Type and press Enter.

Baileys Women’s Prize for Fiction 2017: lyhyt­lista

 
Baileysin lyhyt­lista putkahti ilmoille jo maanan­taina, mutta kiireisenä en ehtinyt siihen vielä silloin sen syväl­li­semmin paneutua. Eilen oli lisäksi vuorossa juttuni Daniel Katzin romaa­nista Saksa­lainen sikakoira, joka oli osa Ylen Kirjojen Suomi -hanketta, ja halusin antaa sen olla kärki­pos­tauksena koko päivän ajan.
Mutta nyt siis vuorossa naisten kirjoit­tamia kirjoja juhlistava Baileys-palkinto ja sen lyhyt­lista, joka on kutis­tunut melkoi­sesti sitten pitkä­listan. Jatkoon tiensä raiva­sivat seuraavat kuusi teosta:
Ayòbámi Adébáyò: Stay With Me
1980-luvun Nigeria, toive lapsesta.
Naomi Alderman: The Power
Mitä tapah­tuisi jos kaikki teini­tytöt saisivat voiman, jonka avulla voisi vahin­goittaa, jopa tappaa toisen?
Linda Grant: The Dark Circle
Tuber­ku­loo­si­pa­ran­tolan erilai­sista asukkaista kertova romaani.
C. E. Morgan: The Sport of Kings
Romaani perheestä, orjuu­desta, rasis­mista ja hevosur­hei­lusta.
Gwendoline Riley: First Love
Raadol­linen romaani rikki­näi­sestä aviolii­tosta.
Madeleine Thien: Do Not Say We Have Nothing
Tarina perheestä ja kahden sukupolven Kiinasta.
––
Nyt täytyy sanoa, että lyhyt­lis­ta­laiset ovat aika pitkälti sellaisia, joiden en kuvitellut listalle pääsevän. Odotin näkeväni siellä ehkäpä Eimear McBriden The Lesser Bohemiansin, Annie Proulxin Barks­kinsin ja Rose Tremainin The Gustav Sonatan muutaman muun sijasta. No mutta Baileys osaa yllättää, viime vuoden voitta­jakin, Lisa McInerneyn The Glorious Heresies, oli kaikkea muuta kuin ennak­ko­suo­sikki. Pääasia kuitenkin, että lyhyt­listan romaanit ovat aiheiltaan tosi monipuo­lisen oloisia.
Tästä kuusi­kosta minua kiinnos­tavat eniten Alder­manin The Power, Grantin The Dark Circle ja Rileyn First Love, joten jospa voittaja olisi jokin niistä. Mikä kirja on sinun veikkauksesi voitta­jaksi?
Voittaja julis­tetaan 7. kesäkuuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

8 comments

 1. Alder­manin kirja kuulostaa näistä näin äkkiseltään kyllä jännit­tä­vim­mältä! :D

  1. Niinpä, aika hurjalta :D Se olisikin varsin piristävä valinta voitta­jaksi.

 2. Kahden sukupolven Kiina kuulostaa minulle mielen­kiin­toi­sim­milta. Alder­manin kirjasta tulee kammottava olo: jäisikö ketään henkiin?

  1. Alder­manin kirja kutkut­taakin juuri tuosta syystä, mitähän siinä oikein tapahtuu? Harmi, että voittajaa joudutaan odottamaan vielä puoli­toista kuukautta!

 3. Madeleine Thien on hyllyssäni: se on ollut lukulis­tallani sen ilmes­ty­mi­sestä lähtien, mutten ole vielä ehtinyt lukea. Pitää varmaan hetkeksi lopettaa kirjas­tossa käyminen, niin saa luettua omasta hyllystä. :D

  Stay With Me on hieno romaani, siitä pidin kovasti ja olen iloinen, että pääsi jatkoon. First Love on nimenä kamala, mutta jäin taannoin lukemaan sitä kirjastoon ja kiinnostuin. Nyt kirja on minulla lainassa ja tullee pian lukuun. Nuo muut eivät toistai­seksi kiinnosta, mutta saatan muuttaa mieltäni.

  Voittajaa en kyllä osaa veikkailla yhtään.

  1. Mulla on vähän sama ongelma, oman hyllyn kirjat ovat jääneet ihan paitsioon :D

   Täytyy tulla lukemaan arviosi Stay With Mestä ja First Loves­takin, kun sen luet! Itsellä kun ei ole mahdol­li­suutta lukea lähel­lekään kaikkia ehdok­kaita, koska näitä ei löydy kirjas­tosta (ei ainakaan kaikkia) enkä aio niitä myöskään ostaa.

 4. Hei hienoa, säkin postasit tän lyhyt­listan. Saadaan Bailey­sille lisää näkyvyyttä. Luen Alder­mannia parhaillaan ja sikatykkään.

  1. En tiedä, olisiko eri kirjal­li­suus­pal­kin­tojen katsauksia edes järkeä tehdä, ellei mukana olisi Baileysia :) Oo, odotan innolla postaustasi Alder­manin kirjasta, se vaikut­taakin tosi kiinnos­ta­valta!