Type and press Enter.

Kesälu­ku­ma­raton 17.6.2017 – loppu­yh­teenveto

Ensim­mäinen lukuma­ra­tonini on nyt ohi ja on aika heti tuoreeltaan käydä läpi, miten maraton lopulta sujui. Ensin­näkin lukuma­raton oli varsin antoisa. Pelkäsin lukukra­pulaa, kuivia silmiä ja kiirettä, mutta onneksi vältin ne. En lähtenyt lukemaan sillä ajatuk­sella, että haluan lukea mahdol­li­simman monta sivua. Ei siinäkään lukuta­vassa mitään vikaa ole, mutta minulle se ei sopinut ainakaan tällä kertaa.
Keskit­ty­miseni kirjoihin on ollut viime viikkoina vähän hukassa. En tiedä, johtuuko se töistä, muista asioista, joita tekisi ennemmin mieli tehdä, vai yleisesti vähän rauhat­to­masta oloti­lasta. Halusin tällä lukuma­ra­to­nilla tuoda keskit­ty­mis­kykyni takaisin, ainakin lukuma­ra­tonin ajaksi. Halusin, että keskit­tyisin vain siihen kirjaan, siihen lukuhetkeen. Mielestäni onnistuin siinä osittain. Aloitin maratonin eilen lauan­taina klo 15. Olin tehnyt kaikki päivän pakol­liset asiat ennen aloitusta, joten minulla oli loppu­päivä aikaa vain lukea. Löysin keskit­ty­mis­kykyni ja pääsin jonkin­laiseen flow-tilaan, joten lukeminen sujui erinomai­sesti. Oli kiva seurata myös muiden maratoneja ja päivittää blogin lisäksi Twitteriä (@lukuisa) ja Insta­gramia (@laurajohannak).
Tämä päivä olikin tähän tahmeampi enkä oikein löytänyt keskit­ty­mis­ky­kyäni, en ainakaan samaan tapaan kuin eilen. Uskoisin yhtenä merkit­tävänä syynä olleen monet pienet katkokset, jotka häirit­sivät keskit­ty­mistäni. Kävin esimer­kiksi kaupassa, saimme hetkeksi vieraan luoksemme ja aloimme poikays­täväni kanssa laittamaan ruokaa. Vaikka lukeminen oli paljon pätkit­täi­sempää, oli se kuitenkin edelleen kivaa.
Mitä sitten luin maratonin aikana? Luin melkein kaikkia suunnit­te­le­miani kirjoja, ainoastaan Bea Uusman Naparetki – Minun rakkaus­ta­rinani jäi aloit­ta­matta. Sen voisinkin aloitella juhan­nuksena, jolloin minulla on ihana, neljän päivän mittainen viikon­loppu. Muutaman kirjan luin loppuun, muutaman vasta aloitin. Tässä kaikki maraton­kirjani luettuine sivumää­rineen:
Miranda July: Uimakoulu
Luin tämän jo aiemmin aloit­tamani novel­li­ko­koelman maratonin aikana loppuun eli kaksi ja puoli novellia. Luin loppuun novellin Mon plaisir sekä kokonai­suu­dessaan novellit Synty­mä­merkki ja Miten lapsille kerrotaan tarinoita. Yhteensä 39 sivua.
Roxane Gay: Bad Feminist
Myöskin jo aiemmin aloit­tamani Gayn essee­ko­koelma oli maratonini luetuin kirja, sillä luin siitä useassa eri pätkässä yhteensä kahdeksan esseetä: Näin me kaikki häviämme, Kohti katar­sista: kuinka lihoa oikein (tai väärin) sekä Diana Spech­lerin skinny, Idyllin silkoisen sileä pinta, Seksu­aa­lista väkivaltaa koske­vasta piittaa­mat­to­masta kielen­käy­töstä, Mitä me janoamme, Turvan illuusio / illuusion turva, Särky­neiden miesten spektaakkeli ja Kolme kerto­musta kaapista tulemi­sesta. Yhteensä 78 sivua.
Jonathan Case: The New Deal
1930-luvun New Yorkin hienos­to­ho­telliin sijoittuva sarjakuva oli mukavan nopea­tem­poinen ja luinkin sen kokonaan. Sopiva välipala marato­nille. Yhteensä 107 sivua.
Tiina Lehikoinen: Yksityisiä trage­dioita
Lehikoisen novel­li­ko­koelma on ollut minulla pitkään lainassa ja sain viimein aloitettua sen. Luin kokoel­masta kolme novellia: Punainen sukeltaja, Meren­nei­to­tyttö-Tytti ja Maalais­jää­telöä. Yhteensä 50 sivua.
Brian K. Vaughan & Cliff Chiang: Paper Girls 1
Maratonini toinen sarjakuva, jonka luin myös kokonaan. Tämä oli tosi ihana! Yhteensä 144 sivua.
Margaret Atwood: The Handmaid’s Tale
Ehdin aloittaa jopa yhden romaanin tällä marato­nilla, juuri ja juuri. Yhteensä 17 sivua.
Lukuma­ra­tonin aikana luin siis yhteensä 435 sivua kuudesta eri kirjasta. Kirjasta toiseen hyppe­lehtivä lukutapa sopi minulle eikä haitannut, vaikken saanut kaikkia kirjoja kokonaan luetuksi. Esseet ja novellit huomasin erittäin hyväksi maraton­luet­ta­vaksi, niiden kanssa tuli sellainen tunne, että sai jotakin tavallaan valmiiksi.
Kaiken kaikkiaan lukuma­raton oli varsin positii­vinen kokemus. Etenkin eilen illalla saavu­tettu flow-tila oli ihana tunne! Nyt taidan kuitenkin pitää hieman taukoa lukemi­sesta ja tehdä jotain muuta, jotta jaksan lukea jälleen illalla. Ensi viikolle riittääkin sitten kirja­juttuja. Eiköhän täällä oteta taas osaa lukuma­ra­toniin, ehkä vielä tänä kesänä. Seuraavat yhteiset lukuma­ra­tonit järjes­tetään 8. heinä­kuuta ja 19. elokuuta, mutta mikäänhän ei estä lähte­mästä marato­nille myös yksin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

