15.3.2017

The Man Booker International Prize 2017: pitkälista


On taas aika viime vuonna täysin uudistuneelle Man Booker International -palkinnolle. Man Booker International Prize jaetaan joka vuosi edellisvuoden aikana julkaistulle parhaimmalle käännöskirjalle. Kirjan tulee olla julkaistu Isossa-Britanniassa ja käännetty englannin kielelle. Ehdolle voivat asettautua niin romaanit kuin novellikokoelmatkin. Palkinnon on tarkoitus kannustaa julkaisemaan ja lukemaan enemmän käännöskirjallisuutta. 50 000 punnan arvoinen palkintosumma jaetaan tasan voittajateoksen kirjoittajan ja kääntäjän kesken. Lisäksi jokainen lyhytlistalle päässyt ehdokas ja kääntäjä saavat 1000 puntaa.

Man Booker International on palkintona vähintään yhtä kutkuttava kuin sen sen vanhempi sisarus eli Man Booker. Hienoa, että käännöskirjojakin huomioidaan Briteissä näin isosti. Viime vuoden ehdokkaat olivat toinen toistaan kiinnostavampia ja olipa silloin mukana myös Aki Ollikaisen White Hunger (Nälkävuosi, 2012). Viime vuoden voittaja oli, aika odotetusti, Han Kangin The Vegetarian.

Vuoden 2017 Man Booker Internationalin ehdokkaat ovat:


Mathias Enard: Compass
Kääntänyt Charlotte Mandell
Ranska

Nokturnaalinen romaani musiikkitieteilijästä, joka sairauden vuoksi valvoo vuoteessaan ja käy läpi muistojaan.


Wioletta Greg: Swallowing Mercury
Kääntänyt Eliza Marciniak
Puola

1980-luvun Puolan maaseudulle sijoittuva romaani kiltistä, katolisesta Wiolasta, joka kerää tulitikkuaskien etikettejä ja uskoo yliluonnolliseen.


David Grossman: A Horse Walks Into a Bar
Kääntänyt Jessica Cohen
Israel

Stand-up-koomikko romahtaa ja paljastaa kipeimmät haavansa kesken esityksensä israelilaisella klubilla.


Stefan Hertmans: War and Turpentine
Kääntänyt David McKay
Belgia

Hieman ennen kuolemaansa Stefan Hertmansin isoisä antoi hänelle elämästään kertovat muistikirjansa. Kun Stefan viimein uskalsi lukea ne, niistä paljastui odottamattomia asioita.


Roy Jacobsen: The Unseen
Kääntäneet Don Bartlett ja Don Shaw
Norja

Romaani Ingridistä, joka asuu perheensä kanssa Norjan edustan saarella. Kun Ingridistä tulee tarpeeksi vanha, hän joutuu töihin mantereella asuvan varakkaan perheen luokse. Sitten tapahtuu jotain.


Ismail Kadare: The Traitor's Niche
Kääntänyt John Hodgson
Albania

Osmanien valtakunnassa, Konstantinopolin keskusaukiolla on syvennys, johon sulttaani asettaa lyödyn vihollisensa pään koko kansan nähtäväksi. Romaani kertoo Tundj Hatasta, jonka työ on kuljettaa noita sulttaanin haluamia päitä.


Jón Kalman Stefánsson: Fish Have No Feet
Kääntänyt Phil Roughton
Islanti

Tanskassa asuva Ari palaa Keflavikiin, Islannin synkimpään paikkaan, kuolevan isänsä vuoksi. Siellä hän kohtaa vanhat muistonsa.


Yan Lianke: The Explosion Chronicles
Kääntänyt Carlos Rojas
Kiina

Tarina Explosion-nimisestä kylästä, joka alkaa nimensä mukaisesti kasvaa nopeasti, ja sen asukkaista.


Alain Mabanckou: Black Moses
Kääntänyt Helen Stevenson
Ranska

1970-luvun Afrikan Oliver Twist. Tarina Moseksesta, joka karkaa orpokodista ja muuttaa kaupunkiin. Suom. Pikku Pippuri (Fabriikki Kustannus, 2016).


Clemens Meyer: Bricks and Mortar
Kääntänyt Katy Derbyshire
Saksa

Tarina seksikaupasta entisessä Itä-Saksan kaupungissa vuodesta 1989 nykypäivään.


Dorthe Nors: Mirror, Shoulder, Signal
Kääntänyt Misha Hoekstra
Tanska

Sonja on yli 40-vuotias ja jotain pitäisi tehdä. Hän päättää opetella ajamaan autoa, ryhtyy meditoimaan ja yrittää saada uudelleen yhteyden siskoonsa.


Amos Oz: Judas
Kääntänyt Nicholas de Lange
Israel

1960-luvun vaihteen Jerusalemiin sijoittuva kasvutarina ja allegoria Israelin tilanteesta.


Samanta Schweblin: Fever Dream
Kääntänyt Megan McDowell
Argentiina

Nuori nainen Amanda tekee sairaalassa kuolemaa. Poika nimeltä David istuu hänen vieressään ja kuulee, mitä Amandalle on tapahtunut.

