17.6.2017

Kesälukumaraton 17.6.2017 (päivittyvä postaus)


Tiesittekö, että Lukuisa on jo yli 6,5 vuotta vanha, mutta en ole tänä koko aikana osallistunut lukumaratonille? Syitä on ollut monia: raskas työviikko, tuleva tentti, gradun kirjoittaminen, ei vain jaksa tai huvita, olen hidas lukemaan eikä minulla ole keskittymiskykyä, joten mitä järkeä, ja niin edelleen. Mutta nyt, lopultakin, päätin lähteä kokeilemaan kestävyyttäni lukumaratonilla, kävi kuinka kävi. En lupaa lukea satoja sivuja enkä edes aio olla kirja kädessä koko vuorokautta, sillä nukkumisen ja syömisen lisäksi saatan kipaista ulkona tai tehdä välillä jotain ihan muuta.

Yllä on hahmotelma kirjoista, joita saatan lukumaratonini aikana lukea. Lyhyet tekstit/kirjat toimivat muiden kokemusten perusteella maratonilla hyvin, joten siksi otin mukaan kaksi sarjakuvaa (Brian K. Vaughanin ja Cliff Chiangin Paper Girls 1 ja Jonathan Casen The New Deal), ja kaksi novellikokoelmaa (Miranda Julyn jo loppusuoralla oleva Uimakoulu ja Tiina Lehikoisen Yksityisiä tragedioita). Lisäksi jo aloittamani Roxane Gayn Bad Feminist sisältää lyhyitä esseitä, jotka ovat nekin omiaan maratonille. Mutta jos lyhyt teksti alkaakin tympiä, valikoin pinooni vielä kaksi hieman paksumpaa kirjaa, joita olen erityisen paljon himoinnut viime aikoina, eli Margaret Atwoodin The Handmaid's Tale ja Bea Uusman Naparetki – Minun rakkaustarinani. Voi silti olla, että luen maratonin aikana sittenkin jotain ihan muuta, saa nähdä.

Aloitan maratonin tänään klo 15 aikoihin ja lopetan huomenna sunnuntaina samaan kellonaikaan. Tulen päivittämään etenemistäni tähän postaukseen. Lukumaratonini kulkua voi seurata myös Instagramissa (@laurajohannak) ja Twitterissä (@lukuisa).

Haluatko sinäkin osallistua lukumaratonille? Käy ilmoittautumassa blogissa Hannan kirjokansi ja osallistu somessa tunnisteella #lukumaraton. Etkö ehdi tänä viikonloppuna lukumaratonille? Ei hätää, yhteiset maratonit järjestetään myös 8. heinäkuuta ja 19. elokuuta. Seuraa ilmoittelua vaikkapa Haastavaa lukemista -blogin kautta.

––

17.6. klo 14.58
Kello on kohta kolme ja aloitan juuri oman lukumaratonini. Olen ollut tänään todella aktiivinen, sillä heräsin jo ennen kahdeksaa, tiskasin, kävin kaupassa, imuroin ja järjestelin kotia, jotta lukumaraton sujuisi mahdollisimman esteettä. Maratoneväinä minulla on ainakin ginger alea, teetä, jäätelöä ja keksejä – tosin herkuttelen vasta illemmalla. Ajattelin aloittaa Miranda Julyn novellikokoelmasta Uimakoulu, sillä sitä on jäljellä enää yksi keskeneräinen ja kaksi kokonaista novellia eli parikymmentä sivua. Yritän päivittää etenemistäni ahkerasti niin tähän postaukseen kuin somenkin puolelle!

––

17.6. klo 15.57
Aloitin lukumaratonin sängystä ja luin Miranda Julyn Uimakoulun loppuun. Jäljellä olivat siis novellin Mon plaisir viimeiset sivut sekä kokonaisuudessaan novellit Syntymämerkki ja Miten lapsille kerrotaan tarinoita. Hassuja ja kummallisia henkilöhahmoja ja tarinoita, mutta kertojaääni oli monissa novelleissa liian samanlainen. Seuraavaksi luen ainakin pari esseetä Roxane Gayn kokoelmasta Bad Feminist.

Luettuna yhteensä 39 sivua.

––

17.6. klo 17.17
Luin Roxane Gayn esseekokoelmasta kaksi ja puoli esseetä, sillä olin jo aiemmin aloittanut kokoelman lukemisen ja yksi essee jäi minulta eilen illalla kesken. Luin siis loppuun esseen Näin me kaikki häviämme sekä esseet Kohti katarsista: kuinka lihoa oikein (tai väärin) sekä Diana Spechlerin skinny ja Idyllin silkoisen sileä pinta.

