30.12.2017

Vuosi 2017: haasteet ja tavoitteet


Vuosi 2017 alkaa olla lopuillaan ja on aika katsoa, mitä ja miten kuluneena vuonna on tullut luettua. Ajattelin jakaa kaikki vuoden koosteet kolmeen eri blogikirjoitukseen, jottei yhdestä tulisi ihan luvattoman pitkä. Huomenna on tulossa postaus vuoden lukutilastoista ja uudenvuodenpäivänä ehkä se tärkein, vuoden 2017 kirjat. Ensi vuoden puolella palaan tähän vuoteen vielä myös viimeisen vuosineljänneksen muodossa. Ensin haluan kuitenkin tarkastella, miten vuodelle 2017 asettamani haasteet ja muut tavoitteet onnistuivat. Aion ottaa osaa haasteisiin ja asettaa itselleni tavoitteita myös ensi vuodeksi, mutta palaan niihin ihan omassa postauksessaan ensi vuoden alussa.

Y L E I S T Ä

Tämä vuosi on ollut minulle yhtälailla raskaiden kuin iloistenkin asioiden vuosi. Raskaat asiat ovat sen verran henkilökohtaisia ja toisiakin ihmisiä koskevia, etten mene tässä niihin, mutta iloisiin on lukeutunut muun muassa se kun valmistuin alkukesästä filosofian maisteriksi. Opiskelu on ollut iso osa blogini aikaista elämää, sillä aloitin opintoni vajaa vuosi sen jälkeen kun perustin blogini. Ja opiskelin oikeastaan jo ennen sitäkin, vaikken virallinen opiskelija ollutkaan. Minulla ei siis ole ollut ennen tätä vuotta käsitystä siitä, millainen lukija olen silloin kun minulla on kunnolla aikaa panostaa siihen. Luin melko paljon myös opintojeni aikana (ensimmäisinä vuosina noin 40-50 kirjaa vuodessa, parina viimeisenä vuotena enemmän), mutta tietysti tenttikirjat veivät paljon lukuaikaa etenkin opintojen ensimmäisinä vuosina. Tänä vuonna luin yli 70 kirjaa, vaikka olen ollut kokopäivätyössä keväästä asti. Viime vuonna luin suunnilleen saman verran, vaikka vielä opiskelin, mutta silloin opintoja olikin vähemmän ja ne olivat muutakin kuin luentoja ja tenttejä. Tänä vuonna elämä ja sitä myötä myös lukeminen on ollut ensimmäistä kertaa paljon vapaampaa, kun takaraivossa ei koko ajan tykytä deadlinet ja gradut ja kaikki sellainen, mikä vie yllättävän paljon keskittymiskykyä. Saa nähdä, millainen ensi vuodesta tulee, kun opinnot eivät hallitse enää edes osaa vuotta.

Sen lisäksi, että minulla on ollut enemmän aikaa ja vapautta lukea, minusta tuntuu, että tämä vuosi oli lukemisen suhteen paras tähän mennessä. Uskoisin, että luin paljon monipuolisemmin, vaikka olen aina ollut melko kaikkiruokainen. Lisäksi luin paljon erittäin hyviä kirjoja, ehkä enemmän kuin aiempina vuosina. Osaksi se johtuu varmaan siitä, että pyrin jättämään epäkiinnostavat kirjat kesken mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ja onnistuinkin siinä melko hyvin. Toki hutejakin mahtui tähän vuoteen. Näistä kuitenkin lisää huomisissa tilastoissa ja ylihuomisen vuoden kirjoissa.

H A A S T E E T

Otin tänä vuonna osaa kahteen viralliseen haasteeseen: Helmet-lukuhaasteeseen ja Reader, why did I marry him? -blogin lanseeraamaan novellihaasteeseen. Helmet-lukuhaaste ei ikävä kyllä ehtinyt aivan valmiiksi, sillä jäin vain kolmen kirjan päähän tavoitteesta eli viidestäkymmenestä kirjasta. Onhan tässä toki vielä hetki aikaa, mutta koska en ole edes aloittanut yhtäkään kirjaa kolmesta, luen parhaillani lukupiirikirjaa ja minulla on muutakin tekemistä, en tule saamaan haastetta valmiiksi vuoden loppuun mennessä. Koska olen kuitenkin miettinyt valmiiksi viimeisten kohtien kirjat, aion ne lukea heti ensi vuoden alussa ja saada haasteen valmiiksi, vaikkakin sitten myöhässä.