––

Mielenkiintoinen ja tällä kertaa sellainen lista, etten syty läheskään kaikista, en ainakaan vielä. Noin puolet ehdokkaista ovat entuudestaan tuttuja, joten uusiakin tuttavuuksia on mukana. Jos saisin lukea näistä nyt heti mitkä ikinä haluaisin, lukisin ensimmäisenä seuraavat ehdokkaat: Gregin Swallowing Mercury, Jacobsenin The Unseen, Stefanssonin Fish Have No Feet, Mabanckoun Black Moses ja Schweblinin Fever Dream. Mabanckoun Black Mosesin suomennos odottaakin kirjahyllyssä, joten toivottavasti ehdin sen pariin mahdollisimman pian.

Ehdokkaiden kääntäjistä seitsemän ovat naisia, mutta kirjailijoista naisia on vain kolme. Lista toistanee sitä karua faktaa, että vain noin neljännes englanninkielisistä käännöskirjoista on naisten kirjoittamia. Onko teillä tietoa siitä, millainen sukupuolten välinen jako vallitsee suomeksi käännetyissä kirjoissa?

Mitä mieltä olette ehdokkaista?

Lyhytlista julkaistaan 20. huhtikuuta ja voittaja 14. kesäkuuta.

16 kommenttia :

 1. Samoilla fiiliksillä kuin sinäkin. Ei tullut sellasta "tuo on nyt heti pakko lukea" -tunnetta näistä ehdokkaista. Mullakin on Pippu pippuri omassa hyllyssä, joten sen tietysti voisi lukaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, nyt ei ollut mitään oikein hätkädyttävää ja superkiinnostavaa kirjaa, vaikka mielelläni lukisin melkein samantien nuo, mitkä mainitsin. No, ehkä ihan hyvä, pysyy tbr-lista pikkuisen paremmin ruodussa :)

   Poista
 2. Minustakin kuulosti tuo Pikku pippuri kiinnostavalta kirjalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä näistä kiinnostavimpia ja kiva, että löytyy jo suomeksikin :)

   Poista
 3. Mulle tuo Hertmansin kirja olisi ehkä täsmäisku. Historia kiinnostaa aina.

  Pikku pippuri on kirjan nimenä jo houkutteleva.

  Kiitos esittelystä, Laura!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hertmansin voisin minäkin lukea, siinä on ihana kansikin! Mutta en ehkä ihan ekana.

   Kiva kun kävit!

   Poista
 4. Kiinnostava listaus, kiitos! Man Booker -palkintoa seurailen, mutta pitäisi kyllä tutustua näihin käännöskirjaehdokkaisiinkin.

  Pistän ainakin tuon Pikku pippurin lukulistalle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on mielenkiintoinen sisarpalkinto Bookerille ja kiva, että uudistettiin viime vuonna, sillä se kertoo käännöskirjallisuuden tärkeydestä myös Isossa-Britanniassa.

   Pikku Pippuri vaikuttaa kiinnostavalta!

   Poista
 5. Mitään erityistä mielenkiintoa lista ei herättänyt, varovaisesti kiinnostuin vain Jacobsenista, jolta olen lukenut aikaisemmin Ihmelapset-kirjan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jacobsenin kirjan kansi on jännittävä, kiinnitti heti huomion varsinaiseen tarinaan. Mutta joo, ei mikään superkiinnostava lista tällä kertaa.

   Poista
 6. Minua ei oikeastaan kiinnosta näistä kuin tuo Islantiin sijoittuva ja Pikku Pippuri, jonka olen ajatellut joskus lukea. Ei oikein osaa edes veikata, mikä voisi voittaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en osaa sanoa lyhytlistalaisista tai tulevasta voittajasta nyt yhtään mitään. Toivon (perinteisesti) noita, jotka minua eniten kiinnostavat. No, katsotaanpa sitten ensi kuussa!

   Poista
 7. Minusta melko tylsä lista. Nyt ei ollut minun makuuni yhtään sellaista ooh-kirjaa mukana. Black Moses on suunnilleen ainoa, joka kiinnostaa ja sen varmasti luenkin jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, minustakaan tässä ei nyt oikein ollut sellaisia tosi kiinnostavia kirjoja. No, onneksi kevät on täynnä muitakin kirjapalkintoja, toisilla listoilla onkin sitten ollut melkein ne kaikki kiinnostavat :D

   Poista
 8. Minua(kin) jäi tuo Pikku Pippuri kiinnostamaan, tosin täysin normaalisti hieman häiritsee kun tuossa suomenkielisessä painoksessa on täysin epäkiinnostavat kannet, pidän noista englanninkielisen käännöksen kansista aivan hurjasti enenmmän! Mutta ehkä siitäkin voisi päästä yli :D Myös Kadare kiinnostaa, luin häneltä viime kesänä Kolme surulaulua Kosovolle ja hurmaannuin täysin. Pitäisi lukea Kadera muutenkin ehdottomasti lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, totta, englanninkielisen kansi on ihanan värikäs ja huomiota herättävä!

   Kadare onkin minulle vieras kirjailija, en edes tiennyt, että häntä on myös suomennettu. Kiitos vinkistä, täytyy tutustua :)

   Poista