Type and press Enter.

Baileys Women’s Prize for Fiction 2017: pitkä­lista

 
Hyvää kansain­vä­listä naisten­päivää! Naisten­päivän kunniaksi tänään julkaistiin ehdokkaat Baileys Women’s Prize for Fictionin saajiksi. Baileysin pitkä­listan julkis­ta­minen on kieltä­mättä yksiä kevään kohokohtia, sillä kyseinen lista ei koskaan petä; siltä löytää taatusti aina hyvää luettavaa.
Baileys Women’s Prize for Fiction -palkinnon ehdok­kaaksi voi päästä romaani, jonka on kirjoit­tanut naiskir­jailija. Kirjai­lijan kansal­li­suu­della ei ole väliä, mutta romaanin tulee olla julkaistu Isossa-Britan­niassa edellis­vuoden huhtikuun ensim­mäisen ja palkin­non­ja­ko­vuoden maaliskuun viimeisen päivän välillä.
Pitkä­lis­talle tiensä raiva­sivat seuraavat kuusi­toista romaania:
Ayòbámi Adébáyò: Stay With Me


1980-luvun Nigeria, toive lapsesta.
Naomi Alderman: The Power


Mitä tapah­tuisi jos kaikki teini­tytöt saisivat voiman, jonka avulla voisi vahin­goittaa, jopa tappaa toisen?
Margaret Atwood: Hag-Seed


Atwoo­di­lainen versio Shakes­pearen näytel­mästä Myrsky. Kuuluu Hogarth Shakes­peare -sarjaan.
Emma Flint: Little Deaths


1960-luvulle sijoittuva trilleri äidistä, jonka lapset ovat kadonneet ja löytyvät myöhemmin kuolleina.
Mary Gaitskill: The Mare


Köyhä nuori tyttö pääsee Fresh Air -rahaston kautta kahdeksi viikoksi toiseen perheeseen maaseu­dulle ja hevos­tal­leille.
Linda Grant: The Dark Circle


Tuber­ku­loo­si­pa­ran­tolan erilai­sista asukkaista kertova romaani.
Eimear McBride: The Lesser Bohemians


18-vuotias irlan­ti­lais­tyttö muuttaa Lontooseen opiske­lemaan ja rakastuu häntä kaksi­kym­mentä vuotta vanhempaan mieheen.
Fiona Melrose: Midwinter


Romaanin keskiössä on isän ja pojan välinen suhde, kun äidin väkival­tainen kuolema nousee taas pinnalle.
C. E. Morgan: The Sport of Kings


Romaani perheestä, orjuu­desta, rasis­mista ja hevosur­hei­lusta – ilmei­sesti.
Yewande Omotoso: The Woman Next Door


Naapu­rukset Hortensia ja Marion ovat aina olleet toistensa vihol­lisia, mutta eräs tapahtuma pakottaa heidät olemaan yhdessä.
Heather O’Neill: The Lonely Hearts Hotel


Kaksi orpolasta, sirkus, rakkaus.
Sarah Perry: The Essex Serpent


Leski­nainen, pastori ja myyttinen käärme kohtaavat Essexissä.
Annie Proulx: Barkskins


Massii­vinen romaani maailman metsistä ja niiden tuhosta.
Gwendoline Riley: First Love


Raadol­linen romaani rikki­näi­sestä aviolii­tosta.
Madeleine Thien: Do Not Say We Have Nothing


Tarina perheestä ja kaksi sukupolvea katta­vasta Kiinasta.
Rose Tremain: The Gustav Sonata

