14.12.2017

Runeberg-palkinto 2018: ehdokkaat

Runeberg-palkinto on Finlandia-palkintojen ohella Suomen arvostetuimpia kirjallisuuspalkintoja. Toisin kuin Finlandia-palkinnoissa, Runeberg-palkinnossa voi olla ehdolla kaikki kaunokirjallisuuden lajityypit: romaanit sekä essee-, novelli- ja runokokoelmat.

Vuodesta 1987 lähtien jaettu Runeberg-palkinto on Uusimaa-lehden, Porvoon kaupungin, Suomen Kirjailijaliiton, Suomen arvostelijain liiton ja Finlands svenska författareföreningin myöntämä vuosittainen kirjallisuuspalkinto. Palkinnon arvo on 10 000 euroa. Tänä vuonna esiraadissa eli ehdokkaita valitsemassa olivat vapaa toimittaja Maija Jelkänen, runoilija Heli Slunga ja kulttuuritoimittaja Sofie Stara. Esiraati valitsee viidestä kahdeksaan ehdokasta.

Tänä vuonna ehdokkaita on maksimimäärä eli seuraavat kahdeksan teosta:


Johanna Holmström: Själarnas ö (suom. Sielujen saari)

Runsas romaani toisiinsa kietoutuvista naiskohtaloista synkkämaineisella Seilin saarella.


Anu Kaaja: Leda

1700-luvun lopun Ranskaan sovitettu romaani antiikin myytistä, kuningatar Ledasta, johon ylijumala Jupiter päättää yhtyä joutsenen hahmossa.


Olavi Koistinen: Mies joka laski miljardiin

Novellikokoelma eri tavoin syrjäytyneistä, eksyneistä tai muuten vain reunalla elävistä eri-ikäisistä miehistä.


Juha Kulmala: Ränttätänttä

Monipuolinen, suoraviivainen ja humoristinenkin runoteos tunnetulta nykyrunoilijalta.


Rosa Liksom: Everstinna

Monologiromaani rakkaudesta ja fasismista, pala toisenlaista sotahistoriaa.


Miki Liukkonen: O

Fiktion ja todellisuuden suhteen kyseenalaistava romaani juuri tästä ajasta ja miten elää siinä.


Marjo Niemi: Kaikkien menetysten äiti

Romaani työvuoronsa aikana pimeälle näyttämölle äitinsä ruumiin viereen joutuvasta naisesta, mistä seuraa vimmattu monologi kaikesta menneestä ja nykyisestä.


Asko Sahlberg: Amandan maailmat

Rauhaisaa elämää viettäneen Amandan arki muuttuu, kun hän kohtaa nuoren pakolaispojan. Amanda tahtoo auttaa hädässä olevaa, mutta asettaa samalla oman elämänsä vaakalaudalle.

––

Tänä vuonna mukana on kuusi romaania, yksi runoteos ja yksi novellikokoelma. Kahdeksikkoa yhdistää raadin mukaan rikas kieli ja niissä eri tavoin näkyvä Suomen satavuotinen historia.

Hienot valinnat! Mukana on vain yksi kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaana ollut romaani, Miki Liukkosen O. Luulisin, että aika moni muukin näistä ehdokkaista (romaaneista) oli aika vahvoilla Finlandiaan, sillä niitä yhdistää minusta myös eriasteinen kokeilevuus. Olen lukenut ehdokkaista vain Olavi Koistisen novellikokoelman Mies joka laski miljardiin, josta pidin. Haluaisin lukea myös ainakin Holmströmin, Liksomin, Niemen ja Sahlbergin kirjat.

Voittajan valitsee palkintoraati, johon kuuluvat tänä vuonna kirjallisuustoimittaja Pia Ingström, kriitikko Mervi Kantokorpi ja kirjailija Marja-Liisa Tiainen.

Oletteko te lukeneet ehdokkaita ja mikä niistä on suosikkinne voittajaksi? Voittaja julkistetaan Runebergin päivänä 5. helmikuuta 2018.

8 kommenttia :

 1. Ehdokkaista olen lukenut Amandan maailmat, joka on toki Sahlbergin kirja ja sinällään jo hieno romaani, muttei kylläkään parasta Sahlbergia. Koistisen ja Liukkosen teokset ainakin haluan lukea, ja Holmströmin kirja käväisi jo lainassakin, mutta piti palauttaa seuraavalle luettavaksi. Kiinnostavia ehdokkaita, hieno juttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä Sahlbergiin tutustumisen voisi siis aloittaa jostain toisestakin romaanista. Täytyy katsoa, mitä kaikkea hän onkaan kirjoittanut. Tämä on sellainen lista, josta on vaikea veikata voittajaa. Viime vuonna oli helpompi kun vuoden suosikkini eli Riitta Jalosen Kirkkaus oli ehdokkaana!

   Poista
 2. Everstinnan juuri aloitin ja onhan se taattua Liksomia, eli hyvin kulkee. Sielujen saari on valittu lukupiirikirjaksi ja pyysin sitä jo joulupukilta, mutta muut ovatkin sitten entuudestaan tuntemattomia. Mielenkiintoinen lista tämäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lukenut Liksomilta ennestään vain Hytti nro 6:n ja se oli hyvä. Sittemmin se on vielä mielessäni kasvattanut kokoaan. Täytyy siis lukea myös Everstinna. Luin vastikään Hanna Haurun Tyhjien sielujen saaren, joka myös sijoittuu Seilin saarelle (ja keväällä luin Katja Kallion Yön kantajan), joten en tiedä, kuinka pian tulee luettua Holmströmin kirja. En oikeastaan kunnolla edes tiedä, millainen se on, mutta aihe kiinnostaa. Täytyy käydä lukemassa siitä bloggauksia!

   Poista
 3. Olen lukenut Koistisen novellikokoelman Mies joka laski miljardiin sekä Liksomin Everstinnan. Hyviä ehdokkaita. Holmströmin teoksen haluaisin lukea. Seilin historia on kiehtovan julma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koistisen kokoelma oli hyvä! Holmström on tosiaan kiinnostava, vaikka olenkin lukenut tänä vuonna jo kaksi Seiliin sijoittuvaa romaania. Ehkä Holmströmin kirjan aika on joskus ensi vuonna.

   Poista
 4. Liukkosen kirja odottaa hyllyssä, sen lisäksi Sielujen saari ja Leda kiinnostavat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ledasta olen ehkä varovaisen kiinnostunut. En nimittäin tiedä, onko se liian kokeellinen makuuni, mutta ehkä voisin joskus kokeilla!

   Poista