Type and press Enter.

Kesälu­ku­ma­raton 17.6.2017 (päivittyvä postaus)

Tiesittekö, että Lukuisa on jo yli 6,5 vuotta vanha, mutta en ole tänä koko aikana osallis­tunut lukuma­ra­to­nille? Syitä on ollut monia: raskas työviikko, tuleva tentti, gradun kirjoit­ta­minen, ei vain jaksa tai huvita, olen hidas lukemaan eikä minulla ole keskit­ty­mis­kykyä, joten mitä järkeä, ja niin edelleen. Mutta nyt, lopul­takin, päätin lähteä kokei­lemaan kestä­vyyttäni lukuma­ra­to­nilla, kävi kuinka kävi. En lupaa lukea satoja sivuja enkä edes aio olla kirja kädessä koko vuoro­kautta, sillä nukku­misen ja syömisen lisäksi saatan kipaista ulkona tai tehdä välillä jotain ihan muuta.
Yllä on hahmo­telma kirjoista, joita saatan lukuma­ra­tonini aikana lukea. Lyhyet tekstit/kirjat toimivat muiden kokemusten perus­teella marato­nilla hyvin, joten siksi otin mukaan kaksi sarja­kuvaa (Brian K. Vaughanin ja Cliff Chiangin Paper Girls 1 ja Jonathan Casen The New Deal), ja kaksi novel­li­ko­koelmaa (Miranda Julyn jo loppusuo­ralla oleva Uimakoulu ja Tiina Lehikoisen Yksityisiä trage­dioita). Lisäksi jo aloit­tamani Roxane Gayn Bad Feminist sisältää lyhyitä esseitä, jotka ovat nekin omiaan marato­nille. Mutta jos lyhyt teksti alkaakin tympiä, valikoin pinooni vielä kaksi hieman paksumpaa kirjaa, joita olen erityisen paljon himoinnut viime aikoina, eli Margaret Atwoodin The Handmaid’s Tale ja Bea Uusman Naparetki – Minun rakkaus­ta­rinani. Voi silti olla, että luen maratonin aikana sittenkin jotain ihan muuta, saa nähdä.
Aloitan maratonin tänään klo 15 aikoihin ja lopetan huomenna sunnun­taina samaan kellon­aikaan. Tulen päivit­tämään etene­mistäni tähän postaukseen. Lukuma­ra­tonini kulkua voi seurata myös Insta­gra­missa (@laurajohannak) ja Twitte­rissä (@lukuisa).
Haluatko sinäkin osallistua lukuma­ra­to­nille? Käy ilmoit­tau­tu­massa blogissa Hannan kirjo­kansi ja osallistu somessa tunnis­teella #lukuma­raton. Etkö ehdi tänä viikon­loppuna lukuma­ra­to­nille? Ei hätää, yhteiset maratonit järjes­tetään myös 8. heinä­kuuta ja 19. elokuuta. Seuraa ilmoit­telua vaikkapa Haastavaa lukemista -blogin kautta.
––
17.6. klo 14.58
Kello on kohta kolme ja aloitan juuri oman lukuma­ra­tonini. Olen ollut tänään todella aktii­vinen, sillä heräsin jo ennen kahdeksaa, tiskasin, kävin kaupassa, imuroin ja järjes­telin kotia, jotta lukuma­raton sujuisi mahdol­li­simman esteettä. Marato­ne­väinä minulla on ainakin ginger alea, teetä, jäätelöä ja keksejä – tosin herkut­telen vasta illem­malla. Ajattelin aloittaa Miranda Julyn novel­li­ko­koel­masta Uimakoulu, sillä sitä on jäljellä enää yksi keske­ne­räinen ja kaksi kokonaista novellia eli parikym­mentä sivua. Yritän päivittää etene­mistäni ahkerasti niin tähän postaukseen kuin somenkin puolelle!
