21.5.2017

Syksyn 2017 uudet kirjat

Kun kevät on oikeastaan vasta alkamassa täällä pohjoisemmassa Suomessa (kymmenen lämpöastetta ja auringonpaiste on ollut jo saavutus), tuntuu hieman hassulta kääntää katse jo syksyn kirjoihin. Suurten ja useiden pientenkin kustantamojen syyskatalogit on jo kuitenkin julkaistu, joten niin se vain on, kirjakevät kääntyy kohti loppuaan ja on pian uuden kauden ja uusien kirjojen aika. Tässä valitsemani tärpit ensi syksyn kirjoista, kustantamoittain järjestettynä:

Art House

Roald Dahl: Himo – Kertomuksia haluista ja pakkomielteistä (marraskuu)
Nyrjähtäneitä novelleja aikuisille. Kymmenen tarinaa kieroutuneesta rakkaudesta, himosta ja halusta.

Atena


Jussi Huhtala: Ukkosenjohdatin (elokuu)
Nelikymppisen Eeron elämässä myrskyää, kun tyttöystävä jättää hänet, vanha ystävä kuolee eikä töissäkään mene hyvin. Sitten hän rakastuu erikoiseen kirjastonhoitaja Anniin. Terävä, woodyallenmainen esikoisromaani.

Perttu Immonen: Suomen rahvaan historia – Kolmen suvun elämää keskiajalta 1800-luvulle (elokuu)
Teos, jossa tarkastellaan kolmen suomalaisen suvun ja tavallisen kansan historian vaiheita aina 1400-luvulta 1800-luvun alkuun.

Miikka Voutilainen: Nälän vuodet – Nälänhätien historiaa (syyskuu)
Nälänhätien historiaa aina korkeakulttuureista Suomen punavankileireihin ja 1980-luvun Live Aidiin asti.

Aula & Co

Lucia Berlin: Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia (syyskuu)
Aiemmin vain pienen piirin arvostaman Berlinin kokoelma tavallisesta amerikkalaisesta elämästä kertovia rosoisia novelleja.


Ane Riel: Pihka (syyskuu)
Liv asuu isänsä ja äitinsä kanssa pienessä saaressa. Äiti on niin lihava, ettei pääse ulos makuuhuoneesta. Isä kerää romua, murhaa oman äitinsä ja antaa Livin äidin tukehtua kuoliaaksi. Kaunis kertomus rakkaudesta, uskollisuudesta ja huolenpidosta.

Bazar


Eowyn Ivey: Maailman kirkkaalle laidalle (elokuu)
1880-luvulle sijoittuva romaani, jossa everstiluutnantti Allen Forrester ja hänen vaimonsa Sophie joutuvat vuodeksi eroon toisistaan, kun Allen määrätään johtamaan retkikunta Alaskan Wolverinejoen yläjuoksulle. Lumilapsen kirjoittajan uusi romaani!

Yuval Noah Harari: Homo Deus – Huomisen lyhyt historia (syyskuu)
Mitkä ovat ihmiskunnan seuraavat askeleet? Minkälaista roolia esimerkiksi teknologia näyttelee tulevaisuudessa tai miten voimme suojella itseämme ja planeettamme tuholta? Jatkoa teokselle Sapiens – Ihmisen lyhyt historia.

Gummerus


Selja Ahava: Ennen kuin mieheni katoaa (elokuu)
Nainen haluaa merkitä muistiin miehensä, ennen kuin tämä katoaa. Häntä on päivä päivältä vähemmän, tuleva ja mennyt romahtavat tuntemattomaan, kuin maailman laidalta tipahtava laiva. Tarina todellisuuden odottamattomasta luonteesta ja kipeästä luopumisesta.

Anni Kytömäki: Kivitasku (elokuu)
Runsas sukupolviromaani kolmesta eri ajassa elävästä ihmisestä sekä mielen ja ruumiin vapaudesta.


Nathan Hill: Nix (elokuu)
Pojan tutkimusmatka äitinsä salattuun menneisyyteen. Terävää huumoria, tinkimätöntä lempeyttä, suuri amerikkalainen romaani.


Eka Kurniawan: Kauneus on kirous (elokuu)
Indonesialainen prostituoitu synnyttää jälleen yhden tyttären maailmaan, joka kohtelee tyttöjä huonosti, ja kietoo itsensä käärinliinaan odottamaan kuolemaa. Parinkymmenen vuoden päästä hän nousee haudastaan, mutta maailma on yhä armottomampi. Maagista realismia ja Indonesian historiaa.

