Type and press Enter.

Vuosi 2017: merkit­tä­vimmät kirjat

Toissa­päivänä summasin vuoden 2017 haasteet ja tavoitteet ja eilen tarkas­telin lukuvuoden tilastoja. Tänään on vielä vuorossa vuoden 2017 kirjat. Ne parhaat, tärkeimmät, vaikut­ta­vimmat ja petty­myk­senkin aiheut­taneet. Pyörit­telin kirjoja muutaman päivän ajan mielessäni, tein listoja, harkitsin kokoavani top kympin, mutta sitten tajusin, että liian moni jäisi silloin ulkopuo­lelle, joten laadin sopivat kategoriat suosik­kieni ehdoilla, ja lista alkoi muotoutua. Tässä ne nyt ovat, vuoden 2017 kirjat.

H I S T O R I A L L I S E T   R O M A A N I T  

Katja Kallio: Yön kantaja
Anneli Kanto: Lahtarit
Sarah Perry: The Essex Serpent
Laura Restrepo: Intohimon saari

A J A N K O H T A I S E T

Margaret Atwood: The Handmaid’s Tale
Cristina Sandu: Valas nimeltä Goliat
Pajtim Statovci: Tiranan sydän
Yaa Gyasi: Homegoing

T I E T O K I R J A L L I S U U S

Katja Kettu, Meeri Kouta­niemi & Maria Seppälä: Finti­aanien mailla
Ville Kivimäki: Murtuneet mielet : Taistelu suoma­lais­so­ti­laiden hermoista 1939–1945
Bea Uusma: Naparetki – Minun rakkaus­ta­rinani

N O V E L L E J A   J A   M U I T A   L Y H Y I T Ä  K I R J O I T U K S I A

Johan Bargum: Lyhykäisiä
Lucia Berlin: Siivoojan käsikirja ja muita kerto­muksia
Tove Jansson: Bulevardi ja muita kirjoi­tuksia
George Saunders: Sotapuiston perikato

P E T T Y M Y K S E T

Selja Ahava: Ennen kuin mieheni katoaa
Naomi Alderman: The Power
Emma Donoghue: The Wonder
Ervo Veste­rinen: Naisen ruumiin historia

T Ä R K E I M M Ä T   J A   V A I K U T T A V I M M A T

Hanna Hauru: Jääkansi
Han Kang: Human Acts
Fiona Mozley: Elmet
Sarah Winman: Tin Man  

Luin tietysti myös monta muuta erittäin hyvää kirjaa, mutta väittäisin näiden olevan ne, jotka jäivät kaikista parhaiten mieleen ja herät­tivät eniten ajatuksia ja tunteita. Jos pitäisi nimetä vain yksi, koko vuoden paras kirja, valit­sisin Fiona Mozleyn Elmetin. Koin sitä lukiessani sellaisia tunteita, joita harvoin koen kirjaa lukiessani. Hullaannuin ja rakastuin. On ihanaa löytää uusi lempi­kirja, ja onneksi niitä oli viime vuonna muitakin.  

Onko joukossa myös sinun (uusia) suosik­kejasi?

Ihanaa ja lukuisaa uutta vuotta 2018!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

16 comments

 1. Eipä taida olla samoja lemppa­reita, sillä näistä aika moni on edelleen lukulis­tallani. Viime vuosi ei tosiaan ollut kohdallani mikään kirjal­linen tykitys hahas. Mutta kiehtovia kirjoja! En malta odottaa, että pääsen osan itsekin lukemaan :)

  1. Sinäkin luit viime vuonna paljon, mutta paljon lasten­kirjoja, joten siitä se johtuu, ei huonosta tms. lukuvuo­destasi :) Nämä kaikki (paitsi tietty petty­mykset) ovat ihania, toivot­ta­vasti sinäkin pidät.

 2. Hieno ja monipuo­linen valikoima! Se muistutti myös siitä, että minulla on Essex Serpent edelleen kesken. Pidän siitä, mutta joku tökkii — kuitenkin. Finti­aanien mailla ja Naparetki ovat upeita! Samoin Lahtarit. En valinnut sitä vielä omaan vuosi­kat­sauk­seeni, mutta se luulta­vasti päätyy yhdeksi Blogis­tania-ehdok­kaakseni.

  Onnel­lista alkanutta vuotta!

  1. Rakastin The Essex Serpentiä, mutta ehkä ymmärrän, miksi se saattaa tökkiä. Minäkin luin sitä melko pitkään enkä aina ollut varma, miten tulen siihen lopulta suhtau­tumaan. Onneksi kävi kuitenkin näin. Hienoa, että Lahtarit saa äänesi, se on hieno romaani.

   Kiitos samoin!

