viime vuosi on nyt kokonaan taputeltu. Jatkan tänä vuonna neljännesvuosikoosteiden parissa samaan tapaan kuin aiemminkin, tämä on ollut minulle sopiva tapa jäsentää ja tarkastella vuoden lukemisia.

4 kommenttia :

 1. Vitsit ehdit lukea kadehdittavan paljon ja hyviä kirjoja loppuvuodesta! Huh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, miten ne huiput niin kasautuivatkin tähän loppuvuoteen :D No ei haittaa, olisikin aina tällaista!

   Poista
 2. Ehditpä lukea paljon loppuvuonna! Kissani Jugoslavia ja Tiranan sydän ovat molemmat vielä lukematta, ajatuksena kyllä olisi nekin joskus lukea, ehkäpä tänä vuonna :) Ja Paper Girlsistäkin olet ehtinyt jo kolmanteen osaan, vau! Pitäisi itse hankkia kakkososa luettavaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän paljon, vaikka niin väsyttikin. Mutta kirjoihin oli kiva paeta :) Statovcia suosittelen todella paljon, hän on hirveän taitava ja kiinnostava kirjailija! Paper Girls on kans ihana sarja, tykkäsin kakkos- ja kolmososistakin. Harmi, etten jaksanut kirjoittaa niistä tänne blogiin, kun sarjakuvasarjojen myöhemmistä osista on aina jotenkin vaikea kirjoittaa mitään :(

   Poista