Into


Saara Henriksson: Syyskuun jumalat (elokuu)
Amerikkalainen Paul Herzog muuttaa Budapestiin työskennelläkseen siellä yliopisto-opettajana. Mutta kaupungissa on jotain outoa: kadun nimet vaihtuvat yön aikana, kotitalon kerrosten määrä vaihtelee, raitiovaunureitti päättyy seinään. Syyskuun jumalien kokouksessa Paulille lopulta valkenee, mitä tapahtuu.

Kyung-sook Shin: Jään luoksesi (lokakuu)
Jung Yoon saa kuulla, että hänen entinen kirjallisuuden professorinsa tekee kuolemaa. Uutisen myötä Yoon joutuu palaamaan nuoruusvuosiinsa ja niiden hienoihin, mutta myös kipeisiin muistoihin.

Like

Rosa Liksom: Everstinna – erään ajan anatomia (syyskuu)
Yhden yön romaani, sisäinen monologi. Romaani Suomesta, joka elää Neuvostoliiton ja natsi-Saksan välissä, sekä perhehelvetistä.

Otava


Kjell Westö: Rikinkeltainen taivas (elokuu)
Ystävyyttä, intohimoa ja aikuiseksi kasvamista – kolmen sukupolven kuvaus 1960-luvulta tähän päivään.


Sadie Jones: Kutsumattomat vieraat (elokuu)
Sternen perhe viettää tytär Emeraldin syntymäpäiviä upeassa kartanossaan, kun lähistöllä sattuu junaonnettomuus. Kartano määrätään majoittamaan onnettomuudesta selviytyneitä – mutta keitä he oikein ovat?

Johanna Holmström: Sielujen saari (syyskuu)
Tarina kahdesta synkkämaineiselle Sielujen saarelle suljettavasta naisesta. Romaani naisen osasta sekä terveyden ja hulluuden rajasta.

S&S


Annastiina Storm: Me täytytään valosta (elokuu)
Esikoisromaani omaksi itseksi kasvamisesta ja pelon ylittämisestä sekä ihmisistä, jotka eivät kohtaa.

Siltala

Lauri Mäkinen: 50/50 (syyskuu)
Jatkosodan aikaan sijoittuva romaani, joka on sekä mysteeri että vaikuttava tarina ihmiskohtaloista. Erilaista jännityskirjallisuutta.

Tammi


Don DeLillo: Nolla kelviniä (elokuu)
Jeffrey Lockhart on tullut hyvästelemään äitipuolensa Artisin, sillä tämä on vakavasti sairas. Artis on päättänyt luovuttaa ruumiinsa miehensä rahoittamalle tutkimuslaitokselle, joka säilöö ruumiita odottamaan tulevaisuutta, jolloin ne voitaisiin parantaa ja herättää jälleen henkiin. Satiiri elämästä ja kuolemasta.

Teos


Pertti Lassila: Kesän kerran mentyä (kesäkuu)
Romaani sukupolvista ja sukupuolien eroista, rakkaudesta ja kesäisestä Hangosta ennen sodan syttymistä.

Johan Bargum: Lyhykäisiä (kesäkuu)
Parinkymmenen rivin tai muutaman sivun mittaisia tekstejä luopumisesta, erilaisista aluista ja käännekohdista, kokonaisista elämänkohtaloista.

Marjo Niemi: Kaikkien menetysten äiti (elokuu)
Nainen päätyy työvuoronsa jälkeen pimeälle näyttämölle, jonka ainoa valaistu kohde on hänen äitinsä ruumis. Seuraa vimmainen monologi äidille. Sukupolvien hiljaisuudet ja syyllisyyden kokemukset saavat romaanissa puitteensa.

WSOY


Marianna Kurtto: Tristania (elokuu)
Romaani 264 asukkaan tulivuorisaaresta keskellä Atlantin valtamerta ja siitä, kun saaren tulivuori purkautuu.

Elena Ferrante: Hylkäämisen päivät (syyskuu)
Psykologisesti tarkka, naisen näkökulmasta kuvattu romaani eroamisesta ja sen aiheuttamista tunteista: katkeruudesta, epätoivosta, psyyken hajoamisesta.


