23.6.2017

Miranda July: Uimakoulu


Miranda Julyn Uimakoulu kiinnittää huomion pirteällä kannellaan. Samanlainen mielikuva minulla on myös Miranda Julysta. Hän vaikuttaa varsin persoonalliselta tyypiltä, sellaiselta 'quirkylta', vähän hupsulta, mutta hyvällä tavalla, tiedättehän. Kirjailijuuden lisäksi July on elokuvantekijä, muusikko ja mediataiteilija. Rakastan hänen elokuvaansa The Future (2011), vaikka itkinkin silmät päästäni sitä katsoessani. Elokuvan traileri on vieläkin ihan liikaa.

Julyn novellit tuntuvat myös ilmentävän hänen persoonaansa. Tai enhän minä tiedä, ilmentävätkö ne, mutta ainakin uskon niin. Uimakoulu on niitä harvoja lukemiani kirjoja, joista heti tunnistaa kirjailijan. Sen novellit ovat vähän vinksahtaneita, niissä tapahtuu outoja, hassuja ja joskus vähän karmiviakin asioita. Novellien päähenkilöt taas ovat usein aika erikoisia, läheisyyttä kaipaavia ja oikukkaita ihmisiä. Meillä kaikilla on outoja tapoja ja haluja, mutta Uimakoulussa ihmisten käytös on kuin potenssiin kymmenen.

Uimakoulu sisältää yhteensä kuusitoista novellia, jotka ovat keskenään varsin samankaltaisia, mutta myös epätasaisia. Muutaman ensimmäisen novellin jälkeen huomasin harmikseni, että niiden kertojaäänet ovat hyvin samanlaiset. Aloin miettiä, onko Uimakoulun novellien kertojat yhtä kuin kirjailija? Eikö heillä ole omaa ääntään, ovatko he kaikki kirjailijan ääntä? Liikaa ja samanlaisena toistuessaan persoonallisuus voi olla myös tylsää. Vaikka luin kokoelmaa hitaasti (lähinnä töissä lounastauoilla ja silloin tällöin kotona novellin tai kaksi kerrallaan), kertojaäänet sekoittuivat silti päässäni yhdeksi ja samaksi. Kokoelma on myös siinä mielessä epätasainen, etteivät kaikki novellit oikein jää mieleen. Näinhän se useimpien novellikokoelmien kohdalla onkin, mutta Uimakoulun kuudestatoista novellista muistan hyvin vain muutaman.

Suosikkinovellejani olivat etenkin kokoelman alkupään novellit Yhteinen piha, Uimakoulu ja Majesteetti, ehkä siksi, etten vielä kokoelman alussa tuskaillut novellista toiseen samanlaisen kertojaäänen kanssa. Ne myös onnistuivat aidosti naurattamaan minua. Yhteisessä pihassa naisella on jonkinlainen pakkomielle naapurissa asuvaan pariskuntaan. Uimakoulun päähenkilö puolestaan pitää uimakoulua uimataidottomille vanhuksille, mutta koska paikkakunnalla ei ole uimahallia tai minkäänlaista allasta tai lampea, jossa uida, he laittavat kasvonsa vesimaljoihin ja tekevät uimaliikkeitä lattialla. Majesteetissa päähenkilö on kiinnostunut Englannin prinssi Williamista ja suunnittelee, miten hänet kohtaisi.

Minulla on hyllyssä Julyn romaani Avokämmen, mutta en taida lukea sitä ihan heti. En tiedä, mutta otaksun sen muistuttavan paljon hänen novellejaan, niiden samanlaisia kertojaääniä, ja yliannoksen vaara on ilmeinen. Mutta seuraavan kerran kun haluan jotain todella hupsua, luen sen.


4. Kirja lisää hyvinvointiasi / Helmet-lukuhaaste 2017

––

Miranda July: Uimakoulu
(No One Belongs Here More Than You, 2007)
Suom. Hilkka Pekkanen
Siltala 2017, 218 s.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti