2.7.2017

Vuoden toisen neljänneksen luetut kirjat

Puolet vuodesta on jo takana ja voi vitsit, mikä puolikas vuosi se olikin! Etenkin viimeiseen kolmeen kuukauteen on mahtunut kaikenlaista. Suurin saavutukseni oli gradun lähettäminen tarkastukseen toukokuun puolivälissä ja filosofian maisteriksi valmistuminen ennen juhannusta. Lisäksi sain vielä työsopimukselle jatkoa elokuun loppupuolelle asti, vaikka alunperin töitä piti olla vain kesäkuun puoliväliin. Tuntuu hullulta, että kaikki tämä on tapahtunut vain viimeisen kolmen kuukauden aikana. Varmaan kesästä ja töistä johtuen en ole vieläkään oikein tottunut ajatukseen siitä, että olen oikeasti valmistunut eikä minun tarvitse enää syksyllä palata yliopistolle. Ehkä se konkretisoituu vasta sitten syksyllä.

Mennäänpä kuitenkin jo niihin vuoden toisen neljänneksen luettuihin kirjoihin, joita ei edellä mainituista syistä ehtinyt kertyä suuren suuria määriä.

Huhtikuu
Jung Yun: Shelter
Bill Willingham: Fables vol. 6: Homeland
Rupi Kaur: Milk and Honey

Toukokuu
Katja Kallio: Yön kantaja
Erkka Mykkänen: Kolme maailmanloppua
Paula Hawkins: Into the Water

Kesäkuu
Katherine Mansfield: Kanarialintu
Juan Tomás Ávila Laurel: Yössä vuori roihuaa
Miranda July: Uimakoulu
Jonathan Case: The New Deal
Brian K. Vaughan & Cliff Chiang: Paper Girls 1
Roxane Gay: Bad Feminist
Tiina Lehikoinen: Yksityisiä tragedioita


Huhtikuussa luin vain kolme kirjaa, mutta se olikin varmaan kaikista kiireisin kuukausi koko kevään aikana, sillä aloitin työt ja kirjoitin samalla vielä aktiivisesti gradua. Fables-sarjakuvan kuudennesta osasta en kirjoittanut blogiini ollenkaan ja tuskin enää kirjoitankaan. Heti huhtikuun alussa osallistuin kuitenkin Ylen Kirjojen Suomen ja kirjabloggaajien yhteisprojektiin, jossa luetaan 101 kirjaa Suomen itsenäisyyden ajalta. Minulle arvottiin luettavaksi Daniel Katzin Saksalainen sikakoira, jonka lukeminen oli ilo. Luin kirjan jo maaliskuun puolella, joten siksi se ei näy tässä koosteessa. 

Toukokuusta meni osa gradua viimeistellessä, mutta kun sain sen valmiiksi, ehti lukemiseen taas käyttää enemmän aikaa. Kesäkuu olikin sitten hieman epätavallinen lukukuukausi, sillä luin sinä aikana vain yhden romaanin. Muut lukemani kirjat olivat novellikokoelmia (peräti kolme kokoelmaa yhden kuukauden aikana), sarjakuvia ja yksi esseekokoelma. Osallistuin kesäkuussa lukumaratonille, joten se osaltaan vaikutti siihen, että luin paljon sarjakuvia ja muita lyhyempiä tekstejä. Olen iloinen, että tämän neljänneksen aikana tuli luettua paljon erilaisia tekstilajeja.

Toinen vuosineljännes oli kirjojen suhteen ensimmäisen tavoin vähän epätasainen. Vahviten mieleeni jäivät Katja Kallion Yön kantaja, Geir Gulliksenin Kertomus eräästä avioliitosta, Juan Tomás Ávila Laurelin Yössä vuori roihuaa ja Brian K. Vaughanin & Cliff Chiangin Paper Girls 1. Sen sijaan neljänneksen pettymyksiä olivat Rupi Kaurin Milk and Honey (en ollut kohderyhmää) ja Paula Hawkinsin Into the Water (tämä oli ihan vain huono). Siinä mielessä meni kuitenkin hyvin, etten jättänyt yhtään kirjaa kesken!

Luin yhteensä 15 kirjaa ja 3576 sivua eli 238 sivua per kirja. Luin siis melko paljon vähemmän mitä ensimmäisen neljänneksen aikana, mutta olin myös kiireisempi.


