31.12.2017

Vuosi 2017: tilastot


Näin uudenvuodenaattona on vuorossa kuluneen vuoden lukutilastot. Pidin ensimmäistä kertaa Excelillä kirjaa lukemistani kirjoista ja lähes kaikesta niihin liittyvästä. Tilastojen karttumista on ollut hauska seurata pitkin vuotta ja varsinkin nyt, kun vuosi on lopuillaan. Tässä oleellisin osa lukuvuodestani 2017:

x 73 kirjaa, kuusi kirjaa per kuukausi
x 18 407 sivua, 1534 sivua per kuukausi

x Paras lukukuukausi oli joulukuu (kahdeksan kirjaa, 2132 sivua)
x Huonoin lukukuukausi oli huhtikuu (kolme kirjaa, 732 sivua)
x Käytin yhden kirjan lukemiseen keskimäärin viisi päivää

x Keskimääräinen kirja oli 252 sivua pitkä
x Viisi kirjaa sisälsi alle sata sivua, 21 kirjaa 100–199 sivua, 24 kirjaa 200–299 sivua, 17 kirjaa 300–399 sivua, neljä kirjaa 400–499 sivua, yksi kirja 600–699 sivua ja yksi kirja 700–799 sivua


x 44 romaania, kolmetoista novellikokoelmaa, kahdeksan tietokirjaa, seitsemän sarjakuvaa ja yksi runokirja

x 11 kirjaa sai viisi tähteä, 32 kirjaa neljä tähteä, 21 kirjaa kolme tähteä, seitsemän kirjaa kaksi tähteä ja kaksi kirjaa yhden tähden
x Keskiarvo 3,6 tähteä

x Naisten kirjoittamia kirjoja 46, miesten kirjoittamia 27

x 43 eurooppalaista, 23 pohjoisamerikkalaista, kolme afrikkalaista ja kaksi aasialaista kirjailijaa sekä yksi osenialainen ja yksi eteläamerikkalainen kirjailija
x 27 suomalaista, 17 yhdysvaltalaista, 11 brittiä, kuusi kanadalaista, kaksi ruotsalaista ja yksittäisiä muista maista
x 46 ulkomaista, 27 kotimaista kirjaa

x 45 kirjaa luettu suomen kielellä, 28 kirjaa englannin kielellä


x 21 kirjaa julkaistu vuonna 2017, 38 vuosina 2011–2016, yhdeksän vuosina 2000–2010, kaksi 1990-luvulla, kaksi 1980-luvulla ja yksi 1910-luvulla (laskettu alkuperäisen, ei käännöksen, julkaisuvuoden mukaan)

x 50 kirjastosta lainattua, 16 arvostelukappaletta ja seitsemän omaksi ostettua tai lahjaksi saatua kirjaa

x Pisin kirja oli Nathan Hillin Nix (716 sivua), lyhyin kirja Margaret Atwoodin Angel Catbird #1 (82 sivua)

x 14 vanhojen tuttujen, 59 uusien kirjailijoiden kirjaa

x Viisi keskeytettyä, neljä bloggaamatta jäänyttä (joista kolme oli sarjakuvasarjojen osia ja yksi  vuoden viimeinen romaani, josta bloggaan ensi vuoden alkupuolella)

––

Tämän vuoden tilastoissa ei ollut suuren suuria yllätyksiä. Lähinnä nostaisin esiin seuraavia huomioita: Luin tänä vuonna melko ohuita kirjoja. Luin myös melko hyviä kirjoja, sillä 44 % kirjoista sai neljä tähteä. Tänä vuonna luin huomattavasti enemmän naisten kuin miesten kirjoittamia kirjoja – aiempina vuosina tilanne on ollut melko tasan. Oli myös kiva huomata, että luin vähintään yhden kirjan per asuttu maanosa, vaikka muutama maanosa jäikin vain siihen yhteen tai muutamaan kirjaan. Ehkä jatkossa määrät kasvavat.

Palaan vielä huomenna vuoden kirjojen kanssa!

