5.2.2017

Runeberg-palkinto 2017: voittaja

Runeberg-kirjallisuuspalkinto jaettiin tänään Runebergin päivänä. Joulukuussa julkistettu kahdeksan ehdokkaan lista oli mitä mielenkiintoisin, positiivisella tavalla hyvin erilainen kuin Finlandia-palkinnon ehdokaslista, vaikka yksi sama ehdokas siellä olikin. Omat ennakkosuosikkini olivat Riitta Jalosen Kirkkaus, joka oli viime vuonna paras lukemani kirja, ja Sinikka Vuolan Replika, jota en edelleenkään ole lukenut, mutta edistynyt asiassa sen verran, että lainasin sen jo kirjastosta.

Runeberg-palkinnon tänä vuonna saa:


Peter Sandström: Laudatur

Laudaturia kuvaillaan palkinnon perusteissa lennokkaan hauskaksi, aseistariisuvan haikeaksi ja kieleltään juurevan notkeaksi yllätysten romaaniksi. Hienot perustelut, yhdyn niihin myös oman lukukokemukseni perusteella.

Runeberg-palkinnon voittajan päättivät tänä vuonna kirjailija Tero Liukkonen, runoilija Tommi Parkko ja kirjallisuudentutkija Maili Öst. Palkintosumma on 10 000 euroa.

Vaikkeivät omat veikkaukseni (tai toivomukseni) osuneet kohdille, Sandströmin Laudaturin voitto ei harmita lainkaan. Se on hieno, monitasoinen romaani, jota suosittelee lämpimästi lähes kaikille. 

Voittiko teidän mielestä oikea teos?

6 kommenttia :

 1. Olen lukenut Kirkkauden ja Laudaturin. Äänestin Kirkkautta viime vuoden parhaaksi kirjaksi, joten mielestäni oikea kirja ei voittanut. Jalonen voitti Runebergin vuonna 2006 Kuvittele itsellesi mies teoksella, joten luulen sen vaikuttaneen päätökseen.
  Onnittelut kuitenkin voittajalle <3
  Ja hyvää Runebergin syntymäpäivää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirkkaudelle minäkin olisin antanut ennemmin tämän palkinnon, mutta ei Laudaturkaan missään nimessä huono valinta ollut. Olen oppinut pitämään siitä enemmän ja enemmän kun aikaa on kulunut :)

   Poista
 2. Minun mielestäni viime vuoden paras kirja on Riitta Jalosen Kirkkaus ja se ei siitä muuksi muutu.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan samaa mieltä kanssasi Leena! Kirkkaudelle olisin antanut kaikki palkinnot, mutta ei tämä Laudaturkaan hullumpi valinta ollut :)

   Poista
 3. En ole Laudaturia vielä lukenut, joten enpä voi kantaa ottaa, vaikka Jalosen kirja omiakin viime vuoden lemppareitani oli. Minäkin lainasin pari kuukautta sitten Replikan kirjastosta... ehkä vielä luenkin sen! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laudatur ei heti tehnyt minuun suurta vaikutusta, mutta jotenkin se on kypsynyt ajan kuluessa ja jäänyt mieleen. Suosittelen!

   Hah joo, saa nähdä, milloin minäkään ehdin Replikan pariin. On niin monta muutakin superkiinnostavaa kirjaa odottamassa!

   Poista