Type and press Enter.

Pulitzer Prize for Fiction 2017: voittaja ja finalistit

Eilen illalla Suomeen aikaan julis­tettiin tämän­vuo­tinen kauno­kir­jal­li­suuden Pulitzer-palkinnon voittaja. Jo vuodesta 1918 jaettu palkinto voidaan myöntää edellis­vuoden aikana julkais­tulle yhdys­val­ta­lai­selle kauno­kir­jal­li­selle teokselle, jonka olisi hyvä kuvata jollakin tavalla amerik­ka­laista elämää. Voittajan ohella on vuodesta 1980 lähtien ollut tapana julkistaa muutkin finalistit, joita on yleensä ollut kaksi – niin myös tänä vuonna.
Vuoden 2017 kauno­kir­jal­li­suuden Pulitzerin sai:
Colson Whitehead: The Underground Railroad
Edes hieman amerik­ka­laista kirjal­li­suutta viime vuonna seuran­neille voittaja ei varmasti ole suuri yllätys. Pulitzer-raati kehuu teosta realismia ja allegoriaa yhdis­tä­väksi, orjuuden väkival­tai­suutta puhut­te­le­vasti kuvaa­vaksi romaa­niksi.
Kaksi muuta finalistia olivat:
Adam Haslett: Imagine Me Gone
Sukuro­maani, jonka keskiössä ovat mielen­ter­vey­son­gelmat sekä elämän ilot ja surut.
C. E. Morgan: The Sport of Kings
Uskalias romaani historian paino­las­tista, rotujen välisyy­destä ja rasis­mista.
Myös molemmat finalistit ovat minulle tuttuja kirjoja. Morganin teos on ehdolla Baileys-palkinnon saajaksi ja Haslettin romaani oli viime vuoden National Book Award -ehdokas. Jälkim­mäisen palkinnon voitti muuten White­headin The Underground Railroad eli nyt tuli sitten toisen suuren kirjal­li­suus­pal­kinnon voitto. Haslettin romaani on minusta finalis­teista kiinnos­ta­vampi, ehkä jopa voitta­jaakin kiinnos­ta­vampi! Ainakin tällä hetkellä lukisin sen ennen White­headin teosta.
Mitäs mietteitä voittaja ja finalistit teissä herät­tävät? Täältä löydät vielä kaikkien Pulitzer-palkinnon katego­rioiden voittajat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

8 comments

 1. Eikun suomen­nosta odotte­lemaan :)

  1. Jos The Underground Railroa­dista ei muutaman vuoden sisällä tule suomen­nosta, olen todella ihmeissäni!

 2. Kaikki kiinnos­tavia, lisäsin loput­to­malle lukulis­talle. Nämä samat rankat aiheet, orjuus ja mielen­terveys, ovat olleet toistuvia teemoja viime aikoina lukemissani kirjoissa. Täytyy hengähtää välillä ennen kuin jaksaa taas tarttua näihin teemoihin.

  1. Finalis­teissa oli tänä vuonna kieltä­mättä varsin rankat, mutta tärkeät teemat. Kannattaa varmasti pitää vähän taukoa ja lukea välillä jotain ihan muuta!

 3. Kiinnos­tavan kuuloisia ovat nämä kaikki. On kyllä hienoa, että kerrot näistä kirlpai­luista, sillä en pysyisi näistä yhtään kärryillä ilman raport­tejasi.

  1. Kiva, että näistä on iloa myös sinulle :) Arvaa, tekisikö mieli rapor­toida vielä monista muistakin mielen­kiin­toi­sista palkin­noista, mutta aika vain ei riitä kaikkiin!

 4. The Underground Railroad oil järkyt­tävän jännittävä (siis sellainen ei voi laskea hetkek­sikään ja tulee myös uniin) kirja. Tietenkin pitäisi kehua kirjaa muutenkin – olihan se hienosti kirjoi­tettu. Juoni jäi kuitenkin erityi­sesti mieleen: kirja on todella eloku­val­linen, juoni­ve­toinen siis, ja siinä harvi­naisen onnis­tunut. Tykkäsin!

  1. Huh, kuulostaa todella hurjalta! Ja varmasti kirjasta tehdään vielä elokuva. Kunhan minulla tässä kiireet helpot­tavat ja saan purettua kirjas­to­lai­nojen pinoa pienem­mäksi, luen sen itsekin!