En kesken lukumaratonin lähde analysoimaan kokoelmaa tai sen yksittäisiä esseitä, mutta voin kertoa, että en ole ihan varauksetta ihastunut Gayn teksteihin. Hän ei ole minusta erityisen hyvä argumentoimaan, jolloin asiat jäävät vähän puolitiehen. Gaylla on toki todella loistavia pointteja monista asioista ja on kiinnostavaa lukea etenkin niistä, joista en itse valkoisena ja hoikkana heteronaisena pysty muodostamaan omaa mielipidettäni. Lisäksi suomennos on vähän kömpelö, haluaisin lukea kirjan ehkä ennemmin englanniksi. Palaan näihin asioihin tarkemmin sitten kun aikanaan saan luettua kokoelman loppuun ja kirjoitan siitä oman postauksen.

Seuraavaksi ajattelin lukea sarjakuvaa, kenties Jonathan Casen The New Dealin.

Luettuna yhteensä 70 sivua.

––

17.6. klo 19.42
Lukeminen on jatkunut mukavan rennosti. Sain juuri luettua loppuun Jonathan Casen The New Dealin, joka oli nopeatempoinen 1930-luvun New Yorkin Waldorf Astoria -hotelliin sijoittuva sarjakuva. Vielä ei maratoonaaminen paina, sillä luen hitaasti nautiskellen. Käväisin suihkussa ja nyt on ihanan rento olo! Taidan seuraavaksi lukea jälleen pari esseetä Roxane Gayn Bad Feminististä.

Luettuna yhteensä 177 sivua.

––

17.6. klo 21.05
Lukutahtini on hidas, mutta Gayn esseitä on mukava jäädä pureskelemaan. Olen kirjoittanut niistä joitain huomioita ylös. Nyt luin esseet Seksuaalista väkivaltaa koskevasta piittaamattomasta kielenkäytöstä ja Mitä me janoamme. Pidin molemmista, nyt esseet olivat varsin eheitä. Yllättävän paljon aikaa vie myös somessa pyöriminen ja muiden lukumaratonien seuraaminen, mutta ei se haittaa, se on vain hauskaa! Taidan seuraavaksi syödä jotain pientä iltapalaa ja lukea vähintään yhden novellin Tiina Lehikoisen kokoelmasta Yksityisiä tragedioita. Sen jälkeen voisin lukea Paper Girlsin. Luultavasti päivitän tilanteen vielä kerran ennen nukkumaanmenoa. En aio valvoa kovin myöhään, sillä töiden vuoksi en halua vuorokausirytmiäni ihan sekaisin.

Luettuna yhteensä 198 sivua.

––

17.6. klo 22.27
Lukumaratonini alkaa olla tältä illalta pian ohi. Luin Lehikoisen Yksityisiä tragedioita -kokoelman ensimmäisen novellin Punainen sukeltaja – olipahan karmea aloitus. Nyt siirryn sänkyyn ja aloitan Paper Girlsin, tuskinpa luen tälle illalle enää muuta. Onpa ollut ihan hurjan ihana lukumaraton. Hyviä kirjoja ja rento olo. Hyvää yötä ja aamulla jatketaan!

Luettuna yhteensä 219 sivua.

––

18.6. klo 9.08
Hyvää huomenta! Heräsin tänään hieman ennen kahdeksaa ja heti aamupalan syötyäni jatkoin lukemista. En jaksanut eilen illalla lukea Paper Girlsiä kovin pitkään, joten sitä riitti vielä tälle aamulle. Olipa hauska sarjakuva, tuli niin mieleen ihana Stranger Things -sarja! Vielä olisi vajaa kuusi tuntia lukumaratonia jäljellä. Taidan seuraavaksi lukea muutaman novellin Tiina Lehikoisen kokoelmasta ja sen jälkeen palaan ehkä jälleen Roxane Gayn esseiden pariin.

Luettuna yhteensä 363 sivua.

––

18.6. klo 12.11
Kääk, alle kolme tuntia lukumaratonia jäljellä! Aamupäivä meni todella rennosti. Luin Lehikoisen kokoelmasta vain novellit Merenneitotyttö-Tytti ja Maalaisjäätelöä, joista pidin enemmän jälkimmäisestä. Käväisin lähikaupassa ja nyt ajattelin juoda teetä ja jatkaa Gayn esseillä. Saa nähdä, ehdinkö aloittaa Atwoodin tai Uusman kirjaa tämän maratonin aikana.

Luettuna yhteensä 392 sivua.

––

18.6. klo 14.56
Lukumaraton on nyt osaltani ohi. Edellisen tilannepäivityksen jälkeen luin kolme Gayn esseetä (Turvan illuusio / illuusion turva, Särkyneiden miesten spektaakkeli ja Kolme kertomusta kaapista tulemisesta) sekä aloitin Margaret Atwoodin The Handmaid's Talen. Viimeisen tunnin aikana aloimme kokata, joten lukemiselle ei jäänyt silloin enää paljoa aikaa. Mutta olipas ihana ja rentouttava maraton! Missään vaiheessa lukeminen ei tuntunut pakotetulta, kun tähän suhtautui rennosti. Teen hetken päästä vielä oman, erillisen postauksen maratonin lopputuloksesta ja sen herättämistä mietteistä.