––
17.6. klo 15.57
Aloitin lukuma­ra­tonin sängystä ja luin Miranda Julyn Uimakoulun loppuun. Jäljellä olivat siis novellin Mon plaisir viimeiset sivut sekä kokonai­suu­dessaan novellit Synty­mä­merkki ja Miten lapsille kerrotaan tarinoita. Hassuja ja kummal­lisia henki­lö­hahmoja ja tarinoita, mutta kerto­jaääni oli monissa novel­leissa liian saman­lainen. Seuraa­vaksi luen ainakin pari esseetä Roxane Gayn kokoel­masta Bad Feminist.
Luettuna yhteensä 39 sivua.
––
17.6. klo 17.17
Luin Roxane Gayn essee­ko­koel­masta kaksi ja puoli esseetä, sillä olin jo aiemmin aloit­tanut kokoelman lukemisen ja yksi essee jäi minulta eilen illalla kesken. Luin siis loppuun esseen Näin me kaikki häviämme sekä esseet Kohti katar­sista: kuinka lihoa oikein (tai väärin) sekä Diana Spech­lerin skinny ja Idyllin silkoisen sileä pinta.
En kesken lukuma­ra­tonin lähde analy­soimaan kokoelmaa tai sen yksit­täisiä esseitä, mutta voin kertoa, että en ole ihan varauk­setta ihastunut Gayn teksteihin. Hän ei ole minusta erityisen hyvä argumen­toimaan, jolloin asiat jäävät vähän puoli­tiehen. Gaylla on toki todella loistavia pointteja monista asioista ja on kiinnos­tavaa lukea etenkin niistä, joista en itse valkoisena ja hoikkana hetero­naisena pysty muodos­tamaan omaa mieli­pi­dettäni. Lisäksi suomennos on vähän kömpelö, haluaisin lukea kirjan ehkä ennemmin englan­niksi. Palaan näihin asioihin tarkemmin sitten kun aikanaan saan luettua kokoelman loppuun ja kirjoitan siitä oman postauksen.
Seuraa­vaksi ajattelin lukea sarja­kuvaa, kenties Jonathan Casen The New Dealin.
Luettuna yhteensä 70 sivua.
––
17.6. klo 19.42
Lukeminen on jatkunut mukavan rennosti. Sain juuri luettua loppuun Jonathan Casen The New Dealin, joka oli nopea­tem­poinen 1930-luvun New Yorkin Waldorf Astoria -hotelliin sijoittuva sarjakuva. Vielä ei maratoo­naa­minen paina, sillä luen hitaasti nautis­kellen. Käväisin suihkussa ja nyt on ihanan rento olo! Taidan seuraa­vaksi lukea jälleen pari esseetä Roxane Gayn Bad Feminis­tistä.
Luettuna yhteensä 177 sivua.
––
17.6. klo 21.05
