24.6.2017

Jonathan Case: The New Deal


Jonathan Casen sarjakuva The New Deal on ollut minulla lainassa jo pitkään. Muistaakseni varasin sen jo yli vuosi sitten kirjastosta, kun se oli vasta hankinnassa, ja hankintakin venyi melkein vuoden mittaiseksi. Kun sain sarjakuvan lopulta käsiini, en sitten lukenutkaan sitä vasta kuin viime viikonlopun lukumaratonilla. Tyypillistä. Mutta sarjis oli mitä mainioin lukumaratonille – nopeatempoinen, vauhdikas ja mukavaa luettavaa.

The New Deal kertoo 1930-luvun lama-ajan New Yorkista, mikä ei paina ikonisen Waldorf Astoria -hotellin asiakaskunnan mieliä. Hotellissa työskentelevien ihmisten taskuissa se kuitenkin tuntuu. Kun salaperäinen Nina Booth saapuu hotelliin laukkuineen ja lintuhäkkeineen, hotellissa kantajana ja palvelijana työskentelevät Frank ja Theresa joutuvat keskelle outoja varkauksia, jotka he haluavat selvittää.


The New Deal ei ole juonellisesti mitenkään erikoinen sarjakuva. Loppuratkaisu on tosin sellainen, jota en osannut odottaa ja se yllätti nimenomaan positiivisesti, vaikka tulikin aika nopeasti. Muuten tapahtumat eivät ole kovinkaan yllättäviä, vaan melkeinpä ennalta-arvattavia. Tapahtumat myös etenevät nopeasti, mikä oli toisaalta ihan kiva asia etenkin lukumaratonilla, mutta toisaalta en olisi pahastunut, vaikka tarina olisi ollut muutaman sivun pidempikin. Pidin suuresti etenkin siitä, miten sarjakuva käsitteli luokka- ja rotukysymyksiä, vaikkei niissä päästykään kovin syvälliseen analyysiin. Hotellin palvelijoiden ja asukkaiden välinen hierarkia on kuvattu tarinassa kiinnostavasti.

Casen piirustusjälki on kaunista katseltavaa. Minua ei haitannut, vaikka sarjakuva on kauttaaltaan mustan, valkoisen ja sinisen sävyinen, se pikemminkin tekee siihen vanhan ajan tuntua, mutta en voi lakata miettimästä, miten hienosti kannen herkulliset värit olisivat myös sopineet siihen. Pääasia kuitenkin, että piirustusjälki on miellyttävää ja sillä on tavoitettu hyvin 1930-luvun hotellimiljöö.

En muuten tiedä, onko tälle tulossa jatkoa vai ei. Samojen päähenkilöiden elämä kiinnostaisi kyllä minua vielä, joten toivotaan parasta.

43. Kirja, jonka lukemista olet suunnitellut pidempään / Helmet-lukuhaaste 2017

––

Jonathan Case: The New Deal
Dark Horse 2015, 107 s.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti