Type and press Enter.

Vuosi 2017: tilastot

Näin uuden­vuo­de­naattona on vuorossa kuluneen vuoden lukuti­lastot. Pidin ensim­mäistä kertaa Excelillä kirjaa lukemistani kirjoista ja lähes kaikesta niihin liitty­västä. Tilas­tojen karttu­mista on ollut hauska seurata pitkin vuotta ja varsinkin nyt, kun vuosi on lopuillaan. Tässä oleel­lisin osa lukuvuo­destani 2017:

x 73 kirjaa, kuusi kirjaa per kuukausi

x 18 407 sivua, 1534 sivua per kuukausi

x Paras lukukuu­kausi oli joulukuu (kahdeksan kirjaa, 2132 sivua)

x Huonoin lukukuu­kausi oli huhtikuu (kolme kirjaa, 732 sivua)

x Käytin yhden kirjan lukemiseen keski­määrin viisi päivää

x Keski­mää­räinen kirja oli 252 sivua pitkä

x Viisi kirjaa sisälsi alle sata sivua, 21 kirjaa 100–199 sivua, 24 kirjaa 200–299 sivua, 17 kirjaa 300–399 sivua, neljä kirjaa 400–499 sivua, yksi kirja 600–699 sivua ja yksi kirja 700–799 sivua

x 44 romaania, kolme­toista novel­li­ko­koelmaa, kahdeksan tieto­kirjaa, seitsemän sarja­kuvaa ja yksi runokirja

x 11 kirjaa sai viisi tähteä, 32 kirjaa neljä tähteä, 21 kirjaa kolme tähteä, seitsemän kirjaa kaksi tähteä ja kaksi kirjaa yhden tähden

x Keskiarvo 3,6 tähteä

x Naisten kirjoit­tamia kirjoja 46, miesten kirjoit­tamia 27

x 43 euroop­pa­laista, 23 pohjoi­sa­me­rik­ka­laista, kolme afrik­ka­laista ja kaksi aasia­laista kirjai­lijaa sekä yksi osenia­lainen ja yksi etelä­ame­rik­ka­lainen kirjailija

x 27 suoma­laista, 17 yhdys­val­ta­laista, 11 brittiä, kuusi kanada­laista, kaksi ruotsa­laista ja yksit­täisiä muista maista

x 46 ulkomaista, 27 kotimaista kirjaa

x 45 kirjaa luettu suomen kielellä, 28 kirjaa englannin kielellä

x 21 kirjaa julkaistu vuonna 2017, 38 vuosina 2011–2016, yhdeksän vuosina 2000–2010, kaksi 1990-luvulla, kaksi 1980-luvulla ja yksi 1910-luvulla (laskettu alkupe­räisen, ei käännöksen, julkai­su­vuoden mukaan)

x 50 kirjas­tosta lainattua, 16 arvos­te­lu­kap­pa­letta ja seitsemän omaksi ostettua tai lahjaksi saatua kirjaa

x Pisin kirja oli Nathan Hillin Nix (716 sivua), lyhyin kirja Margaret Atwoodin Angel Catbird #1 (82 sivua)

x 14 vanhojen tuttujen, 59 uusien kirjai­li­joiden kirjaa

x Viisi keskey­tettyä, neljä bloggaa­matta jäänyttä (joista kolme oli sarja­ku­va­sar­jojen osia ja yksi  vuoden viimeinen romaani, josta bloggaan ensi vuoden alkupuo­lella)

Tämän vuoden tilas­toissa ei ollut suuren suuria yllätyksiä. Lähinnä nostaisin esiin seuraavia huomioita: Luin tänä vuonna melko ohuita kirjoja. Luin myös melko hyviä kirjoja, sillä 44 % kirjoista sai neljä tähteä. Tänä vuonna luin huomat­ta­vasti enemmän naisten kuin miesten kirjoit­tamia kirjoja – aiempina vuosina tilanne on ollut melko tasan. Oli myös kiva huomata, että luin vähintään yhden kirjan per asuttu maanosa, vaikka muutama maanosa jäikin vain siihen yhteen tai muutamaan kirjaan. Ehkä jatkossa määrät kasvavat.