Reader, why did I marry him? -blogin novellihaaste oli käynnissä 9.11.2016–7.5.2017 eli se päättyi viime keväänä. Minulla oli edelleen tänä vuonna tavoitteena lukea mahdollisimman paljon novelleja, joten Ompun haaste tuli kuin tilauksesta. Luin haastetta varten yhteensä viisi novellikokoelmaa ja 84 novellia.

En ole koskaan ollut erityisen innokas erilaisiin lukuhaasteisiin osallistuja, mutta Helmet-lukuhaaste ja novellihaaste olivat sopivia matalan kynnyksen haasteita. Asennekin toki ratkaisee, ja suhtauduin haasteisiin varsin rennosti. Vasta aivan loppuvuodesta jouduin miettimään Helmet-haasteen viimeisiin kohtiin sopivia kirjoja, mutta se ei haitannut tai tehnyt haasteesta suorittamista.

T A V O I T T E E T

Goodreadsissa asetin tavoitteeksi lukea tänä vuonna vähintään 70 kirjaa ja ylitin sen kolmella. Asetin 70 kirjan tavoitteen heti alkuun eli en laskenut tai nostanut sitä missään vaiheessa vuotta. En kuitenkaan erityisemmin pyrkinyt juuri tuohon määrään, vaan asetin sen tavoitteekseni viime vuoden perusteella.

Muita vuoden tavoitteitani eli ei varsinaisia haasteita oli lukea mahdollisimman paljon novelleja, sarjakuvia, omasta hyllystä löytyviä kirjoja ja tietokirjallisuutta. Onnistuin tavoitteissani osittain hyvin, osittain huonosti.

Luin vuoden aikana yhteensä kolmetoista novellikokoelmaa. Olen määrään ihan tyytyväinen, onhan se kuitenkin noin kokoelma kuukaudessa. Sarjakuvia tai sarjakuvaromaaneja luin vain seitsemän, mihin en ole tyytyväinen. Olen jo parina vuotena ottanut tavoitteekseni lukea enemmän sarjakuvia siinä koskaan kuitenkaan onnistumatta. Tai no, luin viime vuonna niitä viisi ja sitä edellisenä vuonna kaksi, joten edistystä on toki tapahtunut, mutta en ole kuitenkaan tyytyväinen määrään.

Kolmas tavoitteeni oli lukea enemmän oman hyllyn kirjoja eli kirjoja, jotka olen ostanut itse tai saanut lahjaksi. Tähän en ole laskenut kirjoja, jotka olen saanut kustantamoilta arvosteltavaksi, vaikka ne omaan hyllyyn jäisivätkin. Luin vain seitsemän oman hyllyn kirjaa, mikä on ihan naurettavan vähän. Halusin myös lukea enemmän tietokirjallisuutta, sillä olen lukenut sitä aiempina vuosina hyvin vähän (joinakin vuosina en ollenkaan tenttikirjoja lukuunottamatta), mikä on johtunut pääasiassa opinnoista. Tietokirjallisuuden (johon lasken mukaan myös esseet, muistelmat ym.) saldoksi kertyi kahdeksan. Se on ihan ok määrä, mutta jatkossa haluaisin lukea enemmänkin.

Tässä vaiheessa voin kertoa, että jatkan osaa tavoitteistani myös ensi vuonna, mutta hieman uudella tavalla. Siitä kuitenkin lisää myöhemmin omassa postauksessaan.

M U U T  A S I A T

Kirjalliseen vuoteeni mahtui myös muita kivoja asioita. Olin kesäkuussa ensimmäistä kertaa mukana lukumaratonilla ja se oli ihan mahtavaa. Elokuinen lukumaraton ei taas sujunut ihan yhtä hyvin. Ehkä se tuli liian pian kesäkuisen maratonin jälkeen? Olin mukana Ylen Kirjojen Suomen 101 kirjaa -projektissa ja luin sitä varten vuoden 1992 kirjan, Daniel Katzin Saksalaisen sikakoiran, joka oli varsin hyvä kirja ja sellainen, jota en varmaan olisi tullut muuten lukeneeksi. Ostin blogilleni oman domainin, joten osoiteriville ei tarvitse enää kirjoittaa yhtä pitkäsi, sillä www.lukuisa.com riittää. Myös vanha osoite toimii edelleen. Olen edelleen tänä vuonna tehnyt katsauksia kotimaisiin ja ulkomaisiin kirjallisuuspalkintoihin, joita löytyy tuosta oikealta asiasanojen pudotusvalikoista ("kirjallisuuspalkinnot" tai yksittäisiä palkintoja klikkaamalla) tai arkiston kautta selaamalla. Ehkä voisin jossain vaiheessa tehdä niitä varten oman linkin sivupalkkiin. Perustimme elokuussa ystäväni Jaanan kanssa Kahden naisen lukupiirin, joka on tuottanut minulle ja tietääkseni myös Jaanalle paljon iloa.