Missä vaiheessa lukuhaasteet ja vuodelle asettamani tavoitteet ovat vuoden puolivälissä? Yksi tavoitteeni oli lukea tänä vuonna entistäkin enemmän novelleja ja sarjakuvia. Jos alkuvuodesta olin lukenut vasta kaksi novellikokoelmaa, nyt luin niitä peräti neljä. Eli puolen vuoden aikana olen lukenut kuusi novellikokoelmaa, kokoelman per kuukausi. Sarjakuviakin olin lukenut alkuvuodesta vasta kaksi, mutta nyt niiden kokonaismäärä on jo viisi. Entä kuinka monta oman hyllyn kirjaa luin? Hävettää myöntää, mutta vain yhden (en laske tähän muutamaa saamaani ja lukemaani arvostelukappaletta). Luin edelleen enimmäkseen kirjastosta lainaamiani kirjoja. Olen kuitenkin saanut kirjastolainapinoni huomattavasti pienemmäksi kuin mitä se vielä keväällä oli, joten en usko, että sen selättämiseen menee enää kauaa. Harmi vain, että tulin myös ostaneeksi aika monta uutta ihan superkiinnostavaa kirjaa... Yksi päänsisäinen tavoitteeni on myös ollut lukea enemmän tietokirjoja. Ehdin alkuvuoden aikana lukea tietoa peräti neljän kirjan verran ja nyt toisen neljänneksen aikana kaksi lisää.

Novellihaaste päättyi toukokuun alussa. Se jatkuu Nipvetissä, mutta en lähde enää mukaan, sillä en oikeastaan tarvitse haastetta lukeakseni novelleja (enemmän), tiedän lukevani niitä muutenkin. Helmet-lukuhaaste taas on edelleen kesken ja olen saavuttanut siinä jo yli puolivälin. Puolivälikatsaukseni löytyy täältä.

Seuraava neljännes onkin sitten heinä-, elo- ja syyskuun mittainen. En ole tehnyt sen ajalle saati loppuvuodeksi juuri mitään lukusuunnitelmia. On todella vapauttava fiilis, kun voi aidosti lukea ihan mitä haluaa eivätkä tentti- tai gradukirjat ole enää häiritsemässä. Aion siis lukea sitä, mikä sillä hetkellä eniten kiinnostaa, ihan vain lukemisen ilosta. Ongelmana on vain se, että kiinnostavia kirjoja on ihan liikaa ja tekisi mieli lukea niitä kaikkia yhtä aikaa! Mutta se on sentään positiivinen ongelma. Ainoat suunnitelmani liittyvät kirjastolainapinon pienentämiseen ja siihen, että aion kesän aikana lukea ainakin pari paksumpaa romaania, alkuvuosi kun on mennyt aika kevyissä merkeissä. Ja saatan osallistua taas yhteiselle lukumaratonille, ehkä elokuussa, sillä edellinenkin sujui niin hyvin. Töiden vuoksi minulla ei ole kesäksi oikein mitään muitakaan suunnitelmia kuin yhdet festarit, mutta heti kun työt elokuussa loppuvat, lähden reissuun. En ole pariin vuoteen käynyt oikein missään, sillä olen aina ollut kiinni joko opinnoissa tai sitten töissä, joten on aika ihanaa vaihtaa välillä vieraampiin maisemiin.

Vielä lopuksi: jatkossa Lukuisaan pääsee myös osoitteella www.lukuisa.com. Vanha, blogspot.fi/com/tai mikä tahansa maatunnus -pääte toimii sekin edelleen, joten teidän ei tarvitse vaihtaa blogini osoitetta seurattujen blogien listoille tai mitä kautta blogiani seuraattekaan, vaan uusien postausten pitäisi ilmestyä teille samaan tapaan kuin aikaisemminkin.

Ihanaa kesän jatkoa!

4 kommenttia :

 1. Onnea valmistumisesta! Gradunteko ei tosiaan houkutellut lukemaan. Minulle kävi sen sijaan niin, että lopputyöstä päästyäni yllyin lukemaan niin paljon kuin vain pystyin. On todellakin vapauttavaa saada lukea vain sellaista, mistä todella nauttii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Minulla työ on vähän syönyt lukuaikaa, mutta varmaan vielä enemmän se, että olen yhä vähän hämmentynyt kaikesta tästä vapaa-ajasta :D Tekee mieli tehdä vähän kaikkea! Kesän riennot vievät aikaa nekin.

   Poista
 2. Hyvän määrän kirjoja olet kuitenkin kaikista kiireistä huolimatta lukenut! Ja onnea valmistumisesta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Onneksi olen sentään ehtinyt lukea. Olen kuullut kauhutarinoita ihmisistä, joilla lukeminen on vähentynyt huomattavasti tai jopa loppunut kokonaan gradun tekemisen tai peräti koko opiskelujen ajaksi. En osaa edes kuvitella, että olisin lopettanut lukemisen kokonaan kuudeksi vuodeksi, hui!

   Poista