8 kommenttia :

 1. Olen itse päättänyt käyttää Exceliä v. 2018 lukemisen seuraamiseen, joten mahtavaa nähdä konkreettisia esimerkkejä Excelin käytöstä lukemisen rinnalla -- kiitos siis tästä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on suurin osa Exceliin keräämistäni tiedoista, vieläkin yksityiskohtaisempaa tietoa olisi ollut tarjolla, mutta yritin pysyä pääasioissa. Olen kyllä tykännyt kerätä tietoja Exceliin, sillä tykkään tilastoista ja jälkikäteen niiden tekeminen vie paljon aikaa – Excel helpottaa siis paljon etenkin näin loppuvuodesta :) Goodreadsin vuosikoostekin on kiva ja visuaalisesti nätimpi, mutta harmi, että siinä näkyy vain kaikki perusjutut. Lisäksi Goodreadsiin laitettujen kirjojen sivumäärät eivät aina täsmää oman näkemykseni kanssa, joten Excelissä minulla on sitten ainakin tarkat määrät tiedossa :D

   Poista
 2. Ihania tilastoja! Ja 11 viiden tähden kirjaa vuodessa on jo paljon, melkein yksi joka kuukaudelle :) Mulla niitä taisi olla neljä, tosin olen varmaan ollut hieman ankarampi myös arvosteluissa tänä vuonna kuin aiemmin.. :D Voisinkin tänä vuonna itsekin aloitella vähän tarkemman tilastoinnin, olen lähinnä vain jälkikäteen lopulta näitä tietoja päätynyt laskemaan, nyt voisi helpottaa elämää ja tehdä sitä jo samalla kun kirjoja päätökseen saa. :)

  Ihanaa vuotta 2018 sinulle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäisen puolen vuoden jälkeen näytti siltä, etten tule lukemaan kovin montaa viiden tähden kirjaa, mutta sitten niitä alkoikin vain tulla :D Syksy oli aika ihanaa aikaa!

   Kirjojen tietojen merkitseminen ylös Exceliin tai mihin tahansa pitkin vuotta on kyllä helpottanut elämää, etenkin loppuvuodesta tilastoja kirjoittaessa. Muistan aiempina vuosina viettäneeni jopa pari päivää (en sentään putkeen, mutta muun elämän ohella) laskemassa sivumääriä ja muita tietoja :D Nyt tämän postauksen sai tehtyä yhden päivän aikana.

   Lukuisaa uutta vuotta sinnekin!

   Poista
 3. Tilastot ovat aina herkullista luettavaa näin vuoden alusa:) Täytyykin ottaa harkintaan tuo excel-lähestyminen, niin ei tarvitsisi vuoden lopuksi tehdä lukupäiväkirja kädessä koontia. Vaikka toki siinäkin on oma viehätyksensä. Englanninkielisen kirjallisuuden lukemisessa minäkin aion petrata tänä vuonna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, näitä on ihana lukea muidenkin blogeista <3 Vasta vuoden lopulla kaikkien tilastojen laatiminen ja datan kokoaminen yhteen on toki jännittävämpää kuin koota tietoa pitkin vuotta, mutta jälkimmäinen on kieltämättä tehokkaampi ja nopeampi tapa selvitä näistä loppuvuoden koostepostauksista :D Luulen kans jatkavani englanninkielisen kirjallisuuden lukemista suunnilleen samaan tahtiin kuin viime vuonna, sen verran on omaan hyllyyn kertynyt vieraskielistä, vielä suomentamatonta luettavaa.

   Poista
 4. Tilastoja on hauska tutkia. Minäkin olen lukenut hyviä kirjoja, sillä neljää ja viittä tähteä on paljon. Mietin jo että olenko ollut lepsu, mutta ehkä vain olen osunut hyviin!

  Lukuelämyksiä sinulle alkaneeseen vuoteen myls!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tuntuu, että olen ollut suht tiukkis, mutta olen kai sitten vain lukenut paljon hyviä kirjoja. Etenkin syksyllä luin monta viiden tähden kirjaa, kaksi jopa peräkkäin. Ihanaa, kun tuli luettua niin monta uutta lempikirjaa <3

   Kiitos samoin Riitta!

   Poista