4.1.2018

Vuoden 2018 lukusuunnitelmat


Kun vuosi 2017 on nyt käsitelty, voidaan seuraavaksi luoda katse tulevaan vuoteen. Tänä vuonna ajattelin osallistua kolmeen eri haasteeseen ja niiden lisäksi olen asettanut itselleni myös henkilökohtaisia suunnitelmia ja tavoitteita. Mietin, että onkohan näitä nyt jo vähän liikaakin, mutta sekä haasteet että tavoitteet ovat aika löysiä eivätkä mitenkään aikataulullisesti erikoisen sitovia. Ehkä pystyn näihin kaikkiin, ainakin osittain.

Vuonna 2018 aion...

x Lukea vähintään 70 kirjaa. Tämän asetin Goodreads-tavoitteekseni.

x Osallistua uuteen Helmet-lukuhaasteeseen. Vuoden 2017 haaste on minulla vielä kolme kirjaa vajaa, joten suoritan sen loppuun ennen uuteen haasteeseen ryhtymistä. Tämä merkitsee tietysti sitä, että minulla on hieman vähemmän aikaa uuden haasteen kanssa, mutta ei se haittaa, sillä ei ole tärkeää, vaikken saisi uuttakaan haastetta suoritettua kokonaan. Kun olen saanut vanhan haasteen valmiiksi, teen siitä oman postauksensa ja julkaisen samalla uuden listan mietteideni kera.

x Osallistua Hurjan Hassun Lukijan Sarjakuvahaasteeseen. Haaste kestää 1.1.–30.11.2018 välisen ajan ja tarkoituksena on lukea mahdollisimman paljon sarjakuvia. Ilman tätä haastetta olisin joka tapauksessa asettanut jälleen tavoitteekseni lukea enemmän sarjakuvia, mutta toivottavasti haaste tuo lisää potkua. Viime vuonna luin seitsemän sarjakuvaa / sarjakuvaromaania, joten haluaisin ainakin ylittää tuon luvun.

x Osallistua Sivumennen-podcastin jo viime vuonna lanseeraamaan Hyllynlämmittäjä-haasteeseen. Haasteen tarkoituksena on lukea vuoden aikana kaksitoista omassa hyllyssä odotellutta kirjaa. Ei ole väliä, lukeeko kirjan per kuukausi vai vaikka kaikki kaksitoista kirjaa yhden kuukauden aikana – kunhan ne lukee vuoden sisällä.

Valitsin haasteeseen pelkästään englanninkielisiä kirjoja, joita on kertynyt hyllyyni paljon. Oli vaikea valita kymmenistä kirjoista pelkästään kaksitoista. Mietinkin alkuun valitsevani enemmän ja tekeväni haasteesta vähän erilaisen, mutta onnistuin lopulta poimimaan kaksitoista ehkä kaikkein kiinnostavinta kirjaa. Toivottavasti ne ovat sitä myös vielä loppuvuodesta (en nimittäin usko lukevani kaikkia kahtatoista esimerkiksi jo alkuvuoden aikana).


Hyllynlämmittäjäni vuodelle 2018 ovat:

Catherine Lacey: Nobody Is Ever Missing
Xan Brooks: The Clocks in This House All Tell Different Times
Becky Chambers: The Long Way to a Small Angry Planet
Daphne du Maurier: Rebecca
Sarah Moss: The Tidal Zone
Sarah Hall: Madame Zero
Jen Campbell: The Beginning of the World in the Middle of the Night
Kelly Luce: Pull Me Under
Emily Ruskovich: Idaho
George Saunders: Lincoln in the Bardo
Liz Moore: The Unseen World
Eowyn Ivey: To the Bright Edge of the World

Onnistuin mielestäni valitsemaan suht monipuolisen joukon kirjoja. Mukana on muutama novellikokoelma, yksi moderni klassikko, scifiä, pari paksumpaa romaania, kokeellisempaa kerrontaa ja niin edelleen. Osa kirjoista on odotellut hyllyssäni jo muutaman vuoden, osa vasta viime vuodesta, mutta kaikki kiinnostavat todella paljon. En ole pariin vuoteen lukenut kamalasti oman hyllyn kirjoja, joten toivottavasti Hyllynlämmittäjä-haaste auttaa siihen.