18 comments

 1. Hyvin sujui maraton sulla. :) Meillä tuli näköjään saman verran sivuja luettua. Mulla kiinnostaa kans tuo Atwoodin kirja (tekisi mieli tosin katsoa tv-sarja ensin, vaikuttaa niin lupaa­valta) ja Paper Girls.

  1. Oho, hauska sattuma, että tuli tismalleen sama sivumäärä! :D Jos olisin lukenut pelkästään romaaneja, novelleja, esseitä ym. enkä sarja­kuvia, olisi sivumäärä jäänyt varmasti paljon pienem­mäksi. Sarja­kuvat etenevät nopeasti.

   Muakin on houku­tellut se tv-sarja, mutta aion kyllä lukea kirjan ensin, etenkin kun sain sen nyt maratonin aikana vihdoin aloitettua. Paper Girlsille iso peukku!

 2. Kiva kuulla, että sulle jäi hyvä fiilis marato­nista. Minä olen myös huomannut, että lyhyet teokset tai vaikkapa esseet toimivat, juuri siksi, että saa välillä jitain valmiiksi. Kiva kuulla sitten joskus, mitkä ovat loppu­fii­liksesi tuosta Gayn kokoel­masta 😊

  1. Vaikkei sillä sivumää­rällä ollutkaan väliä, niin oli silti kiva, että sai luettua jotain kokonaan, vaikka edes niitä novelleja tai esseitä. Ja luinhan minä kaksi sarja­ku­vaakin.

   Minäkin odotan mielen­kiin­nolla, mitä ajatuksia Gayn kokoelma lopulta herättää. Voi olla, että hieman risti­rii­taisia, mutta tällä hetkellä olen kuitenkin positii­vi­sella fiilik­sellä.

 3. Hyvin mennyt maratooni sinulla 😊 Itsekkin yritin lukuma­ra­tonin aikana lukiessani keskittyä vain siihen. Oma suori­tukseni jäi tulok­sel­li­sesti kehnoksi,mutta siitä jäi hyvä mieli.

