27.7.2017

The Man Booker Prize 2017: pitkälista

On jälleen se aika vuodesta, kun uusi kirjallisuuspalkintokausi käynnistyy. Miellän tämän loppukesän uuden kauden aluksi, koska aloitin kirjallisuuspalkintojen seuraamisen täällä blogissani kaksi vuotta sitten juuri syyskaudella, Man Booker -palkinto oli niistä ensimmäinen. Lisäksi kesän aikana seuraamiini palkintoihin tulee sopivan pituinen tauko, kun viimeisetkin niistä saavat voittajansa kesäkuun aikana. Vuodenvaihteen aikaan samanlaista taukoa ei tule. Ja oikeastaan paneudumme palkintoihin rytinällä vasta syyskuussa, tämä Man Booker on aikainen poikkeus.

Mutta mennäänpä jo tämän vuoden Booker-palkinnon pitkälistaan. Ehdolla on jälleen kolmetoista kiinnostavaa ja, uskoisin, hyvää romaania. Osa nimistä on jo ennalta varsin tuttuja, osa taas uusia ja luultavasti juuri siksi jopa niitä tutumpia kiinnostavampia.


Paul Auster: 4 3 2 1

Suuri amerikkalainen romaani elämän eri poluista, sattumasta ja usean vuosikymmenen Amerikasta.


Sebastian Barry: Days Without End

Historiallinen romaani kahden nuoren miehen välisestä suhteesta ja sodankäynnistä. Costa 2016 - ja Walter Scott Prize 2017 -voittaja.


Emily Fridlund: History of Wolves

Yhdysvaltojen syrjäiseen keskilänteen sijoittuva tarina nuoresta, itsensä ulkopuoliseksi kokevasta tytöstä, joka lopulta ystävystyy uusien naapureidensa kanssa. Sillä on kuitenkin seurauksensa.


Mohsin Hamid: Exit West

Saeed ja Nadia rakastuvat toisiinsa maassa, joka on sisällissodan partaalla. Kun pommitukset alkavat, on heidän jätettävä kotimaansa taakseen ja lähdettävä kohti tuntematonta.


Mike McCormack: Solar Bones

Tajunnanvirtamaisesti kirjoitettu romaani pienestä irlantilaiskylästä ja miehestä, joka palaa kotiin.


Jon McGregor: Reservoir 13

Kolmetoistavuotias tyttö katoaa pienessä englantilaiskylässä ja etsinnät käynnistyvät. Mutta arjen on jatkuttava, kuten sen täytyykin.


Fiona Mozley: Elmet

Romaani syrjäseudun metsikössä asuvista sisaruksista ja heidän isästään. Hiljainen ja yksinkertainen elämä muuttuu pelottavaksi, kun isän ja paikallisten miesten välinen suhde muuttuu painostavaksi.


Arundhati Roy: The Ministry of Utmost Happiness

Pitkään odotettu romaani Intiasta, Kashmirin maakunnan itsenäisyyspyrkimyksistä ja kahden ihmisen kohtaamisesta.


George Saunders: Lincoln in the Bardo

Romaani 11-vuotiaana kuolleen poikansa Willien haudalla vierailevasta Abraham Lincolnista, surusta ja elämän mahdollisuuksista.


Kamila Shamsie: Home Fire

Tarina kahden perheen kohtaamisesta ja kietoutumisesta yhteen, erilaisista näkemyksistä islamista ja uhrauksista, joita teemme rakkauden tähden. Romaani on saanut inspiraationsa Sofokleen tragediasta Antigone.


Ali Smith: Autumn

Kommentoiva romaani Brexit-äänestyksen jälkeisestä Britanniasta, ajasta ja kokemuksista. Ensimmäinen osa neliosaisesta vuodenaikasarjasta.


Zadie Smith: Swing Time

Kasvutarina, jossa keskiöön nousevat ystävyys, musiikki ja identiteetti.


Colson Whitehead: The Underground Railroad

Tarina kahdesta orjasta, jotka pakenevat plantaasilta maanalaisella junalla. Tämän vuoden Pulitzer-voittaja.