x Lukea enemmän tietokirjallisuutta. Viime vuonna luin kahdeksan tietokirjaa, mikä oli jo hyvin, mutta tänä vuonna haluan lukea enemmän.

x Vähentää somen käyttöä etenkin silloin kun haluan lukea. Huomaan usein kirjaa lukiessani ajatukseni harhailevan, ottavani puhelimen käteeni ja käyväni "vain pikaisesti" Instagramissa, Twitterissä tai lukemassa uutiset. Eihän se yleensä ihan pikaisesti onnistu ja jos onnistuukin, samanlaisia katkoksia tulee jo tunninkin sisällä monta. Haluaisin pystyä keskittymään vain kirjaan. Ehkä voisi alkuun kokeilla puhelimen viemistä toiseen huoneeseen kuin itse on, sillä puhelin on nimenomaan se pahin lukemisen keskeyttäjä.

x Osallistua vähintään yhdelle lukumaratonille. Ainakin kesällä.

x Viettää yhdessä toisen puoliskoni kanssa cosy reading -iltoja, ehkä noin kerran kuukaudessa tai kahdessa.

Osallistutteko te tänä vuonna mihinkään haasteisiin tai onko teillä jotain muita lukemiseen liittyviä tavoitteita?

22 kommenttia :

 1. Onpa kivan näköinen hyllynlämmittäjä-pino! Iveyn kirja oli kyllä aika ihana :) Ja Campbellin kirja kiinnostaa kovasti, kuten kyllä aika moni muukin. Minullakin olisi tulossa samanlainen postaus lähipäivinä, ja huomasinkin jo pari melkein identtistä tavoitetta! :D Minäkin haluan lukea lisää tietokirjallisuutta, ja tosiaan vähentää sitä somen käyttöä, se on nimittäin totta että joskus mielenkiintoisenkin kirjan lukeminen saattaa keskeytyä kun "äkkiä" käy katsomassa jotain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän on vain kiva, että meillä on samoja tavoitteita, voidaan sitten kannustaa toisiamme! :D En tiedä, johtuuko ärsykkeiden lisääntymisestä vai ihan vain omasta luonteestani, että olen jo valmiiksi vähän keskittymiskyvytön lukija ja ajatukset lähtevät usein harhailemaan muualle, ja siihen kun lisää vielä puhelimen ja instagramit ja twitterit, niin lukemisesta tulee tosi pätkittäistä. Cosy reading -illat ovat olleet avuksi, kun toinen on siinä ikään kuin valvomassa, että varmasti lukee, mutta ei niitä joka päivä viitsi pitää :D

   Poista
 2. Ihana Rebecca <3. Luin sen viime vuonna juuri hyllynlämmittäjä-haasteeseen ja ihastuin kirjaa aivan täysillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, ihana kuulla <3 Olen jo pitkään halunnut lukea Daphne du Maurieria ja Rebecca lienee aika hyvä kirja aloittaa :)

   Poista
 3. Puhelin on minullekin aikamoinen pahe kun lukea pitäisi. Mikähän siihenkin auttaisi?

  Pariin haasteeseen olen ilmoittautunut ja yritän itseäni nyt hillitä kun olisi niin paljon kaikkea kivaa. Onneksi haastepoliisi ei seuraa, tuleeko kaikki suoritettua :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! En tiedä, auttaisiko tosiaan jos veisi puhelimen muualle vai riittääkö vain itsensä psyykkaaminen.

   Onneksi sitä on vain itse itsensä poliisi näissä haasteasioissa, jos vain osaa ottaa tarpeeksi rennosti. Eiköhän me osata, ei ole niin vakavaa, vaikkei saisikaan kaikkea tehtyä :)

   Poista
 4. Hyviä tavotteita, sanoisin ma! Ja mulla on ihan sama puhelimen kanssa. Välillä ihan ärsyttää, kun sitä selaa, ja sitten ei kuitenkaan osaa olla selaamatta. Mutta iltaisin täytyy kyllä vähentää, kun alkaa jo vaikuttaa yöuniin... Tsemppiä tulevaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, jospa näistä ainakin osa onnnistuisi :) Puhelin on kyllä se pahin, tietokoneelle meneminen vaatii jo pikkuisen enemmän vaivaa, vaikka se olisikin päällä ja vieressä. Nukkumaan mennessäni olen ehkä niin tottunut jo rauhoittumaan ja vain lukemaan kirjaa sängyssä, koska olen tehnyt sitä varmaan siitä asti kun opin lukemaan, ettei puhelin ole siellä kamalasti häirinnyt, mutta muuten kyllä olisi kiva päästä siitä enemmän eroon!

