22.11.2017

Costa Book Awards 2017: lyhytlistatLoppuvuosi ei ota hiljentyäkseen kirjallisuuspalkintojen osalta, sillä jäljellä on vielä Costa Book Awardsin lyhylistat, Finlandia-palkintojen voittajat ja Runeberg-palkinnon ehdokkaat – jännittäviä juttuja kaikki. Tänään on vuorossa Costa Book Awardsin lyhytlistat.

Costa-palkinto toimii vähän eri tavoin kuin useat muut kirjallisuuspalkinnot. Ensinnäkin Costa Book Awardseissa palkitaan vuosittain paras esikoisromaani, romaani, elämäkerta, runoteos ja lastenkirja. Kaikissa viidessä kategoriassa on neljä finalistia. Kategorioiden voittajat julkistetaan 2. tammikuuta 2018. Lopulta 30. tammikuuta kategorioiden voittajien joukosta valitaan vuoden paras kirja, Costa Book of the Year.

Ehdokkaaksi pyrkivän kirjan tulee olla julkaistu ensimmäisen kerran Isossa-Britanniassa tai Irlannissa englannin kielellä edellisvuoden marraskuun alun ja palkinnonjakovuoden lokakuun viimeisen päivän välillä. Lisäksi kirjailijan on täytynyt asua joko Isossa-Britanniassa tai Irlannissa viimeisen kolmen vuoden aikana vähintään kuusi kuukautta joka ikinen vuosi, mutta näiden maiden kansalaisuutta ei tarvitse olla.

Tuttuun tapaan käyn täällä blogissani läpi vain paras esikoisromaani- ja romaani-kategorioiden ehdokkaat.

Ehdokkaat vuoden esikoisromaaniksi:


Xan Brooks: The Clocks in This House All Tell Different Times

Kesä 1923 ja orpo Lucy Marsh hyppää vanhan armeijan kuorma-auton kyytiin. Sitten hän tapaa metsässä "hassut miehet", miehet, jotka on nimetty Ihmemaa Ozin hahmojen mukaan. Tarina rikkinäisistä ihmisistä.


Karl Geary: Montpelier Parade

Työskennellessään eräänä päivänä isänsä kanssa puutarhassa Sonny kohtaa hänet, Veran. Sonny on rakastunut, ensimmäistä kertaa elämässään, hän suorastaan kaipaa Veraa. Mutta Vera ei kerro hänelle kaikkea, hänellä on salaisuus.


Gail Honeyman: Eleanor Oliphant is Completely Fine

Eleanor Oliphant elää yksinkertaista elämää. Hänellä on aina samat vaatteet päällään töissä, hän syö joka päivä saman lounaan ja ostaa aina kaksi samanlaista pulloa vodkaa viikonlopuksi. Eleanor on onnellinen, hänen elämästään ei puutu mitään. Tai ehkä sittenkin, kaikki.


Rebecca F. John: The Haunting of Henry Twist

Lontoossa vuonna 1926 elävät Henry ja Ruby Twist ovat onnellisia: he odottavat ensimmäistä lastaan. Sitten Ruby kuolee onnettomuudessa, mutta vauva pelastuu. Henry jää kahden pienen tyttövauvan kanssa ja pelkää menettävänsä hänetkin. Sitten vieras mies, joka väittää muistavansa vain oman nimensä ja Henryn nimen, astuu heidän elämäänsä.

Ehdokaat vuoden romaaniksi:


Jon McGregor: Reservoir 13

Teinityttö katoaa pienessä englantilaiskylässä ja koko kylä ryhtyy etsimään häntä. Samalla kyläläisten täytyy myös jatkaa arkisia puuhiaan. Elämä jatkuu, kuten sen täytyy.


Stef Penney: Under a Pole Star

Flora Mackie oli 13-vuotias, kun hän ensimmäisen kerran kävi Arktiksella isänsä valaanpyyntialuksen mukana. Nyt, aikuisena, hän palaa sinne retkikuntansa kanssa, ja rakastuu mieheen nimeltä Jakob.


Kamila Shamsie: Home Fire

Romaani sisaruksista ja heidän välisistään suhteista. Isma on vihdoin vapaa kaksossisarustensa kasvattamisesta ja opiskelee Amerikassa. Hän ei voi kuitenkaan olla kantamatta huolta Lontoossa asuvasta siskostaan ja veljestään, joka on kääntynyt radikaalin islamin puoleen.


Sarah Winman: Tin Man

Ellis ja Michael ovat erottamattomat. Kun he kasvavat aikuisiksi miehiksi, Annie astelee heidän elämäänsä. Se muuttaa kaiken, mutta samalla ei mitään.

––

Kiinnostavat ehdokkaat! Olen erityisen iloinen, että Xan Brooksin The Clocks in This House All Tell Different Times on ehdolla vuoden esikoisromaaniksi. No, en ole sitä lukenut, vielä, mutta se on hyllyssä odottamassa. Ehkä saisin luettua sen finalistien julkistamiseen mennessä? WSOY julkaisee ensi keväänä Gail Honeymanin esikoisen Eleanor Oliphant is Completely Fine nimellä Eleanorille kuuluu ihan hyvää. Esikoisromaaneista minua kiinnostavat eniten tietysti Brooksin kirja, mutta ehkä myös Rebecca F. Johnin The Haunting of Henry Twist.

Vuoden romaaniksi ehdolla olevissa kirjoissa onkin yksi hyvin tuttu kirja: Sarah Winmanin Tin Man, johon vähän rakastuin kun luin sen viime syyskuussa. Olen myös hyvin kiinnostunut Jon McGregorin romaanista Reservoir 13, se onkin jo kirjastosta lainassa. Ehdokkaista myös Stef Penneyn romaani Under a Pole Star vaikuttaa semisti kiinnostavalta, en vain ole varma, onko se liian romanttinen tai jotain sellaista. Miljöö ainakin vaikuttaa ihanalta.

Mitä mieltä olette ehdokkaista?

Loppujen kategorioiden ehdokkaat löydätte täältä. Esimerkiksi tietokirjoissa on muutama (Xiaolu Guo ja Rebecca Stott) varsin kiinnostava tapaus.

Palataan Costa Book Awardseihin ensi vuoden alussa, 2. tammikuuta kategorioiden voittajien julkistuksella.

2 kommenttia :

  1. Kovin kiinnostaviltahan nämä näyttävät. Mietinkin, mistä tuo Tin Man oli tuttu, mutta luin siitä täällä sinun blogissasi. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taidan ehkä toivoa voittoa Xan Brooksille (koska se kiinnostaa esikoisista eniten) ja Sarah Winmanille (koska olen lukenut sen ja rakastin). Toivottavasti Tin Man suomennetaan jossain välissä, kuten kaksi aiempaa Winmanin kirjaa. Minusta Tin Man on parempi kuin edellinen Winmanin kirja, A Year of Marvellous Ways (Merenneidon vuosi).

      Poista