Romaanin keskiössä on kahden miehen ystävyys toisen maail­man­sodan jälkei­sessä Sveit­sissä.
––
Pahoit­telut kirjojen kuvausten puuttu­mi­sesta. Ajattelin luopua niistä kokonaan näiden kirjal­li­suus­pal­kin­to­kat­sausten yhtey­dessä, sillä niiden mietti­minen ja kirjoit­ta­minen vie paljon aikaa. Useimmat ehdokas­kir­joista ovat sellaisia, joita en ole lukenut, joten kuvauksen kirjoit­ta­minen tuntuu välillä vähän hakuam­mun­nalta, kun kirja ei ole tuttu. Uskoisin, että suurin osa näitä kirjal­li­suus­pal­kin­to­jut­tujani seuraa­vista on kiinnos­tunut itse palkin­nois­takin ja etsii myös muualta lisätietoa ehdolla olevista kirjoista, joten kuvausten olemas­saolo blogissani ei ole mitenkään elintärkeää. Lisäys klo 20.13: Alkoi ahdistaa pelkät kirjojen kansi­kuvat ja nimekkeet. Teen kompro­missin ja kirjoitan ehdok­kaista LYHYET kuvaukset, ihan vain muutaman sanan, jotta kirjasta saa edes jonkin­laisen käsityksen. Muuten minäkään en muista, mistä kirjat kertoivat ja mitkä niistä minua kiinnos­tivat! Terveisin tuuli­viiri.
Tämän vuoden Baileysin pitkä­lis­talla on monta entuu­destaan tuttua teosta, jotka ovat vilah­taneet myös muiden kirjal­li­suus­pal­kin­tojen listoilla. Minua ehdok­kaista kiinnos­tavat eniten Alder­manin The Power, Flintin Little Deaths, Grantin The Dark Circle, Melrosen Midwinter, Perryn The Essex Serpent, Rileyn First Love ja Tremainin The Gustav Sonata. Eli lähes puolet listasta lukisin vaikka saman tien. Baileysin listoissa viehättää aina niiden monipuo­lisuus ja tietysti tämänkin vuoden listalla on keskenään todella erityyp­pisiä kirjoja.
Mitkä ehdokkaat teitä kiinnos­tavat?
Baileysin lyhyt­lista julkaistaan 3. huhti­kuuta ja voittaja 7. kesäkuuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

10 comments

 1. No jo on pitkä lista… :D

 2. Emma Flintin Little Deaths ja Ayòbámi Adébáyòn Stay With Me. Kuulostiko lista hieman siltä, että rakkautta olisi ilmassa tai kirjoissa.

  1. Kyllä vain, aika monessa ehdolla olevassa kirjassa tuntuu olevan aiheena jonkin­lainen rakkaus. Lisäsinkin lyhyet kuvaukset kirjoista, alkoi ahdistaa, etten kerro niistä yhtään mitään :)

 3. Voi miten paljon kiinnos­tavia kirjoja taas! Jo kansi­kuvien perus­teella haluaisin lukea monta :D Perryn The Essex Serpent on ollut jotenkin tosi näkyvästi esillä tai sitten mun silmä on siihen vaan tarttunut. Linda Grantia onkin pitänyt jo pitkään lukea, hyvä että muistutit!

  1. Jep, nämä kannet ovat taas niin hienoja! :D

   Perryn kirjasta on puhuttu paljon ainakin Briteissä ja ollut siellä vissiin aika hyvin esillä kaupoissa. Ja onpahan se (ollut) myös Walter Scott Prizen, Inter­na­tional Dylan Thomas Prizen ja Costan ehdok­kaana, ainakin! Kansi on siis piirtynyt minunkin verkko­kal­voilleni varmaan ikuisesti.

   Grantin uusin vaikuttaa kiinnos­ta­valta, en ole minäkään häntä ennen lukenut, mutta pitäisi.

 4. Moni vaikuttaa tosi kiinnos­ta­valta. Jo ensim­mäisen kohdalla olin, että tuo täytyy lukea… :D

  1. Baileysin ehdok­kaisiin voi aina luottaa :)

 5. Tuhannet kiitokset, kun jaksoit taas tehdä koonnin!! Aion ehdot­to­masti katsella tästä vinkkejä lukupi­nooni, joten suuri kiitos ja arvostan kovasti tehtyä työtäsi :)!!

  1. Kiitos itsellesi bleue! Löytyi­sihän nämä toki helposti Baileysin sivuil­takin (ja muiden palkin­tojen ehdokkaat omilta sivuiltaan), mutta on kieltä­mättä kiva tuoda ne tänne blogiin. Seuraisin joka tapauk­sessa näitä palkintoja, ne ovat yksi osa kirjal­li­suus­har­ras­tustani, joten miksen toisi niitä tännekin, missä niistä voi olla iloa ja hyötyä myös muille :) Ehdokkaat jäävät kieltä­mättä paremmin mieleenkin, kun niistä on kirjoit­tanut postauksen. Tykkään myös seurata muissa medioissa käytävää keskus­telua näistä palkin­noista, mutta tämä kevät on ollut tosi kiireinen, niin en ole oikein ehtinyt.

   Minun täytyy varmaan jossain välissä hankkia ja lukea tuo Essex Serpent, se on ollut vähän joka listalla!