   Poista
 5. Onpa hyviä tavoitteita! Me ollaan lokakuusta asti puolison kanssa pidetty illan viimeinen tunti lukutuntina - tehnyt hurjan hyvää mm. Nukkumiselle kun ei ole tuijottanut näyttöä/telkkaria ja toisaalta, mun mies on löytänyt lukemisen ilon! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskoisin, että nämä ovat vielä ihan toteutettavissakin :) Kiva tuo teidän lukutunti! Meillä on kans sama, että pyritään nukkumaan mennessä laittamaan laitteet pois ja vain lukemaan ja rauhoittumaan. Tai minä olen tehnyt niin oikeastaan aina, mutta nykyään tehdään niin myös yhdessä :)

   Poista
 6. Hyviä tavoitteita ja onnea niiden toteuttamiseen!

  Ja voin niin samaistua, ikävä kyllä, tuohon liialliseen somen käyttöön :( Vaikka olisi miten hyvä kirja niin aina se puhelin eksyy käteen! Ehkä tämä vuosi on se vuosi kun pääsee tuosta ongelmasta eroon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, jospa nämä toteutuisivat ainakin osittain :) Joo, oikeastaan ihan sama mikä kirja on menossa, niin silti se puhelin alkaa liian usein houkuttaa. Ja 99,9 % ajasta ihan turhaan. Tsemppiä sullekin siitä eroon pääsemiseen!

   Poista
 7. Monia samoja suunnitelmia löytyy multakin: Helmet-, hyllynlämmittäjä- ja sarjakuvahaaste nyt ainakin!

  Ja tuo kännykän ja somen selailu... Otin myös tavoitteeksi sen vähentämisen ja toistaiseksi olen onnistunut ihan suhteellisen hyvin. En tosin ole tänä vuonna vielä lukenut kovin pitkiä aikoja kerrallaan, joten todellinen tahdonvoiman testaus on vielä edessä päin. :D

  Itselläni pahin tapa on puhelimen selailu ennen nukkumaanmenoa, sillä se on selkeästi lukuajasta pois (ja varmasti vaikuttaa myös yöuniin). Auttaisikohan siinäkin, että alkaisi vain nukkumaan kännykkä eri huoneessa. Mulla on erillinen herätyskello, niin siinä mielessä en edes tarvitsisi puhelinta sängyn viereen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että sinullakin on samoja suunnitelmia, voi sitten tsempata! :)

   Lueskelin tänään alkuillasta sängyssä ja sain luettua pitkiä pätkiä ilman puhelinta, vaikka se oli siinä vieressä yöpöydällä, jee! Tuntuu, että olkkarin sohvalla puhelin eksyy herkemmin käteen. Mä taas olen saanut pidettyä ennen nukkumaanmenoa puhelimen pois kädestä ihan hyvin, koska se on ollut mulle aina sellainen rituaali, että rauhoitun ja luen vähintään puoli tuntia ennen kuin laitan oikeasti nukkumaan jne. Ehkä siksi sain tänään jo silloin alkuillasta pysyttyä erossa puhelimesta niin hyvin? Täytyy varmaan lukea jatkossa aina sängyssä :D Mutta jos puhelin alkaakin yhtäkkiä houkuttaa enemmän, täytyy tosiaan viedä se toiseen huoneeseen. Mä käytän sitä herätyskellona, mutta laitan sen aina yön ajaksi sänkyä vastapäätä olevalle peilipöydälle, etten vahingossakaan torkuta tai sammuta herätystä.