Vietin myös ensimmäisen kokonaisen vuoteni Twitterissä, joka on ollut minulle mieluinen sosiaalisen median paikka. Valitettavasti en taida koskaan luoda blogilleni omaa Facebook-sivua, sillä sivusto on mielestäni muuttunut yhdeksi  isoksi roskakuiluksi. Minut ja kirjani löytää kuitenkin Twitterin lisäksi Instagramista, jonka suhteen olen aktivoitunut enemmän tämän vuoden aikana. Juuri muun somen kuin blogini puolella olen muutamaan otteeseen kirjoittanut cosy reading nighteista, joihin olemme poikaystäväni kanssa ottaneet yhdessä osaa. Cosy reading night on useamman kerran vuodessa järjestettävä ilta, jolloin on tarkoituksena keskittyä lukemiseen parin tunnin ajan. Lukemisen lisäksi on tarkoitus luoda mahdollisimman mukava eli cosy fiilis, mikä onnistuu esimerkiksi hyvillä herkuilla, kynttilöillä, takkatulella (meillä ei ole takkaa, mutta lähelle pääsee esimerkiksi Netflixin takoilla) ja mukavalla vaatetuksella, kuten vaikkapa pyjamalla tai mikä ikinä on kenellekin mukava vaate. Lisää cosy reading nighteista löytyy Lauren and The Booksin Youtube-tililtä. Lukumaratoneillakin on sijansa, mutta olen tänä vuonna ollut erityisen ihastunut cosy reading nighteihin.

Vuosi 2017 on nyt paketissa haasteiden ja tavoitteiden osalta. Vaikken ollut kaikkien haasteiden ja tavoitteiden osalta erityisen tyytyväinen, oli vuosi kokonaisuudessaan hyvä, ehkä tosiaan parempi kuin koskaan aiemmin. Tästä on hyvä jatkaa ja tehdä ensi vuodesta vielä parempi. Palaan tähän vuoteen vielä huomenna tilastojen ja ylihuomenna vuoden kirjojen muodossa.

8 kommenttia :

 1. Olipa mukavaa lukea vuodestasi :) Onnea valmistumisestasi! Muistan vieläkin miten ihanalta tuntui lukea jotain ihan muuta kuin koulukirjoja ilman että deadlinet painoivat päälle :) Minullakaan ei muuten ole Facebookissa blogilla omaa tiliä, mutta Instagram ja Twitter -tilit löytyvät vaikkakin sen kanssa olen vähän kehno... En edes muista koska olen siellä viimeksi vieraillut :D Ihanalta kuulostaa tuo cozy reading! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onneksi opinnot ovat nyt tältä erää tässä, ei enää niihin liittyviä aikatauluja ja tykytyksiä. Olo on ollut kesästä asti niin vapautunut! Työkin on onneksi ollut sellaista, ettei sitä ole tarvinnut tuoda kotiin.

   Jos en tykkäisi käydä Facebookissa parissa eri ryhmässä ja käyttäisi Messengeriä yhteydenpidon välineenä, en varmaan olisi siellä henkilökohtaisellakaan tilillä enää ollenkaan. Se on muuttunut kamalan rasittavaksi paikaksi.

   Kannattaa joskus kokeilla cosy reading -iltaa (vaikka ihan oman aikataulun mukaan, eihän sitä tarvitse osallistua tiettynä ennalta määrättynä päivänä, mekin kerran pidimme ihan oman iltamme), sen suunnitteleminenkin on jo hauskaa!

   Poista
 2. Aa miten mielenkiintoista päästä taas lukemaan muidenkin koosteita! Huh, näistä tulee ihan sellainen olo, että tekee mieli alkaa asetella itselleen kaikenlaisia haasteita ja muuta.

