11.4.2017

Pulitzer Prize for Fiction 2017: voittaja ja finalistit


Eilen illalla Suomeen aikaan julistettiin tämänvuotinen kaunokirjallisuuden Pulitzer-palkinnon voittaja. Jo vuodesta 1918 jaettu palkinto voidaan myöntää edellisvuoden aikana julkaistulle yhdysvaltalaiselle kaunokirjalliselle teokselle, jonka olisi hyvä kuvata jollakin tavalla amerikkalaista elämää. Voittajan ohella on vuodesta 1980 lähtien ollut tapana julkistaa muutkin finalistit, joita on yleensä ollut kaksi – niin myös tänä vuonna.

Vuoden 2017 kaunokirjallisuuden Pulitzerin sai:


Colson Whitehead: The Underground Railroad

Edes hieman amerikkalaista kirjallisuutta viime vuonna seuranneille voittaja ei varmasti ole suuri yllätys. Pulitzer-raati kehuu teosta realismia ja allegoriaa yhdistäväksi, orjuuden väkivaltaisuutta puhuttelevasti kuvaavaksi romaaniksi.

Kaksi muuta finalistia olivat:


Adam Haslett: Imagine Me Gone

Sukuromaani, jonka keskiössä ovat mielenterveysongelmat sekä elämän ilot ja surut.


C. E. Morgan: The Sport of Kings

Uskalias romaani historian painolastista, rotujen välisyydestä ja rasismista.

Myös molemmat finalistit ovat minulle tuttuja kirjoja. Morganin teos on ehdolla Baileys-palkinnon saajaksi ja Haslettin romaani oli viime vuoden National Book Award -ehdokas. Jälkimmäisen palkinnon voitti muuten Whiteheadin The Underground Railroad eli nyt tuli sitten toisen suuren kirjallisuuspalkinnon voitto. Haslettin romaani on minusta finalisteista kiinnostavampi, ehkä jopa voittajaakin kiinnostavampi! Ainakin tällä hetkellä lukisin sen ennen Whiteheadin teosta.

Mitäs mietteitä voittaja ja finalistit teissä herättävät? Täältä löydät vielä kaikkien Pulitzer-palkinnon kategorioiden voittajat.

8 kommenttia :

 1. Eikun suomennosta odottelemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos The Underground Railroadista ei muutaman vuoden sisällä tule suomennosta, olen todella ihmeissäni!

   Poista
 2. Kaikki kiinnostavia, lisäsin loputtomalle lukulistalle. Nämä samat rankat aiheet, orjuus ja mielenterveys, ovat olleet toistuvia teemoja viime aikoina lukemissani kirjoissa. Täytyy hengähtää välillä ennen kuin jaksaa taas tarttua näihin teemoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Finalisteissa oli tänä vuonna kieltämättä varsin rankat, mutta tärkeät teemat. Kannattaa varmasti pitää vähän taukoa ja lukea välillä jotain ihan muuta!

   Poista
 3. Kiinnostavan kuuloisia ovat nämä kaikki. On kyllä hienoa, että kerrot näistä kirlpailuista, sillä en pysyisi näistä yhtään kärryillä ilman raporttejasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että näistä on iloa myös sinulle :) Arvaa, tekisikö mieli raportoida vielä monista muistakin mielenkiintoisista palkinnoista, mutta aika vain ei riitä kaikkiin!

   Poista
 4. The Underground Railroad oil järkyttävän jännittävä (siis sellainen ei voi laskea hetkeksikään ja tulee myös uniin) kirja. Tietenkin pitäisi kehua kirjaa muutenkin – olihan se hienosti kirjoitettu. Juoni jäi kuitenkin erityisesti mieleen: kirja on todella elokuvallinen, juonivetoinen siis, ja siinä harvinaisen onnistunut. Tykkäsin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, kuulostaa todella hurjalta! Ja varmasti kirjasta tehdään vielä elokuva. Kunhan minulla tässä kiireet helpottavat ja saan purettua kirjastolainojen pinoa pienemmäksi, luen sen itsekin!

   Poista