Type and press Enter.

Vuoden viimeisen neljän­neksen luetut kirjat

Palaan vielä viime vuoteen vuoden viimeisen neljän­nes­kat­sauksen muodossa. Ehkä tämän jälkeen päästään vihdoinkin uuteen vuoteen ja siihen liittyviin suunni­telmiin.  

Loka‑, marras- ja joulukuu menivät ohi aika sumussa. Väsyn joka syksy, kun marraskuu koittaa. Inhoan talvea ja kylmää. Inhoan pimeyttä. Inhoan sitä, kun lähden aamulla töihin, on pimeää, ja kun palaan töistä kotiin, on jälleen pimeää. Olin todella uupunut koko loppusyksyn ja alkutalven. Vaihdoin vieläpä sopivasti lokakuun lopulla työtä pariksi kuukau­deksi (palaan takaisin vanhaan ensi viikolla). Onneksi loppu­vuosi on nyt ohi ja päivät alkavat jälleen pidetä ja valostua. Rakastan kevättä.

Väsymyk­sestä ja turtu­muk­sesta huoli­matta viime vuoden viimeinen neljännes oli lukemisen suhteen älyttömän hyvä. Luin loka‑, marras- ja joulukuun aikana seuraavat kirjat:  

Lokakuu

Brandon Sanderson: Viimeinen valta­kunta (Usvasyn­tyinen #1)
Pajtim Statovci: Kissani Jugos­lavia
Tove Jansson: Bulevardi ja muita kirjoi­tuksia
Brian K. Vaughan: Paper Girls 3
Sylvain Neuvel: Waking Gods
Robert Seethaler: A Whole Life
Hanna Hauru: Paperi­na­ru­jumala  

Marraskuu

Bea Uusma: Naparetki – Minun rakkaus­ta­rinani
Annas­tiina Storm: Me täytytään valosta
Ane Riel: Pihka
Han Kang: Human Acts
Cristina Sandu: Valas nimeltä Goliat
Maria Jotuni: Kun on tunteet
Lucia Berlin: Siivoojan käsikirja ja muita kerto­muksia

Joulukuu

Sarah Perry: The Essex Serpent
Celeste Ng: Little Fires Everywhere
Hanna Hauru: Liian pienet sandaalit
Hanna Hauru: Tyhjien sielujen saari
Pajtim Statovci: Tiranan sydän
Laura Restrepo: Intohimon saari
Yuval Noah Harari: Homo deus : Huomisen lyhyt historia
Virve Sammal­korpi: Pafla­gonian peril­liset  

Loppu­vuoden aikana luin siis peräti 22 kirjaa, se on enemmän kuin muina vuosi­nel­jän­neksinä. Huomio­nar­voista on, että luin viisi­toista naisten kirjoit­tamaa kirjaa ja vain seitsemän miesten. Viime vuoden tilas­toista selviää, että luin muutenkin koko vuonna huomat­ta­vasti enemmän naisten kuin miesten kirjoit­tamia kirjoja. Luin eniten Hanna Haurua (kolme kirjaa) ja Pajtim Statovcia (kaksi kirjaa). Molemmat ovat kyllä uusia kotimaisia lempi­kir­jai­li­joitani.  

Suosikkini loppu­vuo­delta olivat Pajtim Statovcin Kissani Jugos­lavia ja Tiranan sydän, Tove Janssonin Bulevardi ja muita kirjoi­tuksia, Bea Uusman Naparetki – Minun rakkaus­ta­rinani, Han Kangin Human Acts, Cristina Sandun Valas nimeltä Goliat, Lucia Berlinin Siivoojan käsikirja ja muita kerto­muksia, Sarah Perryn The Essex Serpent ja Laura Restrepon Intohimon saari. Näistä Statovcin Kissani Jugos­laviaa lukuu­not­ta­matta kaikki löytyvät vuoden merkit­tä­vimpien kirjojen listaltani!  

Vähiten pidin Robert Seetha­lerin A Whole Lifesta (lukuhet­kellä ihan ok, mutta ei ole jäänyt mieleen) ja Celeste Ng’n Little Fires Everywhere (tylsä ja epäus­kottava). Kesken jätin yhden kirjan, Terho Miettisen ja Raija PellinHarhaan­joh­tajat – vahvassa uskossa. Jonotin kirjaa pitkään kirjas­tosta ja aloin lukea sitä pian sen lopulta saatuani lainaan, sillä aihe vaikutti kiinnos­ta­valta, mutta valitet­ta­vasti kirja oli minusta huonosti kirjoi­tettu ja jotenkin liian asenteel­linen. Ehkä yritän sitä vielä joskus, en tiedä.  

Loka‑, marras- ja joulukuun aikana luin yhteensä 5653 sivua eli keskiarvo on 257 sivua per kirja.

Entäs sitten haasteeni ja tavoit­teeni, miten ne etenivät loppu­vuo­desta? Helmet-lukuhaas­teessa jäin vähän tympeään tilan­teeseen, sillä olen vuoden loppuun mennessä lukenut 47/50. Suoritan kuitenkin haasteen loppuun tammikuun aikana ja aloitan sitten uuden Helmet-haasteen teon. Sarja­kuvia luin vain yhden, novel­li­ko­koelmia neljä ja oman hyllyn kirjoja kaksi. Tavoitteet eivät siis edenneet kummoi­sesti. Täältä löytyy vielä yhteenveto kaikista vuoden 2017 haasteistani ja tavoit­teistani. Osa sujui paremmin, osa huonommin.  

Nyt voin aloittaa vuoden 2018 puhtaalta pöydältä, kun viime vuosi on nyt kokonaan taputeltu. Jatkan tänä vuonna neljän­nes­vuo­si­koos­teiden parissa samaan tapaan kuin aiemminkin, tämä on ollut minulle sopiva tapa jäsentää ja tarkas­tella vuoden lukemisia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

4 comments

  1. Vitsit ehdit lukea kadeh­dit­tavan paljon ja hyviä kirjoja loppu­vuo­desta! Huh!

    1. En tiedä, miten ne huiput niin kasau­tui­vatkin tähän loppu­vuoteen :D No ei haittaa, olisikin aina tällaista!

  2. Ehditpä lukea paljon loppu­vuonna! Kissani Jugos­lavia ja Tiranan sydän ovat molemmat vielä lukematta, ajatuksena kyllä olisi nekin joskus lukea, ehkäpä tänä vuonna :) Ja Paper Girlsis­täkin olet ehtinyt jo kolmanteen osaan, vau! Pitäisi itse hankkia kakkososa luetta­vaksi :)

    1. Yllät­tävän paljon, vaikka niin väsyt­tikin. Mutta kirjoihin oli kiva paeta :) Statovcia suosit­telen todella paljon, hän on hirveän taitava ja kiinnostava kirjailija! Paper Girls on kans ihana sarja, tykkäsin kakkos- ja kolmo­so­sis­takin. Harmi, etten jaksanut kirjoittaa niistä tänne blogiin, kun sarja­ku­va­sar­jojen myöhem­mistä osista on aina jotenkin vaikea kirjoittaa mitään :(