Luin maratonin aikana yhteensä 435 sivua.

10 kommenttia :

 1. Hienoja kirjoja sinulla pinossasi! Luin tuon Atwoodin kirjan hiihtolomalla, ja nyt olen katsonut siitä tehtyä sarjaa. Vaikuttava kirja. (P. S. Blogini nimi on Hannan kirjokansi, ei kirjakansi.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi anteeksi, korjasin blogisi nimen tekstiin!

   Minullakin on ollut tarkoitus katsoa Handmaid's Talea, mutta haluan lukea kirjan ensin. Jospa saisin aloitettua sen tällä lukumaratonilla :)

   Poista
 2. Kivaa ensimmäistä maratonia, toivottavasti nautit! :) Ja hyvännäköinen kirjapino, Naparetkeä tekisi minunkin mieli lukea pian, ja se voikin toimia maratonilla hyvin. Paper Girls oli kiva, toivottavasti ehdit sen pariin ainakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen ollut viime aikoina vähän keskittymiskyvytön lukemisen suhteen, joten nyt olisi ihanaa, jos osaisi vain olla ja lukea. Toivotaan parasta!

   Minulla ei ole vielä mitään hajua, millaiset kirjat toimivat minulle parhaana maratonlukemisena. Voisin kyllä kuvitella, että nuo lyhyemmät, novellit, sarjakuvat ja sellaiset olisivat parhaita. Sarjakuvat yritän ainakin lukea kokonaan maratonin aikana, mutta houkuttaa myös kamalasti aloitella The Handmaid's Talea ja Naparetkeä!

   Poista
 3. Hauskaa maratonia! Hitsi kun haluaisin lukea tuon Paper Girls -sarjakuvan.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, samoin sinnekin! Mä olin niin hämmästynyt, kun huomasin, että kirjasto oli hankkinut Paper Girlsin kokoelmiinsa. Oli pakko varata heti ja täytyy lukeakin se mahdollisimman pian, koska joku muukin kirjaston asiakas haluaa jo lukea sen :D

   Poista
 4. Tsemppiä maratoniin! :) Minua kiinnostaisi tuo Naparetki-kirja sekä Bad Feminist - pitää jossain vaiheessa ottaa ne lukuun. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saapa nähdä ehdinkö Naparetken pariin tällä maratonilla. Ajattelin lukea nyt vielä Bad Feministiä ja sitten haluaisin edes yhden novellin Lehikoisen kokoelmasta ja Paper Girlsin. Ennen Naparetkeä haluaisin myös aloittaa The Handmaid's Talen. Nyt on liikaa valinnanvaraa! :D

   Tsemppiä sinullekin, näyttääkin siltä, että aloitit äsken oman maratonisi!

   Poista
 5. Sun ensikertalaisuus veti minutkin mukaan, enpä varmaan olisi huomannut koko maratonia ilman instagram-postaustasi! Onpa hauska kyllä olla mukana, olin jotenkin etukäteen ajatellut että tämä on ihan liian HC-lukemista minulle, mutta höh, hauskaahan tää on :)

  Ja toivottavasti nautit Gayn esseistä jatkossa(kin), minä niistä kovin pidin! Loppua kohden voimistui pauhu noin muutenkin, etenkin kun ainakin itselleni hänenkin käsittelemänsä ilmiöt sekä tv-sarjat/kirjat alkoivat olla tutumpia. Sellaisista sai hurjasti itsekin irti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että sinäkin innostuit! Suunnilleen samaan aikaan maratoniin osallistuvia tulee seurattuakin eniten. Minulla oli muuten ihan samanlainen ennakkoasenne tästä, mutta kun sitten luovuin siitä ajatuksesta, että pitäisi muka lukea mahdollisimman paljon, niin heti muuttui helpommaksi ja rennommaksi :) Onkin ollut ihanaa ihan suunnitelmallisesti keskittyä pelkästään lukemiseen. Tai no toki olen tehnyt välillä vähän muutakin, mutta pääsääntöisesti olen vain lukenut.

   Ihan totta, heti kun Gay kirjoittaa itsellekin enemmän tutuista kirjoista/tv-sarjoista/ilmiöitä, niin niistä teksteistä saa enemmän irti, kun taas vähemmän tuttuja asioita käsittelevät tekstit jäävät etäisemmiksi. Odotan kuitenkin mielenkiinnolla myös kokoelman loppupuolella olevia rotua käsitteleviä esseitä, sillä niistä asioista en voi valkoisena oikeasti tietää mitään, mutta haluan kuitenkin yrittää ymmärtää.

   Mukavaa maratonin jatkoa! :)

   Poista