4.11.2017

Robert Seethaler: A Whole Life


They told him afterwards that he didn't stir as they approached the scene, and none of them would have bet so much as a groschen that there was any life left in that dark heap of a man. Egger couldn't remember a single detail of his actual rescue, but the dreamlike image of torches emerging from the darkness of the night and moving slowly towards him, wavering like ghosts, remained with him till the day he died.

Jo lapsena pieneen laaksossa sijaitsevaan itävaltalaiskylään enonsa luokse muuttanut Andreas Egger on rauhallinen ja vaatimaton mies. Hän tekee sekalaisia rakennus- ja maataloustöitä, vaeltaa luonnossa, tuntee vuoret kuin omat taskunsa, rakastaa ja saa vastarakkautta. Sitten tapahtuu jotain. Tulee toinen maailmansota ja työleiri Neuvostoliitossa. Kun Andreas palaa vuosien poissaolon jälkeen taas kyläänsä, niin paljon on muuttunut, koko maailma. Vaikka Andreas on kokenut elämässään paljon järkyttäviä asioita, hän ei muuttaisi mitään. Hänen elämänsä on ollut hyvää, se on ollut omanlaisensa.

Viime vuonna kansainvälisen Man Booker -palkinnon ehdokkaana ollut Robert Seethalerin A Whole Life vaikutti sopivalta välipalakirjalta vähäisen sivumääränsä vuoksi, mutta olisi pitänyt uskoa kirjan nimeä: se todella kätkee sisälleen kokonaisen ihmiselämän, joka harvoin, jos koskaan, on täynnä pelkkää iloa ja onnea. Ihan nopeasti kirjaa ei siis lukaissukaan.

A Whole Life on samanlainen kuin päähenkilönsä: rauhallinen ja vaatimaton. Se ei turhia kikkaile tai yritä olla mitään erikoista. Hieman monotoninen kerrontatyyli ja levolliset alppimaisemat luovat melkein zenmäisen olotilan, jonka välillä katkaisevat päähenkilölle tapahtuvat kamalat asiat. Kirja tuntuu sivumääräänsä pidemmältä, luultavasti siksi, että se kattaa niin monta kymmentä vuotta, kokonaisen elämän.

Etenkin hitautensa ja rauhallisuutensa vuoksi on vähän siinä rajalla, että onko A Whole Life jopa vähän tylsä. Ehkä. Luin sitä nimittäin kaksi viikkoa, tosin lukien samanaikaisesti myös muuta, enkä kovin usein kokenut suurta paloa jatkaa kirjan parissa. Sivu sivulta luin sen kuitenkin lopulta loppuun asti. Luulen, että tämä kirja tulee olemaan niitä, joiden pariin en palaa ajatuksissani kovin montaa kertaa uudestaan. Vähän hajuton ja mauton, vaikka sisälsikin varsin symppiksen päähenkilön.

––

Robert Seethaler: A Whole Life
(Ein ganzes Leben, 2014)
Saksasta kääntänyt Charlotte Collins
Farrar, Strauss and Giroux 2016, 151 s.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti