28.3.2017

International Dylan Thomas Prize 2017: lyhytlista


Alle 39-vuotiaalle kirjailijalle annettavan International Dylan Thomas Prizen tämänvuotinen lyhytlista julkistettiin tänään. Palkinnon ehdokkaat ovat olleet minusta koko alkuvuoden kiinnostavimpia, joten jännittävää nähdä, millaiseen lyhytlistaan on päädytty. Löydät pitkälistan vielä täältä.

Sen pidemmittä puheitta, katsotaan lyhytlista:


Anuk Arudpragasam: The Story of a Brief Marriage

Kirja kertoo pikaisesti solmitusta avioliitosta srilankalaisella pakolaisleirillä keskellä maata repivää sisällissotaa. Tarina sijoittuu vain yhteen vuorokauteen.


Alys Conran: Pigeon

Traaginen, mutta silti hauska ja ennen kaikkea intensiivinen tarina lapsuuden ystävyydestä ja rikkoutumisesta. Tarina sijoittuu Walesiin.

 

Luke Kennard: Cain

Runokokoelma, jonka runoihin kietoutuu erikoisella tavalla Ensimmäinen Mooseksen kirja.

 

Fiona McFarlane: The High Places

Novelleja, joissa liikutaan eri maanosissa, ajoissa ja genreissä, ja jotka kertovat erilaisista tunteista ja olemassaolosta.

 

Sarah Perry: The Essex Serpent

Leskeksi jäänyt Cora Seaborne muuttaa Lontoosta Aldwinterin pitäjään Essexiin. Kylä menee sekaisin, kun huhut myyttisen, ihmiselämiä riistävän Essexin käärmeen paluusta alkavat levitä. Cora on haltioissaan, mutta pastori Will uskoo paniikin johtuvan kyläläisten moraalisesta heikkoudesta.

 

Callan Wink: Dog Run Moon: Stories

Novellikokoelma, jonka herkät, hauskat ja voimakkaat tarinat sijoittuvat Länsi-Yhdysvaltoihin.

––

Mielenkiintoinen lyhytlista! Moni sellainen kirja, jonka ajattelin olevan mukana, jäikin pois. Olisin kuvitellut ainakin Yaa Gyasin romaanin Homegoing ja Safiya Sinclairin runoteoksen Cannibal olevan mukana, sillä Homegoing on kirja, jota on hehkutettu ja hehkutettu, ja Cannibal vaikuttaa taas todella ravistelevalta. Conranin Pigeon, Perryn The Essex Serpent ja Winkin Dog Run Moon : Stories ovat lyhytlistan suosikkini.

Mitä mieltä te olette lyhytlistasta?

Lue vielä lyhytlistan tiedote täältä. Voittaja julistetaan 10. toukokuuta.

7 kommenttia :

 1. Kiinnostava lista! Tuo Pigeon kolahti kuvaukseen perusteella, eikä muitakaan voi moittia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pigeon on kieltämättä näistä kiinnostavimpia. Saapa nähdä, voittaako!

   Poista
 2. Hieman ihmettelen, miksei Yaa Gyasin romaani ole päässyt millekään listalle. Olin melko varma, että se päätyisi ainakin Baileysin long listille, mutta ei. Tuo Essex on nyt joka paikassa, myös (mentaalisella) ei-kiireellisten lukulistallani.

  Näistä ehdokkaista minua kiinnostaa romaanit, muut oikein ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aloin miettiä, että milloin Homegoing ilmestyi Briteissä. Olihan se kuitenkin viime vuonna eikä tämän vuoden alussa? Jenkeissähän kirja tuli jo aiemmin. Jos se tuli Briteissä vasta tämän vuoden alussa, niin sittenhän sitä ei välttämättä ole voitu ottaa mukaan kaikkiin palkintoihin. Tosin Baileysin pitkälistalle se olisi sääntöjen mukaan voinut päästä, vaikka se olisikin julkaistu vasta tän vuoden alussa.

   Tämän Dylan Thomasin pitkälistalle Homegoing pääsi mukaan, mutta putosi sitten pois tältä lyhytlistalta. En kyllä ole itsekään huomannut, että kirja olisi ollut ainakaan minkään isomman palkinnon ehdokkaana. Erikoista! Ehkä se on sitten enemmän yleisön, ei niinkään tuomareiden mieleen.

   Poista
  2. Homegoing julkaistiin Briteissä mielestänitammikuun alussa ja Jenkeissä tosiaan aiemmin. Asia hämäsi minuakin, kun kirjaa ei saanut kaupoista ja itse sattumalta löysin pehmeäkantisen suurpokkariversion siitä charity shopista ennen kuin se oli edes koviksena kaupoissa (kirjastahan ei ole vielä pokkariversiota). Minun kirjani on kuitenkin UK-versio eli oletan se olevan mediakappale (kirja ei ole kovin laadukas, vaan sen kansikuvapäällys alkoi lukemisen aikana rispaantua).

   Minä olisin siis mielelläni nähnyt tämän juuri siinä Baileysin listalla. :D Mutta hyvä kuulla, että kirja on ollut Dylanin Thomasin pitkälistalla edes eli sen ansiot on noteerattu.

   Poista
 3. The Essex Serpent tuntuu tulevan vastaan säännöllisin väliajoin, joten se on ehkä näistä kaikkein kiinnostavin. Kiitos, kun teet näitä listauksia, on mielenkiintoista seurata kirjamaailman nostoja :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että näitä on mukava seurata :) The Essex Serpent on minunkin suosikkini näistä.

   Poista