29.3.2017

The Walter Scott Prize for Historical Fiction 2017: lyhytlista


Eilen julkaistun Dylan Thomas -palkinnon lisäksi tuli samana päivänä tieto historialliselle romaanille annettavan Walter Scott -palkinnon lyhytlistasta. Lyhytlista on tänä vuonna normaalia hieman pidempi eli sille pääsi kuuden sijaan seitsemän teosta. Käydään se nyt läpi, jotta päästään loppuviikosta kirja-arvioidenkin pariin!

Vuoden 2017 Walter Scott -palkinnon lyhytlista on:


Jo Baker: A Country Road, A Tree

Longbournin talossa tutun Bakerin uusin romaani kertoo nuoresta Samuel Beckettistä, jonka tie vie Irlannista Ranskaan keskelle toista maailmansotaa. Siellä hän tapaa upean ranskalaisnaisen, työskentelee Ranskan vastarintaliikkeen hyväksi ja pakenee lopulta maaseudulle. Nämä tapahtumat olivat kuitenkin vasta alkua Beckettin kirjailijan uralle.


Sebastian Barry: Days Without End

Nuori Thomas McNulty värväytyy Yhdysvaltojen armeijaan. Eletään 1800-luvun puoliväliä, intiaanisotien ja sisällissodan aikaa. Mitä tapahtuu, kun Thomas ja hänen kaverinsa John kohtaavat kauniin Sioux-heimon tytön, Winonan?


Charlotte Hobson: The Vanishing Futurist

Eletään Venäjän vallankumouksen vuotta. Monien muiden paetessa maasta, nuori Moskovassa asuva englantilainen kotiopettajattar Gertie lähtee karismaattisen keksijän Nikita Slavkinin matkaan kommuuniin ja hänen elämänsä muuttuu kertaheitolla.


Hannah Kent: The Good People

Nóra Leahy on menettänyt sekä tyttärensä että miehensä ja joutuu nyt yksin huolehtimaan neljävuotiaasta tyttärenpojastaan Micheálista, joka ei osaa kävellä eikä puhua. Nóra palkkaa avukseen nuoren Maryn ja he päättävät yhdessä hakea Micheálille apua paikalliselta parantajalta. Mutta kyläläisten mielestä tuo outo lapsi on syypää kaikkiin kylää kohdanneisiin onnettomuuksiin.


Francis Spufford: Golden Hill

Komea tuntematon nuorukainen astuu ulos Englannista tulleesta laivasta New Yorkin Manhattanilla vuonna 1746, tuhannen punnan vekseli taskussaan. Eikä hän aio kertoa, mitä hän tekee tuhannella punnalla. Odottaessaan rahojaan nuorukainen päättää tutustua kaupunkiin, vauhdikkain seurauksin.


Graham Swift: Mothering Sunday

Romanttinen 1920-luvulle sijoittuva tarina palvelustytöstä ja naapurissa asuvasta pojasta, varakkaasta perillisestä, jotka rakastuvat toisiinsa. Mutta poika on menossa naimisiin toisen tytön kanssa.


Rose Tremain: The Gustav Sonata

Melankolinen tarina kahden miehen, Gustavin ja Antonin, ystävyydestä puolueettomassa Sveitsissä toisen maailmansodan aikaan ja sen jälkeen.

––

Pitkälistan yhteydessä ihmettelin peräti neljän Costa Book Awardseistakin tutun kirjan olevan ehdolla myös Walter Scott -palkinnon saajaksi. No, näistä neljästä romaanista peräti kolme pääsi lyhytlistalle: Sebastian Barryn Days Without End, Francis Spuffordin Golden Hill ja Rose Tremainin The Gustav Sonata. Nämä kirjat ovat tulleet tässä kevään aikana siis jo varsin tutuiksi!

Kaikki pitkälistan suosikkini eivät mahtuneet lyhytlistalaisten joukkoon, mutta erikoisen iloinen olen Hannah Kentin The Good Peoplen ja Rose Tremainin The Gustav Sonatan mukanaolosta, sillä ne haluaisin lukea kaikkein eniten. Mutta ihan kiinnostavan oloinen ja historiaa monista eri ajoista ja näkökulmista käsin tarkasteleva lyhytlista. Löydät tuomareiden perustelut vielä täältä.

Herättääkö lyhytlista teissä mitään kiinnostusta?

Palkinnon voittaja julistetaan 17. kesäkuuta.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti