Type and press Enter.

Inter­na­tional Dublin Literary Award 2017: lyhyt­lista

Inter­na­tional Dublin Literary Awardin huikea 147 ehdokkaan pitkä­lista, jonka koostivat kirjastot ympäri maailman, on nyt kutis­tunut tuoma­riston valit­se­maksi kymmenen ehdokkaan lyhyt­lis­taksi. Eipä käy kateeksi, varmasti vaikea tehtävä valita pitkälle yli sadasta kirjasta vain kymmenen parasta.
Käytän­nössä mukana on vuonna 2015 englan­niksi julkaistuja kirjoja, eli osa kirjoista voi olla melko tuttuja tai jopa käännetty suomek­sikin. Se on kieltä­mättä tämän palkinnon hyvä puoli, tietää ehkä jopa mistä kirjoista on puhe, mutta onneksi mukana on aina ihan uusiakin tutta­vuuksia.
Tänä vuonna pitkä­lis­talla oli mukana jopa kaksi suoma­laisen kirjai­lijan kirjaa, Sofi Oksasen When the Doves Disap­peared (Kun kyyhkyset katosivat, 2012) ja Philip Teirin The Winter War (Talvisota : avioliit­to­ro­maani, 2013), mutta valitet­ta­vasti kumpikaan ei päässyt lyhyt­lis­talle. Sen sijaan valituksi tulivat seuraavat kymmenen teosta:
José Eduardo Agualusa: A General Theory of Oblivion
Portu­ga­lista kääntänyt Daniel Hahn
Angolan historia avautuu asuntoonsa 30 vuodeksi linnot­tau­tuvan naisen kautta.
Mia Couto: Confession of the Lioness
Portu­ga­lista kääntänyt David Brookshaw
Tarina mosam­bi­ki­lai­sesta kylästä, jossa aavemaiset naaras­lei­jonat alkavat saalistaa kylän naisia.
Anne Enright: The Green Road
Tarina irlan­ti­lai­sesta perheestä, jonka jäsenten suhteet toisiinsa ovat jännit­teiset. Sitten perheenpää, äiti Rosaleen, päättää myydä talon, jossa he kaikki ovat asuneet.
Tanskasta kääntänyt Martin Aitken
Nuori pappi Morten Falck pestautuu siirto­kun­ta­pa­piksi Grönlantiin, mutta alkupe­räis­kansan sivis­tä­minen ei olekaan mikään pikku­juttu.
Valeria Luiselli: The Story of My Teeth
Espan­jasta kääntänyt Christina MacSweeney
Gustavo myy hampaita, joiden hän väittää olevan peräisin sellaisten kuuluisien ihmisten kuin Platon ja Virginia Woolfin suusta. Tarina tarinoista.
Viet Thanh Nguyen: The Sympat­hizer
Vakoo­ja­tarina Vietnamin sodan jälkeen Yhdys­val­toihin lähte­neestä entisestä armeijan kaptee­nista.
Chinelo Okparanta: Under the Udala Trees
11-vuotias tyttö Ijeoma lähetetään turvaan, kun sisäl­lissota puhkeaa Nigeriassa. Turva­pai­kassa hän rakastuu – toiseen tyttöön.
Orhan Pamuk: A Stran­geness in My Mind
Romaani köyhästä kauppa­mie­hestä ja Istan­bu­lista.
Robert Seethaler: A Whole Life
Saksasta kääntänyt Charlotte Collins
Tarina miehestä ja tämän hiljai­sesta elämästä ja suhteesta luontoon Itävallan Alpeilla.
Hanya Yanagihara: A Little Life
Tarina neljästä newyor­ki­lai­sesta miehestä, ystävyy­destä ja ennen kaikkea Judesta, yhdestä heistä, jota menneisyys ei jätä rauhaan.
––
Valtaosa lyhyt­lis­ta­lai­sista oli minulle jo entuu­destaan tuttuja, joko muiden kirjal­li­suus­pal­kin­tojen ehdokas­lis­toilta tai sitten muista yhteyk­sistä. Kolme kirjoista olen jopa lukenut: Anne Enright The Green Road, Kim Leine The Prophets of Eternal Fjord (Ikuisuus­vuonon profeetat, 2014) ja Hanya Yanagihara A Little Life (Pieni elämä, 2017). Suosikkini näistä kolmesta on Leinen The Prophets of Eternal Fjord, joten olisi aika hauska nähdä sen voittavan.
Voittajaa on kyllä todella vaikea veikata. Jos nyt jotain pitäisi koittaa, niin laittaisin vetoni José Eduardo Agualusan, Viet Thanh Nguyenin, Chinelo Okparantan tai Orhan Pamukin kirjoille. Esimer­kiksi Hanya Yanagi­haran A Little Lifen voittoon en usko, sillä kirja on ollut hyvin monen muunkin merkit­tävän kirjal­li­suus­pal­kinnon ehdok­kaana, lyhyt­lis­toil­lakin, mutta ei ole voittanut niistä yhtäkään. Mutta eihän sitä tiedä, tulos voikin olla todella yllättävä!
Minkä kirjan voitosta sinä löisit vetoa?
Lue lyhyt­listan kirjoista lisää täältä. Voittaja julkis­tetaan 21. kesäkuuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

6 comments

  1. Villi veikkaukseni on A little life, joka odottaa lukuvuoroa :)

    1. Se ei ole ollut voitokas aiemmissa kisoissa, mutta jospa vihdoin tässä :) Saa nähdä!

  2. Agualusan kirja kiinnostaa näistä nyt itseäni eniten, ja oli lähellä etten ostanut sitä itselleni hulla­reilta. Veikkaan siis ihan mututun­tu­malta sitä tai Okparantan kirjaa :)

    1. Minäkin lukisin Agualusan tai sitten Seetha­lerin kirjan näistä ensim­mäisenä. Jälkim­mäistä odotankin juuri kirjas­tosta. Katso­taanpa sitten kesäkuussa, miten veikkaukset osuivat kohdilleen :)

  3. Leinen kirja on kyllä hieno. Olen lukenut sen ja Pienen elämän, Leine teki isomman vaiku­tuksen.

    1. Samoin, Leinen kirja oli minus­takin paljon parempi kuin Yanagi­haran. Olisipa kiva, jos voitto tulisi tänne pohjolaan!