18.6.2017

Kesälukumaraton 17.6.2017 – loppuyhteenveto


Ensimmäinen lukumaratonini on nyt ohi ja on aika heti tuoreeltaan käydä läpi, miten maraton lopulta sujui. Ensinnäkin lukumaraton oli varsin antoisa. Pelkäsin lukukrapulaa, kuivia silmiä ja kiirettä, mutta onneksi vältin ne. En lähtenyt lukemaan sillä ajatuksella, että haluan lukea mahdollisimman monta sivua. Ei siinäkään lukutavassa mitään vikaa ole, mutta minulle se ei sopinut ainakaan tällä kertaa.

Keskittymiseni kirjoihin on ollut viime viikkoina vähän hukassa. En tiedä, johtuuko se töistä, muista asioista, joita tekisi ennemmin mieli tehdä, vai yleisesti vähän rauhattomasta olotilasta. Halusin tällä lukumaratonilla tuoda keskittymiskykyni takaisin, ainakin lukumaratonin ajaksi. Halusin, että keskittyisin vain siihen kirjaan, siihen lukuhetkeen. Mielestäni onnistuin siinä osittain. Aloitin maratonin eilen lauantaina klo 15. Olin tehnyt kaikki päivän pakolliset asiat ennen aloitusta, joten minulla oli loppupäivä aikaa vain lukea. Löysin keskittymiskykyni ja pääsin jonkinlaiseen flow-tilaan, joten lukeminen sujui erinomaisesti. Oli kiva seurata myös muiden maratoneja ja päivittää blogin lisäksi Twitteriä (@lukuisa) ja Instagramia (@laurajohannak).


Tämä päivä olikin tähän tahmeampi enkä oikein löytänyt keskittymiskykyäni, en ainakaan samaan tapaan kuin eilen. Uskoisin yhtenä merkittävänä syynä olleen monet pienet katkokset, jotka häiritsivät keskittymistäni. Kävin esimerkiksi kaupassa, saimme hetkeksi vieraan luoksemme ja aloimme poikaystäväni kanssa laittamaan ruokaa. Vaikka lukeminen oli paljon pätkittäisempää, oli se kuitenkin edelleen kivaa.

Mitä sitten luin maratonin aikana? Luin melkein kaikkia suunnittelemiani kirjoja, ainoastaan Bea Uusman Naparetki – Minun rakkaustarinani jäi aloittamatta. Sen voisinkin aloitella juhannuksena, jolloin minulla on ihana, neljän päivän mittainen viikonloppu. Muutaman kirjan luin loppuun, muutaman vasta aloitin. Tässä kaikki maratonkirjani luettuine sivumäärineen:

Miranda July: Uimakoulu
Luin tämän jo aiemmin aloittamani novellikokoelman maratonin aikana loppuun eli kaksi ja puoli novellia. Luin loppuun novellin Mon plaisir sekä kokonaisuudessaan novellit Syntymämerkki ja Miten lapsille kerrotaan tarinoita. Yhteensä 39 sivua.

Roxane Gay: Bad Feminist
Myöskin jo aiemmin aloittamani Gayn esseekokoelma oli maratonini luetuin kirja, sillä luin siitä useassa eri pätkässä yhteensä kahdeksan esseetä: Näin me kaikki häviämme, Kohti katarsista: kuinka lihoa oikein (tai väärin) sekä Diana Spechlerin skinny, Idyllin silkoisen sileä pinta, Seksuaalista väkivaltaa koskevasta piittaamattomasta kielenkäytöstä, Mitä me janoamme, Turvan illuusio / illuusion turva, Särkyneiden miesten spektaakkeli ja Kolme kertomusta kaapista tulemisesta. Yhteensä 78 sivua.

Jonathan Case: The New Deal
1930-luvun New Yorkin hienostohotelliin sijoittuva sarjakuva oli mukavan nopeatempoinen ja luinkin sen kokonaan. Sopiva välipala maratonille. Yhteensä 107 sivua.

