29.11.2017

Finlandia-palkinto 2017: voittajat


Tänään selvisi, ketkä voittivat tämän vuoden Finlandia-palkinnot. Etenkin kaunokirjallisuuden ehdokaslista herätti keskustelua ollessaan erilaisempi kuin kukaan osasi odottaa. Kokeilevan kirjallisuuden nostaminen esiin oli kuitenkin varsin tervetullut ja virkistävä päätös raadilta. Kaunokirjallisuuden ehdokkaat olivat Hanna Haurun Jääkansi, Juha Hurmeen Niemi, Tommi Liimatan Autarktis, Miki Liukkosen O, Cristina Sandun Valas nimeltä Goliat ja Jaakko Yli-Juonikkaan Jatkosota-extra. Ehdokkaista olen lukenut Haurun Jääkannen ja Sandun Valaan nimeltä Goliat, joten luonnollisesti kannatin niitä.

Vuoden 2017 kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saa:


Juha Hurme: Niemi (Teos)

Juha Hurme on minulle kasvona ja nimenä tuttu, mutta en ole lukenut hänen teoksiaan. Niemi on kuitenkin kirja, jonka voisin ehdokkaista vielä lukea. Loppuja kolmea tuskin, en ainakaan lähiaikoina.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandian sai Sanna Manderin Nyckel-Knipan, suom. Avain hukassa (Schildts & Söderströms) ja tietokirjallisuuden Finlandian Riitta Kylänpään Pentti Linkola – Ihminen ja legenda (Siltala). Kaikkia voittajateoksia koskevat perustelut ja puheet löytyvät täältä.

Mitä mieltä olette voittajista, menivätkö palkinnot oikeille kirjoille?

8 kommenttia :

 1. Hurmeen puhe oli hyvä, tykkäsin siitä kovasti. :) Ehkäpä voittokin osui oikeaan osoitteeseen, hetken tosin saan viedä odotella siihen tutustumista. Melkoinen kirjastojono ehti tähän kertyä, vaikka mielestäni suht hyvissä ajoin ehdokasjulkistuksen jälkeen olinkin varausliikkeellä! Yli-Juonikas minulla on tällä hetkellä lainassa, saa nähdä pääseekö lukuun asti ollenkaan.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin näyttäis parisataa ihmistä ilmestyneen Niemen varausjonoon eilisen aikana :D Minulla ei ole kiire kirjan pariin, ehkä sitten joskus ensi vuonna. Tsemppiä Yli-Juonikkaan kanssa! Se oli minusta ehdokkaista vähiten kiinnostavin (enkä jaksanut Neuromaaniakaan), joten en tule sitä lukemaan.

   Poista
 2. Olin todella iloinen Hurmeen voitosta. Niemi on vielä kesken, mutta se on aivan mahtavaa luettavaa. Suosittelen lämpimästi myös Nyljettyjä ajatuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, haluan kyllä Niemen (tai muuta Hurmeen tuotantoa) vielä joskus lukea.

   Poista
 3. Mulla ei oikein ole mitään ajatuksia Hurmeesta, kun en ole häntä lukenut. Lasten- ja nuortenkirjallisuus palkinto meni kyllä mielestäni ihan hyvälle kirjalle, vaikka Sinä olet superrakas oli mielestäni ehkä liikkiksempi (näistä ehdokkaista tosin lukematta on vielä Pehmolelutyttö, en tiedä muuttaako sen lukeminen kantani).

  Linkolan teos kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, sama. Niemi kyllä kiinnostaa, koska historia ja huumori ja sivistyneisyys ja kaikki sellainen. Tuon Sinä olet superrakkaan nimikin on kyllä jo niin ihana :) Linkolasta kertova teos alkoi kiinnostaa minuakin enemmän kun kuuntelin Matti Röngän puhetta.

   Poista
 4. Hurmeen voitto lämmitti sydäntä. Niemi on upea osoitus sivistyksestä ja lukeneisuudesta. Se on niin lennokkaasti kirjoitettu, että vauhdissa ei meinaa pysyä. Suosittelen.

  Sekä Finlandia Junior että Tieto-Finlandia ovat minulle tuntemattomia, mutta kiinnostavat tietysti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos innostuneista suosituksista, kiinnostukseni Niemeä kohtaan kasvoi taas hieman :) Ehkäpä ostan sen jossain vaiheessa omaksi, koska kirjastosta jonottamalla kestäisi melko pitkään.

   Poista