9.3.2017

The PEN/Faulkner Award for Fiction 2017: finalistit


Kurkataanko välillä, mitä Yhdysvaltojen kirjallisuuspalkintorintamalla tapahtuu? PEN/Faulkner-palkinnon finalistit on nimittäin julkistettu.

The PEN/Faulkner -palkinto jaetaan vuosittain edellisvuoden parhaimmalle amerikkalaiselle kirjalle (romaani, pienoisromaani, novellikokoelma). Palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1981. Voittaja saa 15 000 dollaria ja muut finalistit 5000 dollaria. Mitään pitkälistoja ei ole, vaan vuosittain vaihtuvat tuomarit valitsevat suoraan viisi finalistia, joiden joukosta valitaan voittaja.

Tämän vuoden finalistit ovat:


Viet Dinh: After Disasters

Kirja neljästä ihmisestä Intiaa ravistelevan maanjäristyksen jälkeen.


Louise Erdrich: LaRose

Metsästämässä oleva mies ampuu vahingossa naapurinsa lapsen ja korvaa sen ojibwe-heimon tapaan antamalla tilalle oman poikansa, LaRosen.


Garth Greenwell: What Belongs to You

Romaani miesten välisestä halusta, vaarasta, pelosta ja synkistä menneisyyden tapahtumista.


Imbolo Mbue: Behold the Dreamers

Romaani avioliitosta, maahanmuutosta, rodullisuudesta ja amerikkalaisesta unelmasta.


Sunil Yapa: Your Heart is a Muscle the Size of a Fist

Seitsemän eri ihmisen silmin kuvattu romaani WTO:n huippukokouksen vastaisista mielenosoituksista vuoden 1999 Seattlessa.

––

Tämän vuoden finalistiviisikko vaikuttaa minusta aavistuksen verran monimuotoisemmalta kuin viimevuotinen. Ylipäätään kirjallisuuspalkinnot ovat alkaneet ottaa paremmin huomioon eri vähemmistöryhmiä, vai mitä mieltä olette? Näkyykö monimuotoisuus kirjallisuuspalkintojen ehdokasasetteluissa? Minusta monimuotoisuus on alkanut korostua erityisesti Yhdysvalloissa, mikä ei viime aikojen tapahtumien vuoksi ole sinällään yllätys. Kirjallisuudenlajeissa ollaan tosin tänä vuonna yksipuolisia, sillä kaikki PEN/Faulknerin ehdokkaat ovat romaaneja.

Veikkaan voittajaksi joko Garth Greenwellin What Belongs to Youta tai Imbolo Mbuen Behold the Dreamersia. Ne ovat samalla kirjat, jotka minua näistä eniten kiinnostavat. Greenwellin kirja muuten julkaistaan suomeksi huhtikuussa, joten sen pääsee lukemaan äidinkielellään ihan pian jos ei ole englanniksi vielä ehtinyt!

PEN/Faulkner-palkinnon voittaja palkitaan 4. huhtikuuta.

4 kommenttia :

 1. Tuo Greenwellin kirja kyllä kiinnostaa ihan valtavasti, ja hädin tuskin maltan odottaa suomennosta, mutta hienoa että tulee näin nopeasti suomeksikin. Hienoa muutenkin, että on erityisesti kulttuurista diversiteettiä aiheissa ja näkökulmissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, näissä liikutaan monissa eri kulttuureissa. Samaa olen vaistoavani muidenkin kirjallisuuspalkintojen ehdokasasetteluissa ja toki kirjallisuudessa ylipäätään tällä hetkellä. Hieno juttu!

   Poista
 2. Ehdokkaat vaikuttavat hyvällä tavalla tosi erilaisilta kuin mitä jotenkin on tottunut. Vai onko mielikuvani jotenkin tosi väärä nyt? :D Kaikki kiinnostavat, mutte Greenwell ja Mbuen ehkä eniten minuakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuoden PEN/Faulkner-palkinnon ehdokkaat olivat minusta aika samantyylisiä kuin tänäkin vuonna, mutta kyllä minustakin tuntuu, että muihin tämän vuoden ehdokaslistoihin verrattuna tämän palkinnon lista on vähän erilainen, toki positiivisella tavalla. Ja väheksymättä muiden palkintojen ehdokkaita, koska nekin ovat olleet tosi mielenkiintoisia! :D

   Poista