Type and press Enter.

Brian K. Vaughan & Cliff Chiang: Paper Girls 1

En suuresti innos­tunut viime vuonna lukemastani Saga-sarja­kuvan avaus­osasta enkä tiedä, aionko jatkaa sen lukemista. Sagan kirjoit­tajan Brian K. Vaughanin toinen sarjakuva Paper Girls kuitenkin iski ja sai välit­tö­mästi janoamaan lisää.
Paper Girls kertoo neljästä lehtiä jakavasta 12-vuoti­aasta tytöstä 1980-luvun loppu­puolen Ameri­kassa. On aikainen Halloweenin jälkeinen aamu eikä kaikki vaikuta olevan ihan kohdallaan: kaupun­gissa tapahtuu kummal­lisia asioita. Keitä esimer­kiksi ovat kaduilla hiippai­levat mustiin pukeu­tuneet tyypit, jotka varas­tavat tyttöjen radio­pu­he­limen? Mikä ihmeen laite löytyy erään raken­nuksen kella­rista? Tytöt saavat vastaansa kaikkien aikojen uutis­jutun.
Paper Girls -sarja­ku­valla on selkeästi haettu saman­laista nostalgian tunnetta kuin vaikkapa ihanalla Stranger Things -tv-sarjalla. Minuun nostalgia ei luonnol­li­sesti toiminut, sillä olen syntynyt vasta 1980-luvun lopulla, mutta molem­missa aikakauden tunnelma on tavoi­tettu mielestäni hyvin. Molemmat sisäl­tävät lisäksi yliluon­nol­lisia elementtejä, joten ne eivät jää pelkäksi aikakauden fiilis­te­lyksi.
En keksi Paper Girlsin avaus­osasta juurikaan moitit­tavaa. Päähen­kilöt ovat ihania, kovia, itsenäisiä tyttöjä. Juoni etenee sutja­kasti, tarina kiinnostaa ja jää tietysti sellaiseen kohtaan, että haluaisin heti lukea kakkososan. Cliff Chiangin kynän­jälki on hienoa ja yksityis­koh­taista, samoin Matthew Wilsonin väritys. Itse asiassa värimaailma on todella huikea, kauniin sinisen ja violetin sävyinen. No, voisin toki valittaa hieman siitä, miten tytöt eivät ehkä vaikuta 12-vuotiailta, vaan aika paljonkin vanhem­milta, mutta ei se oikeasti häirinnyt. On hienoa nähdä sarja­ku­vassa näin vahvoja tyttö­hahmoja.
21. Sanka­ri­tarina / Helmet-lukuhaaste 2017
––
Brian K. Vaughan & Cliff Chiang: Paper Girls 1
Image Comics 2016, 144 s.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

6 comments

  1. Haha just aiemmin illalla kirjoitin tästä postauksen valmiiksi, ja aika paljon samoja asioita kirjoit­telin :D vaan kiva että tykkäsit, minäkin pidin! Varsinkin juuri tuo kynän­jälki ja väritys, ai että!

    1. Haa, hauskaa, että olimme samaa mieltä! En tiedä, onko mulla jo nyt enemmän ikävä itse tarinaa vai sarja­kuvan visuaa­lista ilmettä :D Onneksi kakkososa on jo olemassa (täytyy tehdä kirjastoon hankin­ta­pyyntö!) ja kolmaskin tulee kai syksyllä.

  2. Voi ei, ja minä kun tipahdin Sagaan autta­mat­to­masti jo avaus­osassa. Sarja on vieläpä pitänyt tasonsa sen jälkeen kiitet­tä­västi seitse­mänteen osaan saakka. Odotan innolla jatkoa. Paper Girlsin vol. 1 on hyvä avaus, mutta pidin kakkos­osasta enemmän ja jatkolta on hyvä odottaa edelleen korkeaa tasoa. Pidän enemmän Fiona Staplesin Saga-kuvituk­sesta kuin Chiangin Paper Girlsin, mutta jälkim­mäi­nenkin on onnis­tunut.

    1. Kiva kuulla, että Saga on pysynyt kiinnos­tavana. Never say never, voihan olla, että vielä jatkan sen parissa. Avausosan perus­teella kun ei ehkä kannat­taisi vielä tuomita! Mutta koska pidin tästä Paper Girlsistä niin paljon, on vielä kivempi kuulla, että pidit kakkos­osasta enemmän. Minun täytyy tehdä siitä hankin­ta­pyyntö kirjastoon.

  3. Saga ei ollut minunkaan makuuni, jätin ekan osan kesken. Oli vähän liian roisi ja outo minulle. Mutta tämä Paper girls kiinnostaa. Pitääpä tutkia löytyykö Oulun kirjas­tosta.

    1. Paper Girls on myös vähän outo, mutta Saga on minusta oudompi :) Ja löytyy Oulusta, kunhan ensin palautan sen takaisin kirjastoon :D