Ehdolla olevista romaaneista on tietojeni mukaan ennätetty suomentaa jo kaksi: Paul Austerin 4 3 2 1 (Tammi, 2017) ja Zadie Smithin Swing Time (WSOY, 2017). Lisäksi syksyllä on tulossa suomeksi ainakin Arundhati Royn The Ministry of Utmost Happiness (suom. Äärimmäisen onnen ministeriö –Otava, 2017). Muita Suomessa tuttuja nimiä ovat myös George Saunders, Kamila Shamsie (Home Fire tulee suomeksi 2018, Gummerus kustantaa) ja Ali Smith. Tuttujen nimien vuoksi Man Bookerin tämän vuoden pitkälista onkin varsin helposti lähestyttävä. Ja ehkä siksi olenkin enemmän kiinnostunut listan toisesta puoliskosta, ainakin minulle vieraammista kirjailijoista ja heidän kirjoistaan.

Vieraammista nimistäkin kaksi on silti entuudestaan tuttua aiemmista kirjallisuuspalkintokahinoista: Sebastian Barryn Days Without End voitti tänä vuonna Costa- ja Walter Scott -palkinnot ja Colson Whiteheadin The Underground Railroad pokkasi Pulitzerin. Muiden ehdokkaiden osalta laitoin merkille erityisesti maaseudulle sijoittuvat romaanit. Emily Fridlundin History of Wolves, Mike McCormackin Solar Bones, Jon McGregorin Reservoir 13 ja Fiona Mozleyn Elmet sijoittuvat kaikki johonkin syrjäiseen paikkaan ja vaikuttavat todella kiinnostavilta. Koska romaanit muistuttavat miljöiltään toisiaan, niistä tuskin enemmän kuin korkeintaan kaksi tulee olemaan mukana lyhytlistalla.

Mitkä kirjat sitten odotan näkeväni lyhytlistalla? Tämä on ihan arpapeliä, ainakin tässä vaiheessa. En ole edes lukenut ehdokkaista mitään. Mutta veikkaan kuitenkin lyhytlistalta löytyvän Barryn, Hamidin, McCormackin, Royn, Saundersin ja Shamsien romaanit. Ehkä. Pidätän oikeuden muuttaa mielipiteeni!

Oletko lukenut ehdokaskirjoja? Mitkä kirjat löytyvät lyhytlistalta tai onko sinulla jo suosikkia voittajaksi?

18 kommenttia :

 1. The Underground Railroad on ainoa, jonka olen lukenut, vaikka lukulistalla on kyllä useampikin tästä. Paul Austerin järkäle tuntuu niin isolta projektilta, että olen sitä hieman arkaillut. Pakko kai siihen on silti pian tarttua. Mielenkiintoinen lista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paul Auster on ollut mulle aina vähän luotaantyöntävä kirjailija, vaikken ole edes lukenut mitään hänen kirjojaan. Olen jostain syystä aina ajatellut, ettei hänen tyylinsä iske minuun. Pitäisi kuitenkin testata, että mikä on sitten totuus. En tiedä kannattaako kuitenkaan aloittaa 4 3 2 1 :stä :D

   Poista
 2. Todella kiinnostava lista, löysin taas täydennystä loputtomalle lukulistalle. Olen lukenut näistä Austerin ja Smithin ja pidin kovasti molemmista. Saundersin Lincoln in the Bardon kuuntelin äänikirjana, se oli aika erikoinen kokemus. Yli sata ääninäyttelijää ja aikamoinen kakofonia! Meni varmasti paljon ohi, pitäisi lukea vielä kirjana uudelleen. Syksyllä aion lukea ainakin Whiteheadin ja Royn. Shamsie on myös lemppareitani, en osaa päättää luenko englanniksi vai odotanko suomennosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että olet lukenut näistä jo muutaman! Lincoln in the Bardo on minusta ehkä listan kiinnostavin, sillä pidin paljon Saundersin molemmista suomennetuista novellikokoelmista. En ajatellut kuitenkaan kuunnella kirjaa (vaikka se onkin hurjan hieno teko!) ainakaan heti ensimmäisenä, sillä olen kuullut monen muunkin sanovan ettei se ole mikään helppo kokemus :D

   Jään odottelemaan tekstejäsi Whiteheadin, Royn ja Shamsien kirjoista – en usko, että tulen lukemaan niitä itse kovin pian.

   Poista
 3. Olen lukenut Austerin. Arundhati Roy kiinnostaa, suomennos tuli kirjastoon tällä viikolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, sekö jo tuli! Hyvä. Kiva, että tänä vuonna on ehdolla muutama sellainenkin kirja, jotka on ehditty jo suomentaa.

