8.12.2017

Kevään 2018 uudet kirjat

On jälleen aika tehdä katsaus ensi kevään kirjoihin. Uutuuksien julkistus tuo lohtua tähän pimeään vuodenaikaan, jolloin tuntuu siltä, ettei kevät koita koskaan. Tiedot uusista kirjoista on kuitenkin merkki siitä, että kyllä se pian on taas täällä, se paras vuodenaika. Tässä 30+ poimintaa ensi kevään uutuuksista.

A T E N A


Ayòbámi Adébáyò: Älä mene pois (huhtikuu)

Nigeriaan sijoittuva romaani naisesta, jonka kaikki anopista lähtien haluavat tulevan raskaaksi, mutta sitä ei tapahdukaan. Kun naisen mies sitten ottaa toisen vaimon, asiat mutkistuvat.

A U L A & C O


Melba Escobar: Kauneussalonki (helmikuu)
Rikosromaani, jossa kauneussalongissa työskentelevä Karin on murhatun teinitytön viimeisenä elossa nähnyt henkilö. Kauneussalonki on trilleri ja kuvaus kolumbialaisten naisten sosiaalisesta todellisuudesta.

G U M M E R U S


Anna-Liisa Ahokumpu: Viktor Stanislauksen kolmetoista sinfoniaa (tammikuu)
Perhostutkija Max Halma löytää äitinsä jäämistöstä harvinaisen perhosen, jonka myötä hän ajautuu selvittämään myös omaa historiaansa – isänsä kohtaloa.


Han Kang: Ihmisen teot (tammikuu)
Episodimainen, useita eri ääniä sisältävä romaani Gwangjun vuoden 1980 verilöylystä, ihmisten kärsimyksistä ja toisilleen aiheuttamista kivuista.

Max Porter: Surulla on sulkapeite (helmikuu)
Pienen perheen äiti on juuri kuollut. Suru ilmestyy ovelle variksen muodossa ja jää niin pitkäksi aikaa, kun sitä tarvitaan.

Enni Vanhatapio: Absentia (maaliskuu)
Dialogivetoinen nykyromaani aikamatkasta nuoruuteen ja kahdesta vuorokaudesta Lontoossa.


Morten A. Strøksnes: Merikirja (huhtikuu)
Kirja ystävyydestä, ihmisen ja luonnon suhteesta, meribiologiasta ja mytologioista, mutta ennen kaikkea valtamerestä.

I N T O


Ebba Witt-Brattström: Vuosisadan rakkaussota (helmikuu)
Näkökulmaromaani puoli vuosisataa yhdessä olleista naisesta ja miehestä, ja rakkaudesta, joka on muuttunut uuvuttavaksi taisteluksi.

J A L A V ABrandon Sanderson: Ylenemisen kaivo (Usvasyntyinen, #2) (huhtikuu)
Usvasyntyinen-trilogian toinen osa. Ensimmäisessä osassa kukistettu paha oli vasta alkua.

L I K E

Gaël Faye: Pienen pieni maa (tammikuu)
Esikoisromaani pojasta kahden maailman välissä ja kaipuusta kotiin.


Aleksi Peura: Jumalan viholliset – Euroopan noitavainojen historiaa (tammikuu)
Yleistajuinen teos Euroopan noitavainoista ja noitavainon myytistä.

Samanta Schweblin: Houreuni (helmikuu)
Nuori äiti Amanda makaa sairaalassa ja hänen luokseen saapuu David-niminen poika, joka ei kuitenkaan ole hänen lapsensa. He molemmat alkavat kertoa tarinaa rikotuista sieluista ja epätoivosta.

O T A V A

Jukka Viikilä: Suomalainen vuosi (maaliskuu)
Humoristisia tarinoita suomalaisuudesta vuodenkierron mukaisesti.

Edward St Aubyn: Loistava menneisyys – Patrick Melrosen tarina I-III (maaliskuu)
Purevalla huumorilla sävytetty, kulttiklassikoksi muodostunut tarina, jossa nuori mies taistelee eroon yläluokkaisen perheensä synkästä perinnöstä.


Jessie Burton: Muusa (maaliskuu)
Kadonneen maalauksen arvoitus sitoo yhteen kaksi kahdella eri aikakaudella elävää naista.