J. R. R. Tolkien: Hobitti (syyskuu)
Tove Janssonin kuvittama fantasiaseikkailu Hobitti uutena painoksena!

––

Mitä tulee kaikista kiinnostavimpiin uusiin kirjoihin, syksy ei vaikuta aivan yhtä tiiviiltä kuin kevät oli, vaikka näitäkin tärppejä lukiessa saisi vierähtämään tovin jos toisenkin. Kotimaisten kirjojen osuus on jälleen erityisen suuri kiinnostavien käännöskirjojen määrän jäädessä vain reiluun kymmeneen. Käännöskirjoissa on kuitenkin todella upean oloisia helmiä, kuten Berlinin, Iveyn, Hillin, Kurniawanin, DeLillon ja Ferranten kirjat. Listaa koostaessani kiinnitin huomioni siihen, että syksyn kirjat tunnutaan julkaistavan aina vain aikaisemmin ja aikaisemmin, näistäkin suurin osa tulee jo elo- ja syyskuussa, eli osa siis käytännössä jo kesällä. Kirjasuma siis tiedossa!

Mitä syksyn kirjoja te odotatte eniten?

17 kommenttia :

 1. Näistä olen laittanut merkille Nathan Hillin ja Eka Kurniawanin. Tulee hyvä kesä/syksy. (: Varsinkin syyskuulle julkaistaan auttamattoman monta kiinnostavaa kirjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elo- ja syyskuussa tulee kiire, niin monta mielenkiintoista kirjaa tulossa :) No, ehtiipähän lukea niitä sitten koko loppusyksyn ja talven.

   Poista
 2. Voi miten kaunis tuo Tove Janssonin kuvitus on, haluan kirjan itselleni ;)
  On niin hyviä kirjoja tiedossa, että milloin ne kaikki ehtii lukemaan <3
  Iweyn kirjaa odotan eniten, Ahavaa, Kyung-Sook ja Jones.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eowyn Iveyn kirjaa odotan eniten <3

   Poista
  2. Hobitin kansi on aivan ihana, kirjan muukin kuvitus toki mitä olen sitä nähnyt! Ainakin muutamaa samaa siis odotamme. Olin malttamaton ja hankin Iveyn uutuuden hyllyyni jo jokin aika sitten alkukielisenä. Senkin sivuilla on muuten kuvia, näyttää hienolta.

   Poista
 3. En vielä tiedä, mutta kun luin postauksesi, niin Don DeLilloa rupesin odottamaan. Oli tuossa muitakin, kuten esim. tuo Nathan Hillin kirja, Westö jne.

  Sadie Jonesilta näemmä on tulossa lisää. Tämä kyseinen kirja on hänen tuotannossaan se, josta olen pitänyt vähiten. Ehkä seuraavaksi sitten saadaan Small wars, joka on ihan eri luokkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole lukenut vielä yhtäkään DeLillon kirjaa, mutta kiinnostaisi tosi kovasti.

   Sadie Jonesia en myöskään ole lukenut. Kutsumattomat vieraat ei siis liene paras kirja aloittaa hänen tuotantoonsa tutustuminen?

   Poista
 4. Ahavan kirjaa odotan eniten. Vaikuttaa mielenkiintoiselta ja vaikutuin kirjasta Taivaalta tippuvat asiat .Tuo Hobitti on myös saatava ihan Toven takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, Taivaalta tippuvat asiat on tosi hieno kirja, joten Ahavan uusin kiinnostaa kovasti täälläkin. Sillä on vieläpä hieno kansikin! Toven kuvittama Hobitti vaikuttaa aivan ihanalta, huippua, että siitä otetaan uusi painos.

   Poista
 5. Hauskaa, kuinka erilaisia kirjoja odotamme! Ja hyvä niin! :) Mulla listalla noista ainoastaan Sadie Jones ja Ferrante <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikkaisin, että sinun listallasi on paljon dekkareita ja jännäreitä! :) Minulla pisti silmään siitä genrestä lähinnä tuo Ane Rielin Pihka (voitti viime vuoden Lasiavain-palkinnon), joka vaikuttaa todella hyytävältä.

   Poista
 6. Kiva listaus! Tämän innoittamana täytyy mennä itsekin tutkailemaan paremmin syksyn tarjontaa. Näistä eniten kiinnostaa Dahl ja Ahava, ja muistaakseni Murakamilta olisi tulossa uusi suomennos, se täytyy tottakai lukea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katalogeja selaillessa saakin ajan hyvin kulumaan, mutta on se vain ihanaa katsoa, mitä kiinnostavaa on taas luvassa! Joo, olin näkevinäni uuden Murakamin Tammen katalogissa, se lienee monen listalla :)

   Poista
 7. Oh, itse vasta nyt tajusin selata tulevan syksyn katalogit. Paljon samoja löysin, mutta myös hieman muita. Pitääkin koota niistä järkevä bloggaus. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulenpa katsomaan mitä samoja odotamme :)

   Poista
 8. Oi, Tove Janssonin kuvittama Hobitti!

  VastaaPoista