Lukutahtini on hidas, mutta Gayn esseitä on mukava jäädä pures­ke­lemaan. Olen kirjoit­tanut niistä joitain huomioita ylös. Nyt luin esseet Seksu­aa­lista väkivaltaa koske­vasta piittaa­mat­to­masta kielen­käy­töstä ja Mitä me janoamme. Pidin molem­mista, nyt esseet olivat varsin eheitä. Yllät­tävän paljon aikaa vie myös somessa pyöri­minen ja muiden lukuma­ra­tonien seuraa­minen, mutta ei se haittaa, se on vain hauskaa! Taidan seuraa­vaksi syödä jotain pientä iltapalaa ja lukea vähintään yhden novellin Tiina Lehikoisen kokoel­masta Yksityisiä trage­dioita. Sen jälkeen voisin lukea Paper Girlsin. Luulta­vasti päivitän tilanteen vielä kerran ennen nukku­maan­menoa. En aio valvoa kovin myöhään, sillä töiden vuoksi en halua vuoro­kausi­ryt­miäni ihan sekaisin.
Luettuna yhteensä 198 sivua.
––
17.6. klo 22.27
Lukuma­ra­tonini alkaa olla tältä illalta pian ohi. Luin Lehikoisen Yksityisiä trage­dioita -kokoelman ensim­mäisen novellin Punainen sukeltaja – olipahan karmea aloitus. Nyt siirryn sänkyyn ja aloitan Paper Girlsin, tuskinpa luen tälle illalle enää muuta. Onpa ollut ihan hurjan ihana lukuma­raton. Hyviä kirjoja ja rento olo. Hyvää yötä ja aamulla jatketaan!
Luettuna yhteensä 219 sivua.
––
18.6. klo 9.08
Hyvää huomenta! Heräsin tänään hieman ennen kahdeksaa ja heti aamupalan syötyäni jatkoin lukemista. En jaksanut eilen illalla lukea Paper Girlsiä kovin pitkään, joten sitä riitti vielä tälle aamulle. Olipa hauska sarjakuva, tuli niin mieleen ihana Stranger Things -sarja! Vielä olisi vajaa kuusi tuntia lukuma­ra­tonia jäljellä. Taidan seuraa­vaksi lukea muutaman novellin Tiina Lehikoisen kokoel­masta ja sen jälkeen palaan ehkä jälleen Roxane Gayn esseiden pariin.
Luettuna yhteensä 363 sivua.
––
18.6. klo 12.11
Kääk, alle kolme tuntia lukuma­ra­tonia jäljellä! Aamupäivä meni todella rennosti. Luin Lehikoisen kokoel­masta vain novellit Meren­nei­to­tyttö-Tytti ja Maalais­jää­telöä, joista pidin enemmän jälkim­mäi­sestä. Käväisin lähikau­passa ja nyt ajattelin juoda teetä ja jatkaa Gayn esseillä. Saa nähdä, ehdinkö aloittaa Atwoodin tai Uusman kirjaa tämän maratonin aikana.
Luettuna yhteensä 392 sivua.
––
18.6. klo 14.56
Lukuma­raton on nyt osaltani ohi. Edellisen tilan­ne­päi­vi­tyksen jälkeen luin kolme Gayn esseetä (Turvan illuusio / illuusion turva, Särky­neiden miesten spektaakkeli ja Kolme kerto­musta kaapista tulemi­sesta) sekä aloitin Margaret Atwoodin The Handmaid’s Talen. Viimeisen tunnin aikana aloimme kokata, joten lukemi­selle ei jäänyt silloin enää paljoa aikaa. Mutta olipas ihana ja rentouttava maraton! Missään vaiheessa lukeminen ei tuntunut pakote­tulta, kun tähän suhtautui rennosti. Teen hetken päästä vielä oman, erillisen postauksen maratonin loppu­tu­lok­sesta ja sen herät­tä­mistä mietteistä.
Luin maratonin aikana yhteensä 435 sivua.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

10 comments

 1. Hienoja kirjoja sinulla pinossasi! Luin tuon Atwoodin kirjan hiihto­lo­malla, ja nyt olen katsonut siitä tehtyä sarjaa. Vaikuttava kirja. (P. S. Blogini nimi on Hannan kirjo­kansi, ei kirja­kansi.)

  1. Oi anteeksi, korjasin blogisi nimen tekstiin!

   Minul­lakin on ollut tarkoitus katsoa Handmaid’s Talea, mutta haluan lukea kirjan ensin. Jospa saisin aloitettua sen tällä lukuma­ra­to­nilla :)

 2. Kivaa ensim­mäistä maratonia, toivot­ta­vasti nautit! :) Ja hyvän­nä­köinen kirjapino, Naparetkeä tekisi minunkin mieli lukea pian, ja se voikin toimia marato­nilla hyvin. Paper Girls oli kiva, toivot­ta­vasti ehdit sen pariin ainakin :)

  1. Kiitos! Olen ollut viime aikoina vähän keskit­ty­mis­ky­vytön lukemisen suhteen, joten nyt olisi ihanaa, jos osaisi vain olla ja lukea. Toivotaan parasta!

   Minulla ei ole vielä mitään hajua, millaiset kirjat toimivat minulle parhaana maraton­lu­ke­misena. Voisin kyllä kuvitella, että nuo lyhyemmät, novellit, sarja­kuvat ja sellaiset olisivat parhaita. Sarja­kuvat yritän ainakin lukea kokonaan maratonin aikana, mutta houkuttaa myös kamalasti aloitella The Handmaid’s Talea ja Naparetkeä!

 3. Hauskaa maratonia! Hitsi kun haluaisin lukea tuon Paper Girls -sarja­kuvan.. :D

  1. Kiitos, samoin sinnekin! Mä olin niin hämmäs­tynyt, kun huomasin, että kirjasto oli hankkinut Paper Girlsin kokoel­miinsa. Oli pakko varata heti ja täytyy lukeakin se mahdol­li­simman pian, koska joku muukin kirjaston asiakas haluaa jo lukea sen :D

 4. Tsemppiä maratoniin! :) Minua kiinnos­taisi tuo Naparetki-kirja sekä Bad Feminist — pitää jossain vaiheessa ottaa ne lukuun. :D

  1. Saapa nähdä ehdinkö Naparetken pariin tällä marato­nilla. Ajattelin lukea nyt vielä Bad Feministiä ja sitten haluaisin edes yhden novellin Lehikoisen kokoel­masta ja Paper Girlsin. Ennen Naparetkeä haluaisin myös aloittaa The Handmaid’s Talen. Nyt on liikaa valin­nan­varaa! :D

   Tsemppiä sinul­lekin, näyttääkin siltä, että aloitit äsken oman maratonisi!

 5. Sun ensiker­ta­laisuus veti minutkin mukaan, enpä varmaan olisi huomannut koko maratonia ilman instagram-postaustasi! Onpa hauska kyllä olla mukana, olin jotenkin etukäteen ajatellut että tämä on ihan liian HC-lukemista minulle, mutta höh, hauskaahan tää on :)

  Ja toivot­ta­vasti nautit Gayn esseistä jatkossa(kin), minä niistä kovin pidin! Loppua kohden voimistui pauhu noin muutenkin, etenkin kun ainakin itselleni hänenkin käsit­te­le­mänsä ilmiöt sekä tv-sarjat/­kirjat alkoivat olla tutumpia. Sellai­sista sai hurjasti itsekin irti!

  1. Kiva, että sinäkin innostuit! Suunnilleen samaan aikaan maratoniin osallis­tuvia tulee seurat­tuakin eniten. Minulla oli muuten ihan saman­lainen ennak­koa­senne tästä, mutta kun sitten luovuin siitä ajatuk­sesta, että pitäisi muka lukea mahdol­li­simman paljon, niin heti muuttui helpom­maksi ja rennom­maksi :) Onkin ollut ihanaa ihan suunni­tel­mal­li­sesti keskittyä pelkästään lukemiseen. Tai no toki olen tehnyt välillä vähän muutakin, mutta pääsään­töi­sesti olen vain lukenut.

   Ihan totta, heti kun Gay kirjoittaa itsel­lekin enemmän tutuista kirjois­ta/tv-sarjois­ta/il­miöitä, niin niistä teksteistä saa enemmän irti, kun taas vähemmän tuttuja asioita käsit­te­levät tekstit jäävät etäisem­miksi. Odotan kuitenkin mielen­kiin­nolla myös kokoelman loppu­puo­lella olevia rotua käsit­te­leviä esseitä, sillä niistä asioista en voi valkoisena oikeasti tietää mitään, mutta haluan kuitenkin yrittää ymmärtää.

   Mukavaa maratonin jatkoa! :)