 3. Olen monesta kirjastasi samaa mieltä: Naparetki, Lahtarit, Tiranan sydän, Homegoing, Sotapuiston perikato. Ihan huikeita kaikki! Pidin kovasti myös Ahavan teoksesta, vaikka sinulle se oli pettymys. Yön kantajat sain joulu­lah­jaksi :)

  1. Ihanaa, että meillä on paljon samoja lemppa­reita! Toivot­ta­vasti pidät myös Yön kanta­jasta, se oli jotenkin rujon kaunis ja hirveän mielen­kiin­toinen romaani.

 4. En ole lukenut listaa­mistasi kirjoista kuin Ahavan Ennen kuin mieheni katoaa (josta pidin, vaikkakaan ei ollut koko vuoden paras lukuko­kemus). Monia mielen­kiin­toisia teoksia listallasi kuitenkin on, esim. Bea Uusman ja Sarah Winmanin kirjat tilasin juuri Adlibrik­sesta ja niitä kohtaan onkin suuret odotukset. :)

  1. Oi, ihanaa, että tilasit Uusmaa ja Winmania, toivot­ta­vasti pidät! Uusmasta ainakin, ihan varmasti, koska en tiedä ketään, joka EI olisi siitä pitänyt :D

 5. Finti­aanien mailla on omalla lukulis­tallani, ja se sopii mukavasta juuri alkaneeseen Yhdys­vallat-lukuhaas­teeseen. Sandun kirja jäi kutkut­te­lemaan uteliai­suuttani Finlandia-ehdok­kaista. Kirja kävi minulla jo lainas­sakin, mutten ehtinyt lukemaan. Tänä vuonna siis uusi yritys. :)

  1. Finti­aanien mailla oli todella mielen­kiin­toinen kirja aiheesta, josta en tiennyt juuri mitään! Sandun Valas nimeltä Goliat oli taas hirveän vahva esikoinen, muistutti paljon Statovcin romaaneja, joihin myös hullaannuin tänä vuonna. Kissani Jugos­lavia ei ihan mahtunut tälle listalle mukaan, mutta pidin siitäkin todella paljon. Toivot­ta­vasti pidät molem­mista!

 6. Ajankoh­tai­sista Atwoodia lukuu­not­ta­matta kaikki oli minunkin viime vuoden yksiä suosik­kejani, Tiranan sydän nyt etenkin. <3 Novel­leissa myös paljon omia lemppa­reita, innolla nyt tosiaan odotan jo Saundersin keväällä ilmes­tyvää romaania! The Essex Serpent ei nyt kuitenkaan päässyt joulu­loman luettaviin, vaikka aiemmin niin kovin toivoin, mutta jospa sen tänä vuonna saisin sitten muuten jo luettua :D

  Hienoja kirjoja olet lukenut, mielen­kiin­nolla odottelen mitä kaikkea vastaan tänä vuonna tuleekaan. :)

  1. Kyllä, Tiranan sydän oli hieno! Se on yhä hyvin voimak­kaana mielessäni, kun luin sen vasta viime kuussa. Saundersin romaani on tänä vuonna minunkin suunni­tel­missani, varmaan jo englan­niksi, koska löysin sen vasta kirja­kau­pasta enkä voinut jättää sitä sinne :D The Essex Serpentin suhteen ei ehkä kanna­takaan hötkyillä, joten rauhassa vain, odottele sopivaa rakoa.

   Viime päivinä on tullut kovasti mietittyä ja suunni­teltua edessä olevaa vuotta ja kaikkia kirjoja, joten olen ihan innoissani kaikesta! Toivot­ta­vasti tämä into kantaakin sitten koko vuoden :)

 7. Uusma ja Gyasi ovat vaikut­tavia eli löytyvät minulla mieleen­pai­nu­vim­mista lukuko­ke­muk­sista (olisi tarkoitus kirjoittaa niistä blogiini, mutta saas nähdä jääkö tänä vuonna väliin). Moni muu listaamasi kirja roikkuu minulla vielä lukulis­talla. Suoma­lai­sista Sandun ja Statovcin kirjat kiinnos­tavat erityi­sesti.

  1. Toivot­ta­vasti kirjoitat ainakin Uusman kirjasta, olisi kiva lukea mietteesi siitä, vaikka tiedänkin jo, että vaikutuit siitä :) Sandu ja Statovci ovat kyllä mielestäni sellaisia nuoria suoma­laisia nykykir­jai­li­joita, joita kannattaa lukea ja seurata. Molempien esikoisten lukemisen jälkeen minulle tuli ainakin heti sellainen olo.

  2. Juu, kirjoitan kyllä Uusman kirjasta, mutta sellainen perin­teinen kooste (jossa listattu kaikki vuoden vaikut­ta­vimmat) taitaa jäädä tekemättä. Tai sitten ei — voihan sen tehdä vaikka helmi­kuussa :D

  3. Haha, luin tuon, että et taida kirjoittaa Uusmasta ja Gyasista! Gyasis­tahan olet tainnut jo kirjoit­taakin. Kyllähän sitä ehtii hyvin vielä helmi­kuus­sakin :D