1.1.2018

Vuosi 2017: merkittävimmät kirjat


Toissapäivänä summasin vuoden 2017 haasteet ja tavoitteet ja eilen tarkastelin lukuvuoden tilastoja. Tänään on vielä vuorossa vuoden 2017 kirjat. Ne parhaat, tärkeimmät, vaikuttavimmat ja pettymyksenkin aiheuttaneet. Pyörittelin kirjoja muutaman päivän ajan mielessäni, tein listoja, harkitsin kokoavani top kympin, mutta sitten tajusin, että liian moni jäisi silloin ulkopuolelle, joten laadin sopivat kategoriat suosikkieni ehdoilla, ja lista alkoi muotoutua. Tässä ne nyt ovat, vuoden 2017 kirjat.


H I S T O R I A L L I S E T   R O M A A N I T

Katja Kallio: Yön kantaja
Anneli Kanto: Lahtarit
Sarah Perry: The Essex Serpent
Laura Restrepo: Intohimon saari


A J A N K O H T A I S E T

Margaret Atwood: The Handmaid's Tale
Cristina Sandu: Valas nimeltä Goliat
Pajtim Statovci: Tiranan sydän
Yaa Gyasi: Homegoing


T I E T O K I R J A L L I S U U S

Katja Kettu, Meeri Koutaniemi & Maria Seppälä: Fintiaanien mailla


N O V E L L E J A   J A   M U I T A   L Y H Y I T Ä  K I R J O I T U K S I A

Johan Bargum: Lyhykäisiä
George Saunders: Sotapuiston perikato


P E T T Y M Y K S E T

Naomi Alderman: The Power
Emma Donoghue: The Wonder
Ervo Vesterinen: Naisen ruumiin historia


T Ä R K E I M M Ä T   J A   V A I K U T T A V I M M A T

Hanna Hauru: Jääkansi
Han Kang: Human Acts
Fiona Mozley: Elmet
Sarah Winman: Tin Man

Luin tietysti myös monta muuta erittäin hyvää kirjaa, mutta väittäisin näiden olevan ne, jotka jäivät kaikista parhaiten mieleen ja herättivät eniten ajatuksia ja tunteita. Jos pitäisi nimetä vain yksi, koko vuoden paras kirja, valitsisin Fiona Mozleyn Elmetin. Koin sitä lukiessani sellaisia tunteita, joita harvoin koen kirjaa lukiessani. Hullaannuin ja rakastuin. On ihanaa löytää uusi lempikirja, ja onneksi niitä oli viime vuonna muitakin.

Onko joukossa myös sinun (uusia) suosikkejasi?

Ihanaa ja lukuisaa uutta vuotta 2018!

16 kommenttia :

 1. Eipä taida olla samoja lemppareita, sillä näistä aika moni on edelleen lukulistallani. Viime vuosi ei tosiaan ollut kohdallani mikään kirjallinen tykitys hahas. Mutta kiehtovia kirjoja! En malta odottaa, että pääsen osan itsekin lukemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinäkin luit viime vuonna paljon, mutta paljon lastenkirjoja, joten siitä se johtuu, ei huonosta tms. lukuvuodestasi :) Nämä kaikki (paitsi tietty pettymykset) ovat ihania, toivottavasti sinäkin pidät.

   Poista
 2. Hieno ja monipuolinen valikoima! Se muistutti myös siitä, että minulla on Essex Serpent edelleen kesken. Pidän siitä, mutta joku tökkii - kuitenkin. Fintiaanien mailla ja Naparetki ovat upeita! Samoin Lahtarit. En valinnut sitä vielä omaan vuosikatsaukseeni, mutta se luultavasti päätyy yhdeksi Blogistania-ehdokkaakseni.

  Onnellista alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rakastin The Essex Serpentiä, mutta ehkä ymmärrän, miksi se saattaa tökkiä. Minäkin luin sitä melko pitkään enkä aina ollut varma, miten tulen siihen lopulta suhtautumaan. Onneksi kävi kuitenkin näin. Hienoa, että Lahtarit saa äänesi, se on hieno romaani.

   Kiitos samoin!

   Poista
 3. Olen monesta kirjastasi samaa mieltä: Naparetki, Lahtarit, Tiranan sydän, Homegoing, Sotapuiston perikato. Ihan huikeita kaikki! Pidin kovasti myös Ahavan teoksesta, vaikka sinulle se oli pettymys. Yön kantajat sain joululahjaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että meillä on paljon samoja lemppareita! Toivottavasti pidät myös Yön kantajasta, se oli jotenkin rujon kaunis ja hirveän mielenkiintoinen romaani.

   Poista
 4. En ole lukenut listaamistasi kirjoista kuin Ahavan Ennen kuin mieheni katoaa (josta pidin, vaikkakaan ei ollut koko vuoden paras lukukokemus). Monia mielenkiintoisia teoksia listallasi kuitenkin on, esim. Bea Uusman ja Sarah Winmanin kirjat tilasin juuri Adlibriksesta ja niitä kohtaan onkin suuret odotukset. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, ihanaa, että tilasit Uusmaa ja Winmania, toivottavasti pidät! Uusmasta ainakin, ihan varmasti, koska en tiedä ketään, joka EI olisi siitä pitänyt :D

   Poista
 5. Fintiaanien mailla on omalla lukulistallani, ja se sopii mukavasta juuri alkaneeseen Yhdysvallat-lukuhaasteeseen. Sandun kirja jäi kutkuttelemaan uteliaisuuttani Finlandia-ehdokkaista. Kirja kävi minulla jo lainassakin, mutten ehtinyt lukemaan. Tänä vuonna siis uusi yritys. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fintiaanien mailla oli todella mielenkiintoinen kirja aiheesta, josta en tiennyt juuri mitään! Sandun Valas nimeltä Goliat oli taas hirveän vahva esikoinen, muistutti paljon Statovcin romaaneja, joihin myös hullaannuin tänä vuonna. Kissani Jugoslavia ei ihan mahtunut tälle listalle mukaan, mutta pidin siitäkin todella paljon. Toivottavasti pidät molemmista!

   Poista
 6. Ajankohtaisista Atwoodia lukuunottamatta kaikki oli minunkin viime vuoden yksiä suosikkejani, Tiranan sydän nyt etenkin. <3 Novelleissa myös paljon omia lemppareita, innolla nyt tosiaan odotan jo Saundersin keväällä ilmestyvää romaania! The Essex Serpent ei nyt kuitenkaan päässyt joululoman luettaviin, vaikka aiemmin niin kovin toivoin, mutta jospa sen tänä vuonna saisin sitten muuten jo luettua :D

  Hienoja kirjoja olet lukenut, mielenkiinnolla odottelen mitä kaikkea vastaan tänä vuonna tuleekaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, Tiranan sydän oli hieno! Se on yhä hyvin voimakkaana mielessäni, kun luin sen vasta viime kuussa. Saundersin romaani on tänä vuonna minunkin suunnitelmissani, varmaan jo englanniksi, koska löysin sen vasta kirjakaupasta enkä voinut jättää sitä sinne :D The Essex Serpentin suhteen ei ehkä kannatakaan hötkyillä, joten rauhassa vain, odottele sopivaa rakoa.

   Viime päivinä on tullut kovasti mietittyä ja suunniteltua edessä olevaa vuotta ja kaikkia kirjoja, joten olen ihan innoissani kaikesta! Toivottavasti tämä into kantaakin sitten koko vuoden :)

   Poista
 7. Uusma ja Gyasi ovat vaikuttavia eli löytyvät minulla mieleenpainuvimmista lukukokemuksista (olisi tarkoitus kirjoittaa niistä blogiini, mutta saas nähdä jääkö tänä vuonna väliin). Moni muu listaamasi kirja roikkuu minulla vielä lukulistalla. Suomalaisista Sandun ja Statovcin kirjat kiinnostavat erityisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kirjoitat ainakin Uusman kirjasta, olisi kiva lukea mietteesi siitä, vaikka tiedänkin jo, että vaikutuit siitä :) Sandu ja Statovci ovat kyllä mielestäni sellaisia nuoria suomalaisia nykykirjailijoita, joita kannattaa lukea ja seurata. Molempien esikoisten lukemisen jälkeen minulle tuli ainakin heti sellainen olo.

   Poista
  2. Juu, kirjoitan kyllä Uusman kirjasta, mutta sellainen perinteinen kooste (jossa listattu kaikki vuoden vaikuttavimmat) taitaa jäädä tekemättä. Tai sitten ei - voihan sen tehdä vaikka helmikuussa :D

   Poista
  3. Haha, luin tuon, että et taida kirjoittaa Uusmasta ja Gyasista! Gyasistahan olet tainnut jo kirjoittaakin. Kyllähän sitä ehtii hyvin vielä helmikuussakin :D

   Poista