  Ja hei, mä luin omasta hyllystäni vain neljä. NELJÄ. Miten? :D Oon edelleen järkyttynyt. Onneksi tällä hetkellä oman hyllyn kirja kesken, niin voi sitten ehkä ensi vuonna paukutella vähän isommilla luvuilla... ehkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, IHANAA, olen viettänyt melkein koko päivän muiden koosteita lukemalla :D Huomasinkin juuri, että kirjoitit hetki sitten uuden vuoden suunnitelmistasi, täytyy tulla katsomaan!

   Voi ei, meillä ei sitten mennyt kovin hyvin oman hyllyn kirjojen suhteen viime vuosi. Minulla ei mennyt kyllä hyvin sitä edellisenäkään vuonna, joten nyt on pakko skarpata! Teen tästä varmaan jonkinlaisen haasteen / lukusuunnitelman itselleni, jospa se auttaisi.

   Poista
 3. Kaiken keskellä olet lukenut tosi hyvin, onnittelut myös valmistumisesta! Meillä on miehen kanssa myös cosy reading -iltoja, sillä hän on _vihdoin_ innostunut lukemisesta! Blogillani on FB-sivu, mutta koen sen olevan yhtä tyhjän kanssa. Instagramiin en ole vielä rantautunut.

  Oikein hyvää uutta vuotta sinulle ja lukuelämyksiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen itsekin tyytyväinen määrään, minulle aika sopiva, vaikka toki vähän enemmänkin vuoteen mahtuisi. Katsotaan, miten käy tänä vuonna.

   Ihanaa, että tekin olette pitäneet cosy reading -iltoja! Meilläkin poikaystävän kanssa se on sellainen kahdenkeskinen juttu, jota odotamme aina innolla. Hänkään ei muuten lue kamalasti (yleensä ennen nukkumaanmenoa pääasiassa sarjakuvia) ja viettää aika paljon aikaa tietokoneella (kuten minäkin, liikaa), joten on kiva, että cosy reading -iltoina tulee sitten luettua ja rauhoituttua yhdessä.

   Toivottavasti näemme joskus Instagramissa!

   Hyvää uutta vuotta, toivottavasti se on vähintään yhtä kirjaisa kuin edellinenkin!

   Poista
 4. Mukava vuosikatsaus. Cosy reading -ilta kuulostaa tosi kivalta, vaikka itse en ehkä jaksaisi kovin paljon panostaa cosy-osuuteen vaan asettuisin vaan lukemaan. :) Mutta "tapahtumana" ilta vaikuttaa paljon rennommalta kuin lukumaratonit (tai sitten en vaan osaa ottaa lukumaratoneja kovin rennosti). Minunkin pitäisi tsempata tiedon suhteen, mutta jo viiteen luettuun pääseminen per vuosi vaatii tsemppausta. Minkäs teet, vapaa-ajalla fiktio inspiroi ja rentouttaa. :) Oikein hyvää alkavaa vuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä cosyn osuus on yleensä ollut jokin hyvä ruoka tai naposteltavat (tee ja leivonnaiset/keksit toimii aina), kynttilät ja mukavat vaatteet. Pääasiana on kuitenkin se, että rauhoittuu vain lukemaan muutamaksi tunniksi. Pari kertaa olen somettanut illan aikana, mutta se on vähän pois lukemisesta ja siitä cosysta tunnelmasta. Minusta cosy reading -illat ovat rennompia kuin lukumaratonit, koska ei ole sellaista tunnetta, että pitäisi lukea paljon tai laskea sivuja tai raportoida blogiin, että missä vaiheessa ja tunnelmissa on menossa. Cosy reading -illan aikana en koskaan laske sivuja tai aseta mitään tavoitteita, sillä tarkoituksena on vain olla mukavasti ja lukea.

   Minä varmaan otan ensi vuodeksikin tavoitteeksi lukea enemmän tietoa. Opinnot jättivät jälkeensä (kertovan) tietokirjallisuuden kokoisen tyhjän tilan, akateemista jargonia ei kuitenkaan ole niin ikävä. Mutta tuokin on totta, että fiktio on tavallaan helpompaa lukea ja siksi rentouttavampaa.

   Lukuisaa uutta vuotta!

   Poista