   Poista
 8. Mää en jostain syystä osaa laittaa lukemisilleni mitään haasteita. Ajatus jotenkin ahdistaa. Ainut haaste mikä on, on se, että saan luettua kirjat ennen niitten viimeistä palautuspäivää. Ja sekään ei aina onnistu, joten joudun palauttaan kirjan ja lainaan sen heti uudelleen. Hmm. Ehkä mää voisin kuitenkin haastaa itteeni siinä, että keskittys kans vaan siihen kirjaan, eikä pomppis monen asian välillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän hyvin, koska muakin ahdisti ennen! Ihan parin viime vuoden aikana olen kuitenkin lämmennyt tällaisille löysemmille haasteille, joissa on aikaa ja/tai valinnanvaraa. Kirjaan keskittyminen on hyvä haaste ja minullakin näistä sellainen, jonka oikeasti todella toivon toteutuvan, muut ovat sitten plussaa :)

   Poista
 9. Hauskaa, että päätit osallistua Hyllynlämmittäjä-haasteeseen ja vielä täysin englanninkielisellä pinolla! Tuon Saundersin aion lukea myös tänä vuonna, tosin odottelen suomennosta.

  Hyvä tavoite tuo somen vähentäminen. Viime aikoina olen huomannut, että puhelin on turhan usein kädessä ja kirja makaa sylissä tai pöydällä. Makuuhuoneeseen en enää puhelinta vie, koska se häiritsi jo nukahtamista, mutta muuten päivän mittaan voisin pysytellä enemmän erossa siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valtaosa ostamistani kirjoista on nimenomaan englanninkielisiä kirjoja, joita ei ole vielä suomennettu tai joiden kohdalla en jaksa jäädä odottelemaan suomennosta, mutta sitten en kuitenkaan lue niitä kovin pian sen jälkeen, kun olen ne ostanut. Ihan hölmöä! Eli jospa saisin nyt luettua niistä ainakin osan eli nämä hyllynlämmittäjät :)

   Ajattelin kans ensin odottaa Saundersin kirjan suomennosta, sitten lainasin sen kuitenkin kirjastosta alkukielisenä, mutta jouduin palauttamaan sen seuraavalle kiinnostuneelle, ja lopulta se tuli vastaan kirjakaupassa enkä raaskinut jättää sitä sinne :D

   Mäkin olen onneksi onnistunut pysyttelemään puhelimesta ihan hyvin erossa nukkumaan mennessä, mutta päivällä se on yksi iso riesa! Täytyy kyllä tehdä asialle jotain. Tänään alkuillasta lueskelin sängyssä ja siellä en pahemmin puhelinta vilkuillut. Muutan siis sänkyyn lukemaan!

   Poista
 10. Mulla ihan sama juttu, olen huomannut, että kotosalla tulee tartuttua kännykkään liian usein, vaikka on jo tekemässä jotain mielekästä. Kavereiden seurassa, kahvilassa tms ei ole tätä ongelmaa, mutta huomaan, että arjen touhuissa turhia kännykän kurkkaamisia tulee ihan liikaa. Olen suunnitellut ihan tarkkoja käyntimääriä Instaan per päivä ja samaten rauhoittaa illat viemällä puhelimen toiseen huoneeseen loppuillaksi tms. Huh, varsinaisia ensimmäisen maailman ongelmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis eikö olekin ihan uskomatonta, miten koukussa sitä voi olla puhelimeensa? Olen yrittänyt ajatella välillä omaa lapsuutta ja nuoruutta, kun ei ollut vielä mitään somea, ja miten hyvin sitä silloinkin pärjäsi! Taisin saada ensimmäisen kännykkäni, kun olin kuudennella luokalla, ja joskus 16-vuotiaana liityin IRC-galleriaan ja sitten Facebookiin ja siitä se alamäki sitten alkoi :D No ei, ei somen kehitys nyt niin kamalaa ole, siinä on myös paljon hyvää, mutta en vaan jaksa sitä, miten se koukuttaa.

   Poista
 11. Mullakin on jonkinlaisia tavoitteita ja osallistun Sarjakuvahaasteeseen ja Hyllynlämmittäjään. Näin alkuvuodesta ei vaan voi olla uppoutumatta suunnittelun ja tavoitteiden ihanaan maailmaan <3 Tuollaista cozy reading nightia voisi meilläkin kokeilla, se kuulostaa aivan ihanalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loppuvuosi ja seuraavan vuoden alku ovat aina ihanaa aikaa, kun voi muistella, mitä kaikkea ihanaa tulikaan päättyvänä vuonna luettua, ja suunnitella tulevaa <3 Ihan sama, vaikka puolet jäisikin toteutumatta! Oi, mukaan vain cosy reading nighteihin!

   Poista