Type and press Enter.

Vuoden 2018 lukusuun­ni­telmat

Kun vuosi 2017 on nyt käsitelty, voidaan seuraa­vaksi luoda katse tulevaan vuoteen. Tänä vuonna ajattelin osallistua kolmeen eri haasteeseen ja niiden lisäksi olen asettanut itselleni myös henki­lö­koh­taisia suunni­telmia ja tavoit­teita. Mietin, että onkohan näitä nyt jo vähän liikaakin, mutta sekä haasteet että tavoitteet ovat aika löysiä eivätkä mitenkään aikatau­lul­li­sesti erikoisen sitovia. Ehkä pystyn näihin kaikkiin, ainakin osittain.  

Vuonna 2018 aion…

x Lukea vähintään 70 kirjaa. Tämän asetin Goodreads-tavoit­teekseni.  

x Osallistua uuteen Helmet-lukuhaas­teeseen. Vuoden 2017 haaste on minulla vielä kolme kirjaa vajaa, joten suoritan sen loppuun ennen uuteen haasteeseen ryhty­mistä. Tämä merkitsee tietysti sitä, että minulla on hieman vähemmän aikaa uuden haasteen kanssa, mutta ei se haittaa, sillä ei ole tärkeää, vaikken saisi uuttakaan haastetta suori­tettua kokonaan. Kun olen saanut vanhan haasteen valmiiksi, teen siitä oman postauk­sensa ja julkaisen samalla uuden listan mietteideni kera.  

x Osallistua Hurjan Hassun Lukijan Sarja­ku­va­haas­teeseen. Haaste kestää 1.1.–30.11.2018 välisen ajan ja tarkoi­tuksena on lukea mahdol­li­simman paljon sarja­kuvia. Ilman tätä haastetta olisin joka tapauk­sessa asettanut jälleen tavoit­teekseni lukea enemmän sarja­kuvia, mutta toivot­ta­vasti haaste tuo lisää potkua. Viime vuonna luin seitsemän sarja­kuvaa / sarja­ku­va­ro­maania, joten haluaisin ainakin ylittää tuon luvun.  

x Osallistua Sivumennen-podcastin jo viime vuonna lansee­raamaan Hyllyn­läm­mittäjä-haasteeseen. Haasteen tarkoi­tuksena on lukea vuoden aikana kaksi­toista omassa hyllyssä odotel­lutta kirjaa. Ei ole väliä, lukeeko kirjan per kuukausi vai vaikka kaikki kaksi­toista kirjaa yhden kuukauden aikana – kunhan ne lukee vuoden sisällä.  

Valitsin haasteeseen pelkästään englan­nin­kie­lisiä kirjoja, joita on kertynyt hyllyyni paljon. Oli vaikea valita kymme­nistä kirjoista pelkästään kaksi­toista. Mietinkin alkuun valit­sevani enemmän ja tekeväni haasteesta vähän erilaisen, mutta onnistuin lopulta poimimaan kaksi­toista ehkä kaikkein kiinnos­ta­vinta kirjaa. Toivot­ta­vasti ne ovat sitä myös vielä loppu­vuo­desta (en nimittäin usko lukevani kaikkia kahta­toista esimer­kiksi jo alkuvuoden aikana).

Hyllyn­läm­mit­täjäni vuodelle 2018 ovat:  

Catherine Lacey: Nobody Is Ever Missing
Xan Brooks: The Clocks in This House All Tell Different Times
Becky Chambers: The Long Way to a Small Angry Planet
Daphne du Maurier: Rebecca
Sarah Moss: The Tidal Zone
Sarah Hall: Madame Zero
Jen Campbell: The Beginning of the World in the Middle of the Night
Kelly Luce: Pull Me Under
Emily Ruskovich: Idaho
George Saunders: Lincoln in the Bardo
Liz Moore: The Unseen World
Eowyn Ivey: To the Bright Edge of the World  

Onnistuin mielestäni valit­semaan suht monipuo­lisen joukon kirjoja. Mukana on muutama novel­li­ko­koelma, yksi moderni klassikko, scifiä, pari paksumpaa romaania, kokeel­li­sempaa kerrontaa ja niin edelleen. Osa kirjoista on odotellut hyllyssäni jo muutaman vuoden, osa vasta viime vuodesta, mutta kaikki kiinnos­tavat todella paljon. En ole pariin vuoteen lukenut kamalasti oman hyllyn kirjoja, joten toivot­ta­vasti Hyllyn­läm­mittäjä-haaste auttaa siihen.  

