17.9.2017

Deborah Levy: Uiden kotiin


Syksy alkoi kirjojen osalta vähän takkuillen. Yksikään kirja ei ollut aivan sellainen kuin toivoin, ihan niin vaikuttava, muutaman jätin jo heti alusta kesken ja lopulta palasin aina siihen samaan fantasiakirjaan, josta pidän, mutta kun se on niin julmetun paksu, etten ole vieläkään saanut sitä loppuun asti. Sitten keksin kokeilla kirjaa, joka olisi mahdollisimman lyhyt ja ytimekäs sekä tietysti kiinnostava, sellainen, jonka ehtisin lukea päivässä tai kahdessa. Ja se auttoi, karkotti pois uhkaavan lukujumin.

Deborah Levyn Uiden kotiin kertoo kuuluisan englantilaisrunoilijan perhelomasta, jonka rauha järkkyy, kun eräänä päivänä huvilan uima-altaassa kelluu alaston punatukkainen nuori nainen. Kukaan ei ymmärrä, miksi runoilijan vaimo päättää kutsua naisen perheen vieraaksi. Änkyttävässä, kasveja ja kiviä keräävässä naisessa on jotain outoa ja pelkästään hänen läsnäolonsa vaikuttaa ihmisiin voimakkaasti. Ja myrsky on tulossa. Vain vaivaisen viikon aikana kaikki muuttuu, suorastaan syöksyy pois raiteiltaan.

Uiden kotiin on mestarillinen pienoisromaani. Siinä ei oikeastaan tapahdu kovin paljoa, vaan romaania voisi luonnehtia pikemminkin hahmotutkielmaksi. Reilun sadan sivun aikana Levy ehtii marssittaa esiin lukuisia eri henkilöhahmoja ja tuoda heidän persoonansa esiin ihan vain muutamilla ytimekkäillä lauseilla. Uskomatonta, miten joku osaa kuvailla ihmisiä samalla niin tarkasti ja niukasti!

Uiden kotiin on niitä kirjoja, jotka synnyttävät voimakkaita visuaalisia mielikuvia, minkä vuoksi se on myös hyvin elokuvallinen. Näin monet sen henkilöt ja tapahtumat hyvin selkeästi, väreineen kaikkineen, mitä tapahtuu harvoin. En yleensä kuvittele kirjojen henkilöiden ulkonäköä, paikkoja ehkä enemmän, mutta tässä oikeastaan kaikki henkilöt saivat mielessäni omat kasvonpiirteensä ja vartalon muotonsa. Se ei sinällään tee kirjaa paremmaksi kuin muut, mutta on harvinaisena ilmiönä yleensä varsin ilahduttava asia.

Keskeinen osa romaania on myös sen hienovaraisesti painostavammaksi ja painostavammaksi muuttuva tunnelma. Siinä on myös jotain unenomaista, josta ei aivan saa kiinni. Romaani sisältää paljon erilaisia symboleja ja muita merkityksiä, joista osa katoaa rivien väliin. En voi sanoa ymmärtäväni täydellisesti, mitä romaanissa tapahtuu ja mistä siinä lopulta on kyse, mutta se ei haittaa. Se on hyvä näin, pienenä ja arvoituksellisena.


––

Deborah Levy: Uiden kotiin
(Swimming Home, 2011)
Suom. Laura Vesanto
Fabriikki Kustannus 2016, 144 s.

2 kommenttia :

  1. Mahtavaa, että pidit tästä! Mun mielestä tämä oli huikea <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tosi hieno kirja! Yleensä tällainen arvoituksellisuus puree minuun, tässä se oli just sellaisessa täydellisessä muodossa.

      Poista