Palaan vielä huomenna vuoden kirjojen kanssa!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

8 comments

 1. Olen itse päättänyt käyttää Exceliä v. 2018 lukemisen seuraa­miseen, joten mahtavaa nähdä konkreet­tisia esimerkkejä Excelin käytöstä lukemisen rinnalla — kiitos siis tästä! :)

  1. Tässä on suurin osa Exceliin kerää­mistäni tiedoista, vieläkin yksityis­koh­tai­sempaa tietoa olisi ollut tarjolla, mutta yritin pysyä pääasioissa. Olen kyllä tykännyt kerätä tietoja Exceliin, sillä tykkään tilas­toista ja jälki­käteen niiden tekeminen vie paljon aikaa – Excel helpottaa siis paljon etenkin näin loppu­vuo­desta :) Goodreadsin vuosi­koos­tekin on kiva ja visuaa­li­sesti nätimpi, mutta harmi, että siinä näkyy vain kaikki perus­jutut. Lisäksi Goodreadsiin laitet­tujen kirjojen sivumäärät eivät aina täsmää oman näkemykseni kanssa, joten Excelissä minulla on sitten ainakin tarkat määrät tiedossa :D

 2. Ihania tilastoja! Ja 11 viiden tähden kirjaa vuodessa on jo paljon, melkein yksi joka kuukau­delle :) Mulla niitä taisi olla neljä, tosin olen varmaan ollut hieman ankarampi myös arvos­te­luissa tänä vuonna kuin aiemmin.. :D Voisinkin tänä vuonna itsekin aloitella vähän tarkemman tilas­toinnin, olen lähinnä vain jälki­käteen lopulta näitä tietoja päätynyt laskemaan, nyt voisi helpottaa elämää ja tehdä sitä jo samalla kun kirjoja päätökseen saa. :)

  Ihanaa vuotta 2018 sinulle! <3

  1. Ensim­mäisen puolen vuoden jälkeen näytti siltä, etten tule lukemaan kovin montaa viiden tähden kirjaa, mutta sitten niitä alkoikin vain tulla :D Syksy oli aika ihanaa aikaa!

   Kirjojen tietojen merkit­se­minen ylös Exceliin tai mihin tahansa pitkin vuotta on kyllä helpot­tanut elämää, etenkin loppu­vuo­desta tilastoja kirjoit­taessa. Muistan aiempina vuosina viettä­neeni jopa pari päivää (en sentään putkeen, mutta muun elämän ohella) laske­massa sivumääriä ja muita tietoja :D Nyt tämän postauksen sai tehtyä yhden päivän aikana.

   Lukuisaa uutta vuotta sinnekin!

 3. Tilastot ovat aina herkul­lista luettavaa näin vuoden alusa:) Täytyykin ottaa harkintaan tuo excel-lähes­ty­minen, niin ei tarvitsisi vuoden lopuksi tehdä lukupäi­vä­kirja kädessä koontia. Vaikka toki siinäkin on oma viehä­tyk­sensä. Englan­nin­kie­lisen kirjal­li­suuden lukemi­sessa minäkin aion petrata tänä vuonna!

  1. Kyllä, näitä on ihana lukea muidenkin blogeista <3 Vasta vuoden lopulla kaikkien tilas­tojen laati­minen ja datan kokoa­minen yhteen on toki jännit­tä­vämpää kuin koota tietoa pitkin vuotta, mutta jälkim­mäinen on kieltä­mättä tehok­kaampi ja nopeampi tapa selvitä näistä loppu­vuoden kooste­pos­tauk­sista :D Luulen kans jatkavani englan­nin­kie­lisen kirjal­li­suuden lukemista suunnilleen samaan tahtiin kuin viime vuonna, sen verran on omaan hyllyyn kertynyt vieras­kie­listä, vielä suomen­ta­ma­tonta luettavaa.

 4. Tilastoja on hauska tutkia. Minäkin olen lukenut hyviä kirjoja, sillä neljää ja viittä tähteä on paljon. Mietin jo että olenko ollut lepsu, mutta ehkä vain olen osunut hyviin!

  Lukue­lä­myksiä sinulle alkaneeseen vuoteen myls!

  1. Minus­takin tuntuu, että olen ollut suht tiukkis, mutta olen kai sitten vain lukenut paljon hyviä kirjoja. Etenkin syksyllä luin monta viiden tähden kirjaa, kaksi jopa peräkkäin. Ihanaa, kun tuli luettua niin monta uutta lempi­kirjaa <3

   Kiitos samoin Riitta!