x Lukea enemmän tieto­kir­jal­li­suutta. Viime vuonna luin kahdeksan tieto­kirjaa, mikä oli jo hyvin, mutta tänä vuonna haluan lukea enemmän.  

x Vähentää somen käyttöä etenkin silloin kun haluan lukea. Huomaan usein kirjaa lukiessani ajatukseni harhai­levan, ottavani puhelimen käteeni ja käyväni “vain pikai­sesti” Insta­gra­missa, Twitte­rissä tai lukemassa uutiset. Eihän se yleensä ihan pikai­sesti onnistu ja jos onnis­tuukin, saman­laisia katkoksia tulee jo tunninkin sisällä monta. Haluaisin pystyä keskit­tymään vain kirjaan. Ehkä voisi alkuun kokeilla puhelimen viemistä toiseen huoneeseen kuin itse on, sillä puhelin on nimenomaan se pahin lukemisen keskeyttäjä.  

x Osallistua vähintään yhdelle lukuma­ra­to­nille. Ainakin kesällä.  

x Viettää yhdessä toisen puoliskoni kanssa cosy reading ‑iltoja, ehkä noin kerran kuukau­dessa tai kahdessa.

Osallis­tutteko te tänä vuonna mihinkään haasteisiin tai onko teillä jotain muita lukemiseen liittyviä tavoit­teita?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

22 comments

 1. Onpa kivan näköinen hyllyn­läm­mittäjä-pino! Iveyn kirja oli kyllä aika ihana :) Ja Campbellin kirja kiinnostaa kovasti, kuten kyllä aika moni muukin. Minul­lakin olisi tulossa saman­lainen postaus lähipäivinä, ja huoma­sinkin jo pari melkein ident­tistä tavoi­tetta! :D Minäkin haluan lukea lisää tieto­kir­jal­li­suutta, ja tosiaan vähentää sitä somen käyttöä, se on nimittäin totta että joskus mielen­kiin­toi­senkin kirjan lukeminen saattaa keskeytyä kun “äkkiä” käy katso­massa jotain.

  1. Sehän on vain kiva, että meillä on samoja tavoit­teita, voidaan sitten kannustaa toisiamme! :D En tiedä, johtuuko ärsyk­keiden lisään­ty­mi­sestä vai ihan vain omasta luonteestani, että olen jo valmiiksi vähän keskit­ty­mis­ky­vytön lukija ja ajatukset lähtevät usein harhai­lemaan muualle, ja siihen kun lisää vielä puhelimen ja insta­gramit ja twitterit, niin lukemi­sesta tulee tosi pätkit­täistä. Cosy reading ‑illat ovat olleet avuksi, kun toinen on siinä ikään kuin valvo­massa, että varmasti lukee, mutta ei niitä joka päivä viitsi pitää :D

 2. Ihana Rebecca <3. Luin sen viime vuonna juuri hyllyn­läm­mittäjä-haasteeseen ja ihastuin kirjaa aivan täysillä.

  1. Oi, ihana kuulla <3 Olen jo pitkään halunnut lukea Daphne du Maurieria ja Rebecca lienee aika hyvä kirja aloittaa :)

 3. Puhelin on minul­lekin aikamoinen pahe kun lukea pitäisi. Mikähän siihenkin auttaisi?

  Pariin haasteeseen olen ilmoit­tau­tunut ja yritän itseäni nyt hillitä kun olisi niin paljon kaikkea kivaa. Onneksi haaste­po­liisi ei seuraa, tuleeko kaikki suori­tettua :D

  1. No niinpä! En tiedä, auttaisiko tosiaan jos veisi puhelimen muualle vai riittääkö vain itsensä psyyk­kaa­minen.

   Onneksi sitä on vain itse itsensä poliisi näissä haaste­asioissa, jos vain osaa ottaa tarpeeksi rennosti. Eiköhän me osata, ei ole niin vakavaa, vaikkei saisikaan kaikkea tehtyä :)

 4. Hyviä tavot­teita, sanoisin ma! Ja mulla on ihan sama puhelimen kanssa. Välillä ihan ärsyttää, kun sitä selaa, ja sitten ei kuitenkaan osaa olla selaa­matta. Mutta iltaisin täytyy kyllä vähentää, kun alkaa jo vaikuttaa yöuniin… Tsemppiä tulevaan!