Tiina Lehikoinen: Yksityisiä tragedioita
Lehikoisen novellikokoelma on ollut minulla pitkään lainassa ja sain viimein aloitettua sen. Luin kokoelmasta kolme novellia: Punainen sukeltaja, Merenneitotyttö-Tytti ja Maalaisjäätelöä. Yhteensä 50 sivua.


Brian K. Vaughan & Cliff Chiang: Paper Girls 1
Maratonini toinen sarjakuva, jonka luin myös kokonaan. Tämä oli tosi ihana! Yhteensä 144 sivua.

Margaret Atwood: The Handmaid's Tale
Ehdin aloittaa jopa yhden romaanin tällä maratonilla, juuri ja juuri. Yhteensä 17 sivua.

Lukumaratonin aikana luin siis yhteensä 435 sivua kuudesta eri kirjasta. Kirjasta toiseen hyppelehtivä lukutapa sopi minulle eikä haitannut, vaikken saanut kaikkia kirjoja kokonaan luetuksi. Esseet ja novellit huomasin erittäin hyväksi maratonluettavaksi, niiden kanssa tuli sellainen tunne, että sai jotakin tavallaan valmiiksi.


Kaiken kaikkiaan lukumaraton oli varsin positiivinen kokemus. Etenkin eilen illalla saavutettu flow-tila oli ihana tunne! Nyt taidan kuitenkin pitää hieman taukoa lukemisesta ja tehdä jotain muuta, jotta jaksan lukea jälleen illalla. Ensi viikolle riittääkin sitten kirjajuttuja. Eiköhän täällä oteta taas osaa lukumaratoniin, ehkä vielä tänä kesänä. Seuraavat yhteiset lukumaratonit järjestetään 8. heinäkuuta ja 19. elokuuta, mutta mikäänhän ei estä lähtemästä maratonille myös yksin.

18 kommenttia :

 1. Hyvin sujui maraton sulla. :) Meillä tuli näköjään saman verran sivuja luettua. Mulla kiinnostaa kans tuo Atwoodin kirja (tekisi mieli tosin katsoa tv-sarja ensin, vaikuttaa niin lupaavalta) ja Paper Girls.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, hauska sattuma, että tuli tismalleen sama sivumäärä! :D Jos olisin lukenut pelkästään romaaneja, novelleja, esseitä ym. enkä sarjakuvia, olisi sivumäärä jäänyt varmasti paljon pienemmäksi. Sarjakuvat etenevät nopeasti.

   Muakin on houkutellut se tv-sarja, mutta aion kyllä lukea kirjan ensin, etenkin kun sain sen nyt maratonin aikana vihdoin aloitettua. Paper Girlsille iso peukku!

   Poista
 2. Kiva kuulla, että sulle jäi hyvä fiilis maratonista. Minä olen myös huomannut, että lyhyet teokset tai vaikkapa esseet toimivat, juuri siksi, että saa välillä jitain valmiiksi. Kiva kuulla sitten joskus, mitkä ovat loppufiiliksesi tuosta Gayn kokoelmasta 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikkei sillä sivumäärällä ollutkaan väliä, niin oli silti kiva, että sai luettua jotain kokonaan, vaikka edes niitä novelleja tai esseitä. Ja luinhan minä kaksi sarjakuvaakin.

   Minäkin odotan mielenkiinnolla, mitä ajatuksia Gayn kokoelma lopulta herättää. Voi olla, että hieman ristiriitaisia, mutta tällä hetkellä olen kuitenkin positiivisella fiiliksellä.

   Poista
 3. Hyvin mennyt maratooni sinulla 😊 Itsekkin yritin lukumaratonin aikana lukiessani keskittyä vain siihen. Oma suoritukseni jäi tuloksellisesti kehnoksi,mutta siitä jäi hyvä mieli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se määrä onneksi ole pääasia, vaan se, että on hyvä fiilis ja tulee luettua edes jotain :) Minulla sivumäärää nosti reippaasti sarjakuvat, jotka ovat nopeita luettavia. Ilman niitä ei sivumäärä olisi ollut lähellekään tuota mitä nyt oli.