  1. Ei se määrä onneksi ole pääasia, vaan se, että on hyvä fiilis ja tulee luettua edes jotain :) Minulla sivumäärää nosti reippaasti sarja­kuvat, jotka ovat nopeita luettavia. Ilman niitä ei sivumäärä olisi ollut lähel­lekään tuota mitä nyt oli.

 4. Hyvän sivumäärän sait luettua! :) Ja kuten itsekin sanot, tärkeintä on, että marato­nista jää hyvä fiilis. Minusta näiden maratonien parasta antia on lukemisen muuttu­minen yhtei­söl­li­seksi, kun samalla voi seurata muiden etene­mistä.^^

  1. Väkinäinen fiilis olisi ollut ikävää, joten kiva, että hyvä mieli säilyi läpi koko maratonin! Yhtei­söl­li­syyskin oli tässä tosi kiva juttu. Oli kiva seurata muiden etene­mistä blogeissa ja muualla somessa :)

 5. Hyvin sait sinäkin luettua! Tämä oli kyllä hauska haaste itselle, kerrankin kun oikein erikseen antoi luvan syventyä koko päivän vain lukemiseen, tuli sitä oikeasti myös tehtyä. Yleensä viiko­lop­puisin vaivaa aina sellainen epämää­räinen “pitää saada aikai­seksi asioita” -olo, mutta nyt kun orien­toitui tähän, sain sekä luettua enemmän kuin aikoihin että aikai­seksi niin pyykin­pe­susta itseteh­tyihin mehuihin, haha. Joskus sitä kaipaa ihan vain pysäh­ty­mistä huoma­takseen mitä oikeasti haluaa tehdä, ja se oli itselleni sivumää­riäkin suurempi onnis­tu­minen tässä puuhassa. Ehdot­to­masti mukaan toistekin. :)

  1. Tulos on enemmän kuin tyydyttävä, kun päämäärät olivat samat kuin sinul­lakin: raivata aikaa lukemi­selle ja yrittää vain keskittyä siihen. Huomasin heti tänään, kun oli muutakin puuhaa, ettei lukeminen enää edennyt niin hyvin. Eilisiltana taas oli niin lukufiilis! Ihanaa, että sinäkin onnistuit :)

 6. Kuulostaa siltä, että maraton on täyttänyt tarkoi­tuk­sensa kaikin puolin. Minäkin odotan tuota Gayn essee­ko­koelmaa kirjas­tosta.

  1. Kyllä, maraton sujui todella mallik­kaasti! :)

 7. New Deal näyttää houkut­te­le­valta, meni lukulis­talle. :)

  1. Se oli kiva sarjakuva. Ei mikään kovin erikoinen, mutta esimer­kiksi loppu onnistui yllät­tämään :)

 8. Kiva että tykkäsit Paper Girlsistä! Minul­lakin postaus siitä odottaisi vain kirjoit­ta­jaansa, kunhan ehtisi. Joskus en jaksa kaikista sarja­ku­vista kirjoittaa blogiin, mutta tästä haluaa sanoa edes jotain :) Odotan jo kovasti seuraavaa maratonia, pari sarja­kuvaa jo houkut­telee mutta säästelen niitä sinne :)

  1. Minä olen yleensä aina kirjoit­tanut tunnol­li­sesti kaikista lukemistani sarja­ku­vista, mutta keväällä jäi yksi Fables-sarjakuva väliin, kun oli paljon muutakin postail­tavaa, ja arvaa, muistanko siitä enää juuri mitään :D No ehkä ujutan sen samaan postaukseen seuraavan lukemani Fablesin kanssa, vaikka aika juonen tasolle sen käsittely tuleekin jäämään!

   En vielä tiedä, osallis­tunko seuraa­valla marato­nille. Vähän houkut­taisi, mutta se niin riippuu siitä, millaiset fiilikset sinä viikon­loppuna sattuu olemaan. En uskalla ilmoit­tautua ennen kuin vasta lähempänä. Varmasti kuitenkin seuraan muiden maratoneja!

 9. Paper Girls kyllä kiinnostaa minua! Pitääpä lukaista kunhan löydän aikaa!

  1. Aina löytyy aikaa yhdelle Paper Girlsille! :D