  1. Kiitos, jospa näistä ainakin osa onnnis­tuisi :) Puhelin on kyllä se pahin, tieto­ko­neelle meneminen vaatii jo pikkuisen enemmän vaivaa, vaikka se olisikin päällä ja vieressä. Nukkumaan mennessäni olen ehkä niin tottunut jo rauhoit­tumaan ja vain lukemaan kirjaa sängyssä, koska olen tehnyt sitä varmaan siitä asti kun opin lukemaan, ettei puhelin ole siellä kamalasti häirinnyt, mutta muuten kyllä olisi kiva päästä siitä enemmän eroon!

 5. Onpa hyviä tavoit­teita! Me ollaan lokakuusta asti puolison kanssa pidetty illan viimeinen tunti lukutuntina — tehnyt hurjan hyvää mm. Nukku­mi­selle kun ei ole tuijot­tanut näyttöä/telkkaria ja toisaalta, mun mies on löytänyt lukemisen ilon! :)

  1. Uskoisin, että nämä ovat vielä ihan toteu­tet­ta­vis­sakin :) Kiva tuo teidän lukutunti! Meillä on kans sama, että pyritään nukkumaan mennessä laittamaan laitteet pois ja vain lukemaan ja rauhoit­tumaan. Tai minä olen tehnyt niin oikeastaan aina, mutta nykyään tehdään niin myös yhdessä :)

 6. Hyviä tavoit­teita ja onnea niiden toteut­ta­miseen!

  Ja voin niin samaistua, ikävä kyllä, tuohon liial­liseen somen käyttöön :( Vaikka olisi miten hyvä kirja niin aina se puhelin eksyy käteen! Ehkä tämä vuosi on se vuosi kun pääsee tuosta ongel­masta eroon.

  1. Kiitos, jospa nämä toteu­tui­sivat ainakin osittain :) Joo, oikeastaan ihan sama mikä kirja on menossa, niin silti se puhelin alkaa liian usein houkuttaa. Ja 99,9 % ajasta ihan turhaan. Tsemppiä sullekin siitä eroon pääse­miseen!

 7. Monia samoja suunni­telmia löytyy multakin: Helmet‑, hyllyn­läm­mittäjä- ja sarja­ku­va­haaste nyt ainakin!

  Ja tuo kännykän ja somen selailu… Otin myös tavoit­teeksi sen vähen­tä­misen ja toistai­seksi olen onnis­tunut ihan suhteel­lisen hyvin. En tosin ole tänä vuonna vielä lukenut kovin pitkiä aikoja kerrallaan, joten todel­linen tahdon­voiman testaus on vielä edessä päin. :D

  Itselläni pahin tapa on puhelimen selailu ennen nukku­maan­menoa, sillä se on selkeästi lukua­jasta pois (ja varmasti vaikuttaa myös yöuniin). Auttai­si­kohan siinäkin, että alkaisi vain nukkumaan kännykkä eri huoneessa. Mulla on erillinen herätys­kello, niin siinä mielessä en edes tarvitsisi puhelinta sängyn viereen.

  1. Kiva, että sinul­lakin on samoja suunni­telmia, voi sitten tsempata! :)

   Lueskelin tänään alkuil­lasta sängyssä ja sain luettua pitkiä pätkiä ilman puhelinta, vaikka se oli siinä vieressä yöpöy­dällä, jee! Tuntuu, että olkkarin sohvalla puhelin eksyy herkemmin käteen. Mä taas olen saanut pidettyä ennen nukku­maan­menoa puhelimen pois kädestä ihan hyvin, koska se on ollut mulle aina sellainen rituaali, että rauhoitun ja luen vähintään puoli tuntia ennen kuin laitan oikeasti nukkumaan jne. Ehkä siksi sain tänään jo silloin alkuil­lasta pysyttyä erossa puheli­mesta niin hyvin? Täytyy varmaan lukea jatkossa aina sängyssä :D Mutta jos puhelin alkaakin yhtäkkiä houkuttaa enemmän, täytyy tosiaan viedä se toiseen huoneeseen. Mä käytän sitä herätys­kellona, mutta laitan sen aina yön ajaksi sänkyä vasta­päätä olevalle peili­pöy­dälle, etten vahin­gos­sakaan torkuta tai sammuta herätystä.

 8. Mää en jostain syystä osaa laittaa lukemi­silleni mitään haasteita. Ajatus jotenkin ahdistaa. Ainut haaste mikä on, on se, että saan luettua kirjat ennen niitten viimeistä palau­tus­päivää. Ja sekään ei aina onnistu, joten joudun palauttaan kirjan ja lainaan sen heti uudelleen. Hmm. Ehkä mää voisin kuitenkin haastaa itteeni siinä, että keskittys kans vaan siihen kirjaan, eikä pomppis monen asian välillä.