S & S


Piia Leino: Taivas (helmikuu)
Sisällissodan jälkeinen Helsinki vuonna 2058. Ihmiset ovat lamaantuneet ja ainoa ilo on Taivas, virtuaalitila, jossa on vanha kaunis maailma. Tutkijana työskentelevä Akseli saa Taivaaseen laajat käyttöoikeudet ja tutustuu siellä naiseen, jonka haluaa tavata myös reaalimaailmassa.

Johannes Anyuru: He hukkuvat äitiensä kyyneliin (huhtikuu)
Eräänä iltana kolme Isiksen kannattajaa hyökkää kirjakauppaan. Kaksi vuotta myöhemmin kirjailija vierailee paikalla olleen naisen luona oikeuspsykiatrian klinikalla ja tämä kertoo tulevansa tulevaisuudesta. Dystopia apartheid-yhteiskunnasta.


Maggie Nelson: Argonautit (toukokuu)
Identiteettiä ja sukupuolta tarkasteleva tarina Nelsonin rakkaudesta muunsukupuoliseen taiteilijaan.

S I L T A L A

Eeva Turunen: Neiti U muistelee niin sanottua ihmissuhdehistoriaansa (helmikuu)
Omaperäisiä ja riemastuttavia novelleja, joissa ihmisten neuroosit, heikkoudet ja kummallisuudet törmäilevät toisiinsa.

George Saunders: Lincoln bardossa (maaliskuu)
Mielikuvituksellinen ja muodoltaan erilainen romaani Abraham Lincolnin pojasta Williestä, joka joutuu kuolemansa jälkeen jonkinlaiseen kiirastuleen tai välitilaan, jossa puhkeaa taistelu tämän sielusta.

T A M M I


Kim Leine: Kuilu (tammikuu)
Romaani sodasta ja rauhasta, ihmismielen pimeydestä ja pahuudesta. Tapahtumat saavat alkunsa Suomen sisällissodasta, johon tanskalaisveljekset ottavat osaa.

Sara Stridsberg: Unelmien tiedekunta (maaliskuu)
Rohkea ja rankka romaani feministisestä SCUM-manifestista tunnetun Valerie Solanasin elämästä.

Elizabeth Strout: Nimeni on Lucy Barton (huhtikuu)
Niukka romaani äidin ja tyttären välisestä suhteesta, jossa on paljon jännitteitä, mutta myös rakkautta.


Merete Mazzarella: Alma Söderhjelm – Edelläkävijän tarina (huhtikuu)
Elämäkertaromaani särmikkäästä tutkijasta ja kulttuuripersoonasta.


Michael Chabon: Kuunkajo (toukokuu)
Kirjan kertojan isoisä on kuolinvuoteellaan kun hän alkaa purkaa menneisyyttään hämmästyneenä kuuntelevalle lapsenlapselleen. Se on elämäntarina sellaisena kuin muistot ovat: repaleisia, aukkoisia ja hyviä tarinoita.

T E O S

Maija Sirkjärvi: Barbara ja muita hurrikaaneja (tammikuu)
Kauhun ja kumman välimaastossa liikkuva novellikokoelma, jonka hahmot häiritsevät kaikki joko omaa tai toisten elämää.

Elin Willows: Sisämaa (tammikuu)
Nuori nainen muuttaa Tukholmasta poikaystävänsä kotiseudulle, pieneen pohjoiseen taajamaan. Pariskunta kuitenkin eroaa pian toisistaan, mutta nainen jää uudelle paikkakunnalle. Romaani poislähdöstä ja muutoksesta.

Sally Salminen: Katrina (helmikuu)
Juha Hurmeen uudelleen suomentama Katrina ilmestyi alunperin jo vuonna 1936. Romaani itsenäisyytemme alusta Ahvenanmaalla ja vahvoista naisista.

Hannele Mikaela Taivassalo & Catherine Anyango Grünewald: Scandorama (maaliskuu)
Sarjakuvaromaani Helsinki Cityssä asuvasta kissan ja ihmisen hybridistä Miskattista, joka piiloutuu maan alle hoitaakseen vastarintatehtäviä. Scandorama, idylliyhteiskunta, on kommentti sitä yhteiskunnallista ilmapiiriä vastaan, jossa paperittomat eivät saa olla olemassa.