   Poista
 4. Hyvän sivumäärän sait luettua! :) Ja kuten itsekin sanot, tärkeintä on, että maratonista jää hyvä fiilis. Minusta näiden maratonien parasta antia on lukemisen muuttuminen yhteisölliseksi, kun samalla voi seurata muiden etenemistä.^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väkinäinen fiilis olisi ollut ikävää, joten kiva, että hyvä mieli säilyi läpi koko maratonin! Yhteisöllisyyskin oli tässä tosi kiva juttu. Oli kiva seurata muiden etenemistä blogeissa ja muualla somessa :)

   Poista
 5. Hyvin sait sinäkin luettua! Tämä oli kyllä hauska haaste itselle, kerrankin kun oikein erikseen antoi luvan syventyä koko päivän vain lukemiseen, tuli sitä oikeasti myös tehtyä. Yleensä viikoloppuisin vaivaa aina sellainen epämääräinen "pitää saada aikaiseksi asioita" -olo, mutta nyt kun orientoitui tähän, sain sekä luettua enemmän kuin aikoihin että aikaiseksi niin pyykinpesusta itsetehtyihin mehuihin, haha. Joskus sitä kaipaa ihan vain pysähtymistä huomatakseen mitä oikeasti haluaa tehdä, ja se oli itselleni sivumääriäkin suurempi onnistuminen tässä puuhassa. Ehdottomasti mukaan toistekin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulos on enemmän kuin tyydyttävä, kun päämäärät olivat samat kuin sinullakin: raivata aikaa lukemiselle ja yrittää vain keskittyä siihen. Huomasin heti tänään, kun oli muutakin puuhaa, ettei lukeminen enää edennyt niin hyvin. Eilisiltana taas oli niin lukufiilis! Ihanaa, että sinäkin onnistuit :)

   Poista
 6. Kuulostaa siltä, että maraton on täyttänyt tarkoituksensa kaikin puolin. Minäkin odotan tuota Gayn esseekokoelmaa kirjastosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, maraton sujui todella mallikkaasti! :)

   Poista
 7. New Deal näyttää houkuttelevalta, meni lukulistalle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli kiva sarjakuva. Ei mikään kovin erikoinen, mutta esimerkiksi loppu onnistui yllättämään :)

   Poista
 8. Kiva että tykkäsit Paper Girlsistä! Minullakin postaus siitä odottaisi vain kirjoittajaansa, kunhan ehtisi. Joskus en jaksa kaikista sarjakuvista kirjoittaa blogiin, mutta tästä haluaa sanoa edes jotain :) Odotan jo kovasti seuraavaa maratonia, pari sarjakuvaa jo houkuttelee mutta säästelen niitä sinne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen yleensä aina kirjoittanut tunnollisesti kaikista lukemistani sarjakuvista, mutta keväällä jäi yksi Fables-sarjakuva väliin, kun oli paljon muutakin postailtavaa, ja arvaa, muistanko siitä enää juuri mitään :D No ehkä ujutan sen samaan postaukseen seuraavan lukemani Fablesin kanssa, vaikka aika juonen tasolle sen käsittely tuleekin jäämään!

   En vielä tiedä, osallistunko seuraavalla maratonille. Vähän houkuttaisi, mutta se niin riippuu siitä, millaiset fiilikset sinä viikonloppuna sattuu olemaan. En uskalla ilmoittautua ennen kuin vasta lähempänä. Varmasti kuitenkin seuraan muiden maratoneja!

   Poista
 9. Paper Girls kyllä kiinnostaa minua! Pitääpä lukaista kunhan löydän aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina löytyy aikaa yhdelle Paper Girlsille! :D

   Poista