  1. Ymmärrän hyvin, koska muakin ahdisti ennen! Ihan parin viime vuoden aikana olen kuitenkin lämmennyt tällai­sille löysem­mille haasteille, joissa on aikaa ja/tai valin­nan­varaa. Kirjaan keskit­ty­minen on hyvä haaste ja minul­lakin näistä sellainen, jonka oikeasti todella toivon toteu­tuvan, muut ovat sitten plussaa :)

 9. Hauskaa, että päätit osallistua Hyllyn­läm­mittäjä-haasteeseen ja vielä täysin englan­nin­kie­li­sellä pinolla! Tuon Saundersin aion lukea myös tänä vuonna, tosin odottelen suomen­nosta.

  Hyvä tavoite tuo somen vähen­tä­minen. Viime aikoina olen huomannut, että puhelin on turhan usein kädessä ja kirja makaa sylissä tai pöydällä. Makuu­huo­neeseen en enää puhelinta vie, koska se häiritsi jo nukah­ta­mista, mutta muuten päivän mittaan voisin pysytellä enemmän erossa siitä.

  1. Valtaosa ostamistani kirjoista on nimenomaan englan­nin­kie­lisiä kirjoja, joita ei ole vielä suomen­nettu tai joiden kohdalla en jaksa jäädä odotte­lemaan suomen­nosta, mutta sitten en kuitenkaan lue niitä kovin pian sen jälkeen, kun olen ne ostanut. Ihan hölmöä! Eli jospa saisin nyt luettua niistä ainakin osan eli nämä hyllyn­läm­mit­täjät :)

   Ajattelin kans ensin odottaa Saundersin kirjan suomen­nosta, sitten lainasin sen kuitenkin kirjas­tosta alkukie­lisenä, mutta jouduin palaut­tamaan sen seuraa­valle kiinnos­tu­neelle, ja lopulta se tuli vastaan kirja­kau­passa enkä raaskinut jättää sitä sinne :D

   Mäkin olen onneksi onnis­tunut pysyt­te­lemään puheli­mesta ihan hyvin erossa nukkumaan mennessä, mutta päivällä se on yksi iso riesa! Täytyy kyllä tehdä asialle jotain. Tänään alkuil­lasta lueskelin sängyssä ja siellä en pahemmin puhelinta vilkuillut. Muutan siis sänkyyn lukemaan!

 10. Mulla ihan sama juttu, olen huomannut, että kotosalla tulee tartuttua kännykkään liian usein, vaikka on jo tekemässä jotain miele­kästä. Kavereiden seurassa, kahvi­lassa tms ei ole tätä ongelmaa, mutta huomaan, että arjen touhuissa turhia kännykän kurkkaa­misia tulee ihan liikaa. Olen suunni­tellut ihan tarkkoja käynti­määriä Instaan per päivä ja samaten rauhoittaa illat viemällä puhelimen toiseen huoneeseen loppuil­laksi tms. Huh, varsi­naisia ensim­mäisen maailman ongelmia.

  1. Siis eikö olekin ihan uskoma­tonta, miten koukussa sitä voi olla puheli­meensa? Olen yrittänyt ajatella välillä omaa lapsuutta ja nuoruutta, kun ei ollut vielä mitään somea, ja miten hyvin sitä silloinkin pärjäsi! Taisin saada ensim­mäisen kännykkäni, kun olin kuuden­nella luokalla, ja joskus 16-vuotiaana liityin IRC-galle­riaan ja sitten Facebookiin ja siitä se alamäki sitten alkoi :D No ei, ei somen kehitys nyt niin kamalaa ole, siinä on myös paljon hyvää, mutta en vaan jaksa sitä, miten se koukuttaa.

 11. Mullakin on jonkin­laisia tavoit­teita ja osallistun Sarja­ku­va­haas­teeseen ja Hyllyn­läm­mit­täjään. Näin alkuvuo­desta ei vaan voi olla uppou­tu­matta suunnit­telun ja tavoit­teiden ihanaan maailmaan <3 Tuollaista cozy reading nightia voisi meilläkin kokeilla, se kuulostaa aivan ihanalta.

  1. Loppu­vuosi ja seuraavan vuoden alku ovat aina ihanaa aikaa, kun voi muistella, mitä kaikkea ihanaa tulikaan päättyvänä vuonna luettua, ja suunni­tella tulevaa <3 Ihan sama, vaikka puolet jäisikin toteu­tu­matta! Oi, mukaan vain cosy reading nighteihin!