26.6.2017

Brian K. Vaughan & Cliff Chiang: Paper Girls 1


En suuresti innostunut viime vuonna lukemastani Saga-sarjakuvan avausosasta enkä tiedä, aionko jatkaa sen lukemista. Sagan kirjoittajan Brian K. Vaughanin toinen sarjakuva Paper Girls kuitenkin iski ja sai välittömästi janoamaan lisää.

Paper Girls kertoo neljästä lehtiä jakavasta 12-vuotiaasta tytöstä 1980-luvun loppupuolen Amerikassa. On aikainen Halloweenin jälkeinen aamu eikä kaikki vaikuta olevan ihan kohdallaan: kaupungissa tapahtuu kummallisia asioita. Keitä esimerkiksi ovat kaduilla hiippailevat mustiin pukeutuneet tyypit, jotka varastavat tyttöjen radiopuhelimen? Mikä ihmeen laite löytyy erään rakennuksen kellarista? Tytöt saavat vastaansa kaikkien aikojen uutisjutun.

Paper Girls -sarjakuvalla on selkeästi haettu samanlaista nostalgian tunnetta kuin vaikkapa ihanalla Stranger Things -tv-sarjalla. Minuun nostalgia ei luonnollisesti toiminut, sillä olen syntynyt vasta 1980-luvun lopulla, mutta molemmissa aikakauden tunnelma on tavoitettu mielestäni hyvin. Molemmat sisältävät lisäksi yliluonnollisia elementtejä, joten ne eivät jää pelkäksi aikakauden fiilistelyksi.


En keksi Paper Girlsin avausosasta juurikaan moitittavaa. Päähenkilöt ovat ihania, kovia, itsenäisiä tyttöjä. Juoni etenee sutjakasti, tarina kiinnostaa ja jää tietysti sellaiseen kohtaan, että haluaisin heti lukea kakkososan. Cliff Chiangin kynänjälki on hienoa ja yksityiskohtaista, samoin Matthew Wilsonin väritys. Itse asiassa värimaailma on todella huikea, kauniin sinisen ja violetin sävyinen. No, voisin toki valittaa hieman siitä, miten tytöt eivät ehkä vaikuta 12-vuotiailta, vaan aika paljonkin vanhemmilta, mutta ei se oikeasti häirinnyt. On hienoa nähdä sarjakuvassa näin vahvoja tyttöhahmoja.

21. Sankaritarina / Helmet-lukuhaaste 2017

––

Brian K. Vaughan & Cliff Chiang: Paper Girls 1
Image Comics 2016, 144 s.

6 kommenttia :

 1. Haha just aiemmin illalla kirjoitin tästä postauksen valmiiksi, ja aika paljon samoja asioita kirjoittelin :D vaan kiva että tykkäsit, minäkin pidin! Varsinkin juuri tuo kynänjälki ja väritys, ai että!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa, hauskaa, että olimme samaa mieltä! En tiedä, onko mulla jo nyt enemmän ikävä itse tarinaa vai sarjakuvan visuaalista ilmettä :D Onneksi kakkososa on jo olemassa (täytyy tehdä kirjastoon hankintapyyntö!) ja kolmaskin tulee kai syksyllä.

   Poista
 2. Voi ei, ja minä kun tipahdin Sagaan auttamattomasti jo avausosassa. Sarja on vieläpä pitänyt tasonsa sen jälkeen kiitettävästi seitsemänteen osaan saakka. Odotan innolla jatkoa. Paper Girlsin vol. 1 on hyvä avaus, mutta pidin kakkososasta enemmän ja jatkolta on hyvä odottaa edelleen korkeaa tasoa. Pidän enemmän Fiona Staplesin Saga-kuvituksesta kuin Chiangin Paper Girlsin, mutta jälkimmäinenkin on onnistunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että Saga on pysynyt kiinnostavana. Never say never, voihan olla, että vielä jatkan sen parissa. Avausosan perusteella kun ei ehkä kannattaisi vielä tuomita! Mutta koska pidin tästä Paper Girlsistä niin paljon, on vielä kivempi kuulla, että pidit kakkososasta enemmän. Minun täytyy tehdä siitä hankintapyyntö kirjastoon.

   Poista
 3. Saga ei ollut minunkaan makuuni, jätin ekan osan kesken. Oli vähän liian roisi ja outo minulle. Mutta tämä Paper girls kiinnostaa. Pitääpä tutkia löytyykö Oulun kirjastosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paper Girls on myös vähän outo, mutta Saga on minusta oudompi :) Ja löytyy Oulusta, kunhan ensin palautan sen takaisin kirjastoon :D

   Poista