   Poista
 4. Ostin Whiteheadin kuukausi sitten Oxfordista. Pitääpä lukea piakkoin. Roy kiinnostaa kovasti ja samoin jokin noista syrjä-/maaseuduille sijoittuvista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lue se pian, olisi kiva kuulla, mitä siitä pidät ja voisiko siitä olla Booker-voittajaksi :)

   Poista
 5. Kiitos Laura hirveästi näistä sun koosteista! Tulen aina lukemaan nämä, kun huomaan, että joku uusi palkintolista on julki :)

  Mua kiinnostaa erityisesti tuo The Underground Railroad. Myös Reservoir 13 kuulostaa jännältä. Ja ehkä viimein pitäisi tutustua Ali Smithiinkin, en ole lukenut häneltä mitään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jei, kiitos Maisku, että käyt lukemassa! Kivaa, että nämä kiinnostavat :)

   Toivottavasti tältä listalta suomennettaisiin lähiaikoina muutakin! Minä kokeilin Ali Smithin Oli kerran kello nollaa, mutta en aivan vakuuttunut – ja olisin ehkä halunnut lukea sen ennemmin englanniksi. Mitään suurta himoa en kuitenkaan ole sen jälkeen tuntenut hänen kirjojaan kohtaan, joten en tiedä, onko hän sitten minun kirjailijani.

   Poista
 6. Enpä ole lukenut näistä mitään. Eniten kiinnostaa Arundhati Roy, koska pidin paljon hänen esikoisestaan Joutavuuksien jumala.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu, en ole vielä lukenut näistä mitään. Saundersin kirjan aion luultavasti ostaa ihan omaksi ja luultavasti luenkin sen näistä ensimmäisenä. En osaa oikein innostua ja odottaa tuota Royn uutta kirjaa, sillä en ole lukenut Joutavuuksien jumalaa. Pitäisi varmaan!

   Poista
 7. OMG Ali Smithin neliosainen sarja, kuolaan. Jospa tuo suomennetaan, koska naisen tuotanto on toistaiseksi osoittautunut hyvin vaikeaksi minulle englanniksi, toisin kuin suomennettuna.
  Swing Time on vuoteni useimpia lukukokemuksia ja jo uskallan sanoa, että kirjailija iskee kirjassa rautaa uskomattomassa tuotannossaan, epänormaalilla selkeydellään.
  The Underground Railroad tulee suomentaa, se on ihan mahtava kirja. Pidin erittäin paljon ja toivon suomalaisten saavan tämän käsiinsä yhtä lailla kuin muuallakin.
  Muista en osaa tuumata mitään, en edes Austerista.
  (Ja toki Roy luetaan suomeksi- tosin...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lukenut Smithiltä vain Oli kerran kello nollan ja sen kohdalla toivoin, että olisin lukenut sen englanniksi. En kyllä tiedä, olisiko se ollut silloin liian haastava? Sen jälkeen ei ole kuitenkaan ollut suurta himoa Smithin kirjoja kohtaan enkä tiedä, onko hän sittenkään ihan minun kirjailijani.

   Hei hienoa kuulla tuosta Swing Timesta. Olen ollut vähän epävarma sen suhteen, ehkä annan sille kuitenkin mahdollisuuden. Ja kyllä, minäkin näkisin The Underground Railroadin mielelläni suomennettuna (en siis ole sitä lukenut, mutta onhan siitä nyt tykätty!).

   No niin, jäädäänpä jännittämään, mitkä kirjat pääsevät syyskuussa lyhytlistalle :)

   Poista
  2. Voi minä taas tykkäsin Oli kirjasta!
   Suosittelen kyllä lukemaan The Underground Railroadin jo enkuksi. Se oli jopa minulle helppolukuisempi enkuksi, ja veikkaan että sinun enkkusi on huomattavasti parempi kuin minun :)
   Nyt menee Linda Grantin The Dark Circle... Ja Aldermanin The Powerkin "kahlattu"! :)

   Poista
  3. Täytyy kokeilla jos ja kun se (Underground Railroad) tulee kirjastoon lainattavaksi :) The Poweria ehdotin sinne, hankkivat ja nyt on pinossa odottamassa!

   Poista
 8. En ole lukenut näistä mitään, mutta Swing Time, Exit West ja Autumn kiinnostavat. Luulisin, että lyhytlistalta löytyy Exit Westin lisäksi ainakin Lincoln in the Bardo ja Undeground Railroad :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä on kyllä useampi kiinnostava romaani. Katsotaanpa kuinka käy, toivottavasti edes jotain osattiin veikata oikein! :D

   Poista