Leena Krohn: Kadotus (maaliskuu)
Teoksen kolmestatoista tarinasta muodostuu merkitysten seitti, jossa tapahtumat ja loppuaan kohti kulkevaa maailmaa kommentoivat hahmot venyttävät ja horjuttavat todellisuutta.

W S O Y


Elena Ferrante: Ne jotka lähtevät ja ne jotka jäävät (tammikuu)
Napoli-trilogian kolmas osa, jossa Elena ja Lila ovat aikuistuneet ja elämä on vienyt heidät eri suuntiin.

Kimmo Oksanen & Heidi Piiroinen: Ohikuljetut – erään kerjäläisperheen tarina (helmikuu)
Kirja, joka kertoo romanikerjäläisten elämästä niin kotimaassaan kuin Suomen kaduilla. Oksanen ja Piiroinen seurasivat kymmenen vuoden ajan erään romanisuvun ihmisten elämää.


Domenico Starnone: Solmut (maaliskuu)
Kertomus eräästä avioliitosta, joka on vuosien saatossa saanut kovia iskuja ja natissut liitoksissaan, mutta kestänyt. Kun lapset lentävät pesästä, säröt uhkaavat levitä halkeamiksi.

Andrew Michael Hurley: Paholaisen päivä (kesäkuu)
Romaani pienestä englantilaisesta kylästä ja sen asukkaista, joiden mielissä vanhat tarinat elävät ja missä toden ja tarun rajat hämärtyvät.

––

Luvassa vaikuttaisi jälleen olevan hieno uutuuskirjakausi!

Muutaman kirjoista olen ennättänyt jo lukea englanniksi: Han Kangin Ihmiset teot, Elizabeth Stroutin Nimeni on Lucy Barton ja Elena Ferranten Ne jotka lähtevät ja ne jotka jäävät. Suosittelen kaikkia kolmea. Lisäksi aion luultavasti lukea jo englanniksi seuraavat teokset: Max Porterin Surulla on sulkapeite, Samanta Schweblinin Houreuni, George Saundersin Lincoln bardossa ja Andrew Michael Hurleyn Paholaisen päivät.

Eniten odotan, tietysti, Leena Krohnin Kadotusta. Oikeastaan en edes malttaisi odottaa. Täytyy varmaan lukea vanhempia Krohnin teoksia odotellessa. Yritin miettiä, mitkä muut olisivat oikein superkiinnostavia, mutta en osaa valita. Haluan lukea nämä kaikki.

Mitä kevään kirjoja sinä odotat eniten?

14 kommenttia :

 1. Sangen paljon samoja kirjoja kuin omalla listallani kevään kiinnostavista on. Lista on tosin edelleen ihan vain omissa tiedostoissani, ja sinne varmaan jääkin, ettei tarvitse sitten julkisesti selitellä, miksi en kuitenkaan lukenut niitä vaan jotain ihan muuta. (Ihan niin kuin joku sellaisia selityksiä kaipaisi!)

  Hurjan kiinnostava kevät tulossa, ja minäkin odotan Leena Krohnin uutta kirjaa suurella ilolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin se minäkin päädyn aina lukemaan jotain ihan muuta (esimerkiksi tämän syksyn vajaasta kolmestakymmenestä tärpistäni olen lukenut vain kuusi ja muutama on tulossa vielä tässä kuussa lukuun), mutta listojen tekeminen ja kirjoista haaveileminen on vain niin ihanaa :)

   Jos en saisi kevään kirjoista lukea kuin yhden kirjan, niin se olisi kyllä ehdottomasti Krohnin uutuus!

   Poista
 2. Paljon näyttää olevan samoja kirjoja munkin listalla! Jospa saisin oman listaukseni valmiiksi tässä viikonlopun aikana, se näyttää vähän pursuilevan, kun on niin paljon kiinnostavia julkaisuja tulossa ensi keväänä.

  Krohnia odotan minäkin suurella innolla! Mulla on vielä Han Kangin Vegetaristikin lukematta, mutta Ihmisen teot kiinnostaa myös. Ferranteakaan en ole lukenut vielä lainkaan, pitäisi tutustua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi kiva nähdä myös sun lista, ehkä siellä on jotain, mikä meni multa ihan ohi näitä uutuuksia selatessa. Niin yleensä käy :D

   Ihmisen teot on upea, sille todella suuri suositus. Ferranten Napoli-sarja oli myös ihan omanlaisensa elämys, luin ne kaikki viime vuoden aikana. Viimeinen osa sarjasta kai suomennetaan ensi syksynä, joten viimeistään sitten kannattaa lukea ne – voi vetää koko sarjan vaikka putkeen, jos innostuu!

   Poista
 3. Ferrante, Krohn ja Han Kang! En malta odottaa! He hukkuvat äitiensä kyyneliin vaikuttaa myös esittelytekstin perusteella todella mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinäpä hieno kolmikko! He hukkuvat äitiensä kyyneliin meni minulta ensin täysin ohi, mutta kun se voitti Augustprisetin, perehdyin romaaniin tarkemmin ja kiinnostuin. Ihana kirjakevät tulossa :)

   Poista
 4. Han Kang on listallani, samoin Jessie Burtonin teos. Taivas kuulosti hyvältä, joten se on listallani. Sara Stridtsbergin Unelmien tiedekunta kiinnostaa. Älä mene pois kirjassa on hurmaava kansikuva ja uskoisin, että tarinakin on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oikein pitänyt Jessie Burtonin The Miniaturistista, mutta Muusa vaikuttaa paremmalta. Samoin on muuten Stridsberginkin kanssa: en hirveästi pitänyt edellisestä, mutta toivon pitäväni tästä uudesta enemmän. Adébáyòn romaania on kehuttu kamalasti, joten se on varmasti hyvä!

   Poista
 5. Monia samoja oli kuin omissakin nostoissani, niistä eniten odotan ehdottomasti Ayòbámi Adébáyòn, George Saundersin sekä Han Kangin romaaneja! Ja näistä minulta aiemmin huomaamatta jääneistä Nelsonin Agronautit ja Strøksnesin Merikirja kiinnostaa myös :) Vahvoja ja vahvanoloisia käännöksiä tulossa keväällä kyllä paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on tässä listauksessa tällä kertaa hieman enemmän käännös- kuin kotimaista kirjallisuutta. Harmi, ettei ensi keväänä ei ole tulossa montaa erikoisen kiinnostavaa kotimaista. Tai sitten on, mutta kiinnostun niistä vasta muiden arvioiden myötä, kuten on usein tapana käydä :)

   Poista
 6. Listaltasi minua kiinnostavat niin Adébáyòn, Porterin kuin Hurleyn teokset. Muuten odotan innolla mm. Ernest Clinen Armada-romaanin suomennosta, Gail Honeymanin teosta Eleanorille kuuluu ihan hyvää, sekä runoihin hurahdettuani Harry Salmenniemen uutta runokokoelmaa. :) Paljon mielenkiintoista uutta luettavaa on kyllä keväällä tulossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensin vaikutti, ettei keväällä olekaan tulossa kovin paljon minua kiinnostavaa, mutta olihan niitä sittenkin, kun alkoi ihan tosissaan käymään uutuuksia läpi! Sikäli vähän huono juttu, kun olisi mukava lukea rauhassa etenkin omaa hyllyä ja englanninkielisiä läpi, mutta pitää sitten vain yrittää hillitä itsensä näiden uusien osalta. Hauskaa muuten, että olet hurahtanut runoihin! Minulla se hurahdus odotuttaa vielä itseään, olen varmaan vain valinnut huonoja tai itselleni epäsopivia kokoelmia.

   Poista
  2. Ihania uutuuksia. Kyllä nopeasti nyt kirjakauppaan päästävä.

   Poista
  3. Unknown, kaikki muut paitsi Kauneussalonki ovat tietääkseni ilmestyneet, Kauneussalonkikin kai pian. Jostain syystä myöhästyi tuosta alunperin ilmoitetusta helmikuusta. Hieno kirjakevät oli, seuraavaksi sitten kohti syksyä :)

   Poista