15.9.2017

National Book Award for Fiction 2017: pitkälista


Yhden merkittävimmän amerikkalaisen kirjallisuuspalkinnon eli National Book Awardin tämänvuotiset pitkälistat on julkistettu. Palkinto jaetaan neljässä eri kategoriassa: lasten- ja nuortenkirjallisuus, runous, tietokirjallisuus ja kaunokirjallisuus. Blogissani olen seurannut vain kaunokirjallisuuden kategoriaa ja samaan tapaan jatketaan myös tänä vuonna. Kategorioiden nimiä klikkaamalla pääset kuitenkin katsomaan myös näiden muiden kirjallisuuden lajien pitkälistoja.

Kaunokirjallisuus-kategorian ehdokkaana ovat seuraavat kymmenen kirjaa:


Elliot Ackerman: Dark at the Crossing

Rakkaustarina Turkin ja Syyrian rajalta.


Daniel Alarcón: The King is Always Above the People : Stories

Poliittinen novellikokoelma maahanmuutosta, murtuneista unelmista, Los Angelesin jengeistä ja latinalaisamerikkalaisista ihmisistä.


Charmaine Craig: Miss Burma

Toiseen maailmansodan aikaiseen Burmaan ja sen jälkeisiin sisällissodan vuosiin sijoittuva tarina ihmisistä sodan keskellä ja siitä, miten Burmasta tuli lopulta itsenäinen valtio.


Jennifer Egan: Manhattan Beach

Romaani toisen maailmansodan aikaisesta New Yorkista, järjestäytyneestä rikollisuudesta, naissukeltajasta ja salaisuuksista menneisyydessä.


Lisa Ko: The Leavers

Yhdysvaltoihin ja Kiinaan sijoittuva romaani eri kulttuureista, menetyksistä ja juurettomuuden tunteesta.


Min Jin Lee: Pachinko

Sukusaaga, joka seuraa yhden perheen tarinaa aina 1900-luvun alun Koreasta lähtien.


Carmen Maria Machado: Her Body and Other Parties : Stories

Eri genrejä sekoittavia provokatiivisia novelleja naisten elämästä ja heidän vartaloihinsa eri tavoin kohdistuvasta väkivallasta.


Margaret Wilkerson Sexton: A Kind of Freedom

Rasismin ja rotuerottelun perintöä käsittelevä romaani neljästä eri sukupolvesta New Orleansissa.


Jesmyn Ward: Sing, Unburied, Sing

Matkaromaani kohtaa nykypäivän Amerikan. Synkkä tarina perhesiteistä, vallasta, toivosta ja selviytymisestä.


Carol Zoref: Barren Island

Romaani New Yorkin Barren Islandilla asuvista ja sen tehtaissa työskentelevistä ihmisistä, useista eri maista ja kulttuureista tulevista maahanmuuttajista ja 1900-luvun alkupuoliskon Amerikasta.

––

Mielenkiintoinen kymmenikkö, jonka teemat ovat selkeät: monikulttuurisuus ja maahanmuutto. Lähes kaikki ehdokkaat käsittelevät näitä teemoja tavalla tai toisella – osa nykyhetken, osa historiallisesta ja osa molemmista perspektiiveistä käsin. Merkillepantavaa on lisäksi se, että vain kaksi kymmenestä ehdokaskirjailijasta on miehiä (nimistä päätellen). Kerrankin näin päin! Tänä vuonna mukana on neljä esikoiskirjailijaa: Lisa Ko, Carmen Maria Machado, Margaret Wilkerson Sexton ja Carol Zoref. Kaksi ehdokasta, Jesmyn Ward ja Jennifer Egan, ovat olleet myös aikaisemmin ehdolla NBA:n saajiksi ja Ward jopa voittanut palkinnon vuonna 2011.

Olen kiinnostunut eniten Jennifer Eganin Manhattan Beachista (Aika suuren hämäyksen jälkeen en ryhtynyt Eganin faniksi, mutta tämä uusin vaikuttaa kiinnostavalta, se on Eganin ensimmäinen historiallinen romaani), Min Jin Leen Pachinkosta (Itä-Aasian historia ei ole kaikkein tutuin alue ja sukusaagat kiehtovat), Carmen Maria Machadon novellikokoelmasta Her Body and Other Parties : Stories (koska eri genret) ja Margaret Wilkerson Sextonin A Kind of Freedomista (pienemmän mittakaavan ja ehkä vähän syvemmälle menevä Homegoing?), Jesmyn Wardin Sing, Unburied, Singistä (perheet ja synkkyys) ja Carol Zorefin Barren Islandista (päähenkilönä Barren Island, erottuu muista ehdokkaista). Eli yli puolet ehdokkaista puhuttelee jo tässä vaiheessa kisaa, joten toivotaan, että niistä edes jokunen raivaisi tiensä lyhytlistalle ja ehkä jopa voittoon asti.

Mitkä ehdokkaat kiinnostavat teitä kaikkein eniten?

Lyhytlistat julkistetaan 4. lokakuuta.

6 kommenttia :

 1. Tuo Jasmyn Wardin romaani kiinnostaa ehdottomasti eniten. Pachinko vaikuttaa myös mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wardin romaanilla on myös todella kiinnostava nimi! Jospa näistä tulisi edes joku lähitulevaisuudessa luettua, tuskin kuitenkaan enää tänä syksynä, kun on niin paljon kaikkea muutakin odottamassa :)

   Poista
 2. The Leavers ja Pachinko ovat minulla lukulistallani. Pachinko on ollut täällä näkyvästi esillä sen julkaisusta lähtien. Nuo muut kirjat ja kirjailijat Jennifer Egania lukuun ottamatta eivät ole minulle ennestään tuttuja. Her Body and Other Parties ja A Kind of Freedom alkoivat nyt kiinnostaa esittelysi perusteella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pachinko on minullekin alkujaan tuttu joltain kirjallisuussivustolta tai youtube-videolta eli mikään entuudestaan tuntematon kirja ei varmasti ole kyseessä. Egan on myös minulle näistä ainoa ennestään tuttu kirjailija, joten ihan kiva, kun on itselle ihan uusia tyyppejä mukana.

   Poista
 3. Jostains syystä tuo Daniel Alarcón herätti oman mielenkiintoni heti. Vaikka eipä nuo muutkaan varsinaisesti huonolta vaikuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän nämä kaikki viittis lukea tai ainakin kokeilla, että lähteekö :) Joukossa ei ole ainakaan mitään vastenmielistä kirjaa mukana.

   Poista