5.4.2017

Baileys Women's Prize for Fiction 2017: lyhytlista

 

Baileysin lyhytlista putkahti ilmoille jo maanantaina, mutta kiireisenä en ehtinyt siihen vielä silloin sen syvällisemmin paneutua. Eilen oli lisäksi vuorossa juttuni Daniel Katzin romaanista Saksalainen sikakoira, joka oli osa Ylen Kirjojen Suomi -hanketta, ja halusin antaa sen olla kärkipostauksena koko päivän ajan.

Mutta nyt siis vuorossa naisten kirjoittamia kirjoja juhlistava Baileys-palkinto ja sen lyhytlista, joka on kutistunut melkoisesti sitten pitkälistan. Jatkoon tiensä raivasivat seuraavat kuusi teosta:


Ayòbámi Adébáyò: Stay With Me

1980-luvun Nigeria, toive lapsesta.


Naomi Alderman: The Power

Mitä tapahtuisi jos kaikki teinitytöt saisivat voiman, jonka avulla voisi vahingoittaa, jopa tappaa toisen?


Linda Grant: The Dark Circle

Tuberkuloosiparantolan erilaisista asukkaista kertova romaani.


C. E. Morgan: The Sport of Kings

Romaani perheestä, orjuudesta, rasismista ja hevosurheilusta.


Gwendoline Riley: First Love

Raadollinen romaani rikkinäisestä avioliitosta.


Madeleine Thien: Do Not Say We Have Nothing

Tarina perheestä ja kahden sukupolven Kiinasta.

––

Nyt täytyy sanoa, että lyhytlistalaiset ovat aika pitkälti sellaisia, joiden en kuvitellut listalle pääsevän. Odotin näkeväni siellä ehkäpä Eimear McBriden The Lesser Bohemiansin, Annie Proulxin Barkskinsin ja Rose Tremainin The Gustav Sonatan muutaman muun sijasta. No mutta Baileys osaa yllättää, viime vuoden voittajakin, Lisa McInerneyn The Glorious Heresies, oli kaikkea muuta kuin ennakkosuosikki. Pääasia kuitenkin, että lyhytlistan romaanit ovat aiheiltaan tosi monipuolisen oloisia.

Tästä kuusikosta minua kiinnostavat eniten Aldermanin The Power, Grantin The Dark Circle ja Rileyn First Love, joten jospa voittaja olisi jokin niistä. Mikä kirja on sinun veikkauksesi voittajaksi?

Voittaja julistetaan 7. kesäkuuta.

8 kommenttia :

 1. Aldermanin kirja kuulostaa näistä näin äkkiseltään kyllä jännittävimmältä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, aika hurjalta :D Se olisikin varsin piristävä valinta voittajaksi.

   Poista
 2. Kahden sukupolven Kiina kuulostaa minulle mielenkiintoisimmilta. Aldermanin kirjasta tulee kammottava olo: jäisikö ketään henkiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aldermanin kirja kutkuttaakin juuri tuosta syystä, mitähän siinä oikein tapahtuu? Harmi, että voittajaa joudutaan odottamaan vielä puolitoista kuukautta!

   Poista
 3. Madeleine Thien on hyllyssäni: se on ollut lukulistallani sen ilmestymisestä lähtien, mutten ole vielä ehtinyt lukea. Pitää varmaan hetkeksi lopettaa kirjastossa käyminen, niin saa luettua omasta hyllystä. :D

  Stay With Me on hieno romaani, siitä pidin kovasti ja olen iloinen, että pääsi jatkoon. First Love on nimenä kamala, mutta jäin taannoin lukemaan sitä kirjastoon ja kiinnostuin. Nyt kirja on minulla lainassa ja tullee pian lukuun. Nuo muut eivät toistaiseksi kiinnosta, mutta saatan muuttaa mieltäni.

  Voittajaa en kyllä osaa veikkailla yhtään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on vähän sama ongelma, oman hyllyn kirjat ovat jääneet ihan paitsioon :D

   Täytyy tulla lukemaan arviosi Stay With Mestä ja First Lovestakin, kun sen luet! Itsellä kun ei ole mahdollisuutta lukea lähellekään kaikkia ehdokkaita, koska näitä ei löydy kirjastosta (ei ainakaan kaikkia) enkä aio niitä myöskään ostaa.

   Poista
 4. Hei hienoa, säkin postasit tän lyhytlistan. Saadaan Baileysille lisää näkyvyyttä. Luen Aldermannia parhaillaan ja sikatykkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, olisiko eri kirjallisuuspalkintojen katsauksia edes järkeä tehdä, ellei mukana olisi Baileysia :) Oo, odotan innolla postaustasi Aldermanin kirjasta, se vaikuttaakin